mamamia

'1097476' door mamamia '1097476' door mamamia

Nederland

Nederland

Maria processie...Els

mamamia

Maria bedevaart Elshout Gedurende de meimaand staat Maria bij alle katholieke kerken in een bijzondere belangstelling. In Elshout staat Maria wel extra in de belangstelling. Dit is gebaseerd op een legende uit de twaalfde eeuw waarin Maria verschijnt aan een boer. Al snel verrijst hier een kapel met op het altaar een beeld van Maria. Op de laatste dag van mei trekken elk jaar vele pelgrims uit de wijde omgeving naar Elshout om de Wonderbare Moeder te vereren. Een mooi religieus evenement dat door zijn kleinschaligheid knus aandoet.

'834415' door mamamia '834415' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

Zin in een tosti??

mamamia

In winters Lapland kun je prachtige excursies maken. Een mooie tocht met husky's of toch liever wat meer power met een sneeuwscooter. Hoe dan ook, op een gegeven moment krijg je trek. Gelukkig zijn er overal hutten te vinden. Hier kun je vrij gebruik van maken. Zo kun je al snel bij je zelf gemaakte vuurtje op temperatuur komen en gelijk een paar heerlijke tosties maken. Met een goed gevulde maag kun je er weer tegen voor de terugtocht.

'834343' door mamamia '834343' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

Noorderlicht

mamamia

Tijdens onze vakantie verblijven we ook een nacht in een wildernishut. Midden in de natuur met alleen basis voorzieningen. Op het naastgelegen meer hebben we 's avonds een prachtig uitzicht op het noorderlicht. Hier zijn verder geen woorden voor nodig.

'825915' door mamamia '825915' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

De kudde rendieren...

mamamia

Tijdens ons verblijf in Lapland hadden wij het geluk dat de plaatselijke rendierhouder zijn dieren aan het verzamelen was. In veel gebieden gebeurd dit voor de winter zodat de rendierhouder de oude dieren uit de kudde kan halen omdat ze het waarschijnlijk tijdens de winter te moeilijk krijgen met eten zoeken. Dit zien ze aan de conditie van het gebit. Dieren bij welke de tanden te ver zijn afgesleten worden geslacht. Op deze foto zie je rechts voor een rendier met een gele halsband. Dit is een teken dat het een oud dier is en dus spoedig naar de slacht gaat. Rond Nellim worden de rendieren pas laat verzameld. Dit komt omdat er in dit gebied veel meren zijn. De dieren worden pas verzameld als alle meren bevroren zijn. Dan kunnen de rendierhouders hun dieren beter bij elkaar drijven met de sneeuwscooters over de bevroren meren.

'572986' door mamamia '572986' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

Oud beroep met nieuw.

mamamia

De rendierhouders van tegenwoordig verplaatsen zich met een sneeuw scooter. Bijzonder om te zien hoe zo'n forse man met een lange leren jas op de sneeuw scooter stapt en soepel door het besneeuwde landschap manoeuvreert. Ik vond het bijzonder lastig om zo'n log apparaat te besturen.

'572879' door mamamia '572879' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

Sami schoen van...ren

mamamia

Op mijn vorige foto stond een oude Skolt-Sami vrouw met haar prachtige schoenen van rendier bont. De Sami gemeenschap leefde vroeger voornamelijk van hun rendierkudde. Men gebruikte het vlees om te eten. Ook de huid en de beenderen werden gebruikt. Van het rendierbont werden onder andere deze mooie schoenen gemaakt. Deze zijn bijzonder warm omdat de haren van rendieren hol zijn en zo voor een prima isolatie zorgen. Op de zool van de schoen wordt de vacht in tegengestelde richting verwerkt. Dit zorgt voor een natuurlijke anti-slip. In de schoenen werd vroeger nog gras voor extra isolatie gebruikt. Op de prachtig gekleurde linten werden patronen verwerkt die vaak familie gebonden waren.

'572830' door mamamia '572830' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

Oude skolt-sami vrouw

mamamia

Dit is Katri Jefremoff. Zij behoort tot de Skolt Sami. Dit is een oostelijk Sami groep. Ze zijn orthodox door religie. Hun kledingstijl, muziek, festivaltradities, gebruiken en voedseltradities omvatten ook oosterse kenmerken. Oorspronkelijk komen zij uit het gebied rond Petsamo. Maar door herverdelingen na de oorlogen zijn ze van hun oorspronkelijke weidegebieden verdreven en bewonen nu een gebied rond Nellim. Deze dame op leeftijd maakt veel traditionele kleding en zorgt er zo voor dat de oude tradities niet verloren gaan. Een jonge Sami vrouw heeft op een middag uitleg gegeven over de traditionele handwerken en de kledingstukken.

'572447' door mamamia '572447' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

Stroomversnelling bij

mamamia

Het is schitterend om het prachtige winterse landschap rond Nellim te verkennen tijdens een mooie wandeling. Het hele Inari meer is een grote ijsvlakte. Er ligt zelfs een boot in vastgevroren. Dan is het bijzonder als je over een kleine brug loopt dat het water eronder niet is bevroren. De sterke stroming voorkomt dit. Het water is zwart en ziet er ijskoud uit.

'572077' door mamamia '572077' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

Orthodoxe kerk in...N

mamamia

In Nellim staat een orthodoxe wildernis kerk van Skolt Sami. Deze kerk is in 1987 gebouwd naar een voorbeeld van de oude kerk in Petsamo. De Skolt Sami moesten na de tweede wereld oorlog vluchten omdat hun weide gebieden werden toegewezen aan Rusland. Om toch op Fins grondgebied te kunnen blijven wonen kregen ze gebieden rond Nellim toegewezen. Daarom werd hier later deze kerk gebouwd.

'571675' door mamamia '571675' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

The leader of the pac

mamamia

Op onze reis in winters Lapland mocht een tocht met een hondenslee natuurlijk niet ontbreken. Onze slee werd door zes prachtige huskey's voortgetrokken. Allen waren ze bijzonder enthousiast. Maar de twee broers voorop hadden toch duidelijk de leiding. Prachtig hoe deze dieren tijdens de rit sneeuw happen om zo vocht binnen te krijgen. Maar ook tijdens het lopen gewoon hun behoeften doen.

'571274' door mamamia '571274' door mamamia

FinlandLapland

FinlandLapland

Kunnen we nu eindelij

mamamia

Als je in de winter naar Lapland gaat dan mag een tocht met de hondenslee natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen wij zijn enthousiast, ook de honden kunnen niet wachten. Hun blaffen is oorverdovend. Ze springen in hun tuigen tot ze eindelijk mogen vertrekken. Dan daalt er een rust over de honden heen. Het blaffen is getopt en bijna geluidloos zoef je over de witte vlakte. Wat een geweldige ervaring.

'571206' door mamamia '571206' door mamamia

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Oh, mooie wester tore

mamamia

Gezicht op de wester toren vanaf het water. Hoe Amsterdams wil je het hebben. Met op de voorgrond een mooie brug, en ook de fietsen kunnen in dit plaatje natuurlijk niet ontbreken.

'571023' door mamamia '571023' door mamamia

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Achter de facade

mamamia

Achter de rijke gevels van stadshuizen gaan vaak minder fraaie gebouwen schuil. Vanaf het water kun je de achterkant van alle woonboten in de grachten mooi zien. Of in dit geval de voorkant van het schip beter is dan de achterkant betwijfel ik.

'570618' door mamamia '570618' door mamamia

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Even bukken

mamamia

Gister heb ik ook een foto van Amsterdam vanaf het water geplaatst. Het is super leuk om zelf met een bootje door de grachten te dobberen. Lekker in je eigen tempo de kanalen doorkruisen. Let wel op want soms moet je bijna bukken.

'570556' door mamamia '570556' door mamamia

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Amsterdam vanaf het..

mamamia

Amsterdam is een prachtige stad om vanaf het water te bezichtigen. Natuurlijk kun je gewoon met een reguliere rondvaartboot mee gaan, maar er zijn veel leukere opties. Je kunt zelf een bootje huren voor maximaal 8 personen. Met behulp van de geleverde kaart kun je zelf de grachten ontdekken. Je hebt hier geen vaarbewijs voor nodig.

'512171' door mamamia '512171' door mamamia

PortugalMinho

PortugalMinho

Ponte de Lima

mamamia

Ponte de Lima is een mooie stad aan de rivier de Lima. Tijdens een wandeling door dit leuke stadje viel mijn oog op dit mooie kerkje. Dit kerkje is een mooi voorbeeld van de regionale bouwstijl. Mooi wit pleisterwerk omgeven door natuurstenen ornamenten. Een plaatje.

'512072' door mamamia '512072' door mamamia

PortugalPorto

PortugalPorto

Portugal, Porto, port

mamamia

Geen Porto zonder port. Bij een leuke stedentrip naar Porto kun je natuurlijk niet om de port heen. In de Rio Douro liggen de portschepen netjes achter elkaar als bijzonder reclame object voor de diverse porthuizen. Die huizen bevinden zich ook aan deze kant van de rivier. Het is heel leuk om zo'n porthuis te bezoeken en van alles over de port te leren. Het is erg indrukwekkend om tussen die grote vaten te lopen. Natuurlijk valt er ook wat te proeven.

'511242' door mamamia '511242' door mamamia

PortugalPorto

PortugalPorto

Livraria Lello

mamamia

Livraria Lello. De oudste boekwinkel van Porto. Opgericht in 1906 en wordt wel de mooiste boekenwinkel ter wereld genoemd. Een schitterend interieur met een bijzondere trappenhal. Helaas gesloten op de dag dat wij een bezoek aan Porto brachten. Maar wees eerlijk ook de gevel van dit pand is bijzonder mooi.

'510315' door mamamia '510315' door mamamia

PortugalPorto

PortugalPorto

Gezicht op Porto

mamamia

Bij een bezoek aan Porto moet je natuurlijk ook een bezoek aan een van de porthuizen brengen. Een groot aantal van deze huizen liggen verzameld aan een kant van de rivier. Mooie bijkomstigheid is dat je vanaf deze kant een mooi uitzicht hebt op de oude stad.

'509944' door mamamia '509944' door mamamia

PortugalPorto

PortugalPorto

Ponte D. Luis I

mamamia

De brug Ponte D. Luis I is gezichtsbepalend voor Porto. Deze brug werd ontworpen naar aanleiding van een wedstrijd in 1879. Het ontwerp is van de Belgische ing Theofiel Seyrig. Om een mooi gezicht op deze 44,6m lange brug te hebben kun je via de Escada dos Guindais lopen. Vanaf deze trappen heb je een mooi uitzicht op de brug.

'508385' door mamamia '508385' door mamamia

PortugalPorto

PortugalPorto

Station in Porto

mamamia

In Porto vind je het prachtige station Sao Bento. De stationshal is prachtig versierd met wel 20.000 azulejos tegels. Al deze tegels vormen samen blauwgekleurde tableaus met beelden uit het Portugese leven van alle dag.

'508074' door mamamia '508074' door mamamia

PortugalMinho

PortugalMinho

Visafslag in Apulia

mamamia

In kustplaatsen heeft de visvangst vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Ook in het kleine kustplaatsje Apulia. Nadat de vis aan land is gebracht gaan de vissers gelijk naar hun kleine verkooppunten vanuit een soort parkeergarage. De kopers staan al te wachten. Alleen moet men nog over de prijs onderhandelen. Die is natuurlijk afhankelijk van het aanbod van die dag.

'507754' door mamamia '507754' door mamamia

PortugalMinho

PortugalMinho

Boulevard Apulia 2

mamamia

Het leven in Portugal gaat heel wat rustiger dan hier in Nederland. Nadat de vis aan land is gebracht liggen de boten op de boulevard. Dit senioren koppel geniet van een rustige wandeling over de boulevard.

'507521' door mamamia '507521' door mamamia

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

De verbindende factor

mamamia

Een volle maan is altijd speciaal. Als ik op reis ben en er schijnt een volle maan dan voel ik altijd een verbondenheid met thuis. Want thuis zie diezelfde maan. Dat geldt natuurlijk ook voor de zon maar toch krijg ik dit speciale gevoel alleen bij een volle maan. In de nacht van maandag heb ik die speciale rode maan gezien. Bij het zien hiervan moest ik aan die plaatsen denken waar ik tijdens vakanties ook een volle maan heb gezien. Je voelt je verbonden.