Ambassadeur corriedewinter

'1098152' door corriedewinter '1098152' door corriedewinter

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Vaar door de kanalen.

corriedewinter

Wuzhen ligt ten noorden van de stad Tongxiang in de provincie Zhejiang. Dit gebied achter Shanghai is éen grote lagune met eilanden, meren en kanalen waarlangs handelssteden ontstonden, zoals het bekende Suzhou, maar ook Tongli en Wuzhen. Het oudste gedeelte van Wuzhen is meer dan 1300 jaar oud en is een echte waterstad, vergelijkbaar met Venetië. Hier doen de waterwegen dienst als straten, met markten langs de oevers. De lokale inwoners varen de stad rond in hun boten terwijl de marktkooplieden hun waar aan de man proberen te brengen. De overvloed aan grondstoffen in de regio heeft ervoor gezorgd dat Wuzhen ook wel de “stad van rijst, vis en zijde” wordt genoemd. In goede tijden kwamen hier dan ook veel rijke handelaars uit Shanghai wonen. Wij logeerden net buiten het centrum van de oude stad in een gezellig guesthouse, traditioneel rond een binnenplaats gebouwd. Logeren in het centrum is erg duur en bovendien is het er druk met Chinese toeristen uit de omgeving. De oude stad is alleen toegankelijk per boot (gratis), maar je betaalt wel entree, ongeveer 20 euro pp. Ga vooral vroeg of tegen de avond, dan hebben de mensen tijd voor een praatje. Hier zie je een van de kanalen aan de buitenrand van de oude stad. Er wordt gewoon gewerkt: de vuilnisophaaldienst vist rommel op en de winkeltjes op de oever zijn al in vol bedrijf. Let eens op de antieke houten kamers die boven het water hangen. Zo kan je makkelijker bij het water komen. Je kunt ook zelf met een local door de kanalen varen, maar hij moet wel een vergunning hebben. Vraag ernaar bij je guesthouse.

'1098123' door corriedewinter '1098123' door corriedewinter

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Wachten tot het eb is

corriedewinter

St. Michael's Mount bij het plaatsje Marazion in Cornwall was vroeger een klooster dat beheerd werd door de monniken van Mont Saint Michel in Frankrijk. De Mount is wel veel kleiner dan zijn grote broer. Nu woont de familie Saint Aubyn op het kasteel. Het is vloed, de kasseienweg naar het eiland staat onder, dus je moet uren wachten om het eiland lopend te bereiken. Bovendien is het avond, de familie en de overige 90 bewoners hebben rust nodig. Wij logeerden in Marazion, dus we hebben het kasteel in alle weersomstandigheden gezien. Vanuit het hotel hadden we vrij uitzicht op het eiland. Deze paarse versie vind ik zelf wel heel mooi.

'1098063' door corriedewinter '1098063' door corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Safari in eigen stad:

corriedewinter

En hier zie je dan de gelukkige vader en moeder van de vorige foto. Het drijvende nest is gebouwd, er zijn vier eieren gelegd, waarvan er twee zijn uitgekomen. De jongen kunnen zelf zwemmen, maar ze zitten het liefst op de rug van de ouders in de donsveren. Zelfs tijdens het duiken blijven ze zitten! Af en toe krijgen de kleintjes liefdevol een veertje aangereikt om de spijsvertering te bevorderen. De veertjes vormen een bal in de maag en verzamelen onverteerbare resten zoals graten. Heel soms zie je braakballen liggen. Een vertederend gezicht.

'1098002' door corriedewinter '1098002' door corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Safari in eigen stad:

corriedewinter

De maanden mei en juni zijn de perfecte maanden om (water)vogels in je eigen stad te observeren. Je zult verbaasd staan over zoveel wildlife op een relatief klein oppervlak. Reigers, aalscholvers, meerkoeten, waterhoentjes, nijlganzen, zwanen, duikeendjes, dodaarsjes: ze komen allemaal voorbij in de grachten van vestingstad Brielle waar ik woon. Ik ga zelf ieder jaar wel even kijken naar de futen: het is zo leuk om ze met hun kleintjes op hun rug te zien zwemmen. Op deze foto zie je wat eraan vooraf ging: De futen hebben zojuist gepaard en pa is heel gelukkig. Hij heft zich hoog op uit het water en schudt druk met zijn kop. De druppels vliegen in het rond. Nu eerst maar eens een nest bouwen, weg van de massa en nieuwsgierige fotografen.

'1097968' door corriedewinter '1097968' door corriedewinter

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Heb ik wat van je an?

corriedewinter

Op de Dam in Amsterdam: 'Wat kijk ie nou naar mij? Heb ik soms wat van je an? ' 'Nou, ik vind jou gewoon mooi duif, weet je dat je afstamt van de rotsduif (Columba livia)?' 'Nou en? Ik heb geen kapsones hoor, noem mij maar gewoon duifie. En hebbie nog wat voor mijn, zaadjes of zo? Ik zal echt niet douwe hoor zoals in dat liedje. Douw niet zo Duifies, Dring niet zo Duifies, Iedereen krijgt hier toch zat, Pas op mijn nieuwe sokke, En niet zo schrokkebrokke, Jij hebt al zoveel gehad. Alleen een foto? Wat heb ik daar nou an?'

'1097896' door corriedewinter '1097896' door corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Hoeveel beschermde...

corriedewinter

Het is weer kikkertijd, de eerste lichting kikkertjes hupt bij ons over het terras. De ouders hebben weer tijd voor de volgende fase: het is een gekwaak van jewelste. Deze groene kikkers gaan vooral tekeer als er een vliegtuig overkomt. Misschien zien ze deze als concurrent. De groene kikker is beschermd, dus je moet hem met rust laten. Gewoon oordoppen in in mei juni en je ziet er steeds meer verschijnen. De dieren herken je o.a. aan de lichtgroene streep over de rug die nooit van kleur verandert. Een ander kenmerk zijn de wangen: de groene kikker heeft, in tegenstelling tot de bruine kikker met een volledig bruine wang, een rondje op de zijkant van de kop dat een bruinige kleur heeft. Wil je een poging doen om ze te tellen? Ik schrijf je in een PB of je het goed hebt!

'1097844' door corriedewinter '1097844' door corriedewinter

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Luiaard in actie bij.

corriedewinter

Wij logeren in een kamp bij de Naso-Teribe Indianen aan de Teribe rivier. Het omringende oerwoud wordt weinig bezocht. Sommige delen zijn nog nauwelijks in kaart gebracht. In het oerwoud leven ook deze kleine luiaards (drievingerige soort) Ze trekken zich niets aan van de mensen in het kamp en gaan gewoon hun gang. Deze luiaard heeft het moeilijk. Het is tijd voor zijn wekelijkse behoefte, dus hij moet naar beneden. Hij weet alleen niet goed hoe hij naar beneden moet, want de takken waarlangs hij naar beneden wil gaan zijn erg dun. Hij blijft proberen, maar hij maakt het later nog erger en hangt uiteindelijk een half uur aan een dunne tak te bungelen. Gelukkig lukt het hem om terug te komen en de volgende morgen zien we hem weer zoals luiaards horen te zijn: slapend.

'1097791' door corriedewinter '1097791' door corriedewinter

China

China

Weg van de massa In..

corriedewinter

We zijn net de Perzikbloesemrivier in Chuxi in de provincie Fujian overgestoken en hebben nu een mooi uitzicht op het dorp en het 'aarden huis' (links) waar wij logeren. Deze tulous waarvan er hier al 32 staan, dienden in vroeger tijden als bescherming tegen indringers. De families, soms wel 800 mensen uit verschillende generaties in één tulou, konden zo redelijk beschermd leven. 'Onze' tulou is niet zo groot, er zijn 34 gastenkamers. Zoals je ziet, zijn er alleen ramen op de bovenste verdieping en er is maar één ingang, die 's nachts dicht gaat. Het pad naar het dorp leidt langs rechthoekige tulous, die volgens hetzelfde principe zijn gebouwd. In dit dorp logeer je echt weg van de massa, omdat het moeilijk is om er te komen en je bovendien nog veel moet klimmen. Wij genoten van het dagelijks leven met eindeloos veel thee en een feestelijke marionettenvoorstelling in de avond.

'1097751' door corriedewinter '1097751' door corriedewinter

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Ga eens naar de...gei

corriedewinter

De geitenmarkt in Nizwah is wereldberoemd en hier moet je ook zeker naartoe, maar als je ook kamelen wilt zien, ga dan eens naar de kamelen- en geitenmarkt en souq in Sinaw. Het plaatsje ligt middenin de A’Sharqiyah woestijn en iedere morgen is er markt. Je moet natuurlijk vroeg op om iets van de dierenhandel te zien. Later kan je nog struinen over de andere markten en de souq. De sfeer is ontspannen en zeker vroeg in de ochtend zie je weinig andere toeristen. Dit jongetje speelt met een geitje, hij is er helemaal weg van. Zijn vader vindt het eerst wel een leuk gezicht, maar later is hij niet zo blij als de witte dishdasha van zijn zoontje onder de geitenpoep zit. Toch zullen de ouders nooit in het openbaar hun kinderen terechtwijzen, want stemverheffing is not done. Overigens heeft onze gids toestemming gevraagd of ik het jongetje mocht fotograferen. Vrouwen spreken nooit rechtstreeks een man aan.

'1097643' door corriedewinter '1097643' door corriedewinter

PortugalPorto

PortugalPorto

Neem de tuktuk in...P

corriedewinter

Porto is een fantastische stad om in het najaar naartoe te gaan. In september is het nog heerlijk weer en het is veel minder druk. Lopen is leuk, maar verken de stad ook eens met een tuktuk! In de oudste wijk van Porto, Ribeira, die aan de rivier de Douro ligt, zijn de straten smal en heel steil en dan is het ideaal om een rondleiding te krijgen van een enthousiaste student met tuktuk. Onze vrolijke gids Maria wist niet alleen veel te vertellen over de stad, ze liet ons ook plekjes zien die niet in de reisgidsen staan en stopte regelmatig om een praatje met de bewoners te maken. We zijn vroeg begonnen, dus de terrasjes zijn nog niet ingericht. De eigenaar van het café heeft dan ook alle tijd voor ons. NB Zelf rijden zonder gids is ook mogelijk: €60 per uur, met chauffeur in klein groepje: €12 p.p.

'1097578' door corriedewinter '1097578' door corriedewinter

BelgiëVlaanderen

BelgiëVlaanderen

Ontmoet een haas van.

corriedewinter

Afgelopen weekend maakten we een prachtige wandeling door en langs Het Zwin in België. Het hier opgezette park is een eldorado voor vogels die op de grens van zout en zoet leven. Er zijn dan ook vele kijkhutten gevestigd, waar vrijwilligers uitgebreide informatie geven over wat er te zien is. Aan de Nederlandse kant, in Cadzand is het park vrij toegankelijk, in België betaal je entree. Vanuit Knokke-Heist wandel je langs de Zeedijk en het strand en daar heb je ook vrij uitzicht op het Zwin. Hier kwam ik deze haas tegen, gecreëerd door Barry Flanagan. Deze springende haas: 'Hospitality' geheten is het broertje van de haas: 'Thinker on the rock' op de Neude in Utrecht. Ik ben benieuwd of de haas bij het Zwin net als zijn broer ook wel eens een sjaal om krijgt als hij het koud heeft. Extra info VVV Knokke-Heist: Flanagan is één van de markantste figuren uit de naoorlogse beeldhouwkunst. Hij behoort nog tot de zeldzame groep hedendaagse kunstenaars die te bevatten zijn voor de brede lagen van de bevolking. Zijn majestueuze bronzen hazen, geplaatst in openbare ruimten, zijn wereldberoemd. Niet alleen in de duinen aan de rand van de Zwinvlakte, maar ook op Park Avenue in New York en in het Grant Park van Chicago zijn ‘de hazen’ een landmark geworden. Het dier staat voor vrijheid, onafhankelijkheid, dynamiek, vruchtbaarheid, kracht en individualiteit. Een haas en geen konijn, wat men eerder in deze biotoop verwacht, laat zich perfect integreren in onze duinen. ‘Hospitality’ staat symbool voor onze gastvrije badstad. In de volksmond is het kunstwerk gekend als ‘keuning van ’t Zwin’, ‘Bugs Bunny’ of simpelweg ‘’t keun’.

'1097523' door corriedewinter '1097523' door corriedewinter

NoorwegenOslo

NoorwegenOslo

Ga het dak op van het

corriedewinter

We waren al vaker in Oslo, maar zo mooi als het toen was, vergeet ik niet snel. We staan hier op het dak van het Oslo Operahuset , een gebouw met veel marmer en glas aan de rand van de Oslofjord , dat lijkt op een enorme ijsberg die oprijst uit het water. We zijn op het schuine marmeren dak tot aan de toneeltoren van wit aluminium gelopen. De toren lijkt beschreven te zijn met brailletekens; maar in werkelijkheid zijn het oude weefpatronen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de fjord. Het dak is een ontmoetingspunt voor jong en oud: tegen de avond is het druk, want wat is er nu mooier dan de zon te zien ondergaan boven de Fjord!

'1097484' door corriedewinter '1097484' door corriedewinter

IndiaKerala

IndiaKerala

Op het dorpsplein...e

corriedewinter

We maakten lange gelden onze eerste trip naar Zuid-India en wat hebben we daar genoten! We keken onze ogen uit in de kleine dorpjes waar we kwamen: kippen, koeien, aangestampte aarde, vriendelijke mensen met kleurige sari's, een warm welkom. Hier zie je een dorpstafereeltje dat op mijn netvlies gebrand staat. Vooral de prachtig beschilderde ossenkar, die ook bij festivals wordt gebruikt, valt op. Deze foto is gemaakt in de provincie Kerala, een van de mooiste provincies die ik ken.

'1097433' door corriedewinter '1097433' door corriedewinter

PortugalGuimaraes

PortugalGuimaraes

Mijn eerste bruiloft

corriedewinter

We zijn in de oude hoofdstad van Portugal, Guimaraes, bij het plein Largo da Oliveira. Guimarães is de geboortestad van Alfonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Hier werden de pelgrims die in de middeleeuwen naar Santiago de Compostella trokken onthaald. Tegenwoordig is het plein met de vele terrasjes een ontmoetingsplaats voor bewoners en toeristen en de kerk op het plein, Igreja de Nossa Senhora da Oliveira, is een gewilde plaats om te trouwen. Het is vooral op vrijdag druk. Dit jongetje staat met de hele familie en de bruidegom te wachten tot de bruid arriveert. Hij speelt een beetje op de rode loper. Let eens op het pofbroekje en de schoentjes. Zoiets droeg mijn broer ook in 1950 (!) De kerk zelf is de moeite waard, maar is tijdens trouwdiensten gesloten.

'1097365' door corriedewinter '1097365' door corriedewinter

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Paw patrol in de mall

corriedewinter

In de Dubai Mall is niets te gek. Je vindt er zoveel winkels met de nieuwste gadgets dat het je duizelt. TV met 8 K, niets bijzonders. Er schijnt genoeg geld te zijn; ik zie overal mensen met tassen vol spullen lopen. Deze dames houden het misschien rustig, of ze kijken op hun telefoon waar ze nu weer eens naartoe zullen gaan. Hun zoontje loopt er wat verloren bij met zijn nieuwe speeltje: een hondje van de serie paw patrol. Chase de politiehond kan zelf lopen en praten, maar hij geeft geen antwoord als je wat vraagt. Kost maar 30 euro.

'1097303' door corriedewinter '1097303' door corriedewinter

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Kinderdag in Shanghai

corriedewinter

We ontmoeten deze kinderen op de Bund van Shanghai, een lange promenade langs de Huangpurivier in het midden van de stad. Het is kinderdag*, de kinderen hebben een middag vrij van school. Wat is er dan leuker om op de Bund een ijsje te halen, wat te gaan varen en tot slot verwend te worden met speelgoed? We kijken samen naar een van de hoogste en indrukwekkendste skylines ter wereld. Het is het district Pudong; de Oriental Pearl Tower valt het meest op. Deze is aan het begin van de jaren negentig gebouwd als radio- en televisietoren. De in totaal elf bollen stellen parels voor. In de drie grootste bollen vind je een observatiedek, zelfs een met een glazen vloer. De kinderen hebben wel genoeg gezien, ze willen actie. Wij gaan ook verder, want het is behoorlijk warm in de volle zon. *De Internationale Kinderdag (International Children’s Day), die op 1 juni gevierd wordt vindt zijn oorsprong bij de Geneva conventie voor het welzijn van kinderen in 1925. Deze dag wordt vooral gevierd in (voormalig) communistische landen zoals China en veel Oost-Europese landen. (Wiki)

'1097249' door corriedewinter '1097249' door corriedewinter

UgandaMurchison Falls NP

UgandaMurchison Falls NP

In de oever van de...

corriedewinter

Op weg naar Murchison falls hoor ik op en bij de oever het geknor van de nijlpaarden, ik zie ze eten en slapen. Verderop varen we langs enorme krokodillen, olifanten en bavianen. Ik hoor ook overal het hoge geluid van de ijsvogels. Deze zwart-witte soort (de pied kingfisher) houdt de wacht bij zijn nesttunnel in de oever. De tunnel is minstens een halve meter lang met aan het eind het nest met soms wel 7 eieren. Na 3 weken komen de eieren uit. Het voeden in het donker gaat als volgt: pa of ma komt binnen met een doodgeslagen visje, dat zo omgedraaid is dat het makkelijk naar binnen glijdt. Er volgt wat geknor en het jong dat zijn kopje het hoogst optilt, krijgt de vis. Als moeder nog aan het broeden is, gaat ze even opzij, of ze gaat zelfs achteruit de tunnel uit. IJsvogels kunnen na een maand zelfstandig vliegen en worden dan ook onmiddellijk door hun vader het territorium uitgejaagd. De vogels hebben meerdere legsels per jaar.

'1097156' door corriedewinter '1097156' door corriedewinter

MadagaskarToliara

MadagaskarToliara

Lol met de Vezo...kin

corriedewinter

We hebben na een tochtje met de pirogue van een van de vissers van de Vezo stam weer aangelegd bij het dorp, eigenlijk een verzameling hutten op het strand. Naast het dorp ligt ons hotel boven op het duin. Ik blijf nog even en heb veel lol met de kinderen die op een boomstam laten zien hoe ze de golven trotseren. Waarschijnlijk worden ze later ook visser, veel ander werk is er niet te doen. De vissers nemen je graag mee voor een tochtje, extra inkomsten zijn zeer welkom. Maak een afspraak via een van de hotels in Mangily, bijvoorbeeld hotel Longa Vezo, of direct met de vissers. Ze spreken meestal geen Engels, wel Frans.

'1097122' door corriedewinter '1097122' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Dit is géén egel!

corriedewinter

Dit is geen egel. In de verste verte geen familie zelfs. Ja, hij rolt zich op tot een stekelige bal als hij 's nachts gestoord wordt tijdens het speuren naar insecten, wormen en andere lekkere hapjes. En hij lijkt in bijna álles op een egel. Dit diertje is echter de kleine tenrec, formaat hamster. We zagen hem in het Spiny forest, een stekelig bos met baobabs waar hij lekker lag te slapen. De tenrecs zijn dus geen familie van de egels: zij behoren tot de superorde Afrotheria, die onder andere ook de zeekoeien, olifanten en klipdassen omvat. Ze zijn een voorbeeld van evolutie waarbij onverwante soorten vergelijkbare kenmerken ontwikkelen; zoals een vleermuis en een vogel allebei vleugels hebben maar niet tot dezelfde familie behoren. Zo zijn er naast twee soorten tenrecs die wat op egels lijken (de grote en kleine egeltenrec) ook tenrecsoorten die lijken op spitsmuizen, opossums en zelfs otters. Tenrecs zijn verrassend goede klimmers die ook deels in struiken leven. Ze eten voornamelijk insecten, mogelijk af en toe ook andere dingen, zoals fruit en jonge muizen. Leeftijd: 7-10 jaar

'1097078' door corriedewinter '1097078' door corriedewinter

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Ski Dubai: tuben,...b

corriedewinter

Mocht je het erg warm krijgen in Dubai waar het buiten 40 graden is, ga dan eens naar de mall of the Emirates, waar je in ieder geval al in de airco kunt winkelen in de meer dan 500 winkels. In Magic Planet vind je bioscopen, games, een pretpark, alles is mogelijk. Eten en drinken uit alle windstreken? keuze te over. Wij aten een heerlijke Indiase thali in de foodcourt. Nog extremer? Ga dan skiën, snowboarden, rodelen, tuben of in een grote bal een sneeuwparcours afglijden. Wel eerst met de stoeltjeslift naar boven en dan kan je los op de 400m helling. Zelfs aan ervaren skiërs is gedacht: er is een zwarte piste met een helling van 35 graden. Prijs inclusief uitrusting €49 voor 2 uur. Wij keken gratis vanaf de eerste verdieping. Beneden heb je terwijl je je telefoon checkt, een filmpje kijkt met je kind (rechts) een kopje koffie bestelt (vooraan) mooi zicht op de bobsleebaan en het speelpark.

'1097041' door corriedewinter '1097041' door corriedewinter

SpanjeGranada

SpanjeGranada

El nino de las...pint

corriedewinter

In de Cuesta del Caidero , een straat ten noordwesten van het centrum van Granada, zie je, naast vele andere, een muurschildering van dit vrolijke meisje. Naast haar is geschreven: arte para todos colega! Zoiets als kunst is voor iedereen. Je ziet in haar hand een kale streep lopen. Dat was een paaltje dat verwijderd is. Later zag ik op internet dat er een lolly van gemaakt is. Ga zeker eens kijken, er zijn vast nieuwe schilderingen bijgekomen.

'1096963' door corriedewinter '1096963' door corriedewinter

OmanMusandam

OmanMusandam

Traditioneel gekleed.

corriedewinter

Oman is een verrassend land. Je verwacht overal woestijn en droogte, maar in het zuiden wordt het landschap in september groen vanwege de moesson. Nu zijn we in de noordelijke exclave Musandam, waar diepe fjorden het land binnendringen. In de fjorden zit heel veel veel vis waar weer dolfijnen op afkomen. De vissers die langs de fjord wonen in kleine dorpen, leven er goed van. Ze hoeven namelijk geen belasting af te dragen en er mogen ook geen vissers uit andere delen van Oman vissen. Deze mevrouw zit voor haar huis een soort riet te vlechten. Ik heb even met haar gepraat, maar kon er niet achter komen wat het moest worden. Het lijkt alsof ze een snor heeft, maar het is een snavelmasker, een gezichtsbedekking die oorspronkelijk door bedoeïnenvrouwen samen met een sjaal gedragen werd ter bescherming tegen stof en warm zand. De Omaanse vrouwen naaien hun maskers zelf. Ze gebruiken hiervoor een papiersoort die aanvoelt als leder. Het gezichtsmasker komt voor in diverse vormen, maar heeft dezelfde basis. Het bedekt traditioneel een stuk van het voorhoofd en heeft een stoffen lijntje dat over de neus loopt. Het onderste deel van het gezicht, van de mond tot aan de kin, zit deels of volledig verstopt achter het masker. Je ziet bij deze mevrouw het lijntje wel, maar het bovenste deel zit onder haar sjaal. Ik mocht wel een foto maken, maar niet te dichtbij, dat werd niet gewaardeerd.

'1096914' door corriedewinter '1096914' door corriedewinter

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Hijs de zeilen met de

corriedewinter

We zijn RN 7 afgereden tot aan de westkust. De kustweg van Tulear naar Ifaty was tot voor kort een zandweg waar je het beste met een taxibrousse over kon rijden. Tegenwoordig is deze weg met hulp van China gedeeltelijk verbeterd tot een asfaltweg, de RN9. China wil op deze manier gemakkelijker katoen naar de havens vervoeren. Wij logeerden ver van de hoofdweg in Mangily. Naast ons hotel ligt een vissersdorp. Hier wonen de Vezo, een van de kleinste stammen van Madagaskar. De pirogues met de patchwork zeilen van oude rijstzakken zijn nog volop aan het vissen in het diepere water van de lagune. Je kunt voor een klein bedrag een ochtend met de Vezo mee. De visser vaart langs de kust naar een ander strand waar hij een maaltijd van vers gevangen vis klaarmaakt. Het is heerlijk snorkelen, je ziet de mooiste vissen in het ondiepe water. Neem wel zelf een snorkel mee, de vissers gebruiken de snorkel zelf ook bij het speervissen. Sommige vissers spreken een beetje Frans. Engels is lastig, maar in je hotel is er altijd wel iemand die iets voor je kan regelen. Wij logeerden in hotel Bellevue in Mangily, dat sinds 2014 door Jimmy en Olivia wordt gerund. De kamers met ruim balkon liggen direct aan het strand of iets hoger. Het uitzicht is fenomenaal.

'1096875' door corriedewinter '1096875' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Diner in Kibaleforest

corriedewinter

We overnachten in een van de onderkomens van Nature Lodges in de buurt van Kibaleforest, waar we de chimpansees gezocht en gevonden hebben. Dit was een prachtige ontmoeting, maar niet minder leuk is een wandeling op het terrein van het kamp, waarbij je gegarandeerd roodstaart- en Colobusapen ontmoet. Deze franjeaap, vanwege de witte franje aan de zijkant van zijn lijf, zit heerlijk te eten en trekt zich niets van me aan. Als je goed kijkt, zie je aan de knokkels dat hij maar vier vingers heeft. Daardoor kan hij extra goed door de bomen slingeren. De onderkomens zijn luxe safaritenten met badkamer, ecotoilet (hoopje op bananenbladeren, zand erover, klep open en je ziet er niets meer van) en douche (warm water op afroep) of je staat op de camping met centraal sanitair op plateaus, waarbij iedere tent uitzicht heeft op een riviertje.