marjolijn

'1098907' door marjolijn '1098907' door marjolijn

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Millenniummonument

marjolijn

Novgorod is waarschijnlijk de oudste stad van Rusland. Ryuriyk, of Rurik, aanvoerder van Zweedse Noormannen, vestigde hier een nieuwe stad, in het Russisch: Novgorod. De onderling verdeelde Slaven vroegen Rurik om hun leider te worden, en zo werd hij de grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne zijn, en stamhouder van het vorstengeslacht dat Rusland tot in de late middeleeuwen bestuurde. In 1862, 1000 jaar na de komst van Ryuriyk vertoonde de autocratisch geregeerde natie weer wat scheurtjes. Om de natie bijeen te houden kwam tsaar Alexander II op het idee om beeldhouwer Mikhail Mykeshin opdracht te geven voor het Millenniummonument, symbool voor de gave wereld van de tsarenkroon. Het monument wordt bekroond door het orthodoxe kruis en een engel, die een knielende vrouw, “Moedertje Rusland”, zegent. Daaronder wordt de rijksappel omgeven door zes groepen die de stichting en ontwikkeling van de Russische staat vertegenwoordigen. Weer daaronder sluiten zich hier op een bronzen fries op de sokkel ook dichters, denkers, kunstenaars en andere belangrijke historische figuren bij aan. Kortom: een aanschouwelijke geschiedenis van Rusland. Ons zeggen deze figuren misschien wat minder, maar ik merkte dat het voor de Russen die een rondgang langs het monument maakten een feest van herkenning was. Het monument staat in het Kremlin van Novgorod, op het plein tussen de Sophiakathedraal en de oude bestuursgebouwen. In WO II werd het door de Duitsers ontmanteld, maar nu is het weer in volle glorie in elkaar gepuzzeld en gerestaureerd.

'1098904' door marjolijn '1098904' door marjolijn

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Wandversiering

marjolijn

Een verplicht toeristisch nummer in Moskou: een wandeling door de voetgangers-straat Arbat. Volgens mijn reisgids is de straat de laatste jaren flink opgeknapt en is de straatverkoop aan banden gelegd. Nog wel toegestaan zijn portrettekenaars en de boeken- en schilderijenstalletjes. Laat je je portret niet tekenen dan kun je dus altijd nog kiezen voor een leuk schilderij.

'1098528' door marjolijn '1098528' door marjolijn

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Melnikovhuis

marjolijn

In Moskou is een wandeling door de voetgangers-straat Arbat een verplicht toeristisch nummer. De straat schijnt de laatste jaren flink opgeknapt te zijn en de straatverkoop is aan banden gelegd. Ik vond het wat vroeger op de dag een leuke straat om door te wandelen, later werd het wat drukker. In de zijstraten zijn interessante verrassingen, zoals een oud houten woonhuis, en ook het Melnikovhuis, gebouwd tussen 1927 en 1929 door de architect Konstantin Melnikov, een grote naam binnen het constructivisme. Deze kunststroming was aanvankelijk de officiële kunst van de Russische revolutie, tot het door de regering bestempeld werd als “bourgeois” en onbegrijpelijk voor het gewone volk. Via Bauhaus en De Stijl drong het constructivisme wel door tot West-Europa. Melnikov bouwde het huis voor zichzelf om zijn concept voor massaconstructie voor huizen uit te proberen. De vorm is uniek, met twee cilinders die in elkaar schuiven. Alle muren in het huis zijn dus rond. Het huis schijnt in verval te zijn, er mogen maar 5 mensen tegelijk naar binnen en een bezoek moet daarom maanden van tevoren aangevraagd worden. Maar de binnenplaats is elke dag open en vrij toegankelijk, zodat je het huis van buiten kunt bewonderen. In de tuin staan ook informatieborden en een maquette, waardoor je wel een idee krijgt hoe het huis er van binnen uitziet.

'1098409' door marjolijn '1098409' door marjolijn

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Nieuw Holland 2

marjolijn

Op mijn vorige foto liet ik Nieuw Holland zien, een driehoekig eilandje in Sint Petersburg waar oude pakhuizen voor scheepstimmerhout worden omgevormd tot een cultureel centrum. Het was mooi weer, weekend bovendien, dus gezellig. Deze mensen zijn afgekomen op de geprogrammeerde yoga-les tussen de bloemen. Op een terras kon ik vanachter mijn drankje het geheel goed bekijken. Verder veel kinderen die op de speelwerktuigen afkwamen, waaronder heel toepasselijk een houten boot annex klimwerktuig, en een dj en markt met oude platen.

'1098343' door marjolijn '1098343' door marjolijn

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Nieuw Holland

marjolijn

In de Russische steden zijn de oude Lada’s inmiddels wel verdrongen door nieuwe Japanse auto’s, en ook in andere opzichten maakt Rusland steeds meer een West-Europese indruk. Zo worden er ook vroegere fabrieksterreinen omgeturnd tot creatieve en culturele broedplaatsen. In Sint Petersburg was Nieuw Holland op loopafstand van ons hotel, een goede bestemming dus voor de laatste ochtend voordat we naar het vliegveld moesten voor de terugreis. Het driehoekige eiland ontstond in de tijd van tsaar Peter de Grote, tijdens de bouw van Sint Petersburg, door het graven van twee kanaaltjes tussen de rivier de Neva en het Mojkakanaal. Er stonden eerst houten pakhuizen voor de opslag van scheepshout, later werden deze vervangen door bakstenen pakhuizen. En nu krijgen deze pakhuizen dan een creatieve en culturele bestemming. Ook aan kinderen is gedacht: er is een speelplaats en in de winter een ijsbaan.

'1098316' door marjolijn '1098316' door marjolijn

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Branduitkijktoren...K

marjolijn

Bij een eerdere foto gaf ik al een korte beschrijving van Kostroma, een ruime stad aan de samenvloeiing van de Volga en Kostroma. Het verhaal gaat dat Catharina de Grote haar waaier op de kaart legde en de architecten opdracht gaf dat ontwerp uit te voeren. De stad is een goed bewaard voorbeeld van 18e eeuwse stadsplanning met gebouwen in neoclassicistische stijl. Een bekend voorbeeld van dit Russisch classicisme is de brandwachttoren van Kostroma. Links aan de overkant van de weg nog een stukje van de enorme overdekte markt (de gostiny dvor), Kostroma was lang een centrum van textielhandel. Niet zichtbaar op de foto vanwege de enorme afmetingen van het plein waaieren rechts en achter mij straten uit vanaf het plein.

'1098229' door marjolijn '1098229' door marjolijn

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Naar de Volga

marjolijn

Mijn rondreis door Rusland was vooral een stedenreis (Moskou- Gouden Ring- Sint Petersburg). Dus: niet veel natuurfoto's gemaakt, en eerlijk gezegd was ik ook niet echt onder de indruk van de natuur onderweg, veel platteland en berkenbossen. Maar sommige plaatsen die we aandeden lagen aan de rivier de Volga, en dat is wel een indrukwekkende rivier. Het is in Europa de langste rivier, met het grootste stroomgebied en debiet (hoeveelheid water per tijdseenheid). Het is in Rusland altijd een belangrijke verbindingsader geweest en heeft een sterk symbolische waarde als de nationale rivier van Rusland. Hier vloeit de rivier de Kostroma samen met de Volga op de achtergrond. Op dit punt staat het Ipatievklooster van Kostroma, bekend doordat hier de eerste Romanov-tsaar werd gekroond.

'1098208' door marjolijn '1098208' door marjolijn

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Betrapt

marjolijn

Tijdens mijn rondreis Rusland eind mei/begin juni was het erg warm, anders dan ik op basis van de 14-daagse weersverwachting had ingeschat. Dan zou een terrasje leuk zijn, maar dat kennen ze in Rusland, buiten Sint Petersburg, nog niet zo. Toch hoef je ook geen honger en dorst te lijden, er zijn wel veel parken en parkjes met bankjes, en kiosken en karren met ijsjes, drankjes en snacks. Vooral de broodjes/pasteitjes met allerhande vullingen waren een uitkomst en ook een glaasje kvas(s) is een lekkere dorstlesser. Dit is een traditionele, licht koolzuurhoudende niet/licht-alcoholische drank, gemaakt op basis van water, roggemeel en mout, dat een gistingsproces doormaakt. Het kan ook gemaakt worden met brood en allerlei vruchten, en is vaak op de tap of anders in flessen te krijgen. Deze foto maakte ik in Kostroma, een mooie ruime stad aan de samenvloeiing van de Volga en Kostroma. Het verhaal gaat dat Catharina de Grote haar waaier op de kaart legde en de architecten opdracht gaf dat ontwerp uit te voeren. De stad is in elk geval een goed bewaard voorbeeld van 18e eeuwse stadsplanning met gebouwen in neoclassicistische stijl. Ook is Kostroma bekend vanwege het Ipatievklooster waar Michaël Romanov, de eerste Romanov-tsaar, tot tsaar werd gekroond. Ik heb een camera met een kantelbaar scherm, zodat je wat meer spontaan en ongemerkt kunt fotograferen, maar aan het gebaar van de dame bij te rode ijskar te zien ben ik toch betrapt.

'1098164' door marjolijn '1098164' door marjolijn

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Kathedraal van Kazan

marjolijn

Onze rondreis Rusland (Moskou-de Gouden Ring- Sint Petersburg) omvatte een flinke dosis kerk- en kloosterbezoek. Sommige zijn inmiddels musea, maar in de nog voor de eredienst bestemde kerken word je als vrouw geacht je hoofd te bedekken en in de kloosters ook een omslagdoek om je lange broek te slaan. Ook fotograferen is daar niet toegestaan. Ik heb daarom ook niet veel interieurfoto's, alleen van museum-kerken, en een enkele een beetje clandestien genomen foto uit een actieve kerk. Deze komt uit de Kathedraal van de Moeder Gods van Kazan. Van buiten doet deze kerk denken aan de Sint Pieter in Rome: architect Voronikhin liet zich inspireren door de zuilengalerijen van Bernini, en ook de koepel doet denken aan de Sint Pieter.

'1098146' door marjolijn '1098146' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Houtbouw

marjolijn

In de dorpen van de Gouden Ring zie je nog veel houten huizen in de stijl van de 19e/vroeg 20e eeuw. Wel in sterk wisselende staat van onderhoud, van volledig vervallen tot goed onderhouden en strak in de verf. Dit goed onderhouden huis zag ik in Suzdal. Omdat vooral de versierde raamlijsten opvallen bij deze huizen een detailfoto. Ik kreeg wel de indruk dat dit type huis aan het uitsterven is, en vervangen gaat worden door stenen huizen of meer blokhut-achtige houten huizen.

'1098131' door marjolijn '1098131' door marjolijn

RuslandSoezdal

RuslandSoezdal

Kreml Suzdal

marjolijn

Suzdal is de "hoofdstad van de Gouden Ring", de oude steden noordoostelijk van Moskou. Zelfs in de Sovjettijd durfden stadsontwikkelaars hier geen grote fabriekscomplexen en flats neer te zetten. Het oude Rusland van de sprookjes is hier bewaard gebleven in een soort levend openluchtmuseum dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In de 12e eeuw was de stad een belangrijk handelscentrum, later, toen Moskou machtscentrum en hoofdstad was geworden, werd het een belangrijk geestelijk centrum met veel (weer)kloosters en kerken. Van de oude citadel, het Kreml, in de bocht van de rivier de Kamenka, is niet veel meer over. Wel zijn in het oude aartsbisschoppelijk paleis een fraai historisch museum en een museum voor Oudrussische iconen gevestigd. Op de foto is na het vertrek van een groep Chinezen en een groep scholieren de rust weer teruggekeerd. Vanaf de bankjes heb je zicht op het aartsbisschoppelijk paleis en de uikoepels van de kathedraal van de Geboorte van de Moeder Gods. Links de houten Nicolaaskerk van Glotovo, afkomstig uit een naburig dorp en hier weer opgebouwd.

'1098033' door marjolijn '1098033' door marjolijn

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Grote man en kleine..

marjolijn

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn veel Sovjet-leiders en Sovjet-helden van hun voetstuk gevallen, ook letterlijk: hun standbeelden werden omver gehaald. Lenin lijkt daarbij de dans ontsprongen, hem kom je overal in Rusland nog wel tegen. Ook hier, in Novgorod Veliki, aan de rand van het enorme plein direct achter het Kreml. Een jongetje in geel shirt kwam aangefietst en beproefde zijn klimvaardigheden op het beeld. Hij laat goed zien hoe groot het beeld is. Lenin bestormde in oktober 1917 het Winterpaleis en kwam zo met zijn bolsjewistische communistische partij aan de macht. Moskou werd weer hoofdstad, in plaats van Sint Petersburg, dat later omgedoopt werd tot Leningrad, maar nu wel weer de oude naam terug heeft.

'1097942' door marjolijn '1097942' door marjolijn

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Zo, even de schoenen.

marjolijn

Mijn rondreis door Rusland leverde afgesleten voetjes op: ik heb heel wat afgelopen en bovendien was het (mei) warmer dan voorspeld. Dit beeld in Novgorod Veliki sprak mij dan ook onmiddellijk aan: even de schoenen uitgeschopt om te zonnebaden aan de oever van de Volkhov. Op de achtergrond aan deze (rechter)oever een restaurant-schip, aan de overkant (linkeroever) het Kremlin met de Sophiakathedraal. Voor het Kremlin de aanlegsteiger van de rondvaartboten die je een stukje meenemen over de rivier tot het grote Ilmenmeer, een leuk tochtje dat ook langs het Yuryevklooster voert. Over de geschiedenis van Novgorod schreef ik al wat meer bij mijn foto

'1097887' door marjolijn '1097887' door marjolijn

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Tekenles in Novgorod

marjolijn

Het verhaal gaat dat Novgorod de oudste stad van Rusland is. Ryuriyk, of Rurik, aanvoerder van Zweedse Noormannen, vestigde hier een nieuwe stad, in het Russisch: Novgorod. De onderling verdeelde Slaven vroegen Rurik om hun leider te worden, en zo werd hij de grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne zijn, en stamhouder van het vorstengeslacht dat Rusland tot in de late middeleeuwen bestuurde, aanvankelijk vanuit Kiev. Sinds de stad Gorki haar oude naam Nizjni Novgorod terugkreeg heet Novgorod Novgorod Veliki, de grote. De stad werd in WO II verwoest, maar tegenwoordig beheerst het “kreml”, de citadel, weer trots de linkeroever van de rivier de Volkhov. Op de rechteroever was de handelskant, de overslagmarkt, en ook het vorstenhof van Yaroslav de Wijze. Hiervan zijn alleen de poorttoren en een aantal kerken over. In de Nicolaaskerk zijn oude fresco’s ontdekt, maar de kerk is jammer genoeg maar beperkt open. Gelukkig was het toch een levendige bedoening in de Yaroslavhof door een klas tekenende leerlingen, hier bij de kerk van Paraskeva Pyanitsa, gesticht door het gilde van overzeese kooplieden.

'1097834' door marjolijn '1097834' door marjolijn

RuslandSaint Petersburg

RuslandSaint Petersburg

Rondvaartboot Sint...

marjolijn

Tsaar Peter de Grote verplaatste de hoofdstad van Rusland van Moskou naar Sint Petersburg. Hij wilde van Rusland een wereldmacht maken die meer dan daarvoor gericht was op het westen, en wilde bovendien een havenstad die onbelemmerd toegang gaf tot de Oostzee. In de moerassige delta van de Neva liet hij daarom een nieuwe stad uit de grond stampen. Daarbij stond onder meer Amsterdam hem als voorbeeld voor ogen. Een tweede Amsterdam is het door de drassige grond uiteindelijk niet geworden, maar Sint Petersburg heeft wel enkele grachten. En net als in Amsterdam kun je dus een rondvaart over de grachten maken. Ook omdat het boven verwachting warm was (meer dan 30 graden) leek ons dat een leuke manier om de stad op de eerste avond van ons bezoek te verkennen, en dat was het ook, zeker met het avondlicht op de huizen. Je kunt opstappen op de plaats waar de binnenste gracht Nevski Prospekt, de voornaamste straat van Sint Petersburg, kruist. Enige nadeeltje: Russen lijken zich niet voor te kunnen stellen dat buitenlanders geen Russisch spreken, de toelichting tijdens de rondvaart was alleen in het Russisch.

'1097709' door marjolijn '1097709' door marjolijn

RuslandNovgorod Oblast

RuslandNovgorod Oblast

Dorpswinkel

marjolijn

Net terug uit Rusland ben ik bezig de foto's te selecteren. De reis ging van Moskou via de Gouden Ring naar Sint Petersburg. De plaatsen die we in de Gouden Ring aandeden zijn ook best wel forse steden. Om toch nog iets van het plattelandsleven te zien gingen we daarom onderweg naar Novgorod even van de grote weg af een dorp in. Opeens zie je dan een heel andere kant van Rusland, onverharde wegen, een half verlaten en ingestort dorp, en dit was de dorpswinkel, een soort omgebouwde olietank?, waar we nieuwsgierig aangestaard werden door deze twee jongens, één in zijn bontjasje, ook was het rond de 30 graden. De dorpswinkel had overigens door ons bezoek wel een goede dag.

'1097676' door marjolijn '1097676' door marjolijn

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Tserkov pokrova na...

marjolijn

Volgens de ANWB kunstreisgids vinden velen dit de mooiste kerk van Rusland: de Tserkov pokrova na Nerli, ofwel de Voorspraakkerk aan de Nerl. De kerk ligt in elk geval afgelegen en mooi in de velden met gele bloeiende bloemen, en spiegelt zich met zonnig weer mooi in het water. Zonnig was het tijdens ons bezoek, zelfs erg warm (30+), warmer dan ik op basis van de 14-daagse weersverwachting had verwacht. We zijn hier in de zogenaamde Gouden Ring, een streek met een groep steden ten noordoosten van Moskou. Dit was het culturele en politieke centrum van Rusland voordat Moskou deze functie overnam.

'1096605' door marjolijn '1096605' door marjolijn

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Gespleten stad

marjolijn

Vorig najaar maakte ik een stedentripje naar Berlijn. Een leuke stad, die ook wat instagram-beelden opleverde, zoals dit. Berlijn was lang een gespleten stad. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland opgedeeld in vier bezettingszones. De voormalige hoofdstad Berlijn werd verdeeld in vier sectoren. Omdat steeds meer Oost-Duitsers de Russische sector verlieten werd om de leegloop tegen te gaan in 1961 de Berlijnse Muur gebouwd. November 1989 viel de muur, ik herinner me zelf nog goed de televisiebeelden en de opwinding die dat teweeg bracht. Her en der verspreid door de stad stuit je soms opeens nog op een restje muur, zoals hier op de Potsdamer Platz, de muur liep dwars over het plein. Het grootste deel van het plein lag in Oost-Duitsland en herbouw van de in de oorlog verwoeste bebouwing kwam niet op gang. Na de val van de muur was het plein lang een bouwput, maar nu is het weer een belangrijk (trein en metro)verkeersknooppunt, en staan er veel hoge nieuwe gebouwen, zoals het beroemde Sony Center, waarvan op de achtergrond nog net een stukje zichtbaar is.

'1096507' door marjolijn '1096507' door marjolijn

Noorwegen

Noorwegen

Wollegras

marjolijn

In 1982 ( dus inmiddels meer dan een half leven geleden) maakte ik een reis naar de Noordkaap. Wat mij van Noorwegen, naast de hoge prijzen, de schaarste aan groenten, en het extreem slechte weer op de Noordkaap, vooral bijgebleven is zijn de weidse verlaten landschappen, vaak veengebieden vol wollegras. Daarom dit detail-/sfeerbeeld. Aanrader voor de lange lichte avonden: neem als leesvoer Nooit meer slapen van WF Hermans mee (het boek is beter dan de film). #mynorwaystories

'1096503' door marjolijn '1096503' door marjolijn

NoorwegenNoordkaap

NoorwegenNoordkaap

Naar de Noordkaap

marjolijn

Nu er een winactie Noorwegen loopt en ik hier wat meer foto's van Noorwegen langs zie komen, ben ik nog eens in mijn (fysieke) fotoalbum van Noorwegen gedoken. In 1982 maakte ik met Sindbad (bestaan ze nog??) een bus-/kampeerreis naar de Noordkaap. Vanuit Nederland, door Duitsland en Denemarken, via Zweden naar Noorwegen en door Finland en Zweden weer terug. Een prachtige reis, maar voorlopig staat Noorwegen niet in de planning, dus daarom deze (foto van een ) foto uit de oude doos. #mynorwaystories.

'1096329' door marjolijn '1096329' door marjolijn

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Onderonsje

marjolijn

Tweemaal was ik in de woestijn van Erg Chebbi, vanuit Erfoud vroeg op voor de zonsopgang, eenmaal op een kameel en eenmaal te voet. Terwijl de toeristen genieten van de zonsopgang en foto's maken kletsen deze twee gidsen even bij.

'1095974' door marjolijn '1095974' door marjolijn

PortugalPorto

PortugalPorto

Bruggen van Porto

marjolijn

Porto is de tweede stad van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Douro, op de rechteroever het oude Porto, aan de linkeroever Vila Nova de Gaia, waar zich de wijnpakhuizen bevinden. Porto is dan ook een stad van bruggen, zeker zes bruggen overspannen de rivier. De bekendste is de Ponte de Dom Luis I, van de tekentafel van Gustave Eiffel, maar de andere zijn niet minder indrukwekkend. Een boottochtje over de rivier is dan ook een leuke manier om de stad en de bruggen te bekijken. Deze boottochtjes zijn in trek bij toeristen, dus een foto nemen valt nog niet meer, maar hier lukte het me om een foto te maken zonder medepassagiers op de foto.

'1095762' door marjolijn '1095762' door marjolijn

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Terug naar de kust

marjolijn

Zaterdag voor het eerst sinds jaren een RRdag bijgewoond. Voor mij zeer geslaagd, ook door de locatie: Den Helder. Ik ben er geboren en er ligt een stuk familiegeschiedenis, maar ik was er lang niet meer geweest. Daarom zondag ook nog wat bekende plekken opgezocht en een strandwandeling gemaakt, strandslag Duinoord. Dank aan Anita voor de organisatie van de dag. Nog wat info over Duinoord: dit is de best geoutilleerde strandopgang van Den Helder, met ruim parkeergelegenheid, een bewaakte strandpost (op de foto), en een beachclub (niet op de foto). Bovendien direct naast bos-/natuur-/wandelgebied De Donkere Duinen.

'1095462' door marjolijn '1095462' door marjolijn

PortugalAlentejo

PortugalAlentejo

Menhir Almendres

marjolijn

Niet alleen in Engeland en Frankrijk zijn te vinden, ook in Portugal staan de nodige megalieten, stenen monumenten uit 4000-2000 voor onze jaartelling. Het noorden van Alentejo is er mee bezaaid. Wij bekeken alleen de cromlech van Almendres, een kring van 95 staande stenen in een kurkeikenbos op een heuvel buiten Evora. Beneden aan de heuvel staat, volgens mijn National Geographic Gids Portugal, als een soort wegwijzer deze eenzame menhir. Hoewel, wegwijzer? ?? zowel de chauffeur als de gids van onze touringcar moesten flink zoeken naar deze menhir en de cromlech. De menhir was alleen te voet bereikbaar via een soort koeienpaadje, de cromlech wel per bus, maar over een slechte weg.