Ambassadeur deerik

'1092936' door deerik '1092936' door deerik

Duitsland

Duitsland

In de wolken

deerik

Afgelopen jaar december bracht ik mijn eerste en zeker niet laatste bezoek aan Helgoland, een van de Duitse Waddeneilanden. Vanuit Helgoland is het 10 minuten met een bootje naar Dune waar de zeehonden liggen. In december worden de meeste jongen geboren, heerlijke witte knuffels. Ook in het voorjaar is Helgoland interessant, maar dan meer voor de Jan van Genten die hier een broedkolonie hebben. En ja, daar lig je dan, op het strand van Dunne, net geboren en direct al een volleerd fotomodel. Deze lag in wolken zeeschuim, gaf een mooi effect, net alsof hij in de sneeuw ligt. Maar ook ik was in de wolken, het was op en top genieten van de Grijze Zeehonden op Dune.

'1092873' door deerik '1092873' door deerik

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Close Encounter of th

deerik

Ik kon mijn ogen niet geloven toen deze Boommiereneter of tamandoea, op onze laatste ochtend in de Pantanal recht op mij af kwam lopen en mij op een metertje passeerde. Ik was nog verbaasder dat hij vervolgens op mijn zoontje afliep, hij tilde zijn kop op en keek Teun verbaasd aan op ±40cm afstand en vervolgde daarna zijn weg. Het was mijn eerste ontmoeting met een boommiereneter, een om nooit te vergeten! Een mooie compensatie ook voor het niet zien van de reuzenmiereneter die we tijdens een eerdere trip al eens hadden gezien en weer hoog op ons verlanglijstje stond. De tamandoea klom niet veel later een boom in, om daar in een hol te gaan slapen.

'1092390' door deerik '1092390' door deerik

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Met stip

deerik

De Cheeta staat hoog in mijn top 10, favoriete dieren. Vind het een prachtig straaltje evolutie. Alles aan deze kat is gericht op snelheid, zijn slanke bouw, zijn hoge poten, zijn niet intrekbare nagels (spikes), zijn staart (om mee te sturen), het lijntje onder zijn ogen etc etc. Het is en blijft ook een feestje om deze katten te zien en vast te kunnen leggen. Deze foto is genomen in Private Game Park aan de rand van het Kruger NP. Omdat de cheeta's hier gewend zijn aan mensen, mochten we onder het toeziend oog van de een ranger de jeep verlaten om, gewapend met een groothoeklens, mooie plaatjes te maken.

'1063979' door deerik '1063979' door deerik

DuitslandBeieren

DuitslandBeieren

Sneeuw koningin

deerik

Het Beierse Woud is het oudste beschermde natuurgebied in Duitsland. De bossen bij de Tsjechisch/Duitse grens hebben iets onheilspellends. De pure wildernis en de ondoordringbare stukken oerbos de laatste decennia vaak plaatsgemaakt voor meer verzorgde naaldbossen, maar toch zijn er nog mooie stukken oerbos overgebleven. In deze bossen heb je 2 delen waar je diverse diersoorten, weliswaar omheind, in hun oorspronkelijke habitat kunt bewonderen. Ze hebben er behoorlijk de ruimte, je moet soms dus echt de tijd hebben en een beetje geluk ze van dichtbij te zien. Ik ging er dit jaar in februari heen, vooral om Lynxen in de sneeuw te fotograferen. Zelfs met snowboots en 2 paar sokken had ik er koude voeten. Gelukkig wel een paar mooie sightings van deze prachtige dieren gehad.

'1063451' door deerik '1063451' door deerik

DuitslandBeieren

DuitslandBeieren

Rollenbollen in de...

deerik

De winter komt eraan... Deze foto van 2 stoeiende beren is genomen in het Beierse Woud. Het Beierse woud is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Beieren. Het Beierse Woud is geografisch onderdeel van het Bohemer Woud en loopt langs de grens met Tsjechië. Het is een vrij toegankelijk park waar je o.a. beren, lynxen en wolven gaat vinden in een natuurlijke omgeving. Vooral de herfst met de warme rode kleuren en de winter zijn fotografisch gezien mooie periodes hier. De natuurlijke setting, maakt het tot een geliefde plek voor fotografen. Toch sta je vaak lang te wachten tot de dieren zich laten zien, warme kleding is een absolute must!!

'1063332' door deerik '1063332' door deerik

PolenWarschau omgeving

PolenWarschau omgeving

Kung fu fighting

deerik

Ben de vorige week een aantal dagen naar Polen geweest voor de Zeearenden. Niet aan zee, maar in het binnenland, waar ze in de winter veelal te vinden zijn. Het was een ware belevenis om deze giganten, met een spanwijdte van 2,5 meter in actie te mogen zien. Hier deden ze zich te goed aan een overleden reebokje. Erg relaxed ging het er niet aan toe, veel raven op de loer en veel onderlinge strijd tussen de arenden. Ik schat dat er deze dag zo'n 30 à 35 in actie waren. Op deze foto een van de vele gevechten deze dag. Canon EOS 1D-X mkII Canon 500mm 4.0L F/4 ISO 400 1/1250 2/3 onderbelicht

'1048505' door deerik '1048505' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Shared Dining

deerik

Heel de ochtend volgden we al een roedel wilde honden. Van ontwaken tot spelen en van knuffelen tot de jacht. Nadat de volwassenen een wrattenzwijn hadden gevangen, lieten ze deze aan de jongvolwassenen. Dit gaf mij de gelegenheid, om onder het toeziend oog van onze gids dichtbij te sluipen deze foto te maken met een groothoeklens op zo'n meter afstand. Er werd me wel op het hart gedrukt van de prooi af te blijven, nou zo hongerig was ik ook echt niet ;) Eerlijk is eerlijk mijn hartslag ging wel wat omhoog, maar ik voelde me geen moment bedreigd. Kreeg soms wat nieuwsgierige blikken, maar ze waren vooral gefocust op de prooi. Canon EOS 5D Mark III 32mm f/8 ISO 400 1/1250 sec

'1022707' door deerik '1022707' door deerik

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Jaguar vs Kaaiman

deerik

Het is onze laatste ochtend in het gebied van de jaguar. Na enige tijd varen zien we een door het leven getekend mannetje zwemmen. We volgden zo'n 20 minuten, soms ging hij even de kant op, om vervolgens weer verder te zwemmen, tot hij in de bush verdween. We besluiten even te wachten, je weet maar nooit, misschien komt hij terug. Toen ineens, uit het niets, lijken de waterplanten voor ons te ontploffen en zijn we getuigen van een worsteling tussen de jaguar en een forse kaaiman, uiteraard wint de jaguar. Een kippenvelmoment, waar je alleen van kunt dromen om het mee te mogen maken. Enkele minuten later sleurt de jaguar zijn prooi de bush in. Ook het geluid van een krakende kaaiman schedel zal ik nooit vergeten. Het is fotografisch gezien zeker niet mijn beste foto van onze Brazilië trip, maar het moment was onvergetelijk! Tip: Geef niet te snel op in de natuur en ben klaar voor het onverwachte met je camera in de aanslag. Uit het niets kan de situatie veranderen!

'1000704' door deerik '1000704' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Catch of the day

deerik

Dat is natuurlijk een heerlijk moment, als een bonte ijsvogel besluit recht voor jou neus op een stronkje zijn vers gevangen visje te verorberen. Eerst werd de vis flink tegen de stronk aan gemept, waarna hij als een verse haring naar binnen gleed.

'1000653' door deerik '1000653' door deerik

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

King of the Jungle II

deerik

En ineens stond hij daar weer, de jaguar, uitkijkend over de rivier. Het is een uit de kluiten gewassen mannetje welke we al een half uur probeerden te volgen. Soms verdween hij in de donkere jungle, om even later weer een stukje verder aan de oever tevoorschijn te komen. Een machtige indrukwekkende verschijning, de king of the Jungle!

'1000171' door deerik '1000171' door deerik

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

De boom in met die...

deerik

We liggen al een een tijdje te wachten bij twee jaguars die behoorlijk verscholen in de bosjes liggen. Ik hoop op wat interactie tussen deze twee. Dan horen we dat er op een andere plek een jong mannetje is gezien dat aan de wandel is, we besluiten te blijven want hij kan zo de jungle in lopen. 20 minuten later horen we dat hij een boom is ingeklommen. Dit komt, in tegenstelling tot luipaarden, bij jaguars niet vaak voor. Dus, gas erop en zo snel mogelijk daarheen. Het is een dik kwartier varen en we zijn de 20e boot die bij deze sighting aankomt. Onze piloot weet de boot echter precies daar neer te leggen waar ik graag wilde liggen. Hulde aan Carlos. Ruim een uur hebben we hier nog genoten van deze jaguar.

'994589' door deerik '994589' door deerik

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Impala trapje

deerik

Als je op safari gaat wordt er bij de eerste impala direct gestopt, bij de 100ste wordt er al snel doorgereden, alweer een impala... Toch stop ik er nog regelmatig voor, en niet alleen als er een in een boom hangt of er een op een heuvel staat vol met ossenpikkers, nee juist als ik een andere interessante setting zie, op zoek naar dat net wat andere plaatje. Dit was zo'n setting, een waar er tientallen dicht op elkaar in de schaduw stonden.

'993648' door deerik '993648' door deerik

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

De Amerikaanse...reuz

deerik

De Amerikaanse reuzenijsvogel kan ruim 40 cm worden. Deze soort kom je in de pantanal zo vaak tegen, dat je er na een paar dagen niet voor stopt. Ik schat dat we in de 10 dagen daar minimaal 1000 ijsvogels (4 soorten) hebben gezien.

'992060' door deerik '992060' door deerik

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

King of the Jungle

deerik

De Jaguar is voor mij echt de 'King of the Jungle', te meer ook omdat de leeuw niet echt in de jungle leeft. De jaguar is na Tijger en Leeuw de grootste kat. 8 jaar geleden bezocht ik ook al de Pantanal, toen pech met het weer en maar 1 jaguar gezien. In augustus zaten we 3 dagen bij Porte Jofre, DE plek om de jaguar te spotten, ik hoopte er dit keer 3 a 4 te zien. Het liep echter anders, we kregen er 22 te zien!!! Echt bizar, veel zeldzamer dan een luipaard in Afrika bijvoorbeeld. Zwemmend, jagend, klimmend, lopend, drinkend, relaxend noem maar op, bijna alles waar ik van droomde. Zo ook deze dame, die net toen wij op weg terug waren, ineens een zandbank op kwam lopen, helemaal vrij poserend, priceless!!!

'990154' door deerik '990154' door deerik

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Catch of the day

deerik

Deze zomer o.a. 10 dagen naar de Pantanal geweest, wat een vreselijk mooi en rijk wildlife gebied. Het verbaast mij hoe weinig mensen dit gebied kennen. De Pantanal is het grootste drasland gebied ter wereld en 5x zo groot als Nederland! Bijgaand een eerste foto van deze trip, een jonge moerasbuizerd die een vis aan de haak slaat.

'864359' door deerik '864359' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Dorstig stel

deerik

Als je in een hut zit te wachten op vogeltjes, zijn een paar dorstige apen een ware traktatie. Aan hun ogen te zien hebben ze me in de gaten ;)

'858471' door deerik '858471' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Vriendelijke Reus

deerik

Tijdens mijn laatste trip door Zuid-Afrika heb ik weer veel close encounters met olifanten gehad. Heb blijft genieten zo dichtbij deze reuzen te kunnen komen, ondanks dat ik wel eens weg heb moeten duiken in Jeep voor een slurf of slagtand;) Deze reus had net een stofbad genomen en trok zich al etend, niets van ons aan.

'846596' door deerik '846596' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Top Model

deerik

Tijdens een gamedrive door het Zimanga Private Game Reserve, stuiten we een groep leeuwen. Dit mannetje ging bovenop een soort dam, in de laatste gouden zonnestralen van deze dag, heerlijk voor ons poseren. Onze gids positioneerde de jeep perfect om hem lekker vrij tegen lucht vast te kunnen fotograferen.

'845886' door deerik '845886' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

100% Olifant

deerik

Olifanten blijven mooie indrukwekkende dieren om te ontmoeten. Al helemaal als ze op een paar meter afstand of nog minder staan. Zo ook deze. Het gaf mij kans om een foto te maken die 100% gevuld is met Olifant.

'845851' door deerik '845851' door deerik

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Shoot them!!

deerik

Omdat het een gekte van jewelste was in het park, de koning ging op safari, besloot ik bij onze lodge wat te relaxen. Alleen al 350 man/vrouw personeel en meer dan het dubbele aan bewakers, pfff... wat een gekkenhuis. Ik lig op bed, tot het moment dat mijn maatje aan komt lopen, 'er staan 9 neushoorns bij de waterhole!!!'. Ik dus snel mn tas gepakt en speer naar de waterhole, er stonden er wel 14! Fanatiek begin ik plaatjes te schieten, maar de neushoorns gaan verder naar rechts, waar alle bewakers en staff ed van de koning staan. Ik wurm me er al fotograferend een beetje tussendoor. Krijgt wat vreemde blikken maar doe mn ding.... en schuif verder naar 'rechts', stiekem tussen de beveiligers en bewaking van de koning door. Dan komen er 3 kolossen mijn kant op, ik ga op de grond liggen, half onder het hek en maak mn plaatjes. Achter mij hoor ik ineens 'Yeahh man, Shoot them'. Als ik omkijk staat een generaal me lachend aan te kijken en wijst naar mn telelens en de neushoorns. Ik lijk wel een sluipschutter vind hij, zoals ik onder de prikkeldraad doorkruip ;). Laat hem een foto zien en snel vervang ik mn telelens, want ze komen wel heel dichtbij. Duik weer op de grond en maak o.a. dit plaatje, ze staan op een kleine 4 meter van me vandaan, met alleen een paar grassprieten ertussen. Als ik nog vol adrenaline opsta, blijk ik naast de koning van Swaziland te staan en krijg ik nog meer verbaasde blikken van de bewaking. Ik pak mn telefoon, kiek snel de Koning en laat de verbaasde menigte achter me, een close encounter en een paar mooie foto's rijker.

'572202' door deerik '572202' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Heads-up

deerik

Deze twee jonge bullen waren lekker aan het stoeien bij een moederpoel. Het lijkt mij niet echt een pretje zo'n hoorn onder je kin geduwd te krijgen ;) Hluhluwe is een wat minder bekend park in vergelijking met het Kruger NP, maar zeker een aanrader. Vooral de neushoorns zijn er top maar ook de wilde honden zijn er vaak geziene gasten!

'571635' door deerik '571635' door deerik

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Baardmans

deerik

Omdat ik echt verliefd op ze ben geworden, nog een foto van een baardmannetje op een zonnige winterdag. Echt een dagtripje waard om van deze beauty's te genieten in eigen land!

'571595' door deerik '571595' door deerik

ChiliTierra del Fuego

ChiliTierra del Fuego

De Keizer

deerik

De keizeraalscholver (Leucocarbo atriceps, synoniem: Phalacrocorax atriceps) is een aalscholver die je in Zuid-Amerika en Antarctica aantreft. Het was nog best een uitdaging om deze foto zo te maken vanuit een schommelende zodiac.

'571503' door deerik '571503' door deerik

ChiliTierra del Fuego

ChiliTierra del Fuego

IJs bij Ainsworth Bay

deerik

Ruim een jaar geleden maakte ik voor Columbus de cruise naar Kaap Hoorn. De eerste dag gingen we aan land bij Ainsworth Bay, een lange fjord midden in vuurland. Te midden van het Darwin-gebergte op, vernoemd naar Charles Darwin, die hier langskwam tijdens zijn befaamde tocht op het onderzoeksschip HMS Beagle. ‘Dit hele landschap is geschapen door gletsjers,’ legt onze gids uit terwijl we een wandeling maken door het poolbos, langs watervallen en baaien. De kustlijn wordt geflankeerd door ijsschotsen die van gletsjers zijn afgebroken, wat weer mooie plaatjes oplevert.