Na twee jaar de grenzen op slot te hebben gehouden voor internationale reizigers, gaat Nieuw-Zeeland vanaf 2 mei weer open voor bezoekers uit landen met visumvrijstelling, waaronder Nederland. Dat is een stuk eerder dan de eerder gecommuniceerde datum van oktober. Zelfs quarantaine zal niet meer nodig zijn. Ben jij van plan onmiddellijk een ticket te boeken, dan vertellen we je meteen welke plekken in het land je niet wilt missen.
Premier Jacinda Ardern stelde vorige week dat Nieuw-Zeeland ‘er klaar voor is om de wereld terug te verwelkomen’. De meeste toeristen zullen tegen mei weer het land binnen mogen, als onderdeel van de versoepeling van de coronamaatregelen. De vervroegde datum komt als een opluchting voor de toeristische sector: het internationale toerisme was vroeger goed voor zo’n 20% van het buitenlandse inkomen van Nieuw-Zeeland. In 2019 verwelkomde het land nog 3,9 miljoen internationale toeristen.
Volledige vacinnatie
Volgens de nieuwe tijdlijn kunnen toeristen uit Australië vanaf 12 april bezoeken en toeristen uit andere landen met visumvrijstelling vanaf 1 mei. Reizigers dienen wel volledig te zijn gevaccineerd tegen corona en moeten een negatieve test kunnen tonen voordat ze hun thuisland verlaten en opnieuw nadat ze in Nieuw-Zeeland zijn aangekomen.
Strenge maatregelen
Nieuw-Zeeland heeft sinds de start van de coronapandemie enkele van ’s werelds strengste maatregelen ingevoerd en gooide de grenzen vrijwel geheel op slot voor reizigers, waardoor het toerisme verdampte. Zelfs voor reizigers met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit was het moeilijk het land binnen te komen en was een quarantaine van 14 dagen na aankomst in door het leger beveiligde hotels verplicht. Hoewel de maatregelen fors waren en ook op veel kritiek konden rekenen, bleven de coronagevallen in Nieuw-Zeeland zeer beperkt en het land kon door de maatregelen verschillende uitbraken goed indammen: in twee jaar tijd werden er slechts 53 corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld.
Economische stimulans
Nu dat de pandemie op zijn retour lijkt en ruim 93% van de bevolking is gevaccineerd tegen corona (mede dankzij een vaccinatieplicht die op felle kritiek kan rekenen), vindt Ardern het tijd de economie weer de nodige stimulans te geven. ‘Het sluiten van onze grenzen was een van de eerste maatregelen die we ruim twee jaar geleden hebben genomen om COVID-19 te stoppen, en de heropening ervan zal ons economisch herstel gedurende de rest van het jaar stimuleren.’ Ze vervolgt: ‘Ik weet door mijn gesprekken met toeristenbureaus hoe zwaar de afgelopen twee jaar zijn geweest. Niet alleen vanwege het enorme verlies aan inkomsten uit toerisme, maar omdat we iets zijn kwijtgeraakt waaraan we zoveel van onze identiteit hebben ontleend.’
De afgelopen weken telt Nieuw-Zeeland ongeveer 20.000 nieuwe virusgevallen per dag, wat de grootste uitbraak is sinds het begin van de pandemie. Maar experts verwachten dat de Omicron-uitbraak snel over zijn hoogtepunt heen zal zijn, zoals dat ook in veel andere landen het geval is gebleken.
Hier wil je naartoe in Nieuw-Zeeland:
1. Bay of Islands: bezoek het land van de orka
Foto: Ecocruz.co.nz
Één boottocht door de Bay of Islands in het noordelijke puntje van Nieuw- Zeeland en je wilt nooit meer weg. Na de laatste ijstijd, meer dan twaalfduizend jaar geleden, verdween op het Noordereiland een rivierdelta vrijwel geheel onder water als gevolg van de stijgende zeespiegel. Het resultaat is een van de meest spectaculaire stukjes natuur van Nieuw-Zeeland: een groot aantal eilanden en baaien vlak voor de kust en voedingsrijke wateren, waar onder andere dolfijnen en orkas op afkomen. Ontdek deze schatkamer van Moeder Natuur in het gezelschap van Jochen ‘John’ Zaeschmar. De Duitse bioloog en kapitein neemt je drie dagen mee op de tweemaster Manawanui. Je krijgt daarbij volop gelegenheid te kajakken en snorkelen om het onderwaterleven van dichtbij te bewonderen. Op de eilanden wachten verlaten stranden en onvergetelijke zonsondergangen.
2. Auckland: bestorm wijngaarden en vulkanen
Waiheke Island. Foto: Miles Holden
De stadsgrenzen van Auckland, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, reiken van kust tot kust, van de Tasmanzee tot de Stille Oceaan. Tot dat gebied behoren ook de uitgedoofde vulkanische eilanden in de Golf van Hauraki — Aucklands natuurlijke haven — met ontzagwekkende namen als Waiheke, Rangitoto, Motutapu, Chamberlins en Rotoroa. De mogelijkheden voor een inspirerende dagtocht zijn er eindeloos. Met de veerboot naar een wijnproeverij? In een halfuurtje gepiept. Vooral de wijngaarden in het binnenland van Waiheke, het Wijneiland, zijn in de prijzen gevallen. De mooiste is Te Whau Vineyard & Restaurant, met een prachtig uitzicht over Auckland.
Is het niet wijn maar adrenaline die jou warm maakt, laat je dan harnassen door EcoZip Adventures en zweef aan een ziplijn over de oerbossen van Waiheke en ontdek waarom het eiland een nationale taonga (schat) is. Ten westen van Waiheke ligt het eiland Rangitoto, Maori voor ‘bloedige lucht’, met zijn gelijknamige, 260 meter hoge kegelvulkaan. De veerboot brengt je in minder dan een halfuur naar de haven, waarvandaan het een uur lopen is naar de top van de vulkaan. Het fenomenale uitzicht over Auckland is je beloning. En dan is er nog Rotoroa, dat een eeuw lang was voorbehouden aan rehabiliterende alcohol- en drugsgebruikers. Nu het eiland publiek toegankelijk is, geeft het eindelijk zijn geheimen prijs: prachtige wandelpaden en heerlijke stranden. Goat Island Marine Reserve, ten slotte, is de beste spot om kopje onder te gaan. In het eerste zeereservaat van het land barst het van het onderwaterleven, dat zich in en rondom het koraal en de rotsformaties begeeft. Hier ontmoet je onder andere de door Nieuw-Zeelanders geliefde Leather Jacket, een baarssoort. Zowel snorkel- als duikspullen zijn te huur in het nabijgelegen dorpje Leigh. Je kunt hier ook duikcursussen en -excursies regelen.
3. Queenstown: bedwing de pistes van Coronet Peak
Foto: Getty Images
Coronet Peak is een skigebied nabij Queenstown op het Zuidereiland. Hier krijg je het gevoel in de lente te skiën; de toppen zijn weliswaar bedekt met sneeuw, maar de dalen zijn groen en de temperatuur is aangenaam. En dan is er nog het uitzicht: terwijl je afdaalt kijk je een groen dal in, met het enorme Wakatipumeer op de achtergrond. Er zitten flinke overgangen in de pistes, scherpe knikken met afwisselend steile en vlakke stukken. Het ene moment hang je er op je latten naar rechts, en dan weer naar links.
4. Lake Taupo: ga op zoek naar Maorikunst
Foto: Ed Kruger
Het Taupomeer, een van de grootste meren van Nieuw-Zeeland, is ongeveer 26.000 jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting, waarbij bijna het hele Noordereiland met as werd bedekt. Tegenwoordig is daar niets meer van te zien en kun je heerlijk snorkelen tussen de rivierkreeften, forellen en inheemse kokopuvissen. Tegelijkertijd kun je je ogen de kost geven aan Maori-kunst die uit de rotsen in Mine Bay is gehakt. De rotskunst is niet zo oud als ze lijkt — het gaat om werk uit de jaren zeventig van de Maori-beeldhouwer Matahi Whakataka-Brightwell.
5. Whanganui: steek over naar nergens
Foto: Getty Images
The Bridge to Nowhere in Nationaal Park Whanganui op het Noordereiland doemt uit het niets op en leidt inderdaad nergens naartoe. De betonnen brug over een kloof werd in 1936 gebouwd voor lokale boeren, maar slechts zes jaar gebruikt omdat de grond onvruchtbaar bleek. De natuur heroverde het land en — tot op de dag van vandaag — de harten van hikers, die op de tweedaagse Mangapurua Trail bovenal van het loofbos en spirituele Maoriplekken genieten.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!