karinm

'1095841' door karinm '1095841' door karinm

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Foeragerende lepelaar

karinm

Op Texel is een prachtig vogelgebied, Utopia genaamd. Het ligt aan de rustige oostkant van het eiland, tussen Oosterend en De Cocksdorp, binnendijks, en je kunt er alleen met de fiets of te voet komen. Geen auto's die het gebied verstoren, en alleen van een afstandje kun je de diverse vogelsoorten bewonderen, dus neem een verrekijker en je telelens mee! De lepelaar heeft een voorkeur voor dynamische natte milieus, bij voorkeur op de overgang van zoet naar zout water. Ze vinden hun voedsel in ondiep water, waarbij ze al lopend hun snavel op typische wijze heen en weer bewegen en op de tast hun prooidieren vangen. Lepelaars eten o.a. amfibieën, stekelbaars en grotere waterinsecten (zoals libelles). Volwassen lepelaars hebben een zwarte snavel met gele punt, een oranjegele borstvlek en een dikke afhangende kuif. Jongen moeten het nog doen met een vleeskleurige snavel.

'1095727' door karinm '1095727' door karinm

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Dat verdient een...bl

karinm

Op dit moment is het genieten van de kleurenpracht van de tulpen; alle tinten schitteren je tegemoet. Je hoeft niet naar de drukke bollenstreek bij Lisse, maar kunt ook in (relatieve) rust genieten van de gekleurde velden in Zeeland of, zoals hier op de foto, op Texel! Afgelopen weekend was ik daar, na een zeer geslaagde reisreporterdag in Den Helder die was georganiseerd door Anita Grotewal. Dus bij deze Anita: geen bosje maar een heel veld vol, als bedankje voor de leuke dag!

'1095670' door karinm '1095670' door karinm

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Kanoën op de Linge

karinm

In de Betuwe ligt de meanderende rivier de Linge, op dit moment een plaatje met de bloeiende fruitbomen langs de kant. Je kunt een heerlijk tochtje maken op de Linge. De Linge stroomt van Doornenburg naar Gorinchem, maar er staat nauwelijks stroming en je kunt dus in beide richtingen even gemakkelijk varen. Er zijn diverse verhuurbedrijven langs de Linge waar je voor een halve of hele dag een kano kunt huren. Er zijn ook combi-tochten mogelijk waarbij je heen gaat per kano en terug op de fiets. Er zijn langs de route diverse aanlegmogelijkheden waar je iets kunt eten en drinken, bijvoorbeeld Landgoed Marienwaerdt, maar je kunt natuurlijk ook met je meegebrachte picknick aan de waterkant gaan zitten. Zeker de komende dagen met het fantastische weer een super uitstapje in eigen land!

'1095538' door karinm '1095538' door karinm

MaliSegou

MaliSegou

Maandag marktdag

karinm

Het loont de moeite om je even te verdiepen in de dagen dat er markt is, als je in Afrika bent. De markten zijn kleurrijk en het is leuk om een beetje te onderhandelen en daar een spel van te maken. Als je dan ook nog een paar woordjes in de lokale taal spreekt worden dit leuke ontmoetingen!

'1095464' door karinm '1095464' door karinm

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Jong geleerd...

karinm

Zo jong ze zijn, toch zijn ze even feestelijk aangekleed als hun moeders en tantes voor de ceremonie. Jong geleerd is oud gedaan, over een paar jaar zijn deze meisjes over hun verlegenheid heen en zullen ze staan dansen op de klanken van het gamelan orkest.

'1095400' door karinm '1095400' door karinm

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Zonsondergang over he

karinm

De off road route van Rustaq naar Al Hamra is er één die ik niet snel zal vergeten. En alleen omdat het zo'n geweldige route was om te rijden! In Rustaq is een oud fort dat je kunt bezoeken, daarna ga je off road en rijd je naar Wadi Bani Awf, met kliffen zo hoog en ravijnen zo diep dat je als chauffeur toch maar liever goed de weg in de gaten houdt. Je komt langs de little Snake Canyon, waar het water zich langs de rotsen slingert, en bereikt na een spannende gravelweg het oasedorpje Bilad Sayd, een groene plek in het dorre landschap. Leuke plek om even uit te stappen (laat je auto buiten het dorp staan en verken te voet het plaatsje). Op de stijgende gravelwegen hoop je maar dat er geen tegenligger komt, dat betekent achteruit over de smalle weg naar een inham, zodat de andere auto kan passeren. Het is ons één keer overkomen en dat was toch wel een gevalletje klotsende oksels. Nog even genieten van het Hadjar gebergte om je heen, en aangekomen in Al Hamra snel het hotel opzoeken: wat een plaatje! De ondergaande zon laat de bergen in laagjes achter, morgen weer een dag.

'1095130' door karinm '1095130' door karinm

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Hollandse lente-avond

karinm

Een heerlijke lente-avond in het Westerpark in Zoetermeer. Het Groene Hart is hier goed zichtbaar. In deze regio zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Een aanrader is het Groene Hartpad, een rondwandeling van 192km, die je in een ruime week wandelt, of per etappe kunt lopen. Je komt hierbij door polder- en plassenlandschap, uitgestrekte veenweidegebieden en historische stadjes. Op het traject Zoetermeer-Weipoort loop je door het Westerpark dat op de foto staat. Dit park is tevens mijn “thuis” tijdens mijn hardlooptraining, heerlijk toch?Je hebt op het Groene Hartpad vaak niet het idee dat je in de drukke Randstad loopt!

'1094799' door karinm '1094799' door karinm

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

42,195 km

karinm

Morgen is het weer zover: de Rotterdam Marathon. Morgen lopen hier over de Erasmusbrug (2x) vele lopers om de 42,195 km te overbruggen. Het wordt mooi weer (helaas iets te warm voor records vrees ik), maar er zullen veel toeschouwers zijn die dit evenement een mooie sfeer geven! Voor wie deze afstand te veel van het goede is, is er ook een kwart marathon versie, die ga ik zelf ook lopen. Als hardlopen niet je ding is: Rotterdam is ook wandelend te ontdekken. De NS wandeling Rotterdam Maasstad van 15 km brengt je langs mooie stukken oude historie en nieuwe architectuur. Ook de app Rotterdam Routes geeft je gratis wandelroutes met bijvoorbeeld burgemeester Aboutaleb als je gids. Als je meer van de geschiedenis rondom de 2e wereldoorlog wilt weten, kun je de brandgrenswandeling lopen, met een audiotour die ook gratis te downloaden is. Voor de diehards die morgen de marathon lopen: veel succes!

'1094393' door karinm '1094393' door karinm

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

SRV-boot

karinm

De SRV-boot, oftewel de épicerie flottante, de drijvende kruidenier, ligt in Le Somail aan een vertakking van de rivier de Aude. Je komt er langs als je de fietsroute Canal du Midi fietst, van Toulouse naar Sète. Een gezellig dorpje, en als je kampeert kun je bij deze boot je inkopen doen. Of je geniet aan de overkant op het terras aan het water van een lekker dinertje. Over de fietsroute heb ik een blog geschreven.

'1094052' door karinm '1094052' door karinm

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Lofoten landschap

karinm

Zomaar een landschap in de Lofoten, rijdend van Henningsvaer richting Svolvaer. Hoewel je het bijna niet kunt geloven, is de kleur van het water hier echt zo blauw, we móesten gewoon weer even stoppen om van dit uitzicht te genieten. De Lofoten in de winter: ik kan het iedereen aanbevelen! (svp even openen voor de totale beleving!)

'1093914' door karinm '1093914' door karinm

OmanSharqiya Sands

OmanSharqiya Sands

Woeste golven van gee

karinm

De woestijn in Oman is gemakkelijk te bereiken, het is geweldig om hier met je eigen huurauto doorheen te crossen! Zorg wel dat je je banden deels laat leeglopen, bij het tankstation in Al Wasil, het toegangsdorp tot de woestijn, kunnen ze je hiermee helpen en bieden gidsen aan om je door het zand te leiden. Alles heeft dan natuurlijk wel z'n prijs. De golvende zandduinen bieden vooral bij zonsondergang een magisch aanzicht. Probeer tenminste één nachtje onder de sterrenhemel te blijven slapen, je weet niet wat je meemaakt. Er is weinig tot geen lichtvervuiling, dus de hemel schittert je tegemoet.

'1093856' door karinm '1093856' door karinm

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Niemand komt aan mijn

karinm

Deze leeuwin kijkt goed om zich heen, terwijl haar 2 cubs om haar heen dartelen. Ze is vast van plan om iedere belager er van langs te geven, zodat haar kleintjes veilig zijn. Op de foto slechts één van de kleine leeuwtjes, die samen lekker aan het dollen waren.

'1093760' door karinm '1093760' door karinm

NoorwegenNoord Noorwegen

NoorwegenNoord Noorwegen

Magnifiek landschap

karinm

Het is toch geweldig om aan het eind van een landtong in the middle of nowhere een huisje te huren, met vrij uitzicht op het fjord en de bergen, en om daar dan te genieten van het natuurgeweld dat noorderlicht heet. Wat een fijne bestemming zijn de Lofoten en Vesterålen in de winter.

'1093654' door karinm '1093654' door karinm

MaliBamako

MaliBamako

8 jerrycannetjes wate

karinm

Het is hard werken als je niet zomaar je water uit je eigen kraan kunt tappen. Voor ons een onbekend iets, in arme landen een terugkerend ritueel. In de wijk Sikoroni in de hoofdstad Bamako is een waterput met een klein soort watertoren (chateau d’eau) die uitmondt in een kraan, waar tegen geringe betaling water gehaald kan worden. Reken maar dat dit zwaar is, 8 jerrycans van zo’n 20 liter elk.... de man op de achtergrond is nog aan het wachten op zijn beurt en zal straks ook moeten sjouwen.

'1093476' door karinm '1093476' door karinm

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Het landschap van de.

karinm

Gisteren plaatste ik een foto van het water in de AWD, dat wordt gebruikt als drinkwater, maar de duinen zelf kunnen natuurlijk niet ontbreken. Ik vond het leuk om naast het zoeken naar herten en vossen ook oog te hebben voor het landschap, zeker met mijn nieuw verworven groothoeklens. Vandaag zullen de AWD genoeg bezoekers hebben gekregen met het mooie weer, is er toevallig iemand van jullie geweest?

'1093447' door karinm '1093447' door karinm

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Het landschap van de.

karinm

De laatste keer dat ik in de Amsterdamse Waterleiding Duinen was, was het een lekkere lenteachtige dinsdag, heel warm zelfs voor de tijd van het jaar. Geen vossen gezien, wel wat herten, maar ik wilde dit keer ook eens het mooie landschap van de duinen vastleggen. Het was een gekke gewaarwording om bij een temperatuur van zo'n 16 graden het landschap nog met een winterse uitstraling te zien. Maar het was dan ook nog gewoon februari. Het blijft een fijne plek om rond te struinen.

'1093435' door karinm '1093435' door karinm

MaliMopti

MaliMopti

Bozo vissersdorpje...

karinm

Pas geleden zag ik op de site een foto van Jan Willem (Fietser) van een moskee in Bobo Dioulasso. Dat deed me weer denken aan de lemen moskeetjes in Mali, waarvan bovenstaande een voorbeeld is. We bezochten met een pirogue (een klein bootje) een dorpje aan de overkant van de rivier de Niger bij Mopti, waar Bozo vissers wonen. Het is leuk om zo'n bootje te huren (met bootsman!) om over de Niger te varen, of zelfs een langere tocht te maken van Segou naar Mopti. Dat laatste kan alleen als het water in de Niger hoog genoeg staat, dus na de regentijd. Bijzonder is de bouwstijl met de houten staken, die worden gebruikt om gemakkelijk het leem weer te kunnen aanbrengen. (scan van dia)

'1093222' door karinm '1093222' door karinm

Verenigde StatenNew York

Verenigde StatenNew York

New York ontdekken

karinm

New York, ook als je niet van steden houdt toch een stad die je een keer meegemaakt moet hebben. Het is echt een "city that never sleeps", en je kunt je er prima een aantal dagen vermaken. Zoek lekker de natuur op als je klaar bent met de avenues en streets, en bezoek bijvoorbeeld Governors Island. Op dit eiland is in de zomermaanden veel te doen rondom kunst en cultuur. Op Outlook Hill heb je een mooi overzicht over de stad, en je kunt er een fijn plekje zoeken voor je meegebrachte picknick. Ook in Liberty State Park is het goed toeven met het Statue of Liberty, Ellis Island en de skyline van NY als iconische uitzichten. Natuurlijk kan een bezoekje aan Ellis Island en het Statue of Liberty niet ontbreken. Het museum op Ellis Island vond ik zeer indrukwekkend, trek er voldoende tijd voor uit. En zoals je op de foto ziet kun je ook bij het Statue of Liberty nog rustige plekjes ontdekken, met uitzicht op The Big Apple.

'1093083' door karinm '1093083' door karinm

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Sortland, de blauwe..

karinm

Regelmatig komen er foto's voorbij van het blauwe Chefchaouen in Marokko, maar ook Noorwegen heeft zijn eigen Blåby (blauwe stad)! Sortland, gelegen op de eilandengroep Vesterålen, heeft in het kader van een milleniumproject besloten om de stad blauw te schilderen, om geen specifieke reden. Sortland staat echter vooral bekend om de bergen en de baai, en wij vonden dat toch een interessanter aspect van de stad! Als je richting Sortland rijdt en een klein zijweggetje pakt, dan kom je langs een klein haventje. En zeg nou zelf: in het winterse zachte licht is zo'n baai met bootjes toch interessanter dan blauwe overheidsgebouwen. De Vesterålen zijn minder bekend dan de Lofoten, maar heerlijk om te verkennen, bereid je voor op veel stops en fotomomenten!

'1093001' door karinm '1093001' door karinm

OmanNizwah

OmanNizwah

Falaj in Birkat al...

karinm

Vanuit Nizwah is het, rijdend in de richting van het Jebel Akhdar gebergte, een klein stukje naar Birkat al Mouz. Boven dit dorp vind je 2 ruïne-dorpen die je met een beetje klauteren kunt bereiken. Het is wel een beetje oppassen, omdat er geen onderhoud gepleegd wordt en de paden en huizen op sommige plekken behoorlijk brokkelig zijn, maar je hebt er een prachtig uitzicht over de omgeving en de bananenplantage beneden je. In Oman heeft vrijwel ieder dorp een falaj, een irrigatiesysteem. Dit is een betonnen goot van zo'n 40cm breed waardoor het water uit de bergen naar de dorpen wordt aangevoerd. In de dorpen wordt het water dan via kleinere goten verdeeld over de diverse moestuinen. Ook hier in het verlaten en vervallen dorp toch nog een goed uitziende maar in onbruik geraakte falaj! Even openen voor het beste resultaat...

'1092883' door karinm '1092883' door karinm

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Roadtrip Lofoten

karinm

Als winterbestemming mogen de Lofoten eigenlijk niet ontbreken op "het lijstje", als je tenminste houdt van winterweer. En dan bedoel ik niet het waterkoude, natte-sneeuw-weer dat we in Nederland kennen, maar knisperende sneeuw, blauwe hemel en frisse lucht. Heerlijk om over deze eilanden een roadtrip te maken. We vlogen naar Bodø, ten zuiden van de Lofoten op het vasteland. Vanaf hier vaart er een ferry die je in iets minder dan 3,5 uur naar deze eilandengroep brengt. Op de Lofoten zijn prachtige, pittoreske en fotogenieke dorpjes te bezoeken. Å, Reine en Nusfjord liggen aan een fjord waaruit grillige bergen oprijzen, die in de winter ook nog eens bepoedersuikerd zijn. Op de foto zie je Henningsvaer, ook zo'n fijn dorpje om door heen te wandelen, te genieten van het uitzicht en als je dan echt koud bent geworden, ga je een gezellige koffietentje binnen om op te warmen. Via de Vesterålen en Malangen zijn we onze roadtrip in Tromsø geëindigd. Hou er overigens wel rekening mee dat een one-way-fee voor de autohuur in Noorwegen pittig is. Neem vooral de tijd, want je zult door alle prachtige uitzichten die je worden voorgeschoteld veel langer doen over de afstand die je wilt rijden. Maar dat is juist ook vakantie!

'1092607' door karinm '1092607' door karinm

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Serengeti na een...re

karinm

De Serengeti is een geweldig groot park, en op het moment dat we er binnen reden (sept 2015) kwam er een enorme bui over ons heen. Dat werd slippen met de jeep in de modder, de chauffeur maakte er een leuk ritje van. We zagen al snel een leeuwin met twee cubs langs de auto lopen, wat een cadeautje! Een stuk verder zagen we deze troep leeuwen. Serengeti is een geweldig park, maar vergeet ook zeker niet om Tarangire te bezoeken!

'1092494' door karinm '1092494' door karinm

NoorwegenTromsø

NoorwegenTromsø

Hondenslee in...vogel

karinm

Het is een super ervaring om met een slee met enthousiaste husky's ervoor op pad te zijn door de ongerepte natuur. Bereid je voor op een actieve tocht, want een beetje meewerken als je achterop de slee staat is wel zo aardig voor je hondenteam. Voor je vertrek blaffen en trekken de honden aan de verankerde slee omdat ze graag met je op pad willen, en ze zijn echt niet te stuiten! Na je tocht heb je gelukkig ruimschoots de tijd om met de honden te knuffelen. Wij gingen zelf met Active Tromsø, dat zich buiten de stad bevindt, waar de honden goed verzorgd worden en de leider al 40 jaar ervaring heeft met het mennen van de hondenslee (naast zijn overige buitensportactiviteiten)! Maar ook bij het Malangen Resort, waar deze foto is gemaakt, worden de husky's op handen gedragen. En wat geeft nou beter de vrijheid van het sleetje rijden weer dan een foto vanuit de lucht?

'1092450' door karinm '1092450' door karinm

OmanNizwah

OmanNizwah

Wat vind jij van die.

karinm

"Zeg Khalid, zoon, wat denk jij....we zitten hier nu al even..." "Hm-mm". "Moeten we die geiten van de eerste ronde kopen, of wachten we nog even op een beter stel?" "Laten we het nog even aanzien....we zijn er nu toch en we hebben geen haast toch?" "Wat zouden die toeristen hier nu aan vinden? Beetje geiten kijken, foto's maken..." "Nee, pa, ze vinden jou vooral heel fotogeniek denk ik. Kijk maar, alle lenzen zijn op jou gericht." De geitenmarkt in Nizwah: iedere vrijdagochtend, ga op tijd, want na 9 uur is het voorbij!