Ambassadeur sidonius

'1093752' door sidonius '1093752' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Tussen de knollen

sidonius

Als je in Mysuru (Mysore) bent is een bezoek aan de Devarajamarkt een must. Trek er zeker een dagdeel voor uit. Deze markt is één van de grootste van India, en de mooiste van het zuiden. Het is eigenlijk een heel gebied in de stad, met een overdekt gedeelte waar vooral groenten en fruit wordt verkocht, en omringende straten voor alle andere spullen. Alles op thema. De groentekramen zijn mooi opgemaakt. Deze koopman heeft zich omringd met zijn aardappelen, uien, knoflook en gemberwortel. Een knollenkraam.

'1093590' door sidonius '1093590' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Hoysalatempel in...Ha

sidonius

Ik ben er heel blij mee dat mijn review over Karnataka is gekozen tot topreview van week 11. De cultuur van Zuid India is volgens mij wat onderbelicht tot nu toe. Op deze foto een stukje van de Hoysalatempel in Halebid, voormalige hoofdstad van de Hoysala dynastie in de 12e eeuw. De tempel is geheel gehouwen uit massief soapstone (speksteen). Het beeldhouwwerk is zó gedetailleerd en fijn, dat het meer weg heeft van edelsmeedkunst. Je begrijpt niet dat men dat heeft kunnen uithouwen uit dat massieve steen. Het is ook driedimensionaal, de figuurtjes springen uit. Ik heb gekozen voor deze foto omdat de vrouwen zo mooi afsteken tegen het bruingrijs van de tempel. Graag even vergroten om de details op de muren beter te kunnen zien.

'1093480' door sidonius '1093480' door sidonius

IndiaMumbai

IndiaMumbai

Dhobi Ghat in Mumbai

sidonius

Een bijzondere plek in Mumbai is de Mahalaxmi Dhobi Ghat, de gemeentelijke openlucht wasserij. Hier wordt voor veel hotels en kleinere wasserijen de was gedaan. De was wordt in stenen bakken gewassen en zoals je ziet aan vele lijnen te drogen gehangen. Je kunt er omheen wat rondlopen en fotograferen, maar je loopt al gauw in de weg. Mannen en vrouwen lopen te rennen met stapels wasgoed. Ik vond het een heel bijzondere plek, die een beetje doet denken aan de leerlooijerijen in Marokko met die stenen bakken. Voordeel: het stinkt er niet.

'1093381' door sidonius '1093381' door sidonius

IndiaKerala

IndiaKerala

Chinese visnetten bij

sidonius

De Chinese visnetten in Kochi zijn hier vaker voorbij gekomen. En terecht, want ze zijn zeer fotogeniek. Ze heten Chinese vissersnetten omdat deze manier van vissen door de Chinezen is geïmporteerd. De netten zijn aan een simpele houten constructie opgehangen en worden met een touw, met daaraan grote keien als contragewicht, opgehesen en neergelaten. Tot zover de techniek. Nu even een tip voor het fotograferen: Kies de kant van het Cochin Fort om te fotograferen bij zonsopkomst. Dan is het nog een beetje heiig en kun je de lelijke bouwwerken aan de overkant van het water een beetje verdoezelen. Ik koos voor de zonsondergang. Dan kun je beter de veerpont nemen naar de overkant en daar positie kiezen. Vraag aan een aanwezige visser of je op zijn steiger mag wachten tot de mooiste sunset. Niet iedereen zal instemmen, maar ik had het geluk dat het wel mocht. Dan heb je én de zon, én een vrije horizon. En nog een leuk vaartochtje als bonus.

'1093293' door sidonius '1093293' door sidonius

IndiaMadurai

IndiaMadurai

In harmonie

sidonius

We wandelen door de straatjes van Madurai. Het is nog vroeg in de ochtend, en vrij stil op straat. Deze mevrouw zit rustig voor haar huis. Ze lijkt volledig in harmonie met haar omgeving, in ieder geval qua kleuren. Dat trof mij. Ik mocht haar op de foto zetten, maar een glimlachje kon er helaas niet af.

'1093261' door sidonius '1093261' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Hampi Bazaar

sidonius

Hampi is een archeologische site in de deelstaat Karnataka. Het gebied is 30 km2 groot en telt rond de 400 tempelruïnes in een landschap van granieten rotsen. Hampi was in de 15e eeuw een rijke en bruisende handelsstad die wedijverde met Varanasi en Beijing. Het bereikte zijn hoogtepunt rond 1530. De Hampi Bazaar met grote zuilengalerij was het hart van de stad. Op de foto een plein halverwege die Bazaar, je kunt je voorstellen dat het hier 400 jaar geleden krioelde van de handelaren. Op de een of andere manier is Hampi vrij onbekend onder westerse toeristen. Die zul je hier nauwelijks aantreffen. Wel bezoekers uit eigen land India. Tip: bezoek Hampi bij zonsopkomst, dan is het licht heel mooi en zijn er nog weinig mensen.

'1093210' door sidonius '1093210' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Theepluksters met...p

sidonius

In de deelstaat Tamil Nadu zijn veel theeplantages. De thee wordt er zowel machinaal als met de hand geplukt. Deze theepluksters hebben ter bescherming tegen de felle zon een speciaal parasolhoedje opgezet. Het ziet er een beetje komisch uit, maar is natuurlijk een goede vondst als je de hele dag in de felle en hete zon moet staan werken. Chapeau!

'1093187' door sidonius '1093187' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Zuilengalerij in de..

sidonius

Dit is een zuilengalerij in één van de hoofdtempels van de Srirangam Vishnu tempel. Het is er druk met locals en pelgrims. Rond lunchtijd is er topdrukte, omdat er dan gratis lunches worden uitgedeeld aan mensen die dat nodig hebben. De zuilengalerij lijkt een soort rust- en ontmoetingspunt. Er liggen ook groepjes mensen te slapen, al is dat op deze foto niet te zien. Het hindoeïsme maakt een heel actief deel uit van het dagelijks leven van de mensen.

'1093158' door sidonius '1093158' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

De mooiste markten

sidonius

De mooiste markten vind je volgens mij in India. Prachtige uitgebreide markten ( zeg maar marktgebieden) in steden, maar ook gewoon langs de weg. Deze mevrouw trof ik aan op een markt langs onze route. Ga daarvoor wel van de hoofdwegen af, de binnenwegen zijn veel leuker (maar kosten natuurlijk wel meer tijd).

'1093137' door sidonius '1093137' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Srirangam tempel

sidonius

Op onze reis door het zuiden van India is een culturele wereld voor mij open gegaan. Het Hindoeïsme was betrekkelijk nieuw voor mij (ook na een reis door Sri Lanka en bezoek aan Bali). Na het bezoeken van verschillende indrukwekkende tempels kan ik de verhalen nog steeds niet navertellen, daarvoor zijn het er veel te veel met een oneindig aantal goden. Op hoofdlijnen is het echter wel te volgen. Dit is de indrukwekkende Srirangamtempel in Trichy, voor de god Vishnu, de beschermer. Het complex is gebouwd op een eiland in de heilige rivier de Kauvery, ook wel de zuidelijke Ganges genoemd. Het complex heeft verschillende toegangspoorten. Binnen de muren is het een drukte van belang, er zijn straatjes en winkeltjes. De tempel wordt druk bezocht door pelgrims uit heel India. De bouw heeft ettelijke eeuwen in beslag genomen, het begon in de 10e eeuw en is tot aan het eind van de vorige eeuw doorgegaan. Deze foto is gemaakt vanaf een view point, het dak van een lagere tempel.

'1093080' door sidonius '1093080' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Wasserij in Madurai

sidonius

In Madurai bezochten we een wasserij, een plek waar de was van hotels en particulieren wordt verzameld en gewassen. Zwaar werk, de natte spullen worden schoon geslagen op de stenen muurtjes. De mannen staan in het waswater, de vrouw hangt de schone was aan een waslijn. Het is ongelooflijk hoe blinkend wit de witte was hiervan wordt. In een belendend gebouwtje wordt de was keurig gestreken met een strijkbout die verhit wordt met gloeiende kooltjes.

'1093024' door sidonius '1093024' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Zonsopkomst in Hampi

sidonius

Eén van mijn mooiste ontdekkingen in Zuid India is de archelogische site van Hampi. Ik had er nog nooit van gehoord, het komt hier ook nauwelijks voorbij. Wat mij betreft kan de site tippen aan die van de Inca's en de Maya's, en misschien ook wel met die in Egypte. Het is mij een raadsel waarom het zo onbekend is, westerse toeristen tref je er nauwelijks aan. Ik heb er een review over geschreven. Het is een aanrader om er met zonsopkomst te zijn. Dan heb je een fascinerend zicht op het ontwakende landschap vol tempelruïnes en granieten rotsformaties. Het surrealistische landschap kleurt dan roodoranje op. Ik zal er nog veel foto's over posten. Het gebied is 30 km2 groot. In de 16e eeuw was Hampi na Beijing de grootste en meest bruisende handelsstad van Azië. In 1565 werd het verwoest door moslims uit het Noorden. Hampi heette in die tijd Vijayanagar, centrum van het gelijknamige rijk.

'1092969' door sidonius '1092969' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Uitzicht vanaf het...

sidonius

Vanaf de kleine Rock Fort tempel in Tiruchirappali (Trichy) heb je een mooi uitzicht over de stad. Het tempeltje ligt op de top van een steile rots, midden in de stad. In de tempel kun je offeren aan Ganesha, de god met het olifantenhoofd. Het is een pittige klim om er te komen, maar de moeite waard. De traptreden zijn uit de rots gehouwen. De ingang is in een leuk straatje, er is een kleine markt en de tempelolifant is aanwezig als je geluk hebt. Voor een paar roepie wordt je door het dier gezegend: je krijgt een tikje met de slurf op je hoofd. Opvallend dat er helemaal geen westerse toeristen zijn. Alle bezoekers zijn local of Indiërs.

'1092952' door sidonius '1092952' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Streetdance tegen...k

sidonius

In Punducherry aan de Oostkust troffen we een groep streetdancers aan. Hier de kleurrijke meiden, er waren ook mannelijke dansers. Ze voeren actie tegen kinderkanker. Op de borden op de achtergrond zie je nog meer jonge mensen, die met teksten aandacht vragen voor kinderkanker in India.

'1092905' door sidonius '1092905' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Kusttempeltje

sidonius

In het leuke vissersplaatsje Mamallapuram aan de oostkust van Zuid India tref je dit mooie kusttempeltje aan. Het staat bij het strand aan de Golf van Bengalen. De tempel is bijzonder, want is gebouwd in de 7e eeuw en vertegenwoordigt het hoogtepunt van de Pallava kunst. Tempels en beelden werden en beelden worden nog steeds gehouwen uit brokken rots. Mamallapuram is tot op vandaag het centrum van de beeldhouwers, ze maken beelden uit massieve rotsblokken voor heel India. We waren er op zaterdag, naar blijkt een dag waarop veel schoolklassen tempels bezoeken en uitstapjes maken. Deze klas meisjes poseert graag voor het tempeltje.

'1092839' door sidonius '1092839' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Good luck processie

sidonius

We zijn weer terug van een prachtige reis door Zuid India. Op de eerste reisdag vielen we al met onze neus in de boter: een jaarlijkse processie in één van de dorpen onderweg. De stoet zet zich op dit moment juist in beweging. Voorop gaat een auto die water op de weg spuit, als verkoeling voor de blote voeten. Dan volgt een aantal mannelijke muzikanten met trommels en trompetten, dan de mannen en tenslotte de vrouwen die aan twee touwen de processiewagen voorttrekken. Zo gaat het van huis naar huis, waar gebeden en geofferd wordt voor een voorspoedig jaar. Elk dorp houdt jaarlijks zo´n processie. Prachtig om te zien.

'1091318' door sidonius '1091318' door sidonius

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Even overleggen

sidonius

Een priester (rechts met staf) en een pelgrim (links met stok) overleggen of pauzeren tijdens een urenlange Paasdienst in de kathedraal van Gondar. We hadden het geluk om een deel van de dienst bij te mogen wonen. Dat is een belevenis. De kerk zelf zit propvol met pelgrims die alle in het wit zijn. De vrouwen gescheiden van de mannen. Ook buiten de kerk bevinden zich veel gelovigen, ook weer in gescheiden compartimenten. Het Ethiopische Pasen (Fasika) is de belangrijkste christelijke (Koptische) feestweek in het orthodox-christelijke noorden van het land. Pasen valt daar op een andere datum dan bij ons, omdat Ethiopië de Juliaanse kalender aanhoudt en wij de Gregoriaanse. Wil je Pasen in Ethiopië meemaken, en dat is beslist een aanrader, let dan even op de juiste datum. In 2019 valt het Koptische Paasweekend op 26-28 april, maar de hele week daarvóór zie je overal de voorbereidingen.

'1091284' door sidonius '1091284' door sidonius

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Midzomernacht

sidonius

Ook in de zomer zijn er spectaculaire luchten te bewonderen in het Noorden van Scandinavië. Geen Noorderlicht, maar wel Midzomernachtlicht. Dat vond ik heel bijzonder. De zon gaat onder, op het land wordt het donker maar bovenin de lucht is er al weer nieuw licht te zien, alsof het meteen weer dag wordt. Met een fraaie wolkenpartij levert dat een mooi beeld op waar we volop van hebben genoten. Deze foto maakte ik bij ons rorbuerhuisje, zo'n rood houten vissershuisje dat nu vaak verhuurd wordt als vakantiewoning, aan een fjord in Mordsund, Lofoten.

'1091150' door sidonius '1091150' door sidonius

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Kolkende watermassa..

sidonius

Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Mosjoen vind je de Laksfossen, een enorme waterval van 17 meter hoog in de rivier de Vefsna. De waterval staat aangegeven langs de E6 door het mooie berggebied van Helgeland. Er is een parkeerterrein en een café van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de waterval. Voor meer beleving volg je een smal paadje naar beneden (glibberig). Dan hoor en ervaar je de watermassa veel beter.

'1090994' door sidonius '1090994' door sidonius

Nieuw-ZeelandAbel Tasman NP

Nieuw-ZeelandAbel Tasman NP

Zeekajakken in het...

sidonius

Het Abel Tasman Nationaal Park is een prachtig natuurgebied om allerlei leuke outdoor activiteiten te doen. Het bestaat uit subtropisch regenwoud en mooie ongerepte zandstrandjes waar je mag kamperen. Je kunt er onder andere kajakken op zee in de Tasman Bay. Een hop on/hop of boot zet je af op één van de mooie zandstranden en pikt je later weer op van hetzelfde of van een ander strand. Het vertrekpunt is Kaiteriteri en je kunt met de boot tot helemaal het einde van het gebied Totaranui, maar je kunt je ook laten afzetten op een strand daartussenin. Je kajak ligt klaar. Een geweldige organisatie! Hier krijg je echt een subtropisch vakantiegevoel.

'1090942' door sidonius '1090942' door sidonius

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Khogno Khan, heilig..

sidonius

We hebben onze tent opgezet in het rotsige en bloedhete berglandschap van het Khogno Khan Nationaal Park. Dit is heilig gebied, met kale rotsen, stekelige vegetatie, bergen en oeroude bomen. Er is ook de ruine van een voormalig klooster. De plek markeert de plaats waar de West Mongolen (dzungaria) vochten tegen de Khalks uit Centraal Mongolië. Hierna begon het tijdperk van de Chinese overheersing die tot het begin van de 20e eeuw duurde. Het klooster is begin deze eeuw opnieuw opgebouwd en bestaat uit een aantal kleine tempels en een stupa. Ik heb daar al eens een foto van gepost. Ooit waren hier rond de 1000 monniken, nu nog een handvol. Het gebied is een soort bedevaartsoord waar verschillende zangceremonies worden gehouden. Hiervoor komen monniken uit de wijde omgeving naar het kloostertje toe.

'1090894' door sidonius '1090894' door sidonius

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Geweien en takken

sidonius

We hadden het geluk om in het noorden van Noorwegen regelmatig rendieren tegen te komen. Soms solo langs de kant van de weg, soms een kudde wat verder weg. Deze drie kon ik goed naderen, het viel me op dat hun geweien sterk lijken op de takken van het struikgewas waar ze doorheen struinen.

'1090876' door sidonius '1090876' door sidonius

Nieuw-ZeelandNapier

Nieuw-ZeelandNapier

Imponerende Jan

sidonius

Aan de kust bij het stadje Napier vind je Cape Kidnappers, een rots waar zich een grote kolonie Jan van Genten bevindt. Je kunt er komen met een truck (tegen betaling) en dan rijdt je naar de rotspunt door een prachtig landschap met een steile kliffenkust. Je kunt er ook lopend komen via het strand, 10 kilometer heen en 10 kilometer terug. Wij gingen met de truck (Gannet Safaris). De kolonie bestaat uit duizenden Jan van Genten, die je vrij dicht kunt naderen. In de maand februari zijn er veel jongen. Als je er een tijdje naar kijkt ontdek je patronen in het vlieg- en landingsgedrag van de Jannen. Op een gegeven moment had ik een strategische positie ingenomen en kwam een Jan van Gent over mij heen gevlogen. Heel imponerend om die grote spanwijdte van zo dichtbij te zien en te ervaren.

'1090838' door sidonius '1090838' door sidonius

NoorwegenMøre og Romsdal

NoorwegenMøre og Romsdal

Hiken door ruig...Dov

sidonius

Ten zuiden van Trondheim gaat de E6 door de hoogvlakte van Dovrefjell Nasjonal Park. Het ligt op een bergplateau op ca 1000 meter hoog, met zicht op bergpieken in het westen. Het gebied leent zich goed voor hikings, weg van de massa. Er groeien veel verschillende soorten mossen en planten uit de laatste ijstijd. Van de mossen op de grote keien kun je prachtige macrofoto's maken. Met een beetje geluk kun je hier kuddes wilde muskusossen tegenkomen. Helaas hadden wij dat geluk niet. Iets voor Hjerkinn als je vanuit het zuiden over de E6 rijdt is een informatiecentrum over het nationaal park. Er is een botanische tuin, geopend van half juni tot half augustus. Bij Hjerkinn ligt op de top van de Tverrfjeller (1220 meter) een paviljoen en uitkijkpunt. Hier heb je een spectaculair panoramisch uitzicht over de bergen van Dovrefjell. Het bijzondere paviljoen werd in 2011 gebouwd en werd in dat jaar benoemd tot 's werelds gebouw van het jaar. Je bereikt het via een 1,5 kilometer lang wandelpad dat begint bij de parkeerplaats. Langs het pad staat op vlakke stenen de geschiedenis van Dovrefjell in de laatste 10.000 jaar beschreven.