Ambassadeur sidonius

8
Chili Valle de la Luna
sidonius was hier 01 nov 2019
Voor de verandering eens een kritisch review over een op zichzelf prachtige bestemming, de Valle de la Luna (maanvallei) in Noord Chili. Het ligt op een steenworp afstand van San Pedro de Atacama, een zeer toeristisch backpackersstadje. In San Pedro vind je ontelbare boekingskantoortjes voor allerlei excursies, waaronder die naar de Maanvallei bij zonsondergang. Ik raad je dat af. Ga op eigen gelegenheid, dat kan zelf met een gehuurde fiets. Als je met een geboekte excursie gaat is het filerijden met busjes vol toeristen. Iedereen wordt op dezelfde highlights afgezet, met strenge tijdslimieten per plek. Rustig je foto´s maken en alles in je opnemen is er niet bij. Er wordt gejakkerd om maar op tijd bij het sunsetpoint te zijn. Ben je dan bij het sunsetpoint aangekomen, tref je daar alle busjes en toeristen in massa aan. En véél te vroeg. Het duurt nog wel een uur voordat de zon ondergaat, je ziet weinig van de belloofde mooi oplichtende rotsformaties vanuit het sunsetpoint. En tot mijn grote frustratie werd iedereen direct nadat de zon achter de horizon verdween weer de busjes in gedreven, terwijl elke fotograaf weet dat de mooie kleuren in de lucht dan juist beginnen! Uiteindelijk moest ik vanuit het busje de prachtige lucht fotograferen met mijn telefoon, wat een deceptie! Conclusie: boek geen excursie maar ga er zelf op uit.
Highlight
  • Fraaie zonsondergang
  • Prachtige rotsformaties
  • Boekingskantoortjes hebben geen verstand van zonsondergangen
  • Massatoerisme
  • Boek geen excursie! Ga zelf.
Review geplaatst op 2019-11-28
10
Argentinië
sidonius was hier 01 nov 2019
Zeg je reizen naar Argentinië, dan bedoel je meestal Patagonië. Of Buenos Aires. Ik wil een lans breken voor het noordwesten van het land, waar geen massatoerisme is maar wel de prachtigste kleurrijke landschappen, verstilde laguna´s, zoutvlakten, slaperige dorpjes en een paar leuke steden. Wij reden de route over (grotendeels) befaamde Ruta 40 van wijnstad Mendoza tot het uiterste noordwesten bij Bolivia en Chili. Door de provincies Mendoza, San Juan en La Rioja. Er zijn een aantal nationale parken die niet onderdoen voor bekendere en toeristische parken elders in de wereld. Zoals het Nationaal Park Talampaya , de Argentijnse Maanvallei provinciaal Park Ischigualasto, de Laguna Brava met een spectaculaire route daarnaartoe met gekleurde bergen en door een canyon. Dit alles in de omgeving van Villa Unión. Ten noorden van het leuke stadje Cafayate tref je twee bijzondere routes: over de Ruta 40 kom je door de Quebrada de Fecha, een gebied met spectaculaire rotsformaties van zandsteen. Een andere route, over de Ruta 68 naar Salta, voert je langs een indrukwekkend rots- en berglandschap met hoofdkleuren rood en groen. En dan zijn we nog maar in Salta. Vanuit Salta volgen we de Ruta nr 9 (de Panamericana) in de richting van Bolivia. Je weet niet wat je ziet qua kleuren en vormen in het berglandschap, en nauwelijks toeristen. In het noordwesten van Argentinië ben je weg van de massa en voel je je nog een pionier. Een aanrader voor wie van avontuur houdt.
Land
  • slaperige dorpjes
  • leuke steden zoals Mendoza, Cafayate, Salta
  • weg van de massa, het toerisme staat nog in de kinderschoenen
  • verstilde laguna´s en zoutvlakten
  • spectaculaire landschappen
  • lange afstanden over soms slechte wegen
Review geplaatst op 2019-11-25
9
India Karnataka
sidonius was hier 01 mrt 2019
Het leuke van reizen vind ik dat je steeds weer nieuwe culturen ontdekt en inzichten opdoet. Ook tijdens onze recente reis door Zuid India is er een wereld voor mij opengegaan waar ik geen weet van had. Zoals de archeologische site van Hampi. Een staaltje cultuur- en architectuurgeschiedenis dat zeker kan tippen aan die van de Inca’s en Maya’s. Hampi heeft een oppervlakte van 30 km2 en bestaat uit een gebied met honderden tempelruïnes in een surrealistisch rotslandschap. Het beleefde zijn hoogtijdagen in de 16e eeuw toen het na Beijing de grootste en belangrijkste handelsstad van Azië was. Bezoek Hampi bij zonsopkomst en geniet van de magie die de site dan uitstraalt; de rotsen en tempels gloeien rood op in de ochtendzon. Maar Karnataka heeft nog veel meer bijzonders te bieden! Zoals de prachtige Hoysalatempels van Belur en Halebid uit de 11e-14e eeuw met hun oogverblindende en gedetailleerde beeldhouwwerk. In de koningsstad Mysuru kijk je je ogen uit op één van de fotogeniekste markten van India, de Devarajamarkt. De geuren en kleuren zijn een lust voor de zintuigen. Het indrukwekkende paleis van de voormalige maharadja’s lijkt zó uit de Sprookjes uit duizend en één nacht gestapt. Kortom: Karnataka is een bezoek meer dan waard. Er zijn nog nauwelijks westerse toeristen. De natuur mag er wezen met kokospalmplantages, rijstvelden, suikerriet. En wie graag wildlife spot: in Karnataka kun je nog tijgers en olifanten in het wild tegen komen. Ik zeg: doen!
Regio
  • De Devarajamarkt in Mysuru
  • Prachtige paleizen in Mysuru
  • Rustig om te bereizen
  • Nauwelijks westerse toeristen
  • Bijzondere beelhouwkunst in Belur en Halebid
  • eeuwenoude cultuur en architectuur in Hampi
  • geen minpunt
Review geplaatst op 2019-03-14
10
Rusland Sint Petersburg
sidonius was hier 01 feb 2013
Sint Petersburg is de tweede stad van Rusland. Een stad die vanuit historisch oogpunt tot de verbeelding spreekt. Ik zie dan vooral een winters St. Petersburg voor me, en dus gingen we in februari. Er lag verse sneeuw, zoals bedoeld. Dan is St. Petersburg als een sprookje. Het centrum heeft een architectuur en stedenplan dat is geïnspireerd op de grachtengordel in Amsterdam. Tsaar Peter de Grote is hiervoor verantwoordelijk. Met bevroren stadsgrachten en een grotendeels bevroren Neva, de rivier waaraan St. Petersburg is gebouwd, is de stad in de winter betoverend mooi. Natuurlijk bezoek je de culturele hoogtepunten zoals de Hermitage (Winterpaleis van de tsaar), de prachtige kerken en kathedralen, de musea. En de beroemde metro (lijn rood!) met zijn schitterende Art Deco stations is een must. Maar om de sfeer en de geschiedenis van de stad te proeven en te begrijpen vind ik de stadswandeling langs de helden en sporen uit de romans van de schrijvers Dostojevski en Pushkin een aanrader buiten de gebaande paden. Je komt dan op plekken waar je anders niet zou komen. Een balletvoorstelling bijwonen in het Mariinskytheater mag niet aan je lijstje ontbreken. Een leuk alternatief is een voorstelling in het intieme en prachtige Hermitagetheater in de Hermitage. Ga je liever in de zomer naar St. Petersburg? Maak dan de bruisende Witte Nachten mee in juni/juli, als het maar niet donker wordt. Dan wordt er ook het Witte Nachten Festival gehouden met veel dans en muziek.
Stad
  • Interessante cultuur en geschiedenis
  • Prachtige kathedralen en kerken
  • Hoogtepunt: de Hermitage
  • In de voetsporen van Dostojevski
  • Bijzondere sfeer in de winter én de zomer
  • De mooiste metro ter wereld
  • Geen minpunten
Review geplaatst op 2017-09-30
8
Italië Milaan
sidonius was hier 01 sep 2017
Milaan heeft de naam een modestad te zijn. De stad heeft echter veel meer te bieden en is zeker de moeite waard om een stedentrip naar toe te ondernemen. De stad op zichzelf is misschien niet de mooiste van Italië - zeker niet - maar er zijn verrassende bezienswaardigheden. Alsof je in Milaan verschillende mooie dingen uit andere Europese steden bij elkaar hebt. Zo is er het prachtige Centraal Station van de Italiaanse spoorwegen. Een station met fraaie mozaïekvloeren en mooie architectuur. Het doet denken aan het mooie station van Antwerpen. Klim naar het dak van de Dom (Duomo) en geniet van het uitzicht over de stad. Maak mooie foto´s van alle details die je op dat dak van het gebouw binnen handbereik hebt. Zoek in de hete zomer verkoeling in de groene long van Milaan, het centrale Parco Sempione met de prachtige Arco de Pace (Vredesboog) die veel weg heeft van een combinatie van de Arc de Triomph en de Brandenburger Tor. 's Avonds is het genieten in de gezellige wijk Navigli met de vele restaurantjes en terrasjes aan het water; het "Quartier Latin" van Milaan. En als je dan toch ook nog je garderobe wilt uitbreiden is de Galleria Vittorio Emanuele en omgeving de wijk waar je moet zijn voor de laatste mode of gewoon om je ogen uit te kijken naar het shoppende publiek. Ben je tenslotte toe aan wat rust en stilte, denk dan eens aan een bezoek aan het Cimitero Monumentale, een grote begraafplaats waar veel beroemde Italianen begraven liggen.
Stad
  • Veel mooie bezienswaardigheden
  • Minder toeristisch dan andere grote steden
  • Stad als geheel oogt wat rommelig
Review geplaatst op 2017-09-17
9
Nederland Leeuwarden
sidonius was hier 01 okt 2016
Leeuwarden komt misschien niet zo snel bij je op als je een stedentrip wilt maken. Dat is niet terecht. Als 'Hofstad' heeft de stad veel te bieden. Voormalige stadhouders (de Friese Nassau's) hadden hier hun domicilie. Willem van Oranje was er stadhouder, gevolgd door Willem Lodewijk ven vele anderen. Veel namen in Leeuwarden herinneren aan het oranje verleden: keramiekmuseum De Princessehof, hotel Het Stadhouderlijk Hof, het Oranjepoortje bij de Grote Kerk, die ook een koninklijke grafkelder herbergt. Stadspark De Prinsentuin, door koning Willem I geschonken aan de stad is de groene long en tevens de jachthaven van Leeuwarden. Interessante tentoonstellingen vind je in het prachtige nieuwe Fries Museum in het hart van de historische stad. Romantische grachtjes, unieke winkels, het leukste winkelstraatje van Nederland, Leeuwarden heeft het allemaal. Laat je verrassen en breng eens een bezoek Leeuwarden.
Stad
  • Mooie historische binnenstad
  • Bezienswaardigheden op loopafstand
  • Interessante geschiedenis
  • Goede musea
  • Het ligt niet centraal in het land
Review geplaatst op 2016-11-12
9
Kazachstan
sidonius was hier 01 jul 2008
Een wandeling in het Aksoe Dzjabagly natuurreservaat is prachtig en zeer ongerept, maar je moet het wel goed plannen in de tijd. Ga liever niet in de zomer en niet op het midden van de dag, want er kan er ontzettend heet worden. In vriendelijker jaargetijden voor dit gebied kun je er bijzondere dieren tegenkomen, zoals het sneeuwluipaard, Marco Poloschapen, beren en steenbokken. Er zijn ook zeldzame vogels te spotten, zoals de paradijsvliegenvanger met zijn lange staartveren. De omgeving is prachtig, met weidse vergezichten, kuddes wilde paarden en je kunt een afdaling maken naar een helderblauwe rivier die in een kloof stroomt. Je kunt een excursie regelen via je hotel in een naburige stad, zoals Dzjamboel of Tsjimkent. Wij deden het natuurreservaat aan op onze route van Samarkand naar Bisjkek (in juli 2007).
Land
  • Prachtig natuurgebied
  • Kans om zeldzame dieren te spotten
  • Ongerept en geen toeristen
  • Je voelt je een avonturier
  • Zeer heet in de zomer
Review geplaatst op 2018-01-12
10
Rusland
sidonius was hier 01 feb 2013
Sint Petersburg is de tweede stad van Rusland. Een stad die vanuit historisch oogpunt tot de verbeelding spreekt. Ik zie dan vooral een winters St. Petersburg voor me, en dus gingen we in februari. Er lag verse sneeuw, zoals bedoeld. Dan is St. Petersburg als een sprookje. Het centrum heeft een architectuur en stedenplan dat is geïnspireerd op de grachtengordel in Amsterdam. Tsaar Peter de Grote is hiervoor verantwoordelijk. Met bevroren stadsgrachten en een grotendeels bevroren Neva, de rivier waaraan St. Petersburg is gebouwd, is de stad in de winter betoverend mooi. Natuurlijk bezoek je de culturele hoogtepunten zoals de Hermitage (Winterpaleis van de tsaar), de prachtige kerken en kathedralen, de musea. En de beroemde metro (lijn rood!) met zijn schitterende Art Deco stations is een must. Maar om de sfeer en de geschiedenis van de stad te proeven en te begrijpen vind ik de stadswandeling langs de helden en sporen uit de romans van de schrijvers Dostojevski en Pushkin een aanrader buiten de gebaande paden. Je komt dan op plekken waar je anders niet zou komen. Een balletvoorstelling bijwonen in het Mariinskytheater mag niet aan je lijstje ontbreken. Een leuk alternatief is een voorstelling in het intieme en prachtige Hermitagetheater in de Hermitage. Ga je liever in de zomer naar St. Petersburg? Maak dan de bruisende Witte Nachten mee in juni/juli, als het maar niet donker wordt. Dan wordt er ook het Witte Nachten Festival gehouden met veel dans en muziek.
Land
  • Interessante cultuur en geschiedenis
  • Prachtige kathedralen en kerken
  • Hoogtepunt: de Hermitage
  • In de voetsporen van Dostojevski
  • Bijzondere sfeer in de winter én de zomer
  • De mooiste metro ter wereld
  • Geen minpunten
Review geplaatst op 2017-09-30
8
Italië
sidonius was hier 01 sep 2017
Milaan heeft de naam een modestad te zijn. De stad heeft echter veel meer te bieden en is zeker de moeite waard om een stedentrip naar toe te ondernemen. De stad op zichzelf is misschien niet de mooiste van Italië - zeker niet - maar er zijn verrassende bezienswaardigheden. Alsof je in Milaan verschillende mooie dingen uit andere Europese steden bij elkaar hebt. Zo is er het prachtige Centraal Station van de Italiaanse spoorwegen. Een station met fraaie mozaïekvloeren en mooie architectuur. Het doet denken aan het mooie station van Antwerpen. Klim naar het dak van de Dom (Duomo) en geniet van het uitzicht over de stad. Maak mooie foto´s van alle details die je op dat dak van het gebouw binnen handbereik hebt. Zoek in de hete zomer verkoeling in de groene long van Milaan, het centrale Parco Sempione met de prachtige Arco de Pace (Vredesboog) die veel weg heeft van een combinatie van de Arc de Triomph en de Brandenburger Tor. 's Avonds is het genieten in de gezellige wijk Navigli met de vele restaurantjes en terrasjes aan het water; het "Quartier Latin" van Milaan. En als je dan toch ook nog je garderobe wilt uitbreiden is de Galleria Vittorio Emanuele en omgeving de wijk waar je moet zijn voor de laatste mode of gewoon om je ogen uit te kijken naar het shoppende publiek. Ben je tenslotte toe aan wat rust en stilte, denk dan eens aan een bezoek aan het Cimitero Monumentale, een grote begraafplaats waar veel beroemde Italianen begraven liggen.
Land
  • Veel mooie bezienswaardigheden
  • Minder toeristisch dan andere grote steden
  • Stad als geheel oogt wat rommelig
Review geplaatst op 2017-09-17
9
Zuid-Afrika
sidonius was hier 01 jul 2009
Iedereen kent wel Stellenbosch als beroemd wijngebied. In de Noord Kaap, aan de oevers van de Oranjerivier, ontwikkelt zich een tweede belangrijk wijkgebied in Zuid-Afrika. Het is leuk en leerzaam om hier eens een kijkje te gaan nemen. De wijnboeren concurreren met Stellenbosch en doen er alles aan om hun wijn zo lekker mogelijk te maken. Je gaat op een boerenkar met glas in je hand en door wijn aan boord langs de verschillende wijnvelden en proeft de verschillende soorten. Ondertussen vertellen de boeren hun deskundige verhaal. Je kunt een kijkje nemen in de wijnkelders en zien hoe de wijn wordt gemaakt. Er is een B&B en een restaurantje bij. Een wijnproeverij buiten de gebaande paden, en echt iets voor wijnliefhebbers en andere geïnteresseerden. Kijk ook eens op www.diemasvankakanas.co.za
Land
  • Alternatief voor bezoek Stellenbosch
  • Leerzaam en leuk
  • Prachtige omgeving aan de Oranjerivier
  • Buiten de gebaande paden
  • Bij Augrabies National Park
  • geen
Review geplaatst op 2017-09-28
8
Turkmenistan
sidonius was hier 01 aug 2007
Turkmenistan is een land dat grote indruk op me maakte, en gemengde gevoelens opriep. Ik geef het land een 8 vanwege die gemengde en verpletterende indrukken. Dat geldt vooral voor de hoofdstad Asjchabad. Een stad vol witmarmeren hoogbouw, parken en fonteinen, gouden standbeelden van Turkmenbasji, vader der Turkmenen, en prachtige moskeeën. Brede zesbaanswegen waar geen auto op rijdt. Nauwelijks mensen op straat, wat een vervreemdende indruk maakte. Maar een geweldige Russische markt net buiten de stad, de Talkoetsjka bazaar, waar je je ogen uit kijkt. De Roeski- en Tekke bazaars in de stad zijn daarvan kleinere versies. Turkmenistan bestaat voor 90% uit de Karakaroem zandwoestijn. Wij staken die dwars over van Asjchabad in het zuiden naar Dasjhowoes in het Noorden. De mensen leven hier als nomaden in yurts, ronde vilten tenten. In woestijndorp Kikerdek kun je bij zo'n nomadenfamilie overnachten. Bijzonder om een dagje het Turkmeense nomadenleven mee te maken. In de buurt van Darvaza kun je een bijzonder natuurfenomeen bezoeken: de altijd brandende gaskrater. Cultuur is er ook in de woestijn: in het Noorden bij Konje Oergentsj vind je overblijfselen uit de tijd van de Seltsjoeken, die in dit gebied heersten. Oergentsj was in de 11e eeuw de hoofdstad van de Seltsjoeken en het bruisende centrum van Centraal-Azië. Er zijn diverse mausolea en een bijzondere begraafplaats te bekijken. Turkmenistan is bizar en bijzonder, zeker een Columbus bestemming
Land
  • Buiten de gebaande paden
  • Een totaal andere wereld
  • Je voelt je een ontdekkingsreiziger
  • Avontuurlijk
  • Weinig bewegingsvrijheid
  • Overal gaat een gids mee
Review geplaatst op 2017-09-25
9
Italië
sidonius was hier 01 sep 2017
Ga je naar Sicilië, dan is een tocht over de vulkaan de Etna een aanbeveling, zeg maar een must. De vulkaan is constant actief en spuwt op zijn minst rook en waterdamp uit dat bij helder weer goed te zien is. De meeste mensen kiezen voor een bezoek aan de zuidflank, vanwaar je naar de hoofdkrater kunt. Dat gaat met een kabelbaan en vervolgens een bus. Het is er dan opok erg druk, en duur. Een mooi alternatief is de Etna beklimmen vanaf de noordflank. Daar is het zeker zo mooi en veel minder toeristisch, en (dus) goedkoper. Neem vanuit Linguaglossa aan de weg S120 aan de noordkant de weg (weggetje) naar de Etna Nord (het staat op een bruin bordje in het dorp Linguaglossa aangegeven). Een op zichzelf al prachtige route. Neem na een kilometer of 20 de afslag Piano Provenzana, een dalstation dat in 2002 onder een lavastroom werd bedolven. De Etna is in de winter een skigebied. Bij dit skistation kun je met een gids een tocht van 2,5 uur maken (de liften werken in de zomer niet) langs een serie kleinere kraters en uiteindelijk een grote krater. Gedurende de hele tocht heb je bij helder weer goed zicht op de top van de Etna, met zijn rookwolk. Vraag in Piano Provenzana naar gids Vincenzo (22), student geologie en opgegroeid aan de rand van de Etna. Hij is met de vulkaan vergroeid en weet er van alles op aansprekende wijze over te vertellen. Een tocht van 2,5 uur kost 25 euro p.p.
Land
  • Geweldig vulkaangebied
  • Vrij gemakkelijke tocht
  • Fantastisch uitzicht op de Etnakraters
  • Weinig toeristen
  • Niet zo duur
  • Je bezoekt dus niet de hoofdkrater
Review geplaatst op 2017-09-19
8
Italië
sidonius was hier 01 sep 2017
Als je in Europa nog traditionele zoutwinning wilt zien, kun je op Sicilië terecht. Aan de westkust, bij de stad Trapani,vind je nog zoutvlaktes waar op traditionele wijze zout wordt gewonnen uit zeewater. Met behulp van fotogenieke molens wordt zeewater in bassins gepompt, waar het zeewater verdampt en uiteindelijk het zout over blijft. De molentjes worden helaas meer en meer vervangen door pompen, het handwerk door machines. Desondanks is het fascinerend om te zien hoe zout uit water wordt gewonnen. De verschillende zoutgehaltes in de bassins leveren verschillende kleuren water op, van diepblauw tot rose. In de zomer kun je er grote groepen flamingo's en andere watervogels aantreffen. Bij het bezoekerscentrum is een heerlijk terras en restaurantje waar je voortreffelijk kunt eten. Een aanrader voor een bezoek aan de westkust.
Land
  • Fotogenieke plek
  • Interessant verschijnsel
  • Veel vogels
  • Het traditionele werk wordt meer en meer veva
Review geplaatst op 2017-09-17
9
Mongolië
sidonius was hier 01 jul 2011
Erdene Zuu Khiid is een groot kloostercomplex bij de stad Karakorum. De stad is de oude hoofdstad van het Mongools/Chinese Rijk onder Chenggis Khan. Erdene Zuu Khiid is het eerste boeddhistische klooster van Mongolie. Gesticht in 1586 door Altai Khaan. Het had destijds tussen de 60 en 100 tempels, rond de 300 gers en op het hoogtepunt waren er 1000 monniken in het complex. Lange tijd is het klooster ongebruikt gebleven. Nu is het een dynamisch complex, naast een toeristische trekpleister ook nog een levendige sociale gemeenschap. De monniken geven als maatschappelijk werkers advies aan de lokale bevolking over allerlei zaken. Gelukkig zijn veel prachtige tempels bewaard gebleven, evenals beelden, maskers en thangka´s. Je kunt er gratis rondlopen, maar voor een bezoek aan de tempels moet je een toegangskaartje kopen voor rond de 3 euro. De kleine moeite zeker waard.
Land
  • Cultureel hoogtepunt
  • Interessante bestemming
  • Weinig toeristen
  • Geen minpunt
Review geplaatst op 2017-07-07
10
Mongolië
sidonius was hier 01 jul 2011
De Gobiwoestijn zit vol verrassingen. Het is geen eindeloze zandvlakte, maar meer een geweldige afwisseling van steppen, grasland, zand, zandduinen, en talloze rotsformaties van verschillend gesteente. Zoals het Ikh Gazryn Chuluu Natuurreservaat in het Noordelijke deel van de Gobi. Het bestaat uit enorme granieten rotsformaties, grotten en canyons. Een uitdagend gebied voor rotsbeklimmers. In juni wordt(of werd) hier het Roaring Hooves Muziekfestival gehouden, vanwege de uitstekende akoestiek. De granietformaties vormen als het ware een fantastische muziekarena. Er zijn geen faciliteiten, dus kampoeren is geboden. Maar dat is in zo'n mooie omgeving geen straf. Wil je niet in een koepeltentje, dan is er altijd ergens in de omgeving wel een ger-kamp te vinden waar je kunt overnachten. Daar zijn dan wel douches en daar is elektriciteit.
Land
  • Prachtig landschap
  • Bijzondere bestemming
  • Geen toeristen
  • Geen faciliteiten
Review geplaatst op 2017-07-07