image
Sophie Nuytten

Mechelen: de bourgondische kunststad op mensenmaat

Van alle Vlaamse kunststeden is Mechelen waarschijnlijk het best bewaarde geheim. Het is een aangename wandelbare stad vol met erfgoedschatten. Mechelen kende haar gloriedagen in de vijftiende en zestiende eeuw.

Voor Bourgondische en vroeg-Habsburgse vorsten was Mechelen een belangrijk politiek en cultureel knooppunt, maar ook een pedagogisch centrum waar generaties prinsen en prinsessen hun kindertijd doorbrachten. Keizer Karel V bracht onder andere zijn kindertijd in deze stad door en Anne Boleyn kreeg haar vorming aan het hof van Margareta van Oostenrijk.

Start in het Museum Hof van Busleyden met een unieke verzameling van Besloten Hofjes

Hof van Busleyden MechelenFoto: Sophie Nuytten

Het Hof van Busleyden is dé startplek om je verkenning van Bourgondisch Mechelen en Vlaanderen in te zetten. Het is een museum dat kijkt naar heden en verleden.  Dit stadspaleis is een van de eerste renaissance-paleizen in onze contreien. Hier ontmoette Hiëronymus van Busleyden onder andere Margareta van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Het hof gold als een plek voor ontmoetingen en waar gesprekken plaatsvonden, waar van ideeën gewisseld werd, waar macht, meesterschap en vakmanschap vorm kregen en waar stilgestaan werd bij een wereld in verandering. Het was en is vandaag nog steeds een broedplaats van creativiteit en verzamelplek van kunst.

Een extra reden om dit museum op je ‘must-do’-lijst te zetten zijn de ‘Besloten Hofjes’, die onlangs prachtig gerestaureerd zijn. Deze zestiende-eeuwse retabelkastjes zijn uniek in hun soort; nergens ter wereld vind je zo’n grote verzameling. De Besloten Hofjes zijn zeldzame voorbeelden van ‘anonieme’ vrouwelijke kunst, devotie en spiritualiteit. Ze zijn gemaakt door de Mechelse gasthuiszusters. Uiterst nauwgezet creëerden ze hun hofjes met daarin voorstellingen van een ideale, spirituele en paradijselijke wereld. Behalve geschilderde panelen en polychrome beeldjes, vind je er ook tientallen handgemaakte zijdebloemen, minuscule gebruiksvoorwerpen, glazen druiventrosjes, stukjes echte beenderen en allerlei kleine relikwieën. 

Voor een museumbezoek boek je online je ticket op Hofvanbusleyden.be. Het museum werkt met vaste uurblokken. Per tijdsslot van vijftien minuten kan een beperkt aantal bezoekers aan haar verkenning beginnen. Zo kun je het museum en De Garage (ruimte voor actuele kunst) comfortabel bezoeken. Je toegangsticket is ook geldig voor de tentoonstelling. 


Beleef de Vlaamse Beiaardcultuur van wel heel dichtbij in de Sint-Romboutstoren

klokken Sint-Romboutstoren MechelenFoto:Milo Profi

In 2014 erkende UNESCO de Belgische beiaardcultuur als immaterieel cultureel erfgoed. Nergens beter dan in de Sint-Romboutstoren kun je dit erfgoed up close and personal ervaren. Bij het torenbezoek kom je letterlijk oog in oog met twee beiaarden: het klokken- en uurwerkmechanisme. Wil je een beiaardconcert van op de eerste rij meemaken? Plan dan je bezoek op zaterdagvoormiddag of zondagnamiddag, maar vergeet niet je oordoppen mee te brengen. Je zit dan midden in een beiaardconcert. Beklim je verder de toren, dan geniet je op 97 meter hoogte vanaf de skywalk van een prachtig en uniek zicht op Mechelen; een welverdiende beloning na een flinke klim van 538 trappen. Je krijgt alle ruimte voor dit torenbezoek. Per tijdsblok van twintig minuten kunnen tien bezoekers aan hun beklimming beginnen. 


Het Kunstuur: één uur, 32 topwerken

Het Kunstuur mechelenFoto: Kolos

Wil je in alle rust 32 topwerken bewonderen? Boek dan ‘Het Kunstuur’ in de Heilige Geestkapel. Deze beleving is ook boekbaar met je eigen bubbel van maximaal zes personen. Je staat er — in een beschermd monument — één uur lang oog in oog met de verschillende werken uit de Belgische schilderkunst tussen 1880-1950.  


Meer Belgische kunststeden? Lees ook: 

 

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!