martinhectors

'1097736' door martinhectors '1097736' door martinhectors

Zuid-AfrikaDrakensbergen

Zuid-AfrikaDrakensbergen

Sani Pass

martinhectors

Het is heel vroeg in de ochtend als we onze tocht naar Lesotho aanvatten via de Sani Pass. Deze spectaculaire bergpas is de enige directe route door het Drakensgebergte tussen Kwazulu-Natal (Zuid-Afrika) en Lesotho. Dit is echt genieten van een spectaculair mooi landschap. Vroeger was deze pas slechts een smalle route die genavigeerd werd door Basotho pony's en hun last. De dieren brachten wol en mohair naar beneden, welke ingeruild werden voor dekens, kleding en maïsmeel. Het eerste voertuig reed in 1948 de pas op, toen een voormalig piloot van de Royal Air Force, Godfrey Edmonds, in zijn Willy's Jeep de pas trotseerde. In 1955 stichtte David Alexander de Mokhotlong Mountain Transport Company en werd hiermee de eerste touroperator die tochten aanbood op en af de Sani Pass. Dit bedrijf is nog steeds operationeel onder de naam Sani Pass Tours. Best even openen.

'1097699' door martinhectors '1097699' door martinhectors

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Tuin der Goden

martinhectors

Als je langs Keetmanshoop passeert, moet je zeker De Tuin der Goden bezoeken. Deze mooie en geheimzinnige naam is gegeven aan een gebied dat vol ligt met bizarre rotsblokken (Giants Playground) en het nabijgelegen bos met kokerbomen (quivertrees). De eigenzinnige kokerboom is een belangrijke boom geweest voor de Bushman (bosjesmannen). Zij gebruikten de holle stam als koker voor hun pijlen. De kokerboom groeit eigenlijk altijd tegen of op een stuk rots. Deze rots neemt overdag de warmte van de zon op en geeft deze warmte 's nachts af aan de boom die daardoor onder constante temperaturen kan doorgroeien. De nachten kunnen namelijk verraderlijk koud zijn, met temperaturen tot of onder het vriespunt. De boom kan zeer goed tegen de droge omstandigheden en slaat het water op in haar takken en stam. Het bos is sinds 1955 een nationaal monument. Zowel de Tuin der Goden als het kokerbos zijn gelegen op privé-land dat behoort tot de farm Gariganus van Coenie en Ingrid Nolte. Je kan hier na betaling vrij rondwandelen.

'1097689' door martinhectors '1097689' door martinhectors

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Crested Pool

martinhectors

De Upper Geyser Basin beslaat een gebied van 5 km² en bevat bijna een kwart van alle geisers in de wereld; een grotere concentratie is nergens anders te vinden. In dit gebied zijn de volgende voorzieningen aangebracht: een Visitor Center, een Ranger Station, twee tankstations, een medische kliniek, twee hotels met restaurant en een postkantoor. De voetpaden die hier nabij de thermische bezienswaardigheden zijn aangelegd, hebben een totale lengte van 11 kilometer. En net buiten de Upper Geyser Basin liggen nog diverse wandelpaden die naar in de buurt gelegen watervallen en meertjes gaan. De Upper Geyser Basin wordt verdeeld in een zuidelijk en een noordelijk gedeelte. De Crested Pool is gelegen in het zuidelijk gedeelte van de Upper Geiser Basin. Deze poel is 13 meter diep. Soms zakt de temperatuur zodanig dat het water alleen maar zachtjes pruttelt, maar vaak staat het ook volop te koken. Op zo’n momenten kan het water een meter of drie omhoog spatten. Nabij de bodem is ooit een temperatuur van 114° C gemeten.

'1097616' door martinhectors '1097616' door martinhectors

Costa RicaCentraal Costa Rica (hoogland)

Costa RicaCentraal Costa Rica (hoogland)

Leigrijze...berghonin

martinhectors

In San Gerardo de Dota wemelt het van de kolibries en andere vogeltjes. In de tuin van onze lodge kon ik me uitleven met het fotograferen hiervan. Dit 10 cm kleine vogeltje heet niet voor niets honingkruiper. Met z'n zeer aparte snavel maakt hij gaatjes in de bodem van nectarrijke bloemen en snoept zo met z'n speciale tong de honing weg. Het is eigenlijk een geduchte concurrent van de kolibries.

'1097586' door martinhectors '1097586' door martinhectors

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Bourke's Luck Pothole

martinhectors

Bourke’s Luck Potholes zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Ze zijn gelegen op 35 km ten noorden van Graskop en je moet een wandelingetje over paden en bruggetjes van zo’n 700 meter maken om deze natuurlijke ‘wensput’ te kunnen aanschouwen. De bizarre gaten zijn ontstaan door miljoenen jaren van waterstroom, in snelle ronddraaiende bewegingen, voortkomend uit de samenvloeiing van de rivieren de Treur en de Blyde. Het kolkende water heeft samen met zand en kiezels de rotsen geslepen en zo voor een prachtig natuurlijk kunstwerk gezorgd. Het ravijn waarin deze gaten liggen is wel 30 meter diep, maar de gaten op zichzelf zijn zo’n 6 meter diep. Het gebied is genoemd naar Tom Bourke, die ironisch genoeg nooit enig geluk had in de tijd dat hij hier op zoek was naar goud, maar wel voorspelde dat in dit gebied grote hoeveelheden goud gevonden zouden worden. De potholes liggen aan de zogenaamde Panorama Route.

'1097545' door martinhectors '1097545' door martinhectors

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Typisch baardje

martinhectors

De Bai is een volkerengroep in de Chinese provincie Yunnan. Zij leven langs de oevers van het Erhai-meer, dat gebruikt wordt voor rijst- en koolzaadvelden. Deze vriendelijke man was zijn binnenpleintje aan het vegen en een kijkje binnen nemen was zeker geen probleem. Wij vonden vooral zijn typisch Chinees baardje zo prachtig.

'1097468' door martinhectors '1097468' door martinhectors

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Gewone strekspin

martinhectors

Ik trek er wel eens graag op uit om op zoek te gaan naar het kleinere 'wildlife' in onze streken. In de buurt waar ik woon zijn er een aantal mooie wandelgebieden die ik vaak bezoek. Hier de gewone strekspin met haar eitjes. Deze spin bouwt, net als de andere strekspinnen, een wielweb met een gat in het centrum. De spin houdt zich meestal op een grashalm of plantenstengel op terwijl het eerste en tweede paar poten recht vooruit strekt en vierde paar achteruit strekt langs het achterlijf. Met het derde pootpaar klauwt ze zich vast. Door deze houding en door haar kleur is ze perfect gecamoufleerd. Het mannetje houdt bij de paring met zijn gifkaken de gifkaken van het vrouwtje in bedwang opdat hij zelf geen slachtoffer wordt van zijn gezellin.

'1097456' door martinhectors '1097456' door martinhectors

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Caracal

martinhectors

De caracal wordt soms ook wel eens woestijnlynx genoemd, waarschijnlijk vanwege de pluimpjes aan de oren. Het is een snel roofdier. Zijn belangrijke prooien zijn onder andere hazen, kleinere apen, knaagdieren als ratten, kleine antilopen als gazellen, en klipdassen. Ook vogels - van duiven en patrijzen tot zelfs arenden en struisvogels - worden gegrepen. Hij bespringt zijn prooi met een snelle, krachtige sprong. Met deze sprong kan hij enkele meters hoog komen en vogels uit de lucht slaan. Soms eet hij ook vruchten en reptielen. De caracal vangt soms ook geiten, schapen en pluimvee, waardoor hij in conflict kan komen met veehouders. Hij is voornamelijk 's nachts actief. Overdag schuilt hij meestal tussen rotsen, in een holle boom, een grot of het verlaten hol van een aardvarken. Wij hadden echter geluk want dit jong exemplaar was volop op zoek naar een prooi.

'1097420' door martinhectors '1097420' door martinhectors

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Upheaval Dome

martinhectors

Canyonlands ligt in het zuidoosten van de staat Utah. Het park wordt door de Colorado River en de Green River verdeeld in drie districten. In het Island in the Sky district kan je verschillende trails wandelen. De Upheaval Dome Trail is een soms vrij steile trail die je naar de rand van een grote krater in de markante rotsformatie Upheaval Dome brengt. Lange tijd werd aangenomen dat deze krater is ontstaan nadat in de onderliggende zoutlaag een breuk was gekomen. Tegenwoordig wordt er echter van uitgegaan dat de krater het resultaat is van een meteorietinslag. In het midden van de krater staan enkele vreemdsoortige 'beelden', die vermoedelijk zijn gevormd door de onderliggende zoutlaag. Totale lengte: 1,5 kilometer (tot aan het eerste uitkijkpunt) of 3 kilometer (tot aan het tweede uitkijkpunt)

'1095452' door martinhectors '1095452' door martinhectors

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Op de markt...

martinhectors

De Bai is een volkerengroep in Yunnan. Ze leven langs de oevers van het Erhai-meer. Bai betekent 'wit'. Toen we in Dali waren brachten we een bezoekje aan de lokale markt. Op een markt is het altijd leuk om de lokale bevolking bezig te zien in hun doen en laten. Deze man zat netjes op de grond wat rond te kijken.

'1095396' door martinhectors '1095396' door martinhectors

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Epupa Falls

martinhectors

In het noorden van Namibië, aan de grens met Angola, stroomt de Kunene rivier. Vanuit onze lodge konden we een mooie wandeling maken naar de Epupa Falls. De Epupa Falls worden gevormd door een serie watervallen van 1,5 km. Hier stort het water zich gemiddeld 60 m naar beneden. Het Kaokoland is enorm droog, maar hier aan de Kunene rivier is het landschap totaal anders. Het is er groen en weelderig begroeid. Best even openen.

'1095350' door martinhectors '1095350' door martinhectors

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

No stress....

martinhectors

We logeerden in Jambiani op het eiland Zanzibar. Je kan er heerlijk langs het strand wandelen. Maar een bezoek aan het dorpje dat achter onze lodge lag, was ook best interessant. Hier gaat alles polé polé (langzaam). Deze man had een 'leuk kledingwinkeltje'. Of er veel klanten kwamen weet ik niet....

'1095143' door martinhectors '1095143' door martinhectors

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Bai-vrouwtje

martinhectors

Vanuit Xizhou hebben we een bootocht gemaakt over het Erhai-meer. Aan de overkant van het meer hebben we enkele huizen van het Bai-volk kunnen bezichtigen. Dit vrouwtje kwam naar ons toe en vroeg wat centjes om oogzalf te kunnen kopen. We vonden haar zo lief dat we dan ook geld gegeven hebben. Wat later zagen we haar terug met een tube zalf in haar hand. Ons geld was dus goed besteed.

'1095118' door martinhectors '1095118' door martinhectors

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Herero oma

martinhectors

In Opuwo zie je een mengelmoes van traditie en modernisering. Hier lopen traditioneel geklede Himba's, Herero-vrouwen in hun Victioriaanse jurken, kinderen in schooluniform en jeugd in strakke broeken en naveltruitjes. Hier leven de Himba's en Herero's vreedzaam naast elkaar; Ze zijn wel duidelijk herkenbaar. De Herero's kwamen in contact met de Duitsers op het einde van de 19de eeuw. Vroeger liepen de vrouwen van zowel de Himba's als de Herero's met het bovenlichaam bloot en het onderlichaam bedekt met schaarse dierenhuiden. Toen de Duitse missionarissen de bevolking wilde kerstenen, dienden ze zich te kleden conform de toenmalige Europese mode nl. Victoriaanse kleding. De Herero's veranderden hun kleding, de Himba's niet. Zodoende dragen deze vrouwen nog steeds Victoriaans aandoende jurken met daaronder vele onderrokken. Op hun hoofd dragen ze een haaks geplaatste grote hoed.

'1095032' door martinhectors '1095032' door martinhectors

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Dead Horse Point Stat

martinhectors

Dead Horse Point State Park ligt in het oosten van de staat Utah. Rijd vanuit Moab 11 mijl in noordwestelijke richting, via State Highway 191. Neem de afslag State Highway 313 in zuidwestelijke richting. Na 18 mijl bereik je opnieuw een afslag; als je rechtdoor rijdt kom je uit in Canyonlands National Park (het Island in the Sky district). Als je linksaf gaat, bereik je na enkele mijlen Dead Horse Point State Park. Het is een klein, hoog gelegen park, dat vooral bekend is dankzij het schitterende uitzicht over de 600 meter lager gelegen Colorado River die daar met een grote bocht om een rotsplateau heendraait. Behalve de bekende Dead Horse Point Overlook komen er nog enkele andere uitkijkpunten in het park voor, die via een 2,5 kilometer lang wandelpad met elkaar zijn verbonden. De meeste toeristen beperken zich tot een bezoek aan het panoramische uitkijkpunt aan het einde van het park. Het aantal wandelmogelijkheden en overige activiteiten is erg beperkt, het is dan ook geen park waar je veel tijd kunt doorbrengen. Maar als je op weg bent naar het nabijgelegen Canyonlands is de korte omweg via Dead Horse Point absoluut de moeite waard. Het uitzicht is spectaculair mooi.

'1095017' door martinhectors '1095017' door martinhectors

Costa RicaWestkust Costa Rica

Costa RicaWestkust Costa Rica

Costa Rica Amazone

martinhectors

Toen we in Uvita logeerden, hadden we vanuit onze lodge een prachtig uitzicht op de zee en het omringende woud. We werden daar werkelijk verwend door de vele vogels die we daar konden zien. Deze Costa Rica Amazone papegaai zat lekker van een of andere vrucht te smullen.

'1094810' door martinhectors '1094810' door martinhectors

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Ik maak veel stof hoo

martinhectors

Aan zebra's gewoonlijk geen gebrek als je op safari bent. Hier in de Ngorongoro krater zagen we verschillende zebra's en gnoe's wachten om een weg over te steken. Wachten tot er een het lef had om verder te gaan. Deze enkeling hield het voor bekeken en ging voor een zandbad.

'1094761' door martinhectors '1094761' door martinhectors

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Even rusten

martinhectors

In Yellowstone NP kom je regelmatig bizons tegen. Deze kolos lag in z'n eentje ergens rustig te verpozen. Gelukkig bleef hij mooi liggen zodat ik hem goed op de foto kreeg.

'1094727' door martinhectors '1094727' door martinhectors

Verenigde StatenDeath Valley

Verenigde StatenDeath Valley

De zon gaat onder in.

martinhectors

In 2017 zijn we voor de 2de maal door Death Valley gereden. Deze keer vanuit Panamint Springs richting Amargosa Valley. We hebben toen mooie wandelingen gemaakt en het werd al vrij laat toen we verder reden. Het nadeel was dat we nog wel enkele kilometers moesten rijden, maar het voordeel was dat we konden genieten van een mooie rode avondgloed. Zo krijg je meteen een andere kijk op dit gebied.

'1094664' door martinhectors '1094664' door martinhectors

ThailandPhang-nga

ThailandPhang-nga

Koh Panyee

martinhectors

Koh Panyee is een eilandje in de baai van Phang Nga. Het wordt bewoond door moslims, afkomstig uit Indonesië. Het dorpje is volledig op palen gebouwd. Vroeger leefden ze voornamelijk van de visvangst, maar tegenwoordig hebben ze talrijke restaurants die de toeristen voorzien van een seafood-lunch. Het dorp heeft een eigen school, een moskee en vele souvenirwinkeltjes.

'1094314' door martinhectors '1094314' door martinhectors

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Samen op stap

martinhectors

Toen we in het Serengeti NP waren hadden we het geluk om deze 2 luipaarden te kunnen volgen. Het was een moeder en haar dochter die samen op stap gingen naar de plaats waar de moeder een impala had gedood.

'1093025' door martinhectors '1093025' door martinhectors

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Een magische wereld

martinhectors

Als je wil wandelen tussen glooiende zandstenen wanden met prachtige kleuren, moet je een bezoek brengen aan de Upper of Lower Antelope Canyon. De verschillen tussen de twee canyons: Upper is 90m lang en de Lower 400m. Bij de Upper loop je zo naar binnen door een smalle opening in de rotswand. De ingang van de Lower is een smalle horizontale spleet in de rotsbodem. Je gaat hier via een stalen trap naar beneden. Upper heeft een zanderige vlakke bodem die goed begaanbaar is. De Lower heeft verschillende plaatsen waar hoogteverschillen voorkomen en je via steile stalen trappen verder moet. Upper staat bekend om de zonnestralen die rond het middaguur de wanden prachtig verlichten. Bij de Lower is de structuur van de wanden veel gevarieerder. Wij bezochten de Lower Antelope Canyon met Ken's Tours - 6 mijl ten oosten van Page. Hier moet je niet op voorhand reserveren. Wij hadden een geweldige gids die echt de tijd nam om zijn uitleg te geven en ons rustig foto's te laten maken. Als je in de buurt bent, zeker een aanrader! Best even openen.

'1092963' door martinhectors '1092963' door martinhectors

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Geiserland

martinhectors

Als je het Yellowstone NP wil bezoeken, dan trek je best een paar dagen hiervoor uit. Wij hadden op voorhand een planning opgemaakt zodat we niet kriskras het park moesten doorkruisen. Het is een prachtig park om te bezoeken, niet enkel omwille van de warmwaterbronnen en geisers maar ook het landschap is heel bijzonder. Bovendien kan je hier - met wat geluk - beren en wolven zien. Voor Upper Geyser Basin buigt de Grand Loop Road naar het noorden, richting Madison. Onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen. De Biscuit Basin Trail begint 3 mijl ten noorden van Old Faithful. Via een houten wandelpad kan je de kleine geisers en poelen bekijken. Op de foto de kleine, maar wel erg actieve Rusty Geyser.

'1092935' door martinhectors '1092935' door martinhectors

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Coal Mine Canyon

martinhectors

Coal Mine Canyon ligt in het noorden van de staat Arizona, dicht bij de plaats Tuba City. De Navajo indianen gaven Coal Mine Canyon de naam Honoo Jί. Dat betekent ‘zaagtandvormig’, ‘met scherpe kartelranden’. De canyon staat dan ook vol met grillig gevormde hoodoos en rotspilaren, die veel gelijkenis vertonen met de hoodoos die in het bekende Bryce Canyon National Park te vinden zijn. Wat Coal Mine Canyon zo speciaal maakt zijn de kleuren: de heldere rode, bruine, witte, grijze en zelfs blauwe tinten zorgen voor een geweldig schouwspel. Helemaal bovenin de canyon vind je ook een gitzwarte laag, dat is de koollaag waaraan de canyon haar naam te danken heeft. Geopend komt de foto beter tot zijn recht.