twalia

'883127' door twalia '883127' door twalia

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Rotsformaties van...C

twalia

Capitol Reef National Park ligt in de staat Utah. Het is dan misschien minder bekend dan Bryce of Zion National Park, het park is zeker de moeite waard. Voordeel is dat het park veel minder toeristen trekt. In het park vind je onder andere mooie rode rotsformaties. Een aanrader is om aan het einde van de dag naar Sunset Point te rijden. Als je het park binnen komt vanuit het westen, is er na een paar mijl een onverharde weg naar rechts. Als je deze weg blijft volgen kom je bij een parkeerplaats. Hier begint de Sunset Trail, een eenvoudige wandelroute van ongeveer 1200 meter. Het uitzicht hier is werkelijk prachtig. We deelden Sunset Point maar met 2 andere toeristen, en dat in juni!

'878686' door twalia '878686' door twalia

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Vulkanische Activitei

twalia

Yellowstone is het oudste nationale park van de wereld. In 1978 werd het park op de Wereld Erfgoed Lijst geplaatst van UNESCO. Onder het park ligt een enorme vulkaan die gemiddeld elke 600.000 jaar tot uitbarsting komt. De laatste uitbarsting dateert van meer dan 640.000 jaar geleden. Ik moest wel even slikken toen ik dit hoorde. Maar laat je hierdoor vooral niet tegenhouden. Want het is een prachtig park met volop geothermische activiteit.

'872633' door twalia '872633' door twalia

Verenigde StatenRocky Mountain NP

Verenigde StatenRocky Mountain NP

Elk

twalia

Elk ofwel wapiti is een soort uit de familie van hertachtigen die voorkomt in delen van Noord-Amerika en Azië. De naam wapiti betekent 'witte achterzijde' en is afkomstig van de Shawnee-indianen. In Noord-Amerika worden zes ondersoorten onderscheiden waarvan de Rocky Mountain Wapiti er één is. In het Rocky Mountain NP kwamen we er heel veel tegen. Dit mannetje kwam heel dicht bij onze auto waardoor ik de mogelijkheid had om een close-up te maken.

'870401' door twalia '870401' door twalia

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Perfecte Spiegeling @

twalia

Vroeg in de ochtend rijden we Yellowstone National Park binnen. Het is nog rustig. We komen langs Sylvan Lake. Dit meer ligt aan de doorgaande weg tussen de oostelijke ingang van Yellowstone en Fishing Bridge. Het is windstil, waardoor de bergen perfect worden gespiegeld in het meer.

'572297' door twalia '572297' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

In de Schaduw

twalia

In de zomermaanden kan het in het Kruger National Park erg warm worden. Temperaturen van hoog in de dertig zijn dan echt geen uitzondering. Maar een temperatuur van 38 graden is geen pretje voor alle dieren. De meeste dieren zoeken de schaduw op. Zo ook deze zebra's. Ze zoeken beschutting onder één van de weinige bomen op de grasvlakten.

'572142' door twalia '572142' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

So Cute

twalia

Zodra de gates van het Krugerpark open gaan, gaan we op weg. En dat is in november best vroeg, om 4:30 uur!!! Toch is het wel aan te raden om zo vroeg te vertrekken. Je hebt dan namelijk meer kans op het zien van katachtigen. Zo komen we deze ochtend een leeuwen familie tegen. Wat een dotje is dit leeuwenwelpje. Je zou hem zo gaan knuffelen!

'572061' door twalia '572061' door twalia

MadagaskarCentraal Madagaskar

MadagaskarCentraal Madagaskar

Lekker Spelen!

twalia

Het is een universeel gegeven: kinderen hebben maar weinig nodig om lekker te kunnen spelen. Toch is het wel confronterend om te zien waar de kinderen hier in Madagaskar mee spelen. Geen fancy of high tech speelgoed, maar 'gewoon' een fietsband. Maar als je de lach ziet op het gezicht van dit jochie, dan zie je dat hij zich (nog) niet bewust is van wat hij in vergelijking met westerse kinderen op speelgoed gebied mist.

'571920' door twalia '571920' door twalia

MadagaskarIsalo NP

MadagaskarIsalo NP

Red Fronted Lemur

twalia

In Isalo National Park kun je ook een aantal lemuren tegen komen. Eén daarvan is de red fronted lemur. Deze lemur leeft in de bossen en eet bladeren, zaden, fruit en bloemen. Veel kans om deze lemuren te zien, heb je op de picknickplaats. De lemuren komen namelijk op het eten af. Let wel op tijdens de lunch, want ze kunnen heel snel zijn!

'571854' door twalia '571854' door twalia

MadagaskarCentraal Madagaskar

MadagaskarCentraal Madagaskar

Karakteristieke...Dor

twalia

In het heuvellandschap van Madagaskar liggen veel kleine dorpjes. De bevolking leeft hier van de landbouw. Overal zie je dan ook landbouw terrassen. Er wordt veel rijst verbouwd. Wij waren in juni in Madagaskar, de meeste rijst is dan al geoogst. Toch blijft het uitzicht mooi. De huizen kleuren namelijk nog steeds mooi in het landschap.

'571739' door twalia '571739' door twalia

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Bounty Gevoel!

twalia

Madagaskar heeft hele mooie stranden. Zo zijn wij met een privé chauffeur de westkust afgereden. Nou ja, het was meer hobbelen dan rijden. Maar wat een mooie stranden kwamen we tegen. Kleine vissersdorpjes die in de duinen liggen. De bevolking leeft hier voor een groot deel van de visserij. Met laagtij wordt er gevist.

'571674' door twalia '571674' door twalia

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

On the Road

twalia

Afgelopen jaar hebben wij een rondreis gemaakt door Madagaskar. Een veelzijdige bestemming met voor ieder wat wils. Je vindt er mooie stranden, prachtige landschappen, een vriendelijke bevolking en als toetje een bijzondere flora en fauna. Toch is er ook een andere kant. Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. Ongeveer 93% van de bevolking moet met minder dan twee dollar per dag rondkomen (bron: Wikipedia). Het is indrukwekkend om te zien hoe de mensen hier leven en hoe groot de verschillen zijn met het leven dat wij leven.

'571578' door twalia '571578' door twalia

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Nachtaap @ Zombitse N

twalia

Zombitse Vohibasia National Park ligt in het zuiden van Madagaskar, vlakbij Het drukbezochte Isalo National Park. Het park bestaat uit droog loofbos, moerassen en savanne. Je kan onder begeleiding van een gids een wandeling maken door het park. In het park leven diverse lemuren. Het voordeel van dit park is dat het niet druk bezocht wordt zoals de andere nationale parken. Dit maakt dat je in relatieve rust de lemuren kan bekijken. Je hebt hier ook redelijk veel kans op nacht lemuren. De gidsen weten precies waar deze diertjes hun holletjes hebben. Op de foto staat zo'n nachtaapje. Het is de lepilemur hubbardi, een wezelmaki die specifiek voorkomt in het Nationaal park Zombitse Vohibasia. Kenmerkend zijn de grote ogen en de dikke vingers. Wat een schatje he?

'571513' door twalia '571513' door twalia

MadagaskarAvenue des Baobabs

MadagaskarAvenue des Baobabs

Allée des baobabs

twalia

De Allée des baobabs ofwel de Avenue des Baobabs is een groep baobabbomen die langs de Route nationale 8 tussen Morondava en Belon'i Tsiribihina staan. Langs de weg staan over een afstand van 260 meter de resterende 20 à 25 baobabs, bomen van circa 30 meter hoog. In de nabije rijstvelden en weiden bevinden zich nog een 25-tal bomen (Wikipedia). De bevolking heeft hun houten huizen tussen de bomen door staan. Ze verkopen houten baobab beelden en de kinderen proberen door op de foto te gaan ook wat te verdienen.

'571457' door twalia '571457' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Cheetah on the Hunt

twalia

Eén van de mooiste dieren die je kan zien in het Kruger National Park is wat ons betreft de cheeta. Ze zijn niet heel gemakkelijk te spotten, maar deze vakantie hadden we heel veel geluk. Er lopen drie cheeta's, vlakbij onze auto. Het is een moeder met twee kids. Uiteindelijk gaat de moeder vlakbij onze auto liggen. Dan zien we een stukje verderop een grazende steenbok, hij heeft de cheeta's nog niet gezien. We houden onze adem in, zou ze op jacht gaan? En ja, enkele seconden later sprint de cheeta naar de steenbok. Heel indrukwekkend om te zien hoe snel ze gaat. Maar de steenbok is ook snel en ze mist. De cheeta's lopen weer verder. En dan gaat ze opnieuw in de aanval. Deze jacht kunnen we niet zien, er is teveel begroeiing. Wel horen we een hoge gil, ze heeft dit keer wel beet. Tussen de struiken zien we nog een glimp van de cheeta met in haar bek een steenbokje.

'571393' door twalia '571393' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Vechtende Hyena's

twalia

In de middag rijden we langs een kleine modderpoel waarin een hyena ligt. Een badderende hyena, dat is een leuke sighting! We stoppen. Zodra we stil staan, komen er een paar andere hyena's aan lopen. Even later horen we een jankend geluid. Vanuit allerlei hoeken komen hyena's aanlopen. We weten niet precies wat er aan de hand is. De hyena's beginnen met elkaar te vechten zo midden in de modderpoel. En dan zien we het... de hyena die we het eerste zagen heeft een been in de poel verstopt. Het lukt hem om zijn kostbare bezit goed te verdedigen. Uiteindelijk druipen de hyena's één voor één weer af. Wat een bijzondere sighting!

'571112' door twalia '571112' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Drieling!

twalia

Een drieling... ga d'r maar aan staan. Een pittige taak voor menig moeder. Voor deze wrattenzwijn moeder valt het nog wel mee. Moeder kan gaan en staan waar ze maar wil, de drieling blijft keurig in haar kielzog. De kleintjes houden continu contact met hun moeder. Zo schattig!

'570954' door twalia '570954' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Etenstijd!

twalia

Eén van de mooiste uitzichten in het Kruger National Park is toch wel die vanaf Olifants Rest Camp. Vanaf hier kijk je uit over de rivier. Geniet van een lekker drankje in het restaurant en geniet. Een verrekijker komt hier goed van pas! Nijlpaarden leven in en om het water, in rivieren, plassen, meren en moerassen in een groot deel van Afrika. Overdag verblijft het nijlpaard vooral in het water, zodat het beschermd is tegen oververhitting, uitdroging en zonnebrand. 's Nachts verlaat het nijlpaard het water om te grazen. Deze nijlpaarden hadden echter te veel honger om te wachten!

'570912' door twalia '570912' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Waakzame Luipaard

twalia

Rondom het kamp Letaba lopen verschillende onverharde routes langs de rivier. Het rijden van deze wegen kan een goede optie zijn. Veel wildlife blijft dicht bij de rivier, zeker in het droge seizoen. En veel prooidieren betekent ook een redelijke kans op jagers. De bomen langs de rivieren zijn uitnodigend voor luipaarden. Dit luipaard heeft een dode impala in de boom liggen. Gegeten heeft ie al, hij ligt op de grond lekker uit te buiken. Toch is ie niet helemaal gerust, want onder 'zijn' boom ligt namelijk een hyena te wachten. Af en toe kijkt het luipaard even op om de hyena in de gaten te houden. Een echt vredelievende blik is het niet...

'569430' door twalia '569430' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Een Nieuw Leven

twalia

Een nieuw jaar, een nieuw leven. Wat is er toepasselijker om het nieuwe jaar in te luiden met een pasgeboren impala? Voor het tweede jaar op een rij waren we in november in Kruger National Park. Deze maand is zeker niet de populairste maand om te gaan. De wintermaanden (onze zomermaanden) worden gezien als de ideale periode om naar Kruger te gaan. Het is er dan niet zo warm en je zit midden in het droge seizoen. Dit maakt het spotten van wildlife makkelijker omdat de begroeiing minder is. Toch heeft ieder jaargetijden zijn voordelen. Zo worden de jonge bokjes geboren rond november-december. Vorig jaar hadden we in dat opzicht pech. Het was extreem droog in het Kruger Park en de eerste zomerregens lieten op zich wachten. De zwangere impala's kunnen de geboorte iets uitstellen als de omstandigheden nog niet optimaal zijn. Dus waren er nog geen jonge dieren. Deze vakantie hadden we geluk. In letterlijk een paar dagen tijd zagen we de buiken van de zwangere impala's groeien en werden de eerste impala baby's geboren. Als we op een ochtend de onverharde Timbaviti route rijden, ziet Twan tussen de struiken door een impala staan die 'raar' doet. We stoppen om eens goed te kijken. We zien een impala slierten eten die uit haar achterste komen (ik weet niet hoe ik het anders moet beschrijven...). En dan zien we een klein hoopje liggen, een baby impala die net geboren is. We zien hoe moeder haar nageboorte doet en hoe de baby impala ondertussen zijn eerste wankele pasjes doet (en vervolgens meerdere keren omvalt). We zijn getuige van hoe de moeder vervolgens haar baby schoon likt en de baby impala zijn eerste pogingen doet om bij haar te drinken (waar kan ik hier iets te drinken krijgen?). Het is een van de meest bijzondere sightings die we ooit gezien hebben. Ik wens alle RR bij deze een gezond, mooi en reislustig 2018!

'569270' door twalia '569270' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zeearend Paartje

twalia

Het noorden van het Kruger Park is qua wildlife dunner bevolkt. Toch is het de moeite waard om naar het noorden te rijden. Vooral de omgeving van Shingwedzi vonden we de moeite waard. Er zijn hier een paar fraaie routes die je kan rijden. Eén van die routes is de onverharde route langs de rivier. Hier zagen we dit zeearend paartje zitten. De zeearend leeft graag in paren langs de waterkant en zit bij voorkeur op een uitgestoken tak boven een riviertje of meertje. Zo dichtbij hadden we ze echter nog niet gezien.

'568294' door twalia '568294' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Stoffige Olifant

twalia

Deze olifant komen we tegen aan het eind van de middag. Een olifant heeft geen zweet- of talgklieren en daarom moet hij vaak badderen in een waterpoel. Daarna nemen olifanten soms een modder- of een stofbad, om hun huid soepel te houden, en om te voorkomen dat vliegen hen bijten. In hun huidplooien blijven water en modder nog een tijdje hangen. Dat houd de olifant ook een tijdje fris.

'568229' door twalia '568229' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Slaperige Hyena

twalia

Leeuw, luipaard, cheetah... het zijn de roofdieren die iedereen die op safari gaat graag wil zien. Een roofdier dat minder populair is, is de hyena. Hoewel ze op honden lijken, zijn hyena's meer verwant aan katten en civetkatten. Hun lichaamshouding met de aflopende rug is kenmerkend. De hyena's staan bekend als aaseters die met hun sterke kaken en sterke maag complete karkassen opruimen. De volwassen hyena's zien er vaak gevaarlijk uit. De jonkies daarentegen zijn echter heel schattig. Tip: hyena's hebben vaak hun hol bij afwateringskanalen van de asfaltwegen. Rondom zonsondergang komen de hyena's uit hun hol en heb je kans om de jonkies van dichtbij te bewonderen.

'568135' door twalia '568135' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Buffel panorama

twalia

Ook in het Kruger National Park kan je soms grote groepen dieren tegenkomen. Zo komen we met regelmaat een enorme kudde buffels tegen op de weg tussen Satara en Tshokwane. Het is een indrukwekkend gezicht En als ze dan besluiten de weg over te steken, dan sta je nog wel even te wachten!

'567797' door twalia '567797' door twalia

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Wilde Honden

twalia

Vaak nemen we de Malelane gate als toegangspoort tot Kruger National Park, omdat het vanuit Johannesburg heel makkelijk te bereiken is. Zodra we de formulieren hebben ingevuld en alles gecheckt is, mogen we het park in. De man van de slagboom vertelt ons dat hij gehoord heeft dat er vlakbij een groep wilde honden gezien is. Hoe gaaf zou het zijn om ons verblijf in Kruger te beginnen met de bedreigde wilde honden? Maar helaas, de groep is er niet meer... Als we aan het eind van de middag terugrijden naar onze overnachtingsplaats Berg en Dal hebben we geluk. Want daar is de groep, een tiental wilde honden ligt op en nabij het asfalt. En dan blijkt de groep nog groter te zijn. In de verte zien we een deel van de groep rennend, de prooi zien we niet. Het tiental houdt de groep goed in de gaten. En dan wordt er schijnbaar een seintje gegeven, want de honden staan op en rennen de bush in. De Afrikaanse wilde hond is een wilde hondachtige uit de orde der roofdieren. Alhoewel de soort veel lijkt op de hond, zijn de twee geen nauwe verwanten. De Afrikaanse wilde hond is een grote, gevlekte hond met een lang, slank lichaam en lange poten, grote afgeronde oren en een lange, volle staart. De kop is vrij kort en breed, met krachtige kaken. Hij heeft een donkerbruine tot zwarte vacht met onregelmatige roomkleurige, witte en geelbruine vlekken. Het vlekkenpatroon en de kleur van de vlekken verschilt zeer per individu, maar onder verwante dieren en dieren uit dezelfde regio zijn gelijkenissen te vinden. Van alle grote Afrikaanse roofdieren is de verspreiding van de Afrikaanse wilde hond de laatste jaren het sterkst afgenomen (bron Wikipedia)