whelder

'1096338' door whelder '1096338' door whelder

OmanMuscat

OmanMuscat

Met open mond

whelder

Met open mond heb ik staan staren naar de prachtige kleuren van dit koraal. De koralen hebben trouwens zelf ook hun mond open om zeewater te filteren en daar hun voedsel uit te halen. De foto is genomen in heupdiep water tijdens een strandpauze van een snorkeltour vanuit Muscat. Deze tocht was zeer de moeite waard. We hebben ook schildpadden zien zwemmen. We waren hier samen met slechts één andere toeriste.

'1095471' door whelder '1095471' door whelder

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Palm en wolk

whelder

De schitterende paleistuin van het Alcazar en Sevilla is heel fotogeniek. Er staan ook superhoge palmbomen. Daarvoor is het leuk om je lens naar boven te richten. Zeker als er net één van de weinige wolkjes van de dag op de plaats van de palmboom komt. De foto is genomen in maart van dit jaar. Met 25 graden en vel zon was Sevilla toen een uitstekende plek voor een bezoek.

'1090911' door whelder '1090911' door whelder

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Tongarira crossing,..

whelder

De Tongariro-crossing heet één van de mooiste dagwandelingen van de wereld. Helaas beschouwen veel vooral jonge mensen het als een soort prestatietocht. Bij de echte highlights maken ze nog even een foto (liefst selfie) met hun mobiel maar de tijd nemen om even om zich heen te kijken is er niet bij. Dat is jammer want ook als je over de top heen bent zoals bij deze foto valt er nog genoeg te genieten. Bijvoorbeeld van dit landschap met rookpluimen die nog altijd napruttelen van de uitbarsting van 2012.

'1090036' door whelder '1090036' door whelder

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Romeins dorp in...Ori

whelder

Tussen Nijmegen en Groesbeek in het dorpje Heilig Landstichting vind je het museumpark Oriëntalis. Het is gesticht om mensen een indruk te geven van plekken uit de bijbel maar de opzet is breder geworden. De huisjes die je hier op de foto ziet zijn ingericht als Romeins Dorp. Ik vond dit één van de mooiste plekjes van het museumpark. Als je daar uitgekeken bent kun te ook prima wandelen in de heuvelrijke omgeving.

'1090013' door whelder '1090013' door whelder

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Herfstwater

whelder

Het Julianapark in Utrecht is een ideale plek voor het maken van abstracte foto's van waterspiegelingen. Er zijn veel verschillende boomsoorten die in de herfst fraaie kleuren krijgen. De fontein zorgt voor mooie golfjes in de vijver en op een heldere dag krijg je dan fraaie kleureffecten.

'1087266' door whelder '1087266' door whelder

AustraliëCanberra

AustraliëCanberra

Slangenhals met vis

whelder

Hoewel ik zeker 10 minuten heb staan kijken heb ik nooit meer dan de hals van deze slangenhalsvogel gezien. Wadend door het water verschalk hij zijn zijn prooi. Hij kan dit door zijn lange hals in veel dieper water doen dan andere waadvogels. Het is een succesvolle strategie zoals je op de foto ziet. Het blijft wel raar om steeds alleen maar een hals boven het meer te zien uitsteken. Het duurde even voordat ik doorhad dat het hier om een vogel ging. de foto is genomen bij het meer van Canberra. Canberra is een verrassend leuke stad die ten onrechte door de meeste reizigers over het hoofd wordt gezien. Er zijn interessante musea en de natuur is ook interessant. Er komen veel kangoeroes voor.

'1083633' door whelder '1083633' door whelder

FrankrijkRhone vallei en Provence

FrankrijkRhone vallei en Provence

High key panorama van

whelder

Kijken naar de flamingo's in de Camargue verveelt niet snel. Deze foto is gemaakt bij Saintes Maries de la Mer waar de flamingo's in de zomer in grote aantallen voorkomen. Het winstille weer dat ik trof samen met het zomerlicht maakte een experiment van een panorama in high key aantrekkelijk. De foto is gemaakt langs het fietspad richting Port Saint Louis. door het ontbreken van autoverkeer een relatief rustige locatie.

'1082262' door whelder '1082262' door whelder

OmanJebel Akhdar

OmanJebel Akhdar

Akhdar (de groene...b

whelder

Al Jebel al Akhdar betekent letterlijk de groene berg. Het gebied ligt boven de 2000 meter hoogte. Naar Omaanse begrippen valt hier veel regen al is het nog niet de helft van wat er in Nederland valt. Toch is het genoeg om op de landbouwterrassen groenten en veevoer te laten groeien. Het is een fotogeniek gebied dat vanuit Nizwa met een goede asfaltweg bereikt kan worden. Vanwege de steilte van de weg zijn alleen 4wheeldrives toegestaan.

'1080699' door whelder '1080699' door whelder

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Spectaculair wandelen

whelder

De Tongariro Crossing is een ongeveer twintig kilometer lange tocht langs de flanken van enkele vulkanen. De hike gaat door alpien gebied. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het een pittige tot zeer zware dagtocht. Gelukkig hadden wij goed weer zodat we konden genieten van het prachtige landschap. Je kijkt hier om nadat je het zwaarste deel van de wandeling al gehad hebt. Dat is de afdaling rechts op de foto waarvan vooral het bovenste stuk bij de donkerrode kratermond steil is en over losse steentjes gaat. Door de mensen op de foto kun je de grootsheid van de natuur hier goed inschatten. Hoewel de autoriteiten van Nieuw-Zeeland zorgen voor faciliteiten als mobiele WC's op enkele plekken, is het zeker geen tocht over een gebaand wandelpad. Doordat de tocht zo bekend is kan het er wel behoorlijk druk zijn.

'1072700' door whelder '1072700' door whelder

OmanWadi Tiwi

OmanWadi Tiwi

Wadi tiwi

whelder

Wadi Shab mag dan de beroemdste rivierkloof van Oman zijn Wadi Tiwi is door zijn rust misschien wel de mooiste. Bij Wadi Tiwi loop je na 5 kilometer asfaltweg door landelijk gebied met geitenhoeders en authentieke dorpjes. Het doorschijnend blauwgroene water van de rivier is echt betoverend. Er komen ook veel vlinders af op de bloemen langs de rivieroever.

'1072574' door whelder '1072574' door whelder

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Altijd wit

whelder

In veel delen van Nederland zagen we vandaag een vleugje wit maar voor blijvend wit moet je toch meestal naar koudere plekken. De prachtige kalksteenterrassen van Pamukkale vormen hierop een uitzondering. Ook bij een stralende zomerzon genieten van helder wit en lekker lauw water. Een prachtige plek die het meest loont als je er vroeg heen gaat en/of laat blijft. Als de tourbussen komen wordt de plek platgelopen door massa's toeristen. (Ik vrees dat door mijn poging het vallende water duidelijk te laten uitkomen het wit van de werkelijkheid op de plaat wat te donker is geworden)

'1072087' door whelder '1072087' door whelder

LuxemburgArdennen

LuxemburgArdennen

Ode aan hooimijten

whelder

Hooimijten zijn vrijwel geruisloos uit het West-Europese landschap verdwenen. Hooirollen die meestal tijdens het oogsten meteen in plastic gerold worden hebben hun plaats ingenomen. In het traditierijke noorden van Luxemburg trof ik op een kleine akker in de zomer van 2018 nog deze hooimijten aan. Het glooiende noorden van Luxemburg is zeer geschikt om te fietsen als je van een beetje inspanning en rustige wegen houdt.

'1063577' door whelder '1063577' door whelder

Nieuw-ZeelandAuckland

Nieuw-ZeelandAuckland

Coast to coast in...A

whelder

Veel mensen blijven maar kort in Auckland om dat ze verder willen trekken naar de highlights van het land. Die strategie doet geen recht aan al het moois dat Auckland en omgeving te bieden hebben. Een leuke wandeling van zo'n 16 kilometer loopt van de Onehunga kust naar de Waitemata haven. Op deze Coast to Coast wandeling merk je goed hoe groen Auckland eigenlijk is. Deze foto is genomen op de flanken van Mount Eden, met 196 meter het hoogste punt van de stad. Als je 16 kilometer te lang vindt zijn er genoeg plekken waar je de wandeling kunt afbreken. Openbaar vervoer is nooit ver weg.

'1063436' door whelder '1063436' door whelder

Nieuw-ZeelandBay of Plenty, Coromandel, Eastland

Nieuw-ZeelandBay of Plenty, Coromandel, Eastland

Magisch

whelder

Magisch is het beste woord om de sfeer in een bos vol boomvarens te beschrijven. De varens filteren het licht prachtig en de verschillende soorten boomvarens en andere varens hebben allemaal weer net andere patronen. het Coromandel schiereiland is een goede plek om boomvarens te zien.

'1063369' door whelder '1063369' door whelder

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Lichtbloemen

whelder

Met het droge klimaat van Dubai is het natuurlijk ontzettend veel werk en ook een enorme verspilling van water om echte bloemen te laten bloeien en de pluisjes die ze eventueel verspreiden zullen zelden in goede aarde vallen. . Deze metershoge neppluizebollen zijn eigenlijk een veel logischer oplossing. Overdag is het gewoon een mooie structuur en in de avond geven ze prachtig licht in verschillende kleuren. Je vind ze in het gebied van de grote fontein de de Burj Dubai.

'1061464' door whelder '1061464' door whelder

OmanNizwah

OmanNizwah

Vrouwen op de...geite

whelder

Op de foto die ik vanmiddag van de geitenmarkt plaatste stond geen enkele vrouw. Toch zijn die er wel degelijk en ze handelen tamelijk zelfstandig. De meeste dragen het karakteristieke snavelmasker van de lokale bedoeïenen. Die maskers worden verondersteld nagenoeg het hele gezicht te bedekken maar zoals je ziet kun je daar best wel wat creatief mee omgaan.

'1061326' door whelder '1061326' door whelder

OmanNizwah

OmanNizwah

Geit kopen

whelder

Voor ons lijkt het een stukje folklore maar de vrijdagse geitenmarkt bij de Soek van Nizwa is nog steeds een zeer levendige handelsplek. Je ziet er mannen en vrouwen (een zeldzaamheid in Arabische landen) in traditionele kleding en echte handel in geiten en later in de ochtend andere dieren zoals kamelen. Zo'n plek trekt natuurlijk steeds meer toeristen. Je zult echt vroeg je bed uit moeten komen om de handel op zijn best te zien. Tourgroepen lijken niet zonder ontbijt te kunnen dus die kun je mijden door te zorgen dat je voor een uur of 7 op de markt te zijn.

'1058872' door whelder '1058872' door whelder

OmanMuscat

OmanMuscat

Mozaiek van de Sultan

whelder

Sultan al Qaboes is de absolute heerser van Oman. Hij is schatrijk van de olie-inkomsten van zijn land. Daarmee financiert hij onder andere de bouw van grote en rijk versierde moskeeën in zijn land. Dit is de binnenkant van de centrale koepel van de naar hem genoemde hoofdmoskee van Muscat. Een indrukwekkend bouwwerk waarvoor kosten nog moeite gespaard zijn. In de ochtend is er de gelegenheid voor niet-moslims om het gebouw te bezoeken.

'1058240' door whelder '1058240' door whelder

AustraliëMelbourne

AustraliëMelbourne

Museum Melbourne

whelder

Deze foto is genomen in de National Gallery van Victoria. Toen wij daar begin 2018 waren was er juist de Triennal gaande, een vooraanstaande tentoonstelling op het gebied van moderne kunst. Er werd verrassend toegankelijke moderne kunst van meer dan 100 artiesten tentoongesteld. Het werk dat je hier ziet, heet Flower Obsession en is van de Japanse kunstenaar Yayou Kusama. Als je in Melbourne bent, moet je zeker even bij dit museum binnenlopen. Het is gratis toegankelijk en er zijn veel tentoonstellingen en een beperkte maar interessante vaste collectie.

'1044153' door whelder '1044153' door whelder

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Hop in Dubai

whelder

Doordat Dubai op een kunstmatige manier groen wordt gehouden met ontzilt zeewater is het een goede plek geworden om vogels te spotten. Deze hop trof ik aan in het park bij het enorme hotel op de kop van het Palmeiland. Hij liet zich goed obeserveren.

'1041803' door whelder '1041803' door whelder

EgypteSinai

EgypteSinai

Catherinaklooster, ee

whelder

Het Sint Catherinaklooster is één van die bijzondere plekken op de wereld die veel indruk achterlaat. Het is gesticht op de plek van de brandende braambos uit de bijbel en is het oudste nog in gebruik zijnde klooster in de wereld. De schatten die het klooster in bezit heeft zijn enorm. Bijvoorbeeld één van de oudste bijbelhandschriften en heel veel ikonen maar wat eigenlijk het meest opvalt is het gebouw en de ligging aan de voet van de Sinaï. Niet voor niets is het ingeschreven als werelderfgoed.

'1020693' door whelder '1020693' door whelder

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Straatje Aarhus

whelder

Aarhus heeft een leuk historisch centrum. Het straatje op de foto maakt daar deel van uit. Daarnaast heeft Aarhus een bekend openluchtmuseum, een park met heel veel herten en een botanische tuin met een fraaie gratis toegankelijke kas. Het geheel is ruim voldoende voor een aangename dag.

'1019883' door whelder '1019883' door whelder

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Modderontploffing

whelder

Het lijkt wel een ontploffing deze opspattende vulkanische modder in de buurt van Wai o Tapu Thermal Wonderland . Dat is een zeer actief vulkanisch gebied in de buurt van Rotorua. Er is een park waar je toegang voor moet betalen maar ook daarbuiten is veel te zien. Beide doen zou ik zeggen.

'1015520' door whelder '1015520' door whelder

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Relaxende kangoeroes

whelder

Op Maria Island is geen autoverkeer en geen bewoning alleen enkele gastenverblijven. Daardoor zijn de dieren er heel goed benaderbaar. Dat gold ook voor deze relaxende kangoeroes die lekker in de zon op de helling lagen. Althans ma. Het kleintje was natuurlijk ongeduriger (net als bij mensen).