Zoveel fooi hoor je te geven op reis: een wereldse gids
Zoveel landen, zoveel cultuurverschillen – zo óók in fooigedrag. Waar je in de Verenigde Staten echt niet weg kunt lopen zonder een fooi achter te laten, kijken ze je in Japan diep beledigd aan als je de goede service wilt belonen. Benieuwd wat het gewenste fooigedrag is op jouw volgende vakantiebestemming? We zochten het uit!
Geen tijd of zin om te lezen? Bekijk de video!
Strooien met fooien in Europa: de fooiregels per land
Het geven van fooi is heel gebruikelijk in Europa, maar tussen de landen gelden nog grote culturele verschillen. Zo kent Italië de coperto, rekenen ze in Frankrijk standaard een service tax en geef je in Duitsland voor vrijwel álles een fooi. En ken jij de één-euro-regel? Zo hoor je te fooien binnen Europa.
Zo hoor je te fooien in de Verenigde Staten en Canada
Wie door de Verenigde Staten of Canada reist, ontkomt niet aan het geven van stevige fooien. De fooi wordt in deze landen niet gezien als een leuk extraatje, maar vormt zelfs een wezenlijk onderdeel van het inkomen van menig werknemer. Dat betekent ook dat jij als reiziger te maken hebt met een flinke extra kostenpost tijdens je reis. We zetten de fooiregels in Noord-Amerika op een rij.
Fooien in Azië: heel beledigend of zéér gewenst
Op geen enkel continent is het verschil tussen de fooicultuur van landen zo groot als in Azië. Waar in het ene land een fooi als een grove belediging wordt gezien, doe je er in andere landen juist heel goed aan om met fooi te strooien. We zetten de fooi-etiquette van de verschillende Aziatische landen op een rij.
Fooi als verplichting in Latijns-Amerika? De belangrijkste regels per land
In Midden- en Zuid-Amerika is het geven van fooi een wijdverbreid gebruik, maar in het ene land is het meer een sociale verplichting dan in het andere en schommelen de bedragen tussen de 5 en 15%. We zetten de verschillen tussen de fooicultuur van de landen van Latijns-Amerika op een rij.
Fooien in Australië en Nieuw-Zeeland: een nieuw fenomeen Down Under
In Australië en Nieuw-Zeeland was het geven van fooi nooit een sociale verplichting, maar de vele westerse toeristen namen ook hun fooigewoonten mee. Nu is er een bijzondere mengelmoes ontstaan van soms wel, dan weer geen fooi. Ben je benieuwd hoe jij hoort te fooien in Oceanië? We helpen je op weg!
Fooi in het Midden-Oosten en Noordelijk Afrika: tactvolle tips per land
De fooicultuur van het Midden-Oosten en landen in Noordelijk Afrika is bij menig reiziger berucht om de passief-agressieve houding die locals kunnen hebben tegenover toeristen. Toch lopen de verschillen tussen de Arabische landen flink uiteen en kunnen we deze dan ook niet op één hoop gooien. We zetten de fooiculturen van de populairste Islamitische bestemmingen op een rij.
Hoeveel fooi is gewenst in Afrika? Handige richtlijnen op een rij
Fooi is een manier om je waardering te uiten voor de verleende service. Wanneer je dankzij de lokale bevolking een grandioze reiservaring hebt gehad, wil je je dank betuigen met een financieel extraatje. Maar hoe zit dat in Afrikaanse landen? Van een safari tot tanken bij een tankstation: we bespreken een aantal reiservaringen in Afrika met de bijbehorende gewenste fooien.
Of het nu gaat om do's en don'ts in het buitenland, manieren om af te dingen of hallo te zeggen: hier vind je de beste etiquettetips voor een vakantie zonder uitglijders!
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.