Ambassadeur sidonius

'1098210' door sidonius '1098210' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Wielrenners op de Mon

sidonius

Vorige week hadden we een heerlijke vakantie in de Provence, na 18 jaar weer eens terug naar deze streek. De Mont Ventoux is een bekende en markante landmark in de streek de Vaucluse, waar we grotendeels verbleven. De Kale Berg, zoals hij ook wel genoemd wordt, is geliefd en gevreesd onder wielrenners. Wij reden de berg op vanaf de Noordkant, de meest vriendelijke kant met relatief veel boomgroei. De zuidelijke flank is de kale kant, die je tot ver in de omgeving herkent. Op de foto zie je het laatste stukje vlak onder de top, aan de noordkant. Vanwege een wielerwedstrijd (!) konden we niet verder dan de top en moesten daarna weer afdalen. Jammer, want het is een mooie tour over en rond de Mont Ventoux (op de fiets of met de auto) met in juni volop bloeiende lavendelvelden in de omgeving.

'1097014' door sidonius '1097014' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Zegening van een Jain

sidonius

Gisteren plaatste ik een foto van de voor Jains heilige pelgrimsplaats Sravanabelagola. Als je de trap van 700 treden beklommen hebt, kom je bij het standbeeld van Lord Gomateshvara waar je desgewenst gezegend kunt worden door een priester. Zoals deze mevrouw. Het viel mij in India op hoe sterk religie verweven is met het alledaagse leven van de mensen.

'1096996' door sidonius '1096996' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

700 traptreden naar d

sidonius

Het plaatsje Sravanabelagola, ten noorden van Mysore, is één van de oudste en belangrijkste pelgrimsoorden van het Jainisme in heel India. Het Jainisme is een religie die vooral in het westen van India veel aanhangers heeft en o.a. geweldloosheid aanhangt. Mahatma Ghandi liet zich erdoor inspireren voor zijn geweldloze strijd voor onafhankelijkheid van Groot Brittannië. Bovenop een berg staat de tempel, met een 17 meter hoog standbeeld van Lord Gomateshvara. Deze is poedelnaakt afgebeeld. Om er te komen moet je op blote voeten (of bij grote hitte op sokken) de stenen trap met 700 treden beklimmen. Dat is zeker de moeite waard, niet alleen vanwege de tempel en het standbeeld, maar ook vanwege het prachtige uitzicht op de terugweg.

'1096844' door sidonius '1096844' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Verborgen parel Hampi

sidonius

Ook na 10 jaar actief op Columbus was Hampi voor mij een complete verrassing. Er komen niet veel foto´s voorbij van deze bijzondere archeologische site in de deelstaat Karnataka. Het gebied is 30 km2 groot en telt rond de 400 tempelruïnes in een landschap van granieten rotsen. Hampi was in de 15e eeuw een rijke en bruisende handelsstad die wedijverde met Varanasi en Beijing. Het bereikte zijn hoogtepunt rond 1530. De hindoeïstische maharadja´s van Zuid India hadden een rijke dynastie opgebouwd, dat leidde tot jaloezie bij de islamitishce moguls in het Noorden. Zij vielen het zuiden aan en verwoestten onder andere Hampi (1565). Op de een of andere manier is Hampi vrij onbekend onder westerse toeristen. Die zul je hier nauwelijks aantreffen. Wel bezoekers uit eigen land India. Tip: bezoek Hampi bij zonsopkomst en vroege ochtend, dan is het licht heel mooi en zijn er nog weinig mensen.

'1096828' door sidonius '1096828' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Tussen het fruit

sidonius

Eén van de mooiste markten van Zuid India is de Devarajamarkt in de stad Mysore. Je vindt er onder andere prachtige groentekramen, of hoekjes zoals deze mevrouw. Ondanks dat ze geen mooie kraam heeft, heeft ze de moeite gedaan om haar groenten en fruit mooi op te stapelen. En zelf ziet ze er ook fleurig uit.

'1096766' door sidonius '1096766' door sidonius

NoorwegenNoord Noorwegen

NoorwegenNoord Noorwegen

Het mooie noorden van

sidonius

Tijdens onze roadtrip door Scandinavië in de zomer van 2018 ontdekten we het uiterste noorden van Noorwegen. Wat een stilte, ruimte en schoonheid. Vooral het stuk van Alta naar Finnsness (regio Finnmark maar dat staat niet bij de regio's op deze site) vond ik prachtig. Een turkoois blauwe zee, mooie vergezichten, verstilde fjorden zoals op de foto. Puur genieten. #mynorwaystories

'1095933' door sidonius '1095933' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Het is bijna voorbij

sidonius

Het is al weer bijna voorbij, de bloeiende tulpenvelden. Deze foto maakte ik afgelopen woensdagavond in de omgeving van Leeuwarden, voor mij dicht bij huis. Er was onweer op komst, en dat leverde mooie wolkenluchten op waar de zonnestralen nog net doorheen piepten. De tulpenbloemen waren al over hun hoogtepunt heen, ik ben benieuwd of ze er nu nog staan. Direct na de bloei worden de bloemen afgesneden en moeten we weer een jaar wachten... Vanaf nu zijn de mooie gele koolzaadvelden nog wel te bewonderen, al zijn die dit jaar vroeg. Te zien in Friesland, Groningen en de Noordoostpolder (in ieder geval).

'1095929' door sidonius '1095929' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Even theepauze

sidonius

Deze dames houden even een moment theepauze op de trappen van het Madurai Palace. Het paleis herinnert aan de tijd van de grote dynasties in Zuid India, toen koningen (Maharadja´s) de scepter zwaaiden. Het voormalige paleis is nu toe bezoeken als museum. Er is hindoeïstische kunst en historie te zien (vooral veel mooi gemaakte bronzen beelden van Hindoe goden), en het gebouw heeft fraaie interne architectuur met zuilengalerijen en bewerkte plafonds. Zeker een bezoek waard.

'1095589' door sidonius '1095589' door sidonius

IndiaKerala

IndiaKerala

De Kathakalidanser...

sidonius

Sommige van jullie dachten dat de Kathakalidansers/-acteurs poppen waren. Kan ik me voorstellen, ze bewegen niet veel en de mimiek van ogen en handen moet het verhaal vertellen. Er wordt ook niet gesproken, slechts af en toe wordt een kreet geslaakt. Voorafgaand aan de voorstelling worden de 'dansers' geschminkt op het toneel. Vooral bij de hoofdrolspeler is dit een heel werk; hij krijgt ook 'wangen' aangeplakt. Dit is dus de persoon die je op de vorige foto zag. De vrouw naast hem op mijn vorige foto speelt vrouw, maar alle acteurs zijn mannen. De voorstelling is een aanrader om een keer mee te maken, en duurt al met al een uurtje.

'1095564' door sidonius '1095564' door sidonius

IndiaKerala

IndiaKerala

Kathakali dansers

sidonius

Als je in Cochin bent, is een bezoek aan een Kathakali dansvoorstelling een aanrader. Stel je geen dynamische dansers voor.... de voorstelling is meer theater en drama dan dans. Het is vooral leuk omdat het een oude traditie is en veel van de acteurs vraagt. Het hele verhaal wordt vooral met mimiek uitgebeeld, waarbij de oog- en handbewegingen doorslaggevend zijn. Aan het begin van de voorstelling wordt daarover dan ook uitleg gegeven, zodat je weet waar je op moet letten. De kostuums zijn bijzonder, en vooral de make up. Een uur voor de voorstelling begint worden de acteurs/dansers op het toneel opgemaakt, een secuur en tijdrovend werkje. Het verhaal gaat natuurlijk om de strijd tussen goed en kwaad. Goed overwint, zoals het hoort.

'1095499' door sidonius '1095499' door sidonius

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Paaslammeren

sidonius

Op de zaterdag voor Pasen worden in Ethiopië overal schapen en lammeren verkocht. Het is traditie dat iedereen die zich dat kan permitteren op Eerste Paasdag een lam slacht en opeet. Langs de hoofdweg bij Gondar is het dan ook druk met provisorische lammerenmarkten. Een levendige handel, dat vooral mannenwerk is. Pasen valt in Ethiopië trouwens op andere dagen dan bij ons, omdat Ethiopië de Juliaanse kalender volgt en wij de Gregoriaanse.

'1095460' door sidonius '1095460' door sidonius

IndiaKerala

IndiaKerala

Spelen met de brandin

sidonius

Kinderen vermaken zich met de branding in Cochin. De jongen ziet de uitdaging er wel van in, het meisje vindt het maar spannend en holt voortdurend bij de golven vandaan. In haar prachtige jurkje.... In India zie je geen locals in badkleding op het strand, ook de kinderen blijven gekleed. Zelfs in je mooie jurk.

'1095425' door sidonius '1095425' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Offerbloemen...opschu

sidonius

Eén van de mooiste en grootste markten van India is de Devarajamarkt in Mysore. De markt beslaat een groot deel van het centrum, met een centraal overdekt gedeelte en vele omliggende straten. De markt is opgebouwd in thema's, dat maakt het gemakkelijker zoeken wat je nodig hebt. Groenten, fruit en offerbloemen vind je vooral in het overdekte gedeelte. Deze jongeman was bezig zijn stapel offerbloemetjes op te schudden, zodat de bloemen minder pletten. Ik vond het een mooi dynamisch beeld. Mensen kopen de bloemen om er zelf offerkettingen of -decoraties van te maken. Je kunt die trouwens ook kant en klaar kopen. Per dag gaan er in India miljoenen van die bloemen om, onvoorstelbaar.

'1095402' door sidonius '1095402' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Wassen bij de...water

sidonius

Watervallen bieden een prachtige plek om de was te doen. Het water wordt steeds ververst. Op deze plek zijn genoeg aftakkingen om veilig je was te kunnen doen, en volop ruimte om te drogen.

'1095360' door sidonius '1095360' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Van suikerriet tot...

sidonius

Ergens onderweg in Karnataka komen we langs een rietsuikerfabriekje. Het is klein, er werken een man of vijf, en we mogen rondkijken en foto's maken. Er staat iemand de suikerriet te persen tot sap. Vervolgens wordt het sap in een grote bak ingekookt tot een dikke gele siroop. Die siroop wordt in langwerpige bakken gedaan (foto) om verder in te drogen. Als het voldoende is gedroogd worden er suikerblokken van gesneden, die worden verkocht. We hebben op de markt van die suikerblokken zien liggen, in verschillende maten. Leuk om dan eens te zien hoe die blokken gemaakt worden.

'1095045' door sidonius '1095045' door sidonius

NederlandFlevoland

NederlandFlevoland

La Defense, mooier...

sidonius

Tip voor een bezoekje aan Almere: ga eens op een doordeweekse dag naar La Defense, een bedrijfsverzamelgebouw in het centrum van Almere. In dit gebouw huizen de Belastingdienst en het UWV. Aan de buitenkant is het grijs en onopvallend, op de binnenpleinen is het des te kleurrijker. Het glas is daar voorzien van een veelkleurig folie, dat bij zonnig weer prachtige kleuren weerspiegelt. Als je van architectuur(fotografie) houdt, is dit adresje een must do. Je raakt er niet uitgekeken en ook niet uitgefotografeerd! Buiten kantoortijden kun je niet op die binnenplaatsen komen want dan is alles afgesloten met hekken. Architect: Ben van Berkel (ja, die van de Erasmusbrug o.a.) Adres: W.Dreesweg 14-24, Almere

'1094716' door sidonius '1094716' door sidonius

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

De haven van...Grylle

sidonius

Tijdens onze roadtrip door Scandinavië in de zomer van 2018 bezochten we ook de Lofoten. We vertrokken met de veerboot vanuit het haventje Gryllefjord naar Andenes en vandaar verder de Lofoten over. Een prachtige overtocht, maar weg 86 van Finnsnes naar Gryllefjord in de vroege ochtend was ook wonderschoon met prachtige spiegelende fjorden. #mynorwaystories

'1094496' door sidonius '1094496' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Olifantenstal

sidonius

Op de archeologische site van Hampi vind je honderden ruïnes van tempels en gebouwen uit de 15e eeuw. In die tijd was Hampi één van de grootste handelssteden van Azië. Sommige gebouwen zijn heel goed bewaard gebleven dan wel gerestaureerd. Zoals deze "Olifanten stal", waar de belangrijke olifanten van de Vijayanagar dynastie werden gestald. Het is een staaltje van Dravidische indo-islamitische architectuur. Er was plaats voor 11 olifanten. De omgeving moet natuurlijk worden schoongehouden. De mevrouw op de foto doet dat met grote precisie.

'1094287' door sidonius '1094287' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

De Deelen

sidonius

De Deelen is een laagveen natuurgebied in de omgeving van Heerenveen. Door de afgraving van het veen ontstonden 'petgaten' (waterstroken) en 'stripen' (stroken land waarop het veenbagger te drogen werd gelegd. Het is een mooi, klein wandelgebied vol vogels (er is een vogelkijkhut) , waterplanten, rietkragen, berken, wilgen, libellen etc. Bij bewolkt weer spiegelen de wolken in het water. Ik kom er graag.

'1094202' door sidonius '1094202' door sidonius

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Bindipoeder

sidonius

Het is bekend dat mensen in India stippen en/of strepen op hun voorhoofd schilderen. Die decoratie wordt Bindi genoemd, of Tikka. Bindi is hindoe voor druppel of stip. Uiteraard hebben die stippen en strepen een betekenis. De meeste vrouwen dragen een rode stip tussen hun ogen, op hun voorhoofdschakra. Volgens het hindoegeloof biedt dat bescherming. Bij mannen, vooral sadoe's, zie je vaak horizontale of verticale witte strepen, afhankelijk van welke hindoegod zij volgen. Je krijgt een stip vaak in een tempel bij wijze van zegening, maar je kunt het ook zelf doen. De bakjes met gekleurd poeder trof ik aan op een markt in Madurai. De kleur saffraangeel/oranje is voor hindoes een heilige kleur, veel sadoe's en pelgrims dragen kleding in die kleur. De kleur staat voor vuur, wijsheid en de zoektocht naar verlichting. Vermiljoen rood is de meest gebruikte kleur voor stippen en staat voor reinheid en sensualiteit. Wit (witgrijs) betekent vrede, kennis en sereniteit, en wordt ook als rouwkleur gebruikt. Hindoes worden veelal in het wit gecremeerd.

'1093882' door sidonius '1093882' door sidonius

IndiaMumbai

IndiaMumbai

Petje af voor de...Da

sidonius

Een bijzonder fenomeen dat je alleen in Mumbai aantreft is het bezorgen van lunches bij kantoormedewerkers. Om te zien hoe dat in zijn werk gaat moet je naar de trottoirs in de omgeving van Church Gate Station. Hier worden gevulde lunchboxes van de kantoormedewerkers verzameld en vervolgens per fietsende koeriers, de Dabbawallahs, naar de medewerkers gebracht verspreid over de stad. Daar zit een verhaal achter. Deze gewoonte stamt uit de tijd dat de Engelsen Mumbai bezet hadden. Omdat zij het Indische voedsel slecht verdroegen wilden ze hun eigen lunches mee naar het werk. Om de lunchboxes (het gaat om warm eten) niet zelf te hoeven dragen lieten ze arme mensen uit de omgeving van Mumbai de lunchboxen thuis ophalen en per trein naar de stad vervoeren. Deze mensen worden tot op de dag van vandaag de Dabbawallah's genoemd: zij die de dozen dragen. Ze verdienen er een schijntje mee, maar hebben een baan. Hoewel de Engelsen natuurlijk weg zijn uit Mumbai, bestaat deze lunchbezorgingsdienst nog steeds. Nu wordt beweerd dat mensen, die hun voedsel niet door 'onreinen' willen laten maken, hun lunches liever zelf thuis bereiden en het door de Dabbawallahs op hun werk laten bezorgen. De bezorgingsdienst is beroemd, omdat ze nauwelijks fouten maken bij de bezorging. De dabbawallahs zijn vaak analfabeten, maar hun bezorging aan de hand van een heel eenvoudige aanduiding op de boxen is vrijwel foutloos. En dat terwijl er zo'n 200.000 lunchboxen per dag worden verspreid door zo'n 5000 Dabbawallahs. Petje af! De verzameling vindt stipt plaats om 11.30 uur. Wil je dit zien, ga dan tussen 11.30 en 12.00 uur naar Church Gate Station. Aan de overkant op het trottoir zie je de Dabbawallahs de lunchboxen op hun fiets hangen, hoe meer hoe beter. We waren een beetje aan de late kant, de meeste bezorgers waren al op pad. Op de foto één van de laatste. Bronnen: Wikipedia, mijn reisgids en mijn reisbegeleider (die deze plek tipte).

'1093848' door sidonius '1093848' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Milkcoffee

sidonius

Koffie wordt in (het zuiden van) India vooral gedronken als

'1093752' door sidonius '1093752' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Tussen de knollen

sidonius

Als je in Mysuru (Mysore) bent is een bezoek aan de Devarajamarkt een must. Trek er zeker een dagdeel voor uit. Deze markt is één van de grootste van India, en de mooiste van het zuiden. Het is eigenlijk een heel gebied in de stad, met een overdekt gedeelte waar vooral groenten en fruit wordt verkocht, en omringende straten voor alle andere spullen. Alles op thema. De groentekramen zijn mooi opgemaakt. Deze koopman heeft zich omringd met zijn aardappelen, uien, knoflook en gemberwortel. Een knollenkraam.

'1093590' door sidonius '1093590' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Hoysalatempel in...Ha

sidonius

Ik ben er heel blij mee dat mijn review over Karnataka is gekozen tot topreview van week 11. De cultuur van Zuid India is volgens mij wat onderbelicht tot nu toe. Op deze foto een stukje van de Hoysalatempel in Halebid, voormalige hoofdstad van de Hoysala dynastie in de 12e eeuw. De tempel is geheel gehouwen uit massief soapstone (speksteen). Het beeldhouwwerk is zó gedetailleerd en fijn, dat het meer weg heeft van edelsmeedkunst. Je begrijpt niet dat men dat heeft kunnen uithouwen uit dat massieve steen. Het is ook driedimensionaal, de figuurtjes springen uit. Ik heb gekozen voor deze foto omdat de vrouwen zo mooi afsteken tegen het bruingrijs van de tempel. Graag even vergroten om de details op de muren beter te kunnen zien.