schenkel

'1098193' door schenkel '1098193' door schenkel

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

Aan het meer

schenkel

Ons uitzicht is geweldig.Hebben we best verdient.We verblijven in het plaatsje Sand aan het Ryfylke fjord.Hier is het aangenaam rustig,een leuk klein plaatsje met een schattig haventje.OOk vertrekt hier een lijnboot naar Stavanger die er ongeveer 2 uur overdoet.

'1098138' door schenkel '1098138' door schenkel

Noorwegen

Noorwegen

Staafkerk van Roldal

schenkel

We rijden door het Setesdal een prachtig liefelijk landschap,een ruige rivier een aantal prachtige watervallen.Genoeg plekken om van te genieten.Eventjes stoppen bij de Staafkerk van Roldal.Deze is gebouwd in de dertiende eeuw.Een prachtige kerk die het bezoeken waard is.Dit is 1 van de oudste staafkerken van het land Deze staat in de gemeente Odda,provincie Hordaland

'1091878' door schenkel '1091878' door schenkel

SlowakijeHoge Tatra NP

SlowakijeHoge Tatra NP

Heuvelachtig

schenkel

Vorig jaar een prachtige natuur reis door Slowakije gemaakt.Heuvelachtig en prachtig groen.Heerlijk wandelgebied.Hier is de natuur ook nog echt natuur,hier leeft nog vrij veel wild helaas niet gezien of misschien wel gelukkig.En niet plat gelopen door toeristen,daar hou ik van.

'1000857' door schenkel '1000857' door schenkel

Slowakije

Slowakije

Cage of Shame

schenkel

Een bezoek aan het plaatsje Levoca is erg leuk je gaat hier echt terug in de tijd.Als je een wandeling door het plaatsje maakt kom je hier langs. Dit is zeker een interessant detail in dit plaatsje.Hier werden namelijk vroeger vrouwen die overspel pleegde naar toe gebracht en opgesloten.De kooi van schaamte werd het ook wel genoemd.Het staat midden op het plein zodat het goed zichtbaar was wie hierin zat..Leuk om eens gezien tehebben!!

'1000781' door schenkel '1000781' door schenkel

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Borreltje kopen

schenkel

Becherovka is een typisch Boheemse sterke drank uit Tsjechié.Een soort "kruidenbitter"die 38% alcohol bevat.Oorspronkelijk werd het gemaakt door stoker-slijter Johann Becher en een Boheemse apotheker die het voorschreef als maagpreparaat. Grappig gezicht dat het verkocht werd in een maxi fles.

'1000465' door schenkel '1000465' door schenkel

SlowakijeHoge Tatra NP

SlowakijeHoge Tatra NP

Rond het meer

schenkel

Strbské Pleso hier zijn we aangekomen om rond het meer tegaan wandelen.Het ligt op gemeentegrond van het dorp Strba waarnaar Strbsk pleso (Strba meer) word genoemd.Het woord pleso word alleen toegepast op bergmeren.De lokale bevolking noemde het vroeger plas of vijver.Het is op één na grootste gletsermeer aan de Slowaakse kant van de Hoge Tatra na Hincova Pleso.Dit meer word gevoed door ondergrondse bronnen en heeft géén zichtbare afvoer.Het opervlakte blijft ongeveer 155 dagen per jaar bevroren. Langs dit meer staan mooie hotels.Verder is er een mooi wandelpad met mooie houtsnijwerken

'987826' door schenkel '987826' door schenkel

SlowakijeHoge Tatra NP

SlowakijeHoge Tatra NP

Mist bij de waterval

schenkel

Vandaag een wandeling naar de waterval.We zijn net vertrokken vanuit Stary Smokovec met een treintje omhoog.We stappen uit bij een restaurant en zien bijna niks van de mist.Hoe jammer is dit!! Toch gaan we opzoek naar de waterval en na ongeveer 40 minuten wandelen met pittige stukken toch bij de waterval aan gekomen.En dan eindelijk trekt ook de mist een beetje op.

'972221' door schenkel '972221' door schenkel

Slowakije

Slowakije

Houten kerk

schenkel

Deze prachtige houten Kerk zagen wij onderweg in Slowakije.Hij kreeg de naam Svaty Kriz en blijkt de grootste van de vijf houten kerken tezijn die nog open is.Hij is helemaal van hout gemaakt en heeft binnen prachtige beschilderingen.Foto,s mag je binnen niet maken.Deze kerk gebouwd in 1773 maar b.v de Kansel is van 1693.Er kunnen ongeveer 6000 mensen zitten in deze kerk,ja natuurlijk wel op houten bankjes. Een oude mevrouw uit het dorp heeft ons rond geleid.Helaas sprak zij géén andere taal dan Slowaaks. Echt de moeite waard om tegaan bekijken.

'969643' door schenkel '969643' door schenkel

Slowakije

Slowakije

Plein

schenkel

Levoca is een stad in het noorden van Slowakije.Deze stad was ooit de grootste tweede stad van het Koninkrijk Hongarije. Levoca ligt op de handelsroute die vroeger erg belangrijk waren.Dankzij de gunstige ligging en de omvangrijke handelsprivileges,was Levoca een van de belangrijkste handelscentra van het toenmalige Hongarije.De mooie veertiende-en vijftiende eeuwse huizen herinneren nog aan die tijd.Veel gebouwen in de stad zijn van na 1550.In dat jaar branden er veel prachtige bouwwerken af. Het had ook een zeer goede naam als kennisstad en vooral op het gebied van onderwijs. Echt de moeite waard hier even een wandeling te maken.

'966770' door schenkel '966770' door schenkel

Slowakije

Slowakije

Slowaaks Paradijs

schenkel

Een bezoek aan het Nationaal park Slowaaks Paradijs is iets wat je niet mag overslaan als je in Slowakije bent.Je kan hier prachtige wandelingen maken of evt heerlijk fietsen.Maar ook is er een route uitgezet voor de mensen die echt alles durven.Door water lopen over houten glibberige planken lopen ,een trap die spek glad is.Maar is echt ontzettend leuk om tedoen.Ook kom je prachtige bijzondere planten,vlinders tegen.

'914384' door schenkel '914384' door schenkel

TsjechiëOlomouc

TsjechiëOlomouc

Old town

schenkel

Olomouc stad aan de Morava rivier.Flinke stad met veel studenten dit komt door de grote universiteit die in deze stad staat.Het ligt ongeveer 75 km ten noordoosten van Brno.Olomouc was de hoofdstad van Moravié tot dat Brno in 1640 deze positie overnam. Het heeft een prachtige oude binnenstad met veel historische gebouwen

'909179' door schenkel '909179' door schenkel

Slowakije

Slowakije

Openlucht museum

schenkel

We brengen een bezoek aan het Openlucht museum inZuberec,dit museum is één van de mooiste musea in Slowakije.Hier ga je terug in de tijd .Met prachtige oude houten huizen,boerderijen en zelfs een kerk is aanwezig.Dit museum is zelfs voor kinderen erg leuk.Je kan er kaarsen maken,potten bakken zelf je sieraad maken en voor de jongens is er hout bewerking. Ook spelletjes van vroeger kan je hier doen waaronder op van die houten stelten lopen. Er loopt een mooie waterval dwars door het park.Op verschillende plekken kan je lekker even uitrusten,het is best vermoeiend ook omdat het een beetje oploopt.Daarom goede schoenen aan. Echt wel een aanrader om naar toe tegaan. Bij de ingang krijg je documentatie die in iedere taal aanwezig is.Niet vergeten terug tegeven. Er is voldoende gratis parkeer gelegenheid. Sinds 1975 is het geopend, Geopend van maandag tot zondag van 8 uur tot 18.00 uur. Kijk eventjes op hun site voor meer info Muzeum.zuberec.sk Het ligt trouwens in een prachtig natuur gebied rond het Orava-dal.

'906921' door schenkel '906921' door schenkel

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Badhuis

schenkel

Hier een bezoek aan één van de mooie badhuizen die Karlovy Vary rijk is.In de vroegere jaren werd hier vooral gebruik van gemaakt door de Russische Tsaren,bekende dichters en componisten uit die tijd. Tegenwoordig kan je als toerist daar een kijkje nemen.Ook kan je genieten van de mooie oude huizen die hier staan.Een wandeling door dit stadje is aanbevolen.

'886301' door schenkel '886301' door schenkel

Slowakije

Slowakije

In de kerk

schenkel

De stad Bardejov waar ik al eerder over schreef heeft prachtige kerken.Sommige zijn te bezichtigen maar andere weer niet.En vaak mag je binnen geen foto,s maken wat voor ons dan weer jammer is. Wij zijn hier binnen gestapt en deze non lachte ons vriendelijk toe.Zelfs toen ik aangaf dat ik een foto wilde maken. De kerk is prachtig van binnen wij kijken onze ogen uit. Helaas konden we haar niet verstaan ze wilde ons van alles vertellen in het Slowaaks maar ja dat spreken wij niet!!

'883456' door schenkel '883456' door schenkel

SlowakijePieniny NP

SlowakijePieniny NP

Varen op een vlot

schenkel

Aangekomen in het Nationaal Park Pieniny .Het is de bedoeling dat we op een vlot gaan varen op de rivier De Dunajec.Soms is het water aan de wilde kant maar eigenlijk is het verder vrij rustig.Een aanrader voor jong en oud.Deze rivier ligt in de Dunajec kloof met aan de ene kant Slowakije en de andere kant Polen. De route is 15 km lang en dit is de enige waterkloof in Europa.Tijdens deze tocht kan je genieten van de prachtige natuur om je heen.Erg leuk om tedoen.Twee Tjechische mannen roeien voor je,proberen mag maar best zwaar. Deze tocht kan je maken tussen april en oktober. Trek stevige schoenen aan en vergeet je regenkleding niet want het weer kan hier snel veranderen. Ook een waterflesje is aanteraden omdat het ook erg warm kan zijn op de boot.

'877632' door schenkel '877632' door schenkel

SlowakijeHoge Tatra NP

SlowakijeHoge Tatra NP

Hoge Tatra

schenkel

Genieten staat hier voor op.De Hoge Tatra is een prachtig natuur gebied en gebergte op de grens van Slowakije en Polen.Hier kom je nog bijzondere planten tegen.Ook wilde dieren zitten hier maar die laten zich vandaag niet zien.Meertjes waar je rond kunt wandelen zonder toeristen.Het is hier nog héél puur en zo moet het eigenlijk blijven. Zo liepen we langs een waterval waar gewoon niemand is.

'875398' door schenkel '875398' door schenkel

TsjechiëOlomouc

TsjechiëOlomouc

Drievuldigheidszuil

schenkel

De Drievuldigheidszuil is een erezuil in de Tjechische stad Olomouc.Dit barokke monument werd tussen 1716 en 1754 gebouwd ter ere van God.Het hoofddoel van deze bouw was het eren van de katholieke kerk en het geloof.De aanleiding voor het begin van deze bouw was het einde van de pest die deze stad heeft getroffen rond 1714.Alle afgebeelde heiligen zijn op een bepaald manier met de stad verbonden. Olomouc is een flinke stad met een grote universiteit.Ook staan in deze stad véél monumenten.

'873772' door schenkel '873772' door schenkel

Slowakije

Slowakije

Versierde huizen

schenkel

Aangekomen in Cicmany een plaatsje met traditionele architectuur.Bizarre symbolen zijn hier geschilderd op de houten huizen,omgeven door een prachtige natuur in een dorp waar tradities nog in ere gehouden worden.Dit leuke dorpje ligt in de uitlopers ven de bergketen Strazovke en is de eerste regio met traditionele architectuur in de wereld.Dit te zien is zo uniek.Op je gemak kan je hier door het dorp rond wandelen om te zien hoe deze mensen woonde en werkte,.Hier ga je echt terug in de tijd. welke klederdracht ze droegen zie je in het winkeltje. Dit dorp ligt vrij afgezonderd van de bewoonde wereld en de tocht er naar toe is alleen al prachtig. Doe net als wij loop door het dorpje heen het is het waard. Er is een winkeltje met leuke snuisterijen ook daar is het leuk eventjes te gaan kijken.

'870025' door schenkel '870025' door schenkel

SlowakijeOost Slowakije

SlowakijeOost Slowakije

Marktplein

schenkel

Vandaag staat er een bezoek gepland aan het plaatsje Bardejov.Dit plaatsje ligt aan het riviertje de Topia.Het marktplein is omgeven door renaissancehuizenen staat terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco.Vele historische gebouwen staan om ons heen.Hier zie je het saris museum wat midden op het plein staat.. Wat wel heel bijzonder is er zijn helemaal géén toeristen hier.. Een aanrader dus !!!

'868073' door schenkel '868073' door schenkel

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Kuuroord

schenkel

In de 14e eeuw was al bekend dat de bronnen bij deze stad geneeskrachtig waren werd hier toch pas later een stad gesticht.En wat voor een stad één met prachtige gebouwen.Karlovy Vary is ook nu nog een kuuroord waar je in de duurste hotels kunt gaan kuren. Oude badhuizen kan je hier gaan bezichtigen en je drink flesje gaan vullen met dit geneeskrachtige water.Pas wel op met teveel hier van drinken onze maag is hier niet echt voor geschikt. Hier rondlopen is een feestje zeker als je van cultuur houd,

'846618' door schenkel '846618' door schenkel

Zwitserland

Zwitserland

Gym op de boulevard

schenkel

Op de boulevard van Montreux staan verschillende aparte beelden.Deze gymnast is er één van.Echt héél apart om te zien.Het is heerlijk wandelen over deze boulevard vol met gezellige terrassen.

'571839' door schenkel '571839' door schenkel

Zwitserland

Zwitserland

Hoge bergen en diepe.

schenkel

Reis je in Zwitserland dan is dit toch vaak wat je tezien krijgt.Veel hoge bergen soms bedekt met een laagje sneeuw.Maar dan als je wat hoger bent aangekomen kan je weer meer genieten van de diepe dalen. Mooi blijft het!!!

'571776' door schenkel '571776' door schenkel

ZwitserlandMatterhorn

ZwitserlandMatterhorn

Op de fiets naar...be

schenkel

Gisteren plaatste ik een foto van de gletser boven bij Zermatt.Zo kan je dus ook naar beneden gaan inplaats van met de trein of tevoet ga je met de fiets.Je moet dan geen angst hebben want sommige stukken zijn best stijl naar beneden. En dan moet je natuurlijk ook nog van het uitzicht om je heen genieten.

'571715' door schenkel '571715' door schenkel

ZwitserlandMatterhorn

ZwitserlandMatterhorn

Gletser

schenkel

We zijn met de Matterhorn Railway naar boven gereden.Spectaculaire uitzichten kom je tegen voordat je op de Cornergrat gletser bent aangekomen. We zijn letterlijk op grote hoogte aanbeland.Deze trein begint in Zermatt en brengt je dus naar ongeveer 3089 meter.Er is een mogelijkheid om onderweg uit testappen en verder tegaan lopen of misschien terug met de benenwagen.