geervannesmeed

'1098659' door geervannesmeed '1098659' door geervannesmeed

NederlandMaastricht

NederlandMaastricht

De rode toren van de.

geervannesmeed

Op het Vrijthof in Maastricht staan 2 kerken; de katholiéke Sint Servaas met pal daarnaast de protestántse Sint Janskerk. Het straatje tussen de Sint Jan en de Sint Servaas wordt heel toepasselijk 'het Vagevuur' genoemd en verwijst naar de scheidslijn, die er ooit was tussen het katholicisme en het protestantisme. De gotische Sint Janskerk was oorspronkelijk gebouwd is als doopkapel voor het Kapittel van Sint Servaas, maar werd in 1633 eigendom van de Nederlands Hervormde Kerk. Ondanks de katholieke decoraties en uiterlijk is de kerk nog altijd een actieve protestantse kerk. Wat meteen aan deze kerk opvalt is de 79 m. hoge rode toren. De verflaag werd al in de Middeleeuwen op de zachte mergelstenen aangebracht. Het was bedoeld om de zachte mergelstenen enigszins tegen weersinvloeden te beschermen. Er werd voor rood gekozen, omdat dat de kleur was van het St.Servaas kerkbestuur. Sindsdien heeft hij meerdere kleuren gehad zoals geel en wit. Door de regen spoelde de kleurstof in de loop der jaren uit de poreuze mergelsteen en had de toren een grauw grijze kleur, maar tijdens de restauratie van 1981-1985 werd de rode verflaag weer aangebracht. Dat heeft toen voor heel wat discussie geleid, maar vanuit historisch oogpunt was het een juiste beslissing. In 2006 is dat nog eens gebeurd.

'1098313' door geervannesmeed '1098313' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Junikever

geervannesmeed

“2019 zou wel eens een recordjaar voor de Junikever kunnen worden”, voorspelt de Belgische natuurorganisatie Natuurpunt over de grote aantallen kevers dit jaar. Je zult deze kever (ondanks de naam), ook nog in juli zien. Hij wordt zo genoemd omdat ie vanaf juni te zien is. Hij lijkt op de gewone Meikever, maar is met een lengte van 14 tot 18 mm. iets kleiner. De segmenten van het verder zwarte achterlijf van de Meikever hebben aan weerszijden driehoekige witte vlekjes. Die zie je niet bij de Junikever. Deze heeft ook een halsschild dat niet zwart is. Hij heeft een bruine tot geelbruine kleur en is in vergelijking met verwante kevers over het gehele lichaam opvallend ruig behaard. Aan de hand van de antennes kun je bepalen of het een mannetje of vrouwtje is. Bij het mannetje zijn de bladen namelijk bijna even lang als de rest van de antenne, bij het wijfje zijn die aanzienlijk korter.

'1098163' door geervannesmeed '1098163' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Distelvlinder

geervannesmeed

Het is dit jaar (afgaande op waarneming.nl), weer een goed jaar voor de Distelvlinder. Deze vlinder is een echte wereldreiziger. In de winter kruipen de eerste vlinders in Midden-Afrika uit de pop. Ze vertrekken dan van hun geboortegrond en vliegen over de Sahara. In Noord-Afrika zit de trektocht erop en planten ze zich voort. Ongeveer een maand later, het is dan februari, steken de nieuwe distelvlinders de Middellandse Zee over naar Zuid-Europa. En daar herhaalt de cyclus zich nog een keer. In april gaat de volgende generatie – dit zijn dus al de “kleinkinderen”– nog verder noordwaarts. Een deel van de langstrekkende vlinders beëindigt in Nederland zijn reis en legt zijn eitjes hier. Andere trekken verder tot in Engeland en Scandinavië toe. Als ze ongeveer eind mei in Nederland aankomen, hebben ze er een reis van 4.000 kilometer op zitten. De vlinders die hier aankomen zien er daarom allemaal nogal “rafelig” uit. Dat geldt niet voor deze, dus ik neem aan dat die al van een nieuwe generatie is. Ze kunnen in geen enkel stadium tegen vorst, dus in het najaar vindt noodgedwongen de remigratie plaats. Het is niet duidelijk in hoeverre die vanuit Nederland en België succesvol verloopt. Omdat ze op een hoogte vliegen van meer dan 500 meter, worden ze tijdens hun trek namelijk zelden door mensen waargenomen.

'1098080' door geervannesmeed '1098080' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Ijzeren Man

geervannesmeed

Het IJzerenmangebied in de gemeente Weert is een schitterend recreatie- en wandelgebied van ca. 100 ha. Een mooi natuurgebied gelegen rond de in 1910-1913 gegraven plas die genoemd is naar de stoomgraafmachine die dit werk deed. Het is er heerlijk wandelen en genieten van de verschillende biotopen die er te vinden zijn met een rijke flora en fauna

'1098036' door geervannesmeed '1098036' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Vuurlibel

geervannesmeed

De naam is alleszeggend. Het brede en afgeplatte achterlijf , borststuk, kop en poten van de Vuurlibel zijn vuurrood. Scharlakenrood eigenlijk. De ogen zijn donkerrood. Tenminste bij de mannetjes. De vrouwtjes zijn zandkleurig en hebben bruine ogen. Je vindt deze soort het meest bij kleine, voedselrijke plasjes en kanaaltjes. Vooral op zonnige en warme plekjes. Dat maakt wel dat ze supersnel zijn en moeilijk om te fotograferen. Ze hebben echter vaste zitplekjes en als je die na een tijdje kent, wordt je geduld uiteindelijk beloond. 's Ochtends vroeg en op wat meer bewolkte dagen zijn ze iets minder actief en dan heb je nog meer kans.

'1097849' door geervannesmeed '1097849' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Kleine Zonnedauw

geervannesmeed

Dit wettelijk beschermd plantje, met een doorsnee van ca. 5 cm en een hoogte van minder dan 10 cm wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. "Gelukkig maar", zou ik bijna zeggen. Je vindt hem in moerasachtige gebieden en natte, zure heidevelden. De bodem moet kaal, schraal en zelfs zuur zijn, zolang het maar vochtig is. De Kleine Zonnedauw overleeft “Spartaanse” omstandigheden, want hij hoeft niet al zijn voedsel uit de bodem te halen. Hij vult zijn menu namelijk aan met kleine insecten. De druppeltjes die je ziet aan het uiteinde van de blaadjes, hebben niets met dauw te maken, maar zul je altijd op de klierhaartjes aantreffen. De Kleine zonnedauw lokt, vangt en verteert kleine insecten met behulp van die glinsterende, kleverige druppeltjes. Als een insect op een blad landt, kleeft het vast aan die "dauw", het blaadje rolt zich dan langzaam op om de prooi te verteren. Omdat het plantje zo klein is, valt niet op hoe prachtig het is, maar met een close-up kun je alles goed bekijken.

'1097785' door geervannesmeed '1097785' door geervannesmeed

Thailand

Thailand

Zomerresidentie

geervannesmeed

Nadat in 1911 de spoorweg vanuit Bangkok naar het zuiden van Thailand klaar was en de afstand naar de kust gemakkelijk en snel te overbruggen was, liet koning Rama VI in de badplaats Chumpon (halverwege Hua Hin en Cha-am) een zomerresidentie bouwen. Het "Ratchaniwet Marukhathaiyawan" paleis, beter bekend als "Paleis van Liefde en Hoop" werd in 1923 gebouwd. Helaas voor hem, heeft hij er slechts 2 jaar van kunnen genieten. Na zijn overlijden in 1925 is het paleis in verval geraakt, maar werd later weer volledig in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd. De teakhouten gebouwen zijn allemaal op palen gebouwd. Niet alleen om zo beter beschermd te zijn bij mogelijke overstromingen en ongedierte, maar vooral om de zeebries vanaf alle kanten voor zoveel mogelijk verkoeling te laten zorgen tijdens de hete zomers. De houten zalen, veranda's, gaanderijen en koninklijke vertrekken zijn eenvoudig versierd en in zachte pasteltinten geschilderd.

'1097187' door geervannesmeed '1097187' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Platbuik

geervannesmeed

Als ik de foto van deze libel van opzij had genomen, had je het duidelijk afgeplatte achterlijf kunnen zien waaraan ze de naam Platbuik dankt, maar zo zie ik hem liever. Zo zie je namelijk de opvallende basisvlekken op de vleugels. Een duidelijk kenmerk voor deze soort. De kleur van het achterlijf is bij de volwassen mannetjes blauw en goudgeel bij de vrouwtjes. De jonge mannetjes hebben ook nog die mooie goudgele kleur , maar krijgen bij het ouder worden de blauwe verkleuring. Aan de achterlijfsaanhangsels is hier te zien dat het een jong mannetje is. Die liggen namelijk bij mannetjes bijna tegen elkaar aan. Zowel de volwassen libel als de nimfen zijn fanatieke jagers, die leven van andere diertjes, zoals kleinere, voornamelijk vliegende insecten, maar deze heeft een ander heerlijk hapje gevonden. Als je goed kijkt zie je namelijk boven de libel een schuimnestje (koekoeksspuug). Hierin zit een spuugbeestje. Dat is de larve van een cicade. Het schuim beschermt de larve tegen uitdrogen en tegen vraatzuchtige rovers zoals vogels, spinnen en andere insecten, maar dat geldt blijkbaar niet voor deze libel.

'1096580' door geervannesmeed '1096580' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Mannetje Poep

geervannesmeed

Op 3 mei was het kunstbeeld "Mannetje Poep"1 jaartje oud. Het beeld is gebaseerd op een getekende cartoon van Rim Beckers en is gemaakt van glasvezelversterkt polyester, gecoat en in opvallend felle kleuren geschilderd. Het is te vinden op een grasveldje ergens in Weert waar veel honden worden uitgelaten.. Je ziet een gehurkte man poepen in het gras en zijn hondje dat verbaasd toekijkt. De boodschap is duidelijk : Hondenbezitters moeten de drollen opruimen van hun viervoeter. Mannetje Poep is gebaseerd op een eerder plaatje van een poepende man met hond, dat de plaatselijke cartoonist Beckers tekende. De tekening was op verzoek van de dorpsraad in zijn woonplaats Altweerterheide vier jaar geleden al als een “No Shit-bord” op zo’n tien plekken in het dorp gezet. De wethouder die hondenpoepbeleid in zijn portefeuille heeft, vond dit zo’n leuke cartoon, dat besloten werd er een beeld van te maken. Op de bil van het mannetje vind je nog een QR-code. Die moet hondeneigenaren nieuwsgierig maken. Wie de QR-code scant, komt op een speciale site terecht met een filmpje over hoe hondenpoep opgeruimd dient te worden. Doel is uiteraard om hondeneigenaren eraan te herinneren dat ze de uitwerpselen van hun viervoeter moeten opruimen.

'1096306' door geervannesmeed '1096306' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Haft

geervannesmeed

Dit is een Gewone Haft of Driehoekeendagsvlieg. Vooral herkenbaar aan de opvallende 3 staartdraden. Je kunt ze vinden in mei en juni. De naam driehoek, heeft te maken met de driehoeken op het lijf. Dit is overigens een vrouwtje. Die heeft namelijk kleinere ogen en kortere staartdraden dan het mannetje. Hoewel je dit insect misschien niet herkent, komen ze heel veel voor, maar wie let daar op. ( ik dus..........) Ze leven als volwassen exemplaren slechts enkele uren (vandaar de naam), maar planten zich wel enorm snel voort. Dat ze zo kort leven, heeft te maken met hun gedegenereerde monddelen. Dat betekent dat ze niet kunnen eten en daarom ook maar enkele uren leven. De schamele uurtjes die ze hebben, worden alleen gebruikt om tot paring te komen. Om de kans op bevruchting te vergroten, komen ze meestal tegelijk en massaal uit en zwermen dan als één groep boven de oevervegetatie rond. Als ze zich wat verder verspreiden, kan dat soms vervelend zijn voor bijvoorbeeld automobilsten, omdat de lijkjes autoruiten en grillplaat geheel kunnen bedekken. Het zijn altijd mannetjes die die zwermen vormen. Vrouwtjes worden door zo'n zwerm aangetrokken en door één van de mannetjes bevrucht.. Meteen na de daad sterft het mannetje. Het vrouwtje ontwikkelt zo'n 600 eitjes. Na de bevruchting, vliegt ze korte tijd later laag over het water, duikt zo nu en dan naar beneden, stopt haar achterlijf in het water en laat steeds enkele eitjes los. Zodra ze haar laatste eitjes heeft afgezet, sterft ze. Meestal nog op het wateroppervlak. Voor veel vissoorten is de gewone haft om die reden een dankbare en gemakkelijk te verkrijgen maaltijd. Nu weet je meteen ook waarom kunstvliegvissers vaak een imitatie van deze haft gebruiken.

'1096088' door geervannesmeed '1096088' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Geurtsven

geervannesmeed

Het IJzeren man gebied is een ongeveer 100 ha. groot natuur- en recreatiegebied dat zich ten zuidwesten van Weert bevindt. Het is genoemd naar de grote ijzeren stoombaggermachine, die daar in de periode 1910-1913 zand gewonnen heeft voor de aanleg van de spoorlijn Weert-Eindhoven. De grote plas die daardoor is ontstaan, noemt men de IJzeren man. Het grootste deel van het gebied bestaat uit een afwisselend natuurgebied met droge bossen, heide, stuifzanden en natuurlijke heidevennen, waaronder dit Geurtsven. Geurtsven is afgeleid van Geurt, de dialectnaam voor Gerrit of Gerard. Het Geurtsven was dus oorspronkelijk het ven van Gerrit. Het is een mooi gebied voor een wandeling over de vele wandelpaadjes, die kriskras door het gebied lopen. Er zijn vele recreatieve voorzieningen te vinden. Centraal hierin gelegen is het gemeentelijk zwembad De IJzeren Man, inclusief horeca en een 5-mast (wedstrijd)waterskibaan van ruim 805 meter. Verder vind je er een binnen- en buitenspeeltuin, een klimbos, een fitness-sportparcours en een kinderboerderij. Ook is er een Natuur- en MilieuCentrum gevestigd.

'1096075' door geervannesmeed '1096075' door geervannesmeed

NederlandMaastricht

NederlandMaastricht

Maasbrug

geervannesmeed

De “Pons Mosae” of Maasbrug is al in de eerste eeuw door de Romeinen gebouwd als schakel in de grote heirbaan van Boulogne via Bavay en Tongeren naar Keulen. Die weg is recent omgedoopt in “Via Belgica”. De brug werd het begin van de stad Maastricht en kreeg de naam “Trajectum ad Mosam”, wat Maasoversteek betekent. Aan de overkant van de Maas (hier rechts dus) ligt, ingeklemd tussen Maas en spoorlijn Eindhoven-Maastricht-Luik, de woonwijk “Wyck.” (uitspraak: Wiek). Dit is afgeleid van het Romeinse “vicus” wat wijk betekent. Wyck heeft een lange geschiedenis en bestaat uit een middeleeuws, een laat-19e-eeuws en een laat-20e-eeuws deel. Al voor de Romeinen kwamen, lag er een Gallische nederzetting (Eburonen). Door de Romeinse brug is dat deel verbonden met de nederzetting op de westelijke Maasoever. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De kerk die je rechts ziet is de neogotische Sint-Martinuskerk. De voorganger van deze kerk was een middeleeuwse parochiekerk. De bouwvallig geworden kerk is ondanks felle protesten in 1855 afgebroken en herbouwd naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers.

'1095969' door geervannesmeed '1095969' door geervannesmeed

NederlandMaastricht

NederlandMaastricht

Vrijthof

geervannesmeed

De provinciehoofdstad “Mosa Trajectum” of Maastricht, staat zijn mannetje als het gaat over geschiedenis, architectuur, cultuur, shoppen en culinaire hotspots. Dit alles tref je in hartje stad aan op het Vrijthof. Vanaf de altijd druk bezette terrasjes heb je een mooi uitzicht op een vreemd iets; de katholiéke Sint Servaas met pal daarnaast de protestántse Sint Janskerk met rode toren (op de foto net zichtbaar). De Gotische Sint Janskerk, oorspronkelijk gebouwd als doopkapel voor het Kapittel van Sint Servaas, werd na een periode als zelfstandige Parochiekerk, in 1633 eigendom van de Nederlands Hervormde Kerk. De opvallend rode verflaag werd reeds in de Middeleeuwen op de zachte mergelstenen toren aangebracht, om die toch enigszins tegen weersinvloeden te beschermen. De Romaanse Sint Servaas, gebouwd op het graf van Sint Servaas († 384), wordt beschouwd als de oudste bestaande kerk van Nederland. Het straatje tussen de Sint Jan en de Sint Servaas wordt heel toepasselijk 'het Vagevuur' genoemd en verwijst naar de scheidslijn, die er ooit was tussen het katholicisme en het protestantisme. Rechts van de Servaas zie je “de Hoofdwacht”. Dit gebouw fungeerde bijna 3 eeuwen als militair onderkomen. Ooit lagen er de sleutels van de stadspoorten en andere vestingwerken in bewaring en was het het zenuwcentrum van het garnizoen, dat in zijn hoogtijdagen elfduizend militairen telde. In 2007 is het overgedragen aan de stad.

'1095918' door geervannesmeed '1095918' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bijzonder stel

geervannesmeed

Broedende ooievaars zijn een zeldzaamheid in Limburg. Bekend zijn de bewoonde nesten op de kerk van Gennep, in Gaiapark te Kerkrade en in de Kasteeltuinen Arcen, maar daar blijft het bij. Voorlopig dan….. Minder bekend (of misschien wel helemaal niet), is het ooievaarspaar in het Midden-Limburgse Stramproy dat voor het derde jaar op rij jongen gaat krijgen. Het bijzondere aan dit koppeltje is, dat het vrouwtje tam is en het mannetje een in het wild levend exemplaar. In Stramproy worden op een bepaalde plek exotische vogels gefokt. Ook lopen er een aantal gefokte tamme ooievaars rond. Die worden niet meer gekortwiekt, dus kunnen vrijuit rondvliegen, maar ze blijven toch hier overwinteren. Drie jaar geleden kwam een in het wild levende ooievaar zo'n tam vrouwtje gezelschap houden, met als resultaat 3 jongen. Hoewel steeds meer ooievaars in de winter gewoon in ons land blijven (landelijk bijna 600 vogels), vlogen eind augustus de jonge ooievaars samen met hun vader naar het overwinteringsgebied in Afrika of India. Het tamme vrouwtje bleef in Nederland. Vader is ook dit jaar teruggekeerd naar moeders de vrouw in Stramproy en zorgt zo voor nageslacht. Nog even en dan zal het weer zo ver zijn.

'1095847' door geervannesmeed '1095847' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Grijze zandbij

geervannesmeed

Na verontrustende berichten in de media over de sterke achteruitgang van insecten zoals vlinders en bijen door met name het gebruik van insecticiden en monocultuur, gaan we beseffen welke grote rol de flora hierin heeft. Op steeds meer plekken zien we dan ook toenemende aandacht voor bloemen. Vaak is die echter alleen gericht op onze honingbijen. Minder aandacht gaat helaas uit naar onze onopvallende solitaire bijtjes. Bijen dus, die niet als volk samenleven, maar die helemaal op zichzelf zijn. Vaak zijn deze namelijk afhankelijk van slechts één soort plant. En als die er niet of onvoldoende is, hebben zij dus een groot probleem. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bij op deze foto; de Grijze zandbij, die haar nest in het zand graaft. Herkenbaar aan de kleine zandhoopjes. Deze bij foerageert uitsluitend op de rijk van stuifmeel voorziene wilg. Waar geen wilgen zijn, zul je dan ook geen Grijze zandbij aantreffen.

'1095767' door geervannesmeed '1095767' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Sluipwesp

geervannesmeed

Met verwondering zag ik op een blad een insect met een wel heel lange sprietantenne; een sluipwesp. Omdat ze zo beweeglijk was, viel het niet mee er een geslaagde foto van te maken. Na tig pogingen vond ik deze wel geslaagd. Vrouwelijke sluipwespen leggen hun eieren in larven van andere insecten die vaak verborgen zitten in planten, zieke bomen of onder de grond. Om deze insecten te bereiken, gebruiken ze een lange en slanke naaldachtige buis (de legboor) aan het uiteinde van hun achterlijf. Dit is om precies te zijn een Houtsluipwesp. De grootste sluipwespsoort. Alleen het lijf al is 35 mm. De legboor is langer dan hun lichaam. Deze wesp zoekt de larven op van wespen die in naaldhout voorkomen. Door het hout boort ze een gaatje (dit kan wel een half uur duren), prikt een houtwesplarve aan en legt er dan een eitje in. Het eitje vloeit als een druppel door het nauwe legboorkanaal. De larve ontwikkelt zich volledig ten koste van de houtwesplarve. Het blijkt dat ze deze holle legbuis in elke gewenste richting kunnen uitschuiven en bewegen door het uiteinde van de boor van vorm te veranderen. De legboor bestaat uit drie verschillende schuivende delen, die ze onafhankelijk van elkaar met de spieren in hun achterlijf in elke gewenste richting kunnen bewegen. Deze techniek heeft men bestudeerd en gebruikt men nu als model voor de ontwikkeling van stuurbare sondes voor medische toepassingen.

'1095717' door geervannesmeed '1095717' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bunderbos

geervannesmeed

Kasteel Elsloo in Zuid-Limburg is een mooi startpunt voor een wandeling door het Bunderbos. Het is eigenlijk een serie bossen op de oostelijke helling van het Maasdal, langs het Julianakanaal. Het 50 ha. grote bosgebied tussen de Zuid-Limburgse plaatsjes Elsloo en Bunde, is een schitterend wandelgebied en strekt zich uit over een afstand van zo'n 5,5 km. Het is het steilste hellingbos van Nederland met hobbelige en kronkelende bospaadjes langs bronnen en heldere snelstromende beekjes. Plaatselijk komen er hoogteverschillen voor van 80 meter. Er zitten dan ook echte kuitenbijtertjes bij. Het bosgebied heeft men gelukkig vanwege dat reliëf nooit kunnen ontginnen ten behoeve van de landbouw of woningbouw. Samen met aangrenzend bosgebied vormt het Bunderbos een Natura 2000-gebied. Je treft er een voor Nederland bijzondere flora aan, zoals daslook, smalle sleutelbloem, salomonszegel, bosanemoon, eenbes, muskuskruid en reuzenpaardenstaart. In het bos bevindt zich ook één van Nederlands oudste dassenburchten en je kunt er met wat geluk de vuursalamander aantreffen.

'1095680' door geervannesmeed '1095680' door geervannesmeed

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Bloemkoolcurry

geervannesmeed

Naast de prachtige Sikhtempel in Delhi ligt een enorme gaarkeuken. Deze is de hele dag opengesteld voor iedereen, ongeacht geloof, ras of afkomst. Hier laat men niemand in zijn eigen sop gaar koken en laat men daadwerkelijk zien dat een goede daad goud waard is. Men kan dit alles doen van de vele giften die de mensen geven (alle vrachtjes helpen) en met hulp van een grote groep vrijwilligers, die dagelijks in de bres springt om de maaltijd te bereiden. Zowel mannen als vrouwen. In groepen gaan de bezoekers binnen en krijgen een metalen bord met een eenvoudige vegetarische maaltijd. Voor vandaag staan Indiase aardappeltjes (Khatta Aloo) of aardappel met bloemkoolcurry (Aloo Gobi Mutter) op het menu zo te zien.

'1095516' door geervannesmeed '1095516' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Grote muur

geervannesmeed

Grote muur is een plantje uit de anjerfamilie. Niet dat die echt groot is, maar er zijn meerder muursoorten en binnen dat geslacht is het de soort met de grootste bloemen. De vijf 1-3 cm grote kroonbladen zijn tot het midden gespleten, waardoor het lijkt of ze 10 kroonblaadjes hebben. Daardoor worden ze nogal eens verkeerd gedetermineerd. Een plantje dat vanwege het formaat niet zo opvalt, maar in natuurlijke tuinen steeds vaker vanwege het prachtige bloemetje als een attractieve bodembedekker wordt gebruikt. Dit plantje wordt vaak verwisseld met de Akkerhoornbloem. Die lijkt er sprekend op, maar het verschil is met name te zien aan de blaadjes. Bij de Grote muur zijn die langer en lopen ze langzaam uit in een spitse bladtop. Bij de Akkerhoornbloem daarentegen is de bladtop meer afgerond. In Nederland vind je ze op de zandgronden, in Zuid-Limburg en langs de Maas en de Rijn met haar zijtakken. Ik vond deze aan de rand van het Bunderbos in het Zuid-Limburgse Elsloo.

'1095342' door geervannesmeed '1095342' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Morielje

geervannesmeed

Veel mensen denken bij paddenstoelen vooral aan het najaar, maar je kunt in ieder jaargetijde je hart ophalen aan paddenstoelen. Een aantal soorten verschijnen zelfs alleen in het voorjaar. Zo zijn april en mei echte morieljemaanden. Andere voorjaarspaddenstoelen zijn o.a. de Grote aderbekerzwam, de Voorjaarskluifzwam, de Voorjaarspronkridder en de Zadelzwam. Het zijn echte opruimers van dood organisch materiaal. Hou dus tussen de voorjaarsbloemetjes en vlinders ook je ogen eens open voor deze bijzonder groep van paddenstoelen. Op de foto zie je de Gewone morielje. Er is een grote variatie in kleur. Omdat zij van rijke grond houdt (zowel klei als zand), vind je Morieljes vooral in de duinen, langs de rivieren (m.n. de IJssel) en in Zuid-Limburg. Elders is de soort zeldzaam. Je vindt ze alleenstaand of in groepjes op wortels van bomen (iepen, essen, beuken) in velden, loof- en gemengde bossen, maar ook in parken en tuinen. Naast de cantharellen is de gewone morielje zo ongeveer de meest geliefde eetbare paddenstoel. Omdat ze zo geliefd is, staat ze ook op de Rode Lijst als kwetsbaar tot zeldzaam. Deze vond ik in het Zuid-Limburgse Elsloo. Zoals je ziet is de ei- of peervormige hoed erg onregelmatig en bestaat uit door ribben verbonden, diepe onregelmatige holtes. De latijnse naam voor deze paddenstoel is Morchella esculenta. Morchella betekent "verschrompeld, oud vrouwtje".

'1095150' door geervannesmeed '1095150' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Maretak

geervannesmeed

De Maretak staat op de Rode lijst van beschermde plantensoorten en zul je alleen maar aantreffen op plaatsen waar kalk in de bodem zit. Om die reden komt hij maar sporadisch voor in ons land, maar op sommige plaatsen in Zuid-Limburg vind je hem in soms grote getale. Dat is bijvoorbeeld het geval in het dorpje Elsloo, langs het Julianakanaal in de directe omgeving van Kasteel Elsloo. Maretak of Vogellijm is een bolvormige struik die altijd groen blijft. Het zijn halfparasieten, die hun water en mineralen aftappen van de vaten van de bomen waar ze op groeien. De gastheerbomen ondervinden daarbij geen last. In het vroege voorjaar, herfst en winter, als met name de populier geen blad heeft, kun je dit wonderlijk iets daar aanschouwen. De struiken bloeien in het vroege voorjaar en uit de vruchtbeginsels ontstaan witte bessen. Maretak met deze bessen erin kennen we als Mistletoe, die tijdens de Kersttijd in huis wordt opgehangen. De Maretak wordt ook wel Vogellijm genoemd vanwege de plakkerige bessen. Wanneer zo’n plakkerige bes met een zaad door een vogel op een geschikte gastheer is uitgepoept, of is afgezet doordat die bijvoorbeeld aan de snavel van een vogel was blijven plakken, weet na verloop van tijd de primaire wortel in het vaatweefsel van de gastheerboom binnen te dringen en kan zich ontwikkelen tot een struik met wel doorsnee van een halve meter.

'1094078' door geervannesmeed '1094078' door geervannesmeed

Sri Lanka

Sri Lanka

Oogsttijd

geervannesmeed

Tijdens onze reis van Negombo naar het Centrale hoogland, zagen we overal groepjes mensen op het land bezig met de verbouw of het oogsten van gewassen. Hier zien we de oogst van rijst. Niks machinaal, maar alles met de hand. Zwaar werk, want de gebruiker van een sikkel moet bij het werk diep bukken of soms zelfs knielen om goed te kunnen te maaien. Ik kan op de foto niet zien of de graanhalmen ook met de andere hand worden vastgehouden, of dat het met een pikhaak gebeurt. Zwaar werk in elk geval, vandaar dat de rug om de zoveel tijd gerecht moet worden en er regelmatig een rustpauze moet worden ingelast, zoals je ook op de foto kunt zien. De rijst wordt vooral voor binnenlands verbruik verbouwd; van het totale landbouwareaal wordt één derde in beslag genomen voor de rijstbouw. De verbouw ervan is echter kleinschalig (70% van de ca. 1,8 miljoen rijstboeren bezit minder dan een halve hectare rijstland), zodat import van rijst noodzakelijk blijft. Hoewel Sri Lanka steeds minder agrarisch is zijn er voor de arme boeren nauwelijks alternatieven.

'1093918' door geervannesmeed '1093918' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Driehoornmestkever

geervannesmeed

Dit zwarte vervaarlijk ogend monster, is een driehoornmestkever, of drietand. De traag bewegende kever is herkenbaar aan de drie horentjes op zijn halsschild, twee grote en een kleintje in het midden. Vandaar ook de naam. Vrouwtjes hebben kleinere uitsteeksels. Zo weet je dus dat dit een mannetje is. Deze kever, met een lengte van 12-20 mm. is een typische heidebewoner; ze kiezen het liefst open, zandige terreinen en met dennen en pijpenstrootje begroeide heidevelden. Ze zijn actief van september tot en met maart, dus ook in de winter. Je krijgt ze niet zo gauw te zien, maar in het begin van de lente als de temperatuur aangenaam is, komen ze toch regelmatig uit hun wel tot 2 meter diep gegraven holletje gekropen.

'1093177' door geervannesmeed '1093177' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Pokkenweer

geervannesmeed

Een wijziging van de tekst had tot gevolg dat de tekst wegviel. Vandaar geen tekst.........................