pixelfun

'1090169' door pixelfun '1090169' door pixelfun

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

St. Michael's Mount

pixelfun

St. Michael's Mount in Cornwall. Een getijde eiland, dus alleen te bereiken als het eb is. Wij hadden geluk, toen eb precies samenviel met een onverwacht mooie zonsondergang. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel het water zich terugtrok en de weg naar het eiland zichtbaar werd.

'1000908' door pixelfun '1000908' door pixelfun

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Beachy Head

pixelfun

Ik zag "Beachy Head' in een documentaire op Netflix (over onopgeloste moordzaken) en het leek me een mooie plek om naar toe te gaan. Niet vanwege de moordzaken, wel vanwege de hoge krijtrotsen. Maar later zag ik dat het een nogal populaire zelfmoordspot is. De meest vreselijke tragedies spelen zich hier af... Vandaar ook dat je overal borden ziet met telefoonnummers voor hulp in nood. Het is sowieso wel uitkijken geblazen, want de rotswand brokkelt geregeld verder af. En dan moet je niet op het randje staan.

'1000828' door pixelfun '1000828' door pixelfun

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Eden Project

pixelfun

Een fascinerende plaats in Cornwall: een oude mijngroeve waarin botanische tuinen zijn gerealiseerd in geodetische koepels (zg. biomes). Het is een non-profit project met als doel om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten. Je kunt je er zeker een halve dag vermaken, want er is genoeg te zien en te doen. Wij kozen voor de 660 meter lange ziplijn die over het project loopt. Een hele leuke ervaring!

'1000663' door pixelfun '1000663' door pixelfun

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Dungeness

pixelfun

Eén van de verlaten bootjes op het strand bij Dungeness, Kent, Engeland. Ik vind de naam Dungeness alleen al fascinerend en dit is ook een bijzonder stukje Engeland. Behalve een hoop verlaten en vergane boten op deze landtong, staat hier ook een kerncentrale, een vuurtoren (uiteraard!) en is ook dit weer een gewilde filmlocatie. Als je het strand oploopt van Dungeness kunnen bordjes met 'No Photography Allowed' je afschrikken, maar het is goed zo lang je het niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Al met al een bezoekje waard en na afloop kan je prima een drankje doen in de plaatselijke pub!

'1000591' door pixelfun '1000591' door pixelfun

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

West Bay (of...Broadc

pixelfun

De inmiddels zeer bekende rotswand bij West Bay in Dorset, Engeland. Behorend tot de Jurassic Coast en daardoor natuurlijk bekend, maar de laatste jaren een populaire bestemming geworden voor toeristen doordat de rotswand als setting in de televisieserie "Broadchurch" fungeerde. Als je er gewoon bijtijds bent (zo rond de klok van 9 uur), zijn er alleen wat locals en kun je ongestoord foto's maken. Nadat wij bovenlangs een rondje hadden gelopen, was het al een stuk drukker!

'1000541' door pixelfun '1000541' door pixelfun

Groot-BrittanniëIsle of Wight

Groot-BrittanniëIsle of Wight

Pulpit Rock

pixelfun

Pulpit Rock is een door mensen achtergelaten rotsformatie in een mijngebied nadat ze de natuurlijke boog weg hadden gehaald. Tegenwoordig is het populair voor 'tombstoning' (in feite niets meer dan van een rots afspringen) en om te fotograferen. Ik ben met camera en statief langs de rotsen wat verder naar beneden afgedaald om deze foto te kunnen maken. Dat was niet heel erg verstandig, aangezien weer terug komen niet zonder hulp ging. Het zag er zo eenvoudig uit... Gelukkig was die hulp er wel en ben ik met deze foto rijker weer heelhuids teruggekomen van dit avontuur ;-)

'1000508' door pixelfun '1000508' door pixelfun

Groot-BrittanniëIsle of Wight

Groot-BrittanniëIsle of Wight

Spinnaker Tower

pixelfun

De Spinnaker Tower in Portsmouth (bijnaam Pompey - uit te spreken als 'pompie'). Een leuke stad om een paar dagen rond te lopen! Het gebied rondom de Spinnaker toren is privé-eigendom, dus we werden weggestuurd door de beveiliging toen we daar foto's aan het maken waren met een statief. De beveiliger vond het zelf ook niet prettig om ons weg te sturen, aangezien nergens aangegeven staat dat het niet mag en hij deze situatie natuurlijk meerdere keren per dag heeft ;-) NB: de bestemming 'Isle of Wright' klopt trouwens niet, maar de juiste regio en stad staan niet in het keuzelijstje. En ik ben er achter gekomen dat als je geen keuze maakt, je de foto niet kunt oploaden.

'1000431' door pixelfun '1000431' door pixelfun

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Durdle Door

pixelfun

Durdle Door langs de Jurassic Coast van Zuid-Engeland. Ik heb hier een 10-stop grijsfilter gebruikt om een lange sluitertijd te krijgen. Dat geeft het effect op de golfslag.

'845259' door pixelfun '845259' door pixelfun

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Russische invloed op.

pixelfun

De Russische invloed op Tallinn is duidelijk merkbaar. Deze Russische cathedraal is daar een mooi voorbeeld van. Maar de Esten hebben toch meer op met Europa. Ik was aangenaam verrast door het hippe Tallinn, met daarnaast natuurlijk het pittoreske van de historische gebouwen!

'834595' door pixelfun '834595' door pixelfun

SpanjeValencia

SpanjeValencia

Mercado Central

pixelfun

Een panorama van 8 foto's van de Mercado Central in de oude stad van Valencia. Ik had een gezellige chaos verwacht binnen, maar het zag er allemaal keurig uit en het was gezellig druk. Je kijkt je ogen uit met al die verse vis en enorme hammen overal! Aan de siësta zal ik wel nooit wennen. Net als wij Hollanders denken dat het wel een beetje tijd wordt voor een drankje, gaat in Spanje de tent dicht. Zo ook met de Mercado Central ;-)

'834573' door pixelfun '834573' door pixelfun

SpanjeValencia

SpanjeValencia

Correos y Telegrafos

pixelfun

Het fraaie postkantoor (Correos y Telegrafos) in het oude Valencia is niet alleen van buiten prachtig, maar loop ook even naar binnen. Je mag er foto's maken van de glazen koepel. Daar werden wij in vriendelijk, doch dringend, Spaans op aangesproken. Ik spreek geen Spaans helaas, maar deze boodschap kreeg ik duidelijk mee. De koepel is echter ook het enige dat je wilt fotograferen, aangezien het interieur nogal felgekleurd geel is en niet bepaald fotogeniek ;-)

'834499' door pixelfun '834499' door pixelfun

SpanjeValencia

SpanjeValencia

Palau de les Arts

pixelfun

Het opvallende bouwwerk van architect Calatrava. Dat moet wel een aparte meneer zijn, want hij ontwerpt weliswaar waanzinnige gebouwen en bruggen, maar er lopen over de hele wereld ook aardig wat rechtzaken tegen deze meneer. Er gaat namelijk nogal eens wat fout. Zo ook bij dit operahuis. In plaats van 300 mln zijn de kosten inmiddels opgelopen tot 900 mln euro. Er kwamen wat tegelwandjes naar beneden vallen enzo...

'566422' door pixelfun '566422' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Waterval op de Isle o

pixelfun

Eigenlijk wilden we de bekende hike "Old Man of Storr" gaan doen, maar het weer liet ons behoorlijk in de steek die dag. Onderweg terug naar Portree kwamen we deze waterval tegen, dus die maar op de foto gezet. Dat had nog heel wat voeten in de aarde (letterlijk), want de grond was zo zompig dat het statief wegzakte en de fotograaf ook ;-) Tussendoor nog druk met de regen uit de lens houden, maar uiteindelijk toch redelijk gelukt!

'565312' door pixelfun '565312' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Butt of Lewis

pixelfun

Het noordelijkste punt van de Buiten-Hebriden: de Butt of Lewis. Het regende hard, maar wij hadden inmiddels geleerd dat als je dan een kwartiertje wacht het weer waarschijnlijk beter wordt. En inderdaad: net voor de laatste regendruppel viel zijn wij naar deze plek gelopen, geglibberd en geklauterd om deze foto te maken. Met een dubbele regenboog. Dat is dan weer het grote voordeel van de regen in Schotland ;-)

'564753' door pixelfun '564753' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Universiteit van...Gl

pixelfun

De prachtige universiteit van Glasgow in de avond. Het had (natuurlijk ;-)) geregend, maar dat zorgde juist voor een mooi effect door de weerspiegeling van de verlichting op de natte straten. Neem wel een groothoeklens mee, want zelfs daarmee krijg je het gebouw er nog niet in z'n geheel op. Ik heb het ook geprobeerd met een 35mm lens, maar die foto's zijn toch niet helemaal geworden wat ik ervan had gehoopt. We moesten wel wat moeite doen om hier te komen, aangezien in de avond alleen de hoofdingang open is (en dat was een stuk verder lopen met statief!). Ook overdag kun je hier terecht, alleen staat het dan wel helemaal vol met auto's.

'564684' door pixelfun '564684' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Kasteel Caerlaverock

pixelfun

Een kasteel met een rijke historie aan oorlogen en disputen. Heel gezellig zal Schotland heel lang niet geweest zijn... Hoe anders is het nu! De laatste schade aan het kasteel is nooit hersteld, dus wat je vandaag de dag kunt bewonderen is wat werd achtergelaten in de zomer van 1640. Ook zonder het kasteel zelf in te gaan, kun je dit landgoed prima bezoeken. Je kunt namelijk vrij om het kasteel heenlopen (levert ook de beste foto's op).

'564652' door pixelfun '564652' door pixelfun

Groot-BrittanniëGlasgow

Groot-BrittanniëGlasgow

Riverside Museum

pixelfun

De gevel van het Riverside Museum in Glasgow. De opvallende lijnen stellen een golf voor om zo de dynamische relatie tussen Glasgow en de Clyde rivier te symboliseren. Hoewel dit museum buiten de stad ligt, kun je er prima naartoe lopen. Langs de rivier natuurlijk ;-) Het museum zelf heeft een uitgebreide collectie voorwerpen op het gebied van transport en reizen.

'564626' door pixelfun '564626' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Maak Aberdeen minder.

pixelfun

Zeer recent heeft de stad Aberdeen een aantal kunstenaars de opdracht gegeven de grauwe, grijze gebouwen op te fleuren met muurschilderingen. Dat is naar mijn mening heel goed uitgepakt! Deze muurschildering op de Indoor Market deed mij denken aan het bekende beeld van Les Misérables. De tekst die erbij hoort (en als je de foto opent kun je zien dat het beeld erbij treffend is), luidt: Don't hide..., because you are that light.

'564573' door pixelfun '564573' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Kasteel Dunvegan

pixelfun

Het kasteel van Dunvegan is heden ten dage nog in handen van de MacLeod clan. Je mag er naar binnen, maar het is bij tijd en wijle nog bewoond. Als tegenprestatie mag je dan binnen geen foto's maken. Jammer, maar het was zeer de moeite waard om toch te gaan kijken. Zeker met de moeite die men heeft genomen om historische objecten van de clan uit te stallen en een video te draaien over de geschiedenis van de clan en het kasteel. De ligging is zoals met veel kastelen erg fraai. Daarmee een aanrader als je de Isle of Skye bezoekt!

'564523' door pixelfun '564523' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

De haven van Portree

pixelfun

Het stadje Portree (met de klemtoon op de tweede lettergreep, want het is eigenlijk Port Righ in het Gaelic) is klein, maar nog steeds de grootste plaats op de Isle of Skye. Je kijkt hier uit op het haventje en daar zitten een paar leuke restaurantjes. Met de nadruk op "tjes". Tot onze verbazing stonden mensen al om vijf uur 's middags in de rij te wachten tot het restaurant open zou gaan om half zes. Wij dachten dat het beter was om in de kroeg wat gezelligheid op te zoeken voordat we zouden gaan eten. Na met de lokale kroegtijgers veel lol te hebben gehad en ik vroeg of ze nog een leuk restaurant wisten, werden we gelijk naar binnen geloodst bij het blauwe hotel. En toen begreep ik waarom mensen eerder in de rij stonden. Er staan namelijk maar zo'n 8 tafels in elk restaurant. Tja, dan wil je er misschien wel vroeg bij zijn. Wij konden ineens zomaar terecht en hebben heerlijk gerookte zalm (echt gerookt, niet van dat nepspul dat ze hier in Nederland als gerookt verkopen) gegeten.

'564446' door pixelfun '564446' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Mangersta Sea Stacks

pixelfun

Schotland is gekozen als mooiste land van de wereld. Nou..., dat snap ik wel na een rondreis van drie weken met eigen auto. Wat een prachtige landschappen, kustlijnen, kastelen en natuurlijk die ontelbare regenbogen ;-) Deze "sea stacks" kwamen we tegen na een tip van een local. Het waaide dusdanig hard dat het onmogelijk was om de camera op een statief te zetten voor een foto met lange sluitertijd, maar ik kon het toch niet laten om foto's te maken. Voordat ik hier weer ben, zijn de stacks misschien al omgevallen (net als de Twelve Apostles, althans sommige ervan, in Australië).

'564361' door pixelfun '564361' door pixelfun

Groot-BrittanniëNewcastle

Groot-BrittanniëNewcastle

Lit & Phil

pixelfun

De Literary & Philosophical Society (of de Lit & Phil zoals het in de volksmond wordt genoemd) is een oude openbare bibliotheek in Newcastle upon Tyne met een grote historische waarde. Je kunt er gewoon binnenlopen; wij werden heel vriendelijk ontvangen en foto's maken is ook geen probleem. Mijn indruk was dat de mensen die er werken echt álles weten op een bepaald vakgebied (ik heb een tijdje met de meneer van de muziek staan praten). Vanwege de akoestiek worden er ook regelmatig kleine concerten gehouden. Daarnaast bieden zij een workshop traditioneel boekbinden aan. De deelnemers hebben een dankbaar aantal boeken dat opnieuw gebonden moet worden, want de bibliotheek staat er vol mee. Op die manier blijft het vak van boekbinden bestaan en is de Lit & Phil geholpen.

'564324' door pixelfun '564324' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Het kasteel van...Dun

pixelfun

In Schotland kun je natuurlijk niet om al die kastelen heen. Dit moet wel één van de meest spectaculaire zijn en dat komt natuurlijk vooral door de locatie ervan. Het kasteel ligt namelijk op een rotspunt en je kunt het van alle kanten bekijken. De dag waarop ik deze locatie bezocht was het kasteel zelf dicht vanwege de harde wind (in combinatie met de zojuist genoemde locatie natuurlijk niet ongevaarlijk voor bezoekers), maar dan nog kan je prima foto's maken. In Schotland doen ze niet moeilijk en worden er nauwelijks paden afgezet. Je zou bij wijze van spreken zo van de rotsen kunnen springen. Ik maak er dankbaar gebruik van om foto's te maken!

'564180' door pixelfun '564180' door pixelfun

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

De andere kant van...

pixelfun

Neist Point is bekend op de Isle of Skye, met een prachtig uitzicht vanaf de rotsen. Je kunt ook helemaal naar de oude vuurtoren lopen. Dat lijkt een klein stukje, maar dat is nog best pittig door het behoorlijke hoogteverschil en de smalle trappen die je moet delen met de schapen! Ook om weer omhoog te lopen moet je wel even de tijd nemen. (Het kan ook aan mij liggen...) Als je helemaal om de vuurtoren heen loopt en behendig over wat rotsen beweegt, kom je op een aardig punt waarvandaan je een foto kunt maken die je minder vaak ziet.