twalia

'1097865' door twalia '1097865' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Wilde Honden in Kruge

twalia

De wilde honden zijn nog steeds bedreigd. Een eeuw geleden waren er naar schatting een half miljoen wilde honden en kwam de soort in grote delen van Afrika voor. Nu zijn er nog hoogstens 5500 exemplaren over in geïsoleerde populaties, voornamelijk in Zimbabwe, Zuid-Afrika (Krugerpark), Tanzania en Zambia. In Zambia bevindt zich op het ogenblik de grootste populatie, namelijk ongeveer 430 exemplaren (bron: WNF). Het Krugerpark heeft op dit moment iets meer dan 200 individuen. Het is dus een kwestie van geluk als je een pack tegen komt. En dan helemaal een pack die vlakbij de weg lekker ligt te soezen!

'1097798' door twalia '1097798' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Kruger Road Block met

twalia

In het Kruger National Park kan je zowel de witte als de zwarte neushoorn tegen komen. Op de foto staan twee witte neushoorns. De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling door de Engelsen van het Afrikaanse 'wyd'. Dat slaat op de lippen die breed zijn. De lippen van de zwarte neushoorn zijn meer puntig. De brede lippen gebruikt de witte neushoorn om te grazen, terwijl de puntige lip van de zwarte neushoorn hem beter in staat stelt om bladeren en twijgen te plukken (Wikipedia). Als je een neushoorn ziet grazen, zal het dus hoogstwaarschijnlijk een witte neushoorn zijn.

'1097757' door twalia '1097757' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Supermom!

twalia

"Supermom", zo werd ze genoemd op de Latest Sightings app. Als regelmatige bezoeker van het Kruger National Park heb ik de Latest Sightings app op mijn telefoon. Op deze app komen dieren voorbij die gezien zijn in het Krugerpark. In de maanden voor onze reis naar Kruger komt deze cheeta regelmatig voorbij. Deze cheeta lukte het lange tijd om vijf jongen groot te brengen. Een hele prestatie voor een cheeta moeder. Vandaar dat ze de naam "Supermom" kreeg. De zwangerschap van een jachtluipaard duurt ongeveer negentig dagen, waarna gemiddeld twee tot vijf welpen worden geboren. Om deze welpen vervolgens groot te brengen, is niet makkelijk. Naast vijf monden die gevoed moeten worden, ligt er continu gevaar op de loer. De moeder verplaatst haar jongen regelmatig naar nieuwe schuilplaatsen, zodat roofdieren als leeuwen ze niet kunnen vinden. Het komt namelijk geregeld voor dat leeuwen de welpen doodbijten. Een knappe prestatie dus, van deze cheeta moeder. We hebben het geluk gehad om haar te vinden. En dan ook nog met een verse impala kill. Wat een geluk!

'1097721' door twalia '1097721' door twalia

JapanOsaka

JapanOsaka

Osaka Castle

twalia

Osaka Castle ofwel Ōsakajō (大阪城,) ligt in het centrum van Osaka. De bouw van het kasteel startte in 1583. Het was toen het grootste kasteel van Japan. Het kasteel werd echter al in 1615 vernield. Daarna werd het kasteel herbouwd om vervolgens af te branden in 1665 toen het kasteel werd getroffen door bliksem. Pas in 1931 werd het kasteel gereconstrueerd. Het kasteel overleefde de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. In 1997 is het kasteel opgeknapt. Je kan het kasteel bezoeken. Vanaf de hoogste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Osaka. Een aanrader! Deze foto is gemaakt bij de Japanse tuin die links voor het kasteel ligt.

'1097679' door twalia '1097679' door twalia

JapanKyoto

JapanKyoto

Fushimi-Inari Shrine

twalia

De Fushimi Inari Shrine (伏見稲荷大社, Fushimi Inari Taisha) is een belangrijke Shinto Shrine in het zuiden van Kyoto. De Shrine staat vooral bekend om zijn duizenden tori's, de oranje bogen die zo kenmerkend zijn voor Japan. Deze tempel is gewijd aan Inari, de Shinto god van de rijst. Vossen worden gezien als de boodschappers van deze god, vandaar dat er hier ook veel beelden staan van vossen. Er loopt een wandelpad naar de top van de heuvel. Het is bijzonder om onder de vele tori's door te lopen. De tori's zijn donaties van mensen of bedrijven. Op de achterkant van de tori staat de naam van de donateur en het jaar van donatie. Meestal in het Japanse schrift en kun je er geen wijs uit. Het loont om helemaal naar boven te lopen, want hoe hoger je komt, hoe minder druk het wordt. Deze foto is gemaakt in het eerste deel. Hier staan de tori's heel dicht op elkaar. Tip: kom vroeg, dan is er nog wel een mogelijkheid om de foto zonder andere mensen te maken.

'1097648' door twalia '1097648' door twalia

JapanNikko

JapanNikko

Kanmangafuchi Abyss

twalia

Nikko is een populaire dagtocht vanuit Tokyo. Nikko staat bekend om zijn prachtige tempels. Maar het is zeker de moeite waard om ook naar de Kanmangofuchi Abyss (憾満ヶ淵) te lopen. Dit is een kleine kloof vlakbij het centrum van Nikko. Deze is ontstaan na de eruptie van Mount Nantai. Er loopt een wandelpad langs het water. Kanmangofuchi Abyss staat bekend om zijn rij van ongeveer 70 stenen beelden van Jizo, een Bodhisattva die waakt over de kinderen, ook na hun dood. Ouders die een kind verwachten of ouders die zich zorgen maken om hun kinderen, breien musjes voor de beelden. Als je even behoefte hebt aan rust of als je de enorme hoeveelheid toeristen wil ontlopen, is dit de plek om naar toe te gaan!

'883127' door twalia '883127' door twalia

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Rotsformaties van...C

twalia

Capitol Reef National Park ligt in de staat Utah. Het is dan misschien minder bekend dan Bryce of Zion National Park, het park is zeker de moeite waard. Voordeel is dat het park veel minder toeristen trekt. In het park vind je onder andere mooie rode rotsformaties. Een aanrader is om aan het einde van de dag naar Sunset Point te rijden. Als je het park binnen komt vanuit het westen, is er na een paar mijl een onverharde weg naar rechts. Als je deze weg blijft volgen kom je bij een parkeerplaats. Hier begint de Sunset Trail, een eenvoudige wandelroute van ongeveer 1200 meter. Het uitzicht hier is werkelijk prachtig. We deelden Sunset Point maar met 2 andere toeristen, en dat in juni!

'878686' door twalia '878686' door twalia

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Vulkanische Activitei

twalia

Yellowstone is het oudste nationale park van de wereld. In 1978 werd het park op de Wereld Erfgoed Lijst geplaatst van UNESCO. Onder het park ligt een enorme vulkaan die gemiddeld elke 600.000 jaar tot uitbarsting komt. De laatste uitbarsting dateert van meer dan 640.000 jaar geleden. Ik moest wel even slikken toen ik dit hoorde. Maar laat je hierdoor vooral niet tegenhouden. Want het is een prachtig park met volop geothermische activiteit.

'872633' door twalia '872633' door twalia

Verenigde StatenRocky Mountain NP

Verenigde StatenRocky Mountain NP

Elk

twalia

Elk ofwel wapiti is een soort uit de familie van hertachtigen die voorkomt in delen van Noord-Amerika en Azië. De naam wapiti betekent 'witte achterzijde' en is afkomstig van de Shawnee-indianen. In Noord-Amerika worden zes ondersoorten onderscheiden waarvan de Rocky Mountain Wapiti er één is. In het Rocky Mountain NP kwamen we er heel veel tegen. Dit mannetje kwam heel dicht bij onze auto waardoor ik de mogelijkheid had om een close-up te maken.

'870401' door twalia '870401' door twalia

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Perfecte Spiegeling @

twalia

Vroeg in de ochtend rijden we Yellowstone National Park binnen. Het is nog rustig. We komen langs Sylvan Lake. Dit meer ligt aan de doorgaande weg tussen de oostelijke ingang van Yellowstone en Fishing Bridge. Het is windstil, waardoor de bergen perfect worden gespiegeld in het meer.

'572297' door twalia '572297' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

In de Schaduw

twalia

In de zomermaanden kan het in het Kruger National Park erg warm worden. Temperaturen van hoog in de dertig zijn dan echt geen uitzondering. Maar een temperatuur van 38 graden is geen pretje voor alle dieren. De meeste dieren zoeken de schaduw op. Zo ook deze zebra's. Ze zoeken beschutting onder één van de weinige bomen op de grasvlakten.

'572142' door twalia '572142' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

So Cute

twalia

Zodra de gates van het Krugerpark open gaan, gaan we op weg. En dat is in november best vroeg, om 4:30 uur!!! Toch is het wel aan te raden om zo vroeg te vertrekken. Je hebt dan namelijk meer kans op het zien van katachtigen. Zo komen we deze ochtend een leeuwen familie tegen. Wat een dotje is dit leeuwenwelpje. Je zou hem zo gaan knuffelen!

'572061' door twalia '572061' door twalia

MadagaskarCentraal Madagaskar

MadagaskarCentraal Madagaskar

Lekker Spelen!

twalia

Het is een universeel gegeven: kinderen hebben maar weinig nodig om lekker te kunnen spelen. Toch is het wel confronterend om te zien waar de kinderen hier in Madagaskar mee spelen. Geen fancy of high tech speelgoed, maar 'gewoon' een fietsband. Maar als je de lach ziet op het gezicht van dit jochie, dan zie je dat hij zich (nog) niet bewust is van wat hij in vergelijking met westerse kinderen op speelgoed gebied mist.

'571920' door twalia '571920' door twalia

MadagaskarIsalo NP

MadagaskarIsalo NP

Red Fronted Lemur

twalia

In Isalo National Park kun je ook een aantal lemuren tegen komen. Eén daarvan is de red fronted lemur. Deze lemur leeft in de bossen en eet bladeren, zaden, fruit en bloemen. Veel kans om deze lemuren te zien, heb je op de picknickplaats. De lemuren komen namelijk op het eten af. Let wel op tijdens de lunch, want ze kunnen heel snel zijn!

'571854' door twalia '571854' door twalia

MadagaskarCentraal Madagaskar

MadagaskarCentraal Madagaskar

Karakteristieke...Dor

twalia

In het heuvellandschap van Madagaskar liggen veel kleine dorpjes. De bevolking leeft hier van de landbouw. Overal zie je dan ook landbouw terrassen. Er wordt veel rijst verbouwd. Wij waren in juni in Madagaskar, de meeste rijst is dan al geoogst. Toch blijft het uitzicht mooi. De huizen kleuren namelijk nog steeds mooi in het landschap.

'571739' door twalia '571739' door twalia

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Bounty Gevoel!

twalia

Madagaskar heeft hele mooie stranden. Zo zijn wij met een privé chauffeur de westkust afgereden. Nou ja, het was meer hobbelen dan rijden. Maar wat een mooie stranden kwamen we tegen. Kleine vissersdorpjes die in de duinen liggen. De bevolking leeft hier voor een groot deel van de visserij. Met laagtij wordt er gevist.

'571674' door twalia '571674' door twalia

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

On the Road

twalia

Afgelopen jaar hebben wij een rondreis gemaakt door Madagaskar. Een veelzijdige bestemming met voor ieder wat wils. Je vindt er mooie stranden, prachtige landschappen, een vriendelijke bevolking en als toetje een bijzondere flora en fauna. Toch is er ook een andere kant. Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. Ongeveer 93% van de bevolking moet met minder dan twee dollar per dag rondkomen (bron: Wikipedia). Het is indrukwekkend om te zien hoe de mensen hier leven en hoe groot de verschillen zijn met het leven dat wij leven.

'571578' door twalia '571578' door twalia

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Nachtaap @ Zombitse N

twalia

Zombitse Vohibasia National Park ligt in het zuiden van Madagaskar, vlakbij Het drukbezochte Isalo National Park. Het park bestaat uit droog loofbos, moerassen en savanne. Je kan onder begeleiding van een gids een wandeling maken door het park. In het park leven diverse lemuren. Het voordeel van dit park is dat het niet druk bezocht wordt zoals de andere nationale parken. Dit maakt dat je in relatieve rust de lemuren kan bekijken. Je hebt hier ook redelijk veel kans op nacht lemuren. De gidsen weten precies waar deze diertjes hun holletjes hebben. Op de foto staat zo'n nachtaapje. Het is de lepilemur hubbardi, een wezelmaki die specifiek voorkomt in het Nationaal park Zombitse Vohibasia. Kenmerkend zijn de grote ogen en de dikke vingers. Wat een schatje he?

'571513' door twalia '571513' door twalia

MadagaskarAvenue des Baobabs

MadagaskarAvenue des Baobabs

Allée des baobabs

twalia

De Allée des baobabs ofwel de Avenue des Baobabs is een groep baobabbomen die langs de Route nationale 8 tussen Morondava en Belon'i Tsiribihina staan. Langs de weg staan over een afstand van 260 meter de resterende 20 à 25 baobabs, bomen van circa 30 meter hoog. In de nabije rijstvelden en weiden bevinden zich nog een 25-tal bomen (Wikipedia). De bevolking heeft hun houten huizen tussen de bomen door staan. Ze verkopen houten baobab beelden en de kinderen proberen door op de foto te gaan ook wat te verdienen.

'571457' door twalia '571457' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Cheetah on the Hunt

twalia

Eén van de mooiste dieren die je kan zien in het Kruger National Park is wat ons betreft de cheeta. Ze zijn niet heel gemakkelijk te spotten, maar deze vakantie hadden we heel veel geluk. Er lopen drie cheeta's, vlakbij onze auto. Het is een moeder met twee kids. Uiteindelijk gaat de moeder vlakbij onze auto liggen. Dan zien we een stukje verderop een grazende steenbok, hij heeft de cheeta's nog niet gezien. We houden onze adem in, zou ze op jacht gaan? En ja, enkele seconden later sprint de cheeta naar de steenbok. Heel indrukwekkend om te zien hoe snel ze gaat. Maar de steenbok is ook snel en ze mist. De cheeta's lopen weer verder. En dan gaat ze opnieuw in de aanval. Deze jacht kunnen we niet zien, er is teveel begroeiing. Wel horen we een hoge gil, ze heeft dit keer wel beet. Tussen de struiken zien we nog een glimp van de cheeta met in haar bek een steenbokje.

'571393' door twalia '571393' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Vechtende Hyena's

twalia

In de middag rijden we langs een kleine modderpoel waarin een hyena ligt. Een badderende hyena, dat is een leuke sighting! We stoppen. Zodra we stil staan, komen er een paar andere hyena's aan lopen. Even later horen we een jankend geluid. Vanuit allerlei hoeken komen hyena's aanlopen. We weten niet precies wat er aan de hand is. De hyena's beginnen met elkaar te vechten zo midden in de modderpoel. En dan zien we het... de hyena die we het eerste zagen heeft een been in de poel verstopt. Het lukt hem om zijn kostbare bezit goed te verdedigen. Uiteindelijk druipen de hyena's één voor één weer af. Wat een bijzondere sighting!

'571112' door twalia '571112' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Drieling!

twalia

Een drieling... ga d'r maar aan staan. Een pittige taak voor menig moeder. Voor deze wrattenzwijn moeder valt het nog wel mee. Moeder kan gaan en staan waar ze maar wil, de drieling blijft keurig in haar kielzog. De kleintjes houden continu contact met hun moeder. Zo schattig!

'570954' door twalia '570954' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Etenstijd!

twalia

Eén van de mooiste uitzichten in het Kruger National Park is toch wel die vanaf Olifants Rest Camp. Vanaf hier kijk je uit over de rivier. Geniet van een lekker drankje in het restaurant en geniet. Een verrekijker komt hier goed van pas! Nijlpaarden leven in en om het water, in rivieren, plassen, meren en moerassen in een groot deel van Afrika. Overdag verblijft het nijlpaard vooral in het water, zodat het beschermd is tegen oververhitting, uitdroging en zonnebrand. 's Nachts verlaat het nijlpaard het water om te grazen. Deze nijlpaarden hadden echter te veel honger om te wachten!

'570912' door twalia '570912' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Waakzame Luipaard

twalia

Rondom het kamp Letaba lopen verschillende onverharde routes langs de rivier. Het rijden van deze wegen kan een goede optie zijn. Veel wildlife blijft dicht bij de rivier, zeker in het droge seizoen. En veel prooidieren betekent ook een redelijke kans op jagers. De bomen langs de rivieren zijn uitnodigend voor luipaarden. Dit luipaard heeft een dode impala in de boom liggen. Gegeten heeft ie al, hij ligt op de grond lekker uit te buiken. Toch is ie niet helemaal gerust, want onder 'zijn' boom ligt namelijk een hyena te wachten. Af en toe kijkt het luipaard even op om de hyena in de gaten te houden. Een echt vredelievende blik is het niet...