karinm

'1100629' door karinm '1100629' door karinm

Zwitserland

Zwitserland

Grindjisee

karinm

Het tweede meer dat je op de 5-Seenweg tegenkomt, is de Grindjisee. Een heel ander meer dan de Stellisee die je al eerder zag. De Grindjisee ligt veel meer verscholen en rondom het meer staan lariksen die mooi weerspiegelen in het water. Bloemenliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de Alpenflora rond het meer; er staan veel zeldzame planten. Vanaf de overkant van de Grindjisee blik je terug op de Matterhorn.

'1100561' door karinm '1100561' door karinm

ZwitserlandMatterhorn

ZwitserlandMatterhorn

Mount Toblerone

karinm

Het ritje met een busje vanaf de camping in Täsch naar het autovrije Zermatt was spannend...komt ie tevoorschijn of ligt ie in de wolken? Ik heb het over de Matterhorn, de Toblerone-berg, bij Zermatt. Gelukkig hadden we die dag prachtig weer en konden we deze imposante berg in volle glorie aanschouwen. De reflectie in de Stellisee was een beetje te zien tijdens onze wandeling "5-Seenweg". De andere 4 meren waren totaal verschillend, die komen binnenkort voorbij!

'1099941' door karinm '1099941' door karinm

ZwitserlandWijnbergterrassen van Lavaux

ZwitserlandWijnbergterrassen van Lavaux

Lavaux, het wijngebie

karinm

Je verwacht het eerder in Frankrijk of Italie, maar ook in Zwitserland zijn ze trots op hun wijngebieden. Bij Lausanne liggen de terrassen van Lavaux, een Unesco werelderfgoed, met alle jaargetijden prachtige uitzichten over het meer van Genève. Bij de VVV van Lausanne is een gidsje en een kaart te krijgen over dit gebied, met wandelingen van diverse lengte en moeilijkheidsgraad. Wij kozen er voor om met de trein van Lausanne naar Grandvaux te gaan (gratis OV in Lausanne en directe omgeving, perfect geregeld!) en van daar de redelijk goed bewegwijzerde route door de wijnvelden terug te lopen naar Lutry, vlak voor Lausanne. Je kunt ook de hele route Lutry-Grandvaux-Lutry lopen. Hartje zomer zijn wij er niet veel wandelaars tegen gekomen. Je komt langs diverse wijnboeren, de proeverijen beginnen vaak rond 17u, dus als je slim bent en van een wijntje houdt, begin je je wandeling ergens in de middag. Tip: in Grandvaux is het zeer aangenaam vertoeven op het terras van Tout un Monde, geweldig uitzicht over het meer.

'1099838' door karinm '1099838' door karinm

Zwitserland

Zwitserland

Rondje Bielersee...fi

karinm

Terug van een roadtripje met de camper door Zwitserland. Begonnen in Biel (of Bienne, want het ligt op de Duits/ Franse taalgrens). We verbleven op een gezellige eco-camping in Sutz aan het meer van Biel. En omdat het er redelijk vlak is, besloten we om het meer te fietsen, zo’n 35 km, prima te doen, ook nog bij 35 graden Celcius.... Je kunt ook het schiereiland St Peterinsel meepakken, en vanaf daar zelfs een stukje met een veerpont naar de overkant (dan hoef je dat eiland niet meer terug te fietsen). Mooi uitzicht op de wijnvelden aan de overkant, zoals op deze foto. Al met al een leuke, redelijk vlakke fietstocht!

'1098765' door karinm '1098765' door karinm

NederlandKinderdijk

NederlandKinderdijk

Winters Kinderdijk

karinm

Een echt Nederlands winterplaatje; ik hou van de lente en zomer maar kan ook ontzettend genieten van een winterlandschap. Bovendien wil je in de zomer niet naar dit bekende plekje, je kunt er dan over de (Chinese) hoofden lopen. Beter bewaar je je bezoek tot de wintermaanden: heerlijk rustig, hooguit een local die de hond uitlaat of een mede-fotograaf. En oké, een verdwaalde Chinees. In de winter een topbestemming dus!

'1098332' door karinm '1098332' door karinm

Zuid-AfrikaAddo NP

Zuid-AfrikaAddo NP

Hier helpt geen...ant

karinm

Een anti-rimpelcrème is hier niet meer van toepassing, maar wel had deze lobbes gezorgd voor een goede laag modder op zijn hele lijf, die er opgedroogd voor zorgt dat de UV-straling van de zon geen kans krijgt. Een self-drive safari door Kruger is wat mij betreft de leukste manier om het park te doorkruisen. Ga ook van de geasfalteerde hoofdweg af, de gravelwegen op, je bent daar vaak helemaal alleen met de dieren.

'1097950' door karinm '1097950' door karinm

PeruCuzco

PeruCuzco

Ontdek Cuzco!

karinm

Cuzco: een stad vol archeologie en de poort tot Machu Picchu. Een kleine stad, hoog in het Andesgebergte, met smalle straatjes en inheemse markten. Ontdek de Plaza de Armas door te gaan eten bij een van de balkonrestaurants aan het plein. Slenter door de kunstenaarswijk San Blas met kleine boetiekjes. Breng een bezoek aan de San Pedro markt waar ook de locals hun boodschappen doen. En bezoek Salinas de Maras, zo'n 40km buiten de stad, waar uit indrukwekkende mijnen zout wordt gewonnen. Veel plezier!

'1097948' door karinm '1097948' door karinm

FrankrijkRhone-alpes

FrankrijkRhone-alpes

Door de steenmannetje

karinm

De Tour de la Vanoise is een niet al te zware huttentocht van 7 dagen door het prachtige Parc National de la Vanoise. Iedereen met bergwandelervaring kan deze route lopen, je loopt niet over gletsjers dus ervaring met het wandelen met stijgijzers is niet nodig. Er zijn diverse gidsjes van deze tocht, een goede is het boekje van Cicerone (in het Engels). Je begint en eindigt de tocht in Pralognan-la-Vanoise, de route is ook in te korten tot een 4-daagse route, mocht je niet zoveel tijd hebben. De route is te lopen van midden juni tot midden september. Voor een overzicht van de etappes zie http://media.sit.savoie-mont-blanc.com/original/121561/0-35866.pdf

'1097482' door karinm '1097482' door karinm

MaledivenFelidhoo Atol

MaledivenFelidhoo Atol

Psychedelische vissen

karinm

Tijdens mijn reis naar de Malediven heb ik een live-aboard gedaan, een week lang op een boot met 3-4 duiken per dag. Mantaroggen, haaien-poetsstations, murenes, noem het op en ik heb het gezien. Helaas niet de walvishaai, want door verslechtering van het weer konden we niet naar de plek varen waar deze giganten zich bevonden. Na de live-aboard nog 2 dagen op een eilandje verbleven, je weet wel, in zo'n idyllisch huisje-op-palen-boven-het-water....heerlijk! Lopend over de boardwalk naar het huisje keek ik in het kraakheldere water en zag daar dit psychedelische beeld....

'1097345' door karinm '1097345' door karinm

TibetLhasa

TibetLhasa

Mensen kijken bij de.

karinm

Het is alweer jaren geleden dat ik in Tibet was, maar ik vond het toen heerlijk om een paar uur te wandelen en zitten bij de Jokhang tempel en de Barkhor (de wijk met nauwe straatjes rondom de tempel), en een beetje mensen te kijken. Net zo goed werden wij aangestaard, een kwestie van wie bekijkt nou wie. Veel Tibetanen liepen er de kora, een ronde rondom de tempel met gebedsmolens. Helaas zijn de meeste oude straten tussen 1993 en 2004 afgebroken, ze hebben plaatsgemaakt voor bredere straten en nieuwe (Chinese) gebouwen.

'1097340' door karinm '1097340' door karinm

NoorwegenFlåm

NoorwegenFlåm

Rallarrosa...stølsyst

karinm

Nadat je het toeristentreintje van Flåm naar Myrdal hebt genomen, kun je bij de fietsenverhuur op het station op je stalen ros stappen en de Rallarvegen naar beneden fietsen. Het begin is vrij steil met gravel-haarspeldbochten, dus alleen voor geoefende mountainbikers te fietsen. Wij hebben er een stukje met de fiets aan de hand gelopen, dat is prima te doen. Daarna stap je op en rij je door de groene natuur over de Rallarvegen, een oude weg die is aangelegd voor de aanvoer van mensen en materieel om daar een spoorlijn aan te leggen. Halverwege je fietstocht kom je bij de geitenkaasboerderij Rallarrosa Stølsysteri, waar van geitenmelk witte kaas maar ook de speciale brunost (bruine kaas) wordt gemaakt. De geiten komen in juni omhoog vanuit Dalsbotten en komen je tegemoet als je aan komt fietsen. Naast kaas (en eigengemaakte salami!) kun je op de boerderij genieten van koffie, fris of een pannenkoek alvorens je je weg vervolgt naar Flåm. Daar kun je ook je gehuurde fiets weer achterlaten.

'1097275' door karinm '1097275' door karinm

MaliMopti

MaliMopti

Pirogue op de Niger

karinm

De zon gaat onder boven de rivier de Niger, bij Mopti, terwijl een bootsman zijn pirogue naar de haven vaart. Helaas is voor ons reizigers ook nog geen licht aan de horizon als het gaat om Mali als bestemming, en het lijkt er niet beter op te worden. Daarom nog maar eentje uit "de oude doos" om nog even te genieten van het sfeertje van het prachtige Mali.

'1097246' door karinm '1097246' door karinm

MaliBamako

MaliBamako

Emmertje water halen

karinm

Wij gebruiken ons hoofd niet om te sjouwen, maar in veel landen is dat juist heel gebruikelijk. Meestal zie je vrouwen met lasten op hun hoofd, heel af en toe mannen (bv kleermakers met een naaimachine). Kinderen leren al vroeg met iets op hun hoofd te lopen, trainen zo hun spieren en maken er een gewoonte van, zoals wij leren fietsen. Oefening baart kunst, zoals de jongedame met een emmer met 20 liter water op haar hoofd laat zien. Vaak wordt er een opgerolde doek onder gedaan, zodat het geheel wat steviger staat.

'1097233' door karinm '1097233' door karinm

AustraliëKakadu NP

AustraliëKakadu NP

Fries landschap in...

karinm

Australie, een ontzettend groot land waar ik 18 jaar geleden 4 maanden heb rondgetoerd. Ik heb toen gemerkt dat ik dit 'roadtrippen" een heel fijne manier van vakantie vieren vind (al hadden we toen ook wel heel ruim de tijd). Een paar dagen op een plek, verder reizen als je het gezien hebt, langer blijven als het toch heel leuk blijkt te zijn. Zoals hier in Kakadu NP, waar we toch langer bleven hangen en op ons gemak het NP hebben verkend. Je vindt er rode rotsen, Aboriginal art, vele watervallen en bronnen en prachtige uitzichten. Dit uitzicht vond ik bijna Fries aandoen, maar het is toch echt aan de andere kant van de wereld!

'1097020' door karinm '1097020' door karinm

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Een concertzaal met..

karinm

Aan de noordkant van het centrum, langs het water, ligt concertzaal Harpa, ontworpen door de Deense architect Henning Larsen samen met de Deens-IJslandse artiest Olafur Eliasson. Het is leuk om op verschillende tijdstippen op de dag het gebouw te bezoeken: het invallende licht zorgt voor steeds weer andere kleuren. Ook de binnenkant is prachtig met de veelhoekige ruiten en het Scandinavische design. Vergeet ook zeker niet even de concertagenda te bekijken, er zijn gedurende het hele jaar diverse optredens, van klassiek tot rock en theater.

'1096922' door karinm '1096922' door karinm

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Een concert in de...H

karinm

Zoals Marcel (Dalix) het uitzicht vanaf de Hallgrimskirkja als tip gaf, is het ook een feestje om de kerk van binnen te bekijken. Zeker als de organist besluit om die ochtend eens even wat te gaan spelen om de vingers soepel te houden. Met zijn mooie Noorse trui en op z'n slofjes bracht hij een aantal muziekstukken ten gehore waar je met kippenvel en tot tranen geroerd naar zat te luisteren, een bijzonder moment!

'1096870' door karinm '1096870' door karinm

Zuid-AfrikaBlyde River Canyon

Zuid-AfrikaBlyde River Canyon

God's Window

karinm

(even openen voor het beste resultaat) Een mooie maar lange dagtocht in Zuid-Afrika is de Panorama route. De route loopt vanaf Graskop naar het noorden, over de R352. Er zijn meerdere stops die de moeite waard zijn: een van de bekendste uitzichtpunten van de Blyde River canyon zijn de Three Rondavels. Bij Bourke's Luck Potholes hebben de Blyde rivier en de Treurrivier prachtige ronde vormen in de rotsen gesleten. Dan zijn er nog de Berlin en Lisbon watervallen. En natuurlijk het uitzicht dat je op de foto ziet: God's Window, een fantastisch uitzicht over het lager gelegen heuvellandschap. Ook al zijn deze plekken goed bezocht en kan het er druk zijn, sla ze zeker niet over, ze zijn echt de moeite waard. Wil je iets minder drukte? Ga dan naar de Lowveld Viewsite (slechts een handjevol stalletjes met souvenirs en een even mooi uitzicht over het landschap onder je) of naar Wonderview waar zich ook een mooi panorama ontvouwt. En ben je klaar met sightseeing? Dan op naar Graskop voor een heerlijk pannenkoek bij Harry's!

'1096617' door karinm '1096617' door karinm

Zuid-AfrikaAddo NP

Zuid-AfrikaAddo NP

De hele familie bij..

karinm

Rondrijden in Addo N.P. is echt een feestje, zeker omdat er aangewezen plekken zijn waar je uit de auto mag. Je kunt dan je meegenomen lunch verorberen en met een bakkie koffie in de hand rustig kijken naar het gedrag van een olifantenkudde. De jongen worden soms aangespoord, maar zeker ook goed beschermd door moeders en tantes. Fantastisch om hier een tijdje door te brengen.

'1096468' door karinm '1096468' door karinm

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Smakelijk eten

karinm

Een drietal hyena's, bij een waterpoel in Sabi Sands, een fantastisch game reserve naast het Kruger Park. Twee van de hyena's zochten verkoeling in het water, een ander kwam uit het struikgewas met een danig aangevreten prooi. Wie wat bewaart die heeft wat....

'1096391' door karinm '1096391' door karinm

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Pluk de dag

karinm

In mijn review over Texel heb ik onlangs al 2 tips gegeven voor als je dit leuke Waddeneiland bezoekt. Een derde tip wil ik jullie niet onthouden: voor de mooiste zonsopkomst ga je naar het haventje van Sil, buitendijks bij De Cocksdorp. Dit haventje heeft zijn naam te danken aan Sil Boon die jarenlang de schipper van De Vriendschap tussen Texel en Vlieland was. Wel even vroeg op, maar dan ervaar je echt het aanbreken van de dag!

'1096309' door karinm '1096309' door karinm

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Mannetje op jacht

karinm

In deze tijd hoor je vaak de kenmerkende roep van de fazant. Het krakende geluid (ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven) laat horen waar het beest zit, maar heel vaak blijft het daarbij en laten ze zich niet zien. En als ze zich wel laten zien, heb ik net geen camera bij me. Dit keer op Texel zagen we 'm duidelijk: een mannetje dat achter een vrouwtje aan zat. En omdat ik daar wel aan het fotograferen was en de kleuren van de mannetjes-fazant zo mooi vind, heb ik 'm even "geschoten".

'1096275' door karinm '1096275' door karinm

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

De Serengeti ontwaakt

karinm

Het is nog stil in het tentenkamp. We zijn als eerste uit de veren om weer een dag te genieten van al het moois in de Serengeti. Nog snel een kop thee en een cracker, en dan naar de jeep voor een dagje safari. Ik kijk even om naar het kamp en zie de mooiste zonsopkomst die ik ooit heb gezien. En als er dan een giraffe als silhouet vredig zijn ontbijt staat te nuttigen, kan mijn dag al niet meer stuk. Wat hou ik toch van Afrika.

'1095913' door karinm '1095913' door karinm

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Genieten van de winte

karinm

#mynorwaystories Nu dit weekend herfstig weer wordt voorspeld, moest ik terugdenken aan de winterse omstandigheden op de Lofoten afgelopen februari. Zelfs als je niet van kou houdt, wil ik je toch aanraden om het een keer te proberen: Scandinavië in de winter. Het is nog rustiger dan in het zomerseizoen, en zeker op de Lofoten vallen de temperaturen best mee. En dat licht....dat licht....ik kan er maar geen genoeg van krijgen, de pasteltinten gedurende de dag, en met een beetje geluk het noorderlicht als het donker is. Wat hebben we genoten! Tip: op veel plaatsen kun je zogenaamde rorbuer huren, van oudsher vissershuisjes die zijn omgebouwd tot comfortabele appartementjes. Op de foto de rorbuer bij Kabelvåg, idyllisch en wat rustiger gelegen dan die in de hoofdstad Svolvaer.

'1095841' door karinm '1095841' door karinm

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Foeragerende lepelaar

karinm

Op Texel is een prachtig vogelgebied, Utopia genaamd. Het ligt aan de rustige oostkant van het eiland, tussen Oosterend en De Cocksdorp, binnendijks, en je kunt er alleen met de fiets of te voet komen. Geen auto's die het gebied verstoren, en alleen van een afstandje kun je de diverse vogelsoorten bewonderen, dus neem een verrekijker en je telelens mee! De lepelaar heeft een voorkeur voor dynamische natte milieus, bij voorkeur op de overgang van zoet naar zout water. Ze vinden hun voedsel in ondiep water, waarbij ze al lopend hun snavel op typische wijze heen en weer bewegen en op de tast hun prooidieren vangen. Lepelaars eten o.a. amfibieën, stekelbaars en grotere waterinsecten (zoals libelles). Volwassen lepelaars hebben een zwarte snavel met gele punt, een oranjegele borstvlek en een dikke afhangende kuif. Jongen moeten het nog doen met een vleeskleurige snavel.