agrotewal

'1096970' door agrotewal '1096970' door agrotewal

NoorwegenNoord Noorwegen

NoorwegenNoord Noorwegen

Norway Story, afzien.

agrotewal

Op pad met de camper is een ervaring die ik iedereen wel zou kunnen aanbevelen. Zeker in een land als Noorwegen wat heel geschikt is om te ontdekken met een camper. Je mag vrijwel overal kamperen zolang het maar 150 meter van de bebouwing af ligt. Volmondig kan ik zeggen dat de poolcirkel voldoet aan de eisen. En toch hebben wij het niet aangedurfd om er te overnachten. Een dag of tien geleden vroor het er 's nachts nog dat het kraakte en de sneeuw lag 2 meter hoog. Voor de man op de foto was de snijdende wind afzien en hij ploetert door het smeltwater van die dag. Met deze foto wil ik iedereen bedanken voor de fijne reacties na mijn titel RR van de week.

'1095842' door agrotewal '1095842' door agrotewal

MarokkoWestelijke Sahara

MarokkoWestelijke Sahara

Op pad met de camper

agrotewal

Reizen met de camper is voor mij het ultieme genieten van onbekende plaatsen en mooie landschappen. De Westelijke Sahara is een gebied waar niet veel mensen wonen of naar toe gaan, dus alle ruimte voor de camper. Al moet ik erbij zeggen dat de plek waar we staan op de foto erg geliefd is bij camperaars. Nu de camper bepakt en bezakt voor de deur staat en het reizigersvirus heeft toegeslagen rest me niet anders dan jullie een hele fijne actieve lente en zomer te wensen. Wij gaan naar het hoge Noorden en vervolgens naar Zuidoost Europa.

'1095773' door agrotewal '1095773' door agrotewal

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Uitzicht over Rabat

agrotewal

Met de camper naar Rabat, dat is nog een dingetje. Het is een hele toer om de stad in en uit te gaan door de grote drukte. Maar de stad is zeker een bezoekje waard. De medina is mooi en voor Marokkaanse begrippen schoon en als je wilt kun je met de camper bij de rivier overnachten. Toch heeft de stad geen bijzondere aantrekkingskracht voor mij. Maar eerlijkshalve moet ik erbij zeggen dat ook Marrakesh en Fez me niet echt raken.

'1095732' door agrotewal '1095732' door agrotewal

MarokkoChefchaouen

MarokkoChefchaouen

Sinaasappels in...ove

agrotewal

Sinaasappels in het voorjaar en de winter wordt Marokko ermee overspoelt, mensen kopen dan ook geen kilo maar zakken vol. De prijzen varieren van 25 cent de kilo tot 80 cent, dus wel even opletten waar je dit lekkers koopt. Op de een of andere manier zijn deze vitaminebommetjes daar veel lekkerder dan hier. Deze man had zijn handen vol in een straatje van Chefchaoeun.

'1095713' door agrotewal '1095713' door agrotewal

MarokkoTafraout

MarokkoTafraout

We zijn er klaar voor

agrotewal

Het amandelfestival is een feestje om mee te maken, het hele stadje verandert in een bruizend gebeuren. Overal aanplakbiljetten opbouw van podia en markten het kan niet op. Voor mij het absolute hoogtepunt zijn de races met paarden net buiten het dorp. Er is veel muziek en iedereen geniet. De mensen op de foto zijn in afwachting van een concert, ik moet zeggen dat de muziek niet iets is waar ik vrolijk van word, maar smaken verschillen. Wanneer het festival plaatsvind is moeilijk te zeggen, geen vaste datum maar een feest wat georganiseerd wordt als de amandelbomen in bloei staan.

'1095687' door agrotewal '1095687' door agrotewal

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Rijden door het...Atl

agrotewal

Reizen door Marokko betekent dat je heel veel verschillende landschappen tegenkomt. Mijn favoriet is natuurlijk de Sahara, maar het Atlasgebergte is ook adembenemend. Het is een plezier om hier te rijden en de adembenemende hoge bergen te zien. Soms zit het tegen en wordt de doorgang belemmerd door sneeuw val, een omweg maken van 600 km is heel normaal. Wachten tot de sneeuw weer weg is kan ook een optie zijn, maar dan praat je al gauw over twee dagen.

'1095667' door agrotewal '1095667' door agrotewal

MarokkoWestelijke Sahara

MarokkoWestelijke Sahara

Uitgemergelde hond

agrotewal

De kuststrook naar de Westelijke Sahara is verlaten op een enkele vissershut na en deze uitgemergelde hond. Vast van plan om de Westelijke Sahara te ontdekken rijden we uren lang langs de kust. Sommige mensen zouden het saai vinden, ik niet. Al het zand en de eindeloze duinen spreken tot mijn verbeelding. Ik denk terug aan de Groene Mars van meer dan dertig jaar geleden. Het is me nu duidelijk dat hier duizenden manschappen verstopt kunnen zitten zonder dat men ze kon vinden. In november 1975 organiseerde de Marokkaanse vorst Hassan II een Groene Mars naar de Westelijke Sahara, waarbij 350.000 Marokkanen naar het gebied werden gezonden. De Groene Mars slaagde: Spanje gaf de kolonie op en Marokko annexeerde twee derde van de Westelijke Sahara, en houdt dat deel van de woestijn tot op de dag van vandaag grotendeels in handen. Deze annexatie wordt aangevochten door de verzetsbeweging Polisario, die gesteund wordt door Algerije. (Wikipedia)

'1095604' door agrotewal '1095604' door agrotewal

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Met zand spelen in...

agrotewal

We zijn een paar dagen in Kaapstad, de stad wordt omringd door stranden. Dus een kans om ook even te genieten van een uurtje zand en zee. Net als in Nederland spelen er kinderen bij de branding met een emmertje. Alleen aan de emmer kun je zien dat de foto in een ander land is genomen. Waar onze kinderen spelen met vrolijk gekleurd speelgoed doet dit jochie het met een afvalemmer. Het plezier is er niet minder door.

'1095587' door agrotewal '1095587' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Tandaanslag..

agrotewal

De doorsnee Marokkaan heeft het niet breed, maar of dat een excuus is voor het verwaarlozen van een gebit is de vraag. Opvallend veel kinderen en jongeren hebben een slecht gebit en dat begint bij een randje op de tanden. Je kunt het bij deze jongen goed zien. Al jaren neem ik tandenborstels en tandpaste mee naar Marokko en daar maak ik veel mensen blij mee. De tandpasta krijg ik van mijn tandarts, wel 400 tubetjes en de borstels koop ik via hem voor een zacht prijsje. Ik weet het, natuurlijk is het maar een druppel op de gloeiende plaat en zeker geen oplossing voor een probleem.

'1095559' door agrotewal '1095559' door agrotewal

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

Met de gondel door...

agrotewal

Venetie, stad met de vele kanalen en kleine straatjes. als het goed is moet je deze zomer een toegangsprijs betalen om het centrum te mogen bezoeken. De hogere waterstand bedreigt de stad en er wonen zo weinig mensen dat de belasting op de toeristen verhaald gaat worden. Logisch lijkt me, ik wil graag in de toekomst ook van dit moois kunnen genieten. Al zal ik niet snel in een gondel stappen. Twee jaar geleden was de prijs al 85 euro voor 45 min. Het is alleen wel een heel romantisch tochtje, anders dan de waterbus of watertaxi.

'1095540' door agrotewal '1095540' door agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Een perfecte landing

agrotewal

Het is een feestje om een dagje falmingo's te kijken. Dat is heel goed mogelijk in het vogelpark in Zuid Frankrijk, Ornithological Park of Pont de Gau. De vogels in dit park zijn wild dus je weet nooit vantevoren wat je gaat zien. Er zijn veel flamingo's dat heeft te maken met het feit dat de vogels in de wintermaanden en het broedseizoen bij gevoerd worden. En dat is weer heel mooi voor de foto. Een landing van een flamingo is geweldig om te zien. Wil je dit zelf meemaken, hieronder staat het adres, het park is het hele jaar doorgeopend. RD 570 Lieu dit Pont de Gau, 13460 Saintes-Maries-de-la-Mer, Frankrijk

'1095495' door agrotewal '1095495' door agrotewal

MarokkoMeknes

MarokkoMeknes

Meknes, bij...zonsond

agrotewal

Wanneer je net als ik met een camper rijdt door Marokko, dan kun je in Meknes gewoon bij de oude gevangenis overnachten. Er is 24 uur bewaking en je staat midden in de stad. Het mausoleum ligt aan de overkant van de straat en de stadsmuur zie je vanuit de camper. Er nestelen ooievaars en die vliegen de hele dag over. Kortom voor een paar dagen is deze drukte heel fijn. Meknes is één van de vier koningssteden en er is veel te zien. De Medina is prachtig en wat te denken van de oude koninklijke stallen van de sultan, die gebouwd zijn in de 17e eeuw.

'1095476' door agrotewal '1095476' door agrotewal

MarokkoOuzoud watervallen

MarokkoOuzoud watervallen

Het uitzicht vanaf de

agrotewal

Natuurlijk is het zicht op de watervallen het mooist, maar ik vind het ook leuk om te laten zien wat het uitzicht is als je bij de watervallen staat. Grappig is het dat de Marokkanen deze plek gebruiken als strandje. Het is eigenlijk verboden om te zwemmen maar de mensen storen zich niet aan het verbod.

'1095446' door agrotewal '1095446' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

De duinen van Erg...C

agrotewal

Tussen alle mooie landschappen die nu voorbij komen, hoort gewoon een foto van Erg Chebbi. Voor mij zeker het mooiste landschap van Marokko. Ik ben wel nieuwsgierig of ik de komende reis die nu snel dichterbij komt, net zulke mooie landschappen ga zien. Voorlopig houd ik me maar bij Erg Chebbi. Met een tip die ik al vaker heb gezegd, trek eropuit, bedwing de duinen zonder angst om te verdwalen en je zult verrast worden door de schoonheid van het zand en de kleuren van de zon.

'1095426' door agrotewal '1095426' door agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Een ralreiger op...ja

agrotewal

In de omgeving van het Skukuzarestcamp is een voortreffelijke vogelhut te vinden. Wanneer je direct nadat de poort opengaat naar deze hut rijdt heb je alle kans op een prachtige plek. Je kunt er zelfs zitten en genieten van de natuur. Wevers vliegen af en aan, krokodillen zoeken naar een prooi, ijsvogels hebben er een tak gevonden om vanaf te duiken, kortom een topplek. Ik heb er uren gezeten en gekeken naar al het moois wat af en aan vloog. Van anderen hoorde ik dat er vaak olifanten komen drinken. Op de foto zie je een ralreiger die geduldig zijn kans op een maaltijd afwacht.

'1095412' door agrotewal '1095412' door agrotewal

SwazilandManzini omgeving

SwazilandManzini omgeving

Een kunstenaar aan he

agrotewal

Deze man zat bij zijn handeltje van houtsnijwerk. Jammer voor hem maar ik heb al zoveel houtsnijwerkjes meegenomen op voorgaande reizen en moet nog met een binnenlandse vlucht mee, dus geen werk van hem gekocht. Hij zat er niet echt mee en na een praatje pakte hij zijn giraffe weer op en ging ermee aan de slag. Mooi om te zien hoe een stuk hout in een fraai beeldje verandert. Tegen een foto had hij helemaal geen bezwaar.

'1095392' door agrotewal '1095392' door agrotewal

MarokkoChefchaouen

MarokkoChefchaouen

Mooi blauw is niet...

agrotewal

Het is tegenwoordig een cliche om het te hebben over 50 tinten... Maar toch heb je in Chefchaouen zeker meer dan 50 tinten blauw. En dat wordt ieder jaar opnieuw geschilderd door de bewoners. Het is nu een bezienswaardigheid van de bovenste plank, dus het zal wel blauw blijven. Over de geschiedenis van het blauw zijn de meningen verdeelt, zo heeft men het over een traditie uit de tijd dat Chefchaouen voornamelijk Joods was. Of een afweermiddel tegen de vliegen. Wie het weet mag het zeggen, maar mooi is het zeker. Deze foto is genomen rond tien uur in de ochtend. Je kunt goed zien dat het rustig is, op een enkele kat na.

'1095346' door agrotewal '1095346' door agrotewal

PortugalAlentejo

PortugalAlentejo

Als de zon de zee kus

agrotewal

Zomaar een zonsondergang aan de kust van Portugal. Het zou overal gemaakt kunnen zijn, maar dit is bij de baai van Odeceixe. Het is koud en winderig maar wel een hele dag zon. Ik wacht tot de zon helemaal ondergaat. Magisch is het moment wanneer de zon dan eindelijk het water raakt. Eén heel klein streepje zon licht nog op, alsof er een UFO landt in de verte.

'1095326' door agrotewal '1095326' door agrotewal

MarokkoChefchaouen

MarokkoChefchaouen

Verborgen straatjes i

agrotewal

Wanneer je op een plaats bent waar veel toeristen zijn is het handig om de kleinere straatjes op te zoeken, weg van de massa. Dat is zeker zo in Chefchaouen. Ik kwam dit straatje tegen in mijn zoektocht naar bijzondere geveltjes. Het is gebouwd in opdracht van Ali Ben Rachid. Dit is wat Wikipedia over deze leider te vertellen heeft: In 1470 stichtten de Ghomara stammen, aangevoerd door sjerief Moulay Ali ben Rachid de kasba als bolwerk tegen de Portugezen die na het veroveren van belangrijke havensteden aan de Atlantische kust ook het binnenland binnendrongen. Rondom de kasba zou al snel een stad ontstaan omdat er een waterbron te vinden was. In de laatste jaren van de Reconquista kwamen veel moslims, Morisken en Joden naar Marokko en vestigden zich o.a. in Chefchaouen. Veel van de witte puntgevelhuizen stammen nog uit deze tijd.

'1095237' door agrotewal '1095237' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Ik heb er geen zin...

agrotewal

Over mijn ontmoetingen in de duinen van Erg Chebbi heb ik al eerder geschreven. Het leukst is het natuurlijk als ik Marokkanen ontmoet die de dromedarrisen van de ene naar de andere plek brengen. De dromedaris, of zoals ze daar zeggen camel, vervoert zijn vrachtje zonder protesten. Tenminste zo lijkt het, maar dit exemplaar had er echt geen zin meer en moest voortgetrokken worden door de karavandrijver.

'1095145' door agrotewal '1095145' door agrotewal

Spanjebardenas-reales

Spanjebardenas-reales

Fietsen door een biza

agrotewal

Ik heb er al eerder foto's van laten zien, maar deze foto wilde ik jullie niet onthouden. Je kunt in dit NP park zo mooi fietsen en de overweldigende natuur op je in laten werken. Het Natuurpark van de Bardenas Reales (42.500 hectare) is een ongewoon, semi-woestijnachtig gebied met een spectaculair bijna maanachtig landschap. Je waant je hier in een Western-Film. Vooral bij schemering, met een pallet van kleuren, zie je de mooiste landschappelijke plaatjes. Unesco heeft het park uitgeroepen tot Biosfeerrreservaat. Het landschap bestaat uit hoge vlakten, heuvels en ravijnen. Bijna elk jaargetijde is een bezoek waard en een belevenis die de nodige indrukken achter zal laten! Vanwege de extreme temperaturen en de speciale omstandigheden van het terrein wordt aanbevolen om het Natuurpark niet op regenachtige dagen te bezoeken. De beste periode om de Bardenas Reales een bezoek te brengen is tussen september en juni. Het park is inspiratiebron voor schilders en schrijvers geweest en het toneel voor reclamespots, videoclips en films zoals "Airbag", "Acción Mutante", "The Pride and The Pasion", "The World Is Not Enough" of "Anacleto Agente Secreto" Op 18 september wordt de "Sanmiguelada" gehouden. Op deze dag begeven duizenden schapen uit de Pyreneese valleien zich via de Paso langs de Cañada de los Roncaleses (deze dalengte verbindt de Roncal-vallei met de Bardenas Reales) naar dit uitgestrekte gebied om er gedurende de wintermaanden te grazen. (met dank aan de site Mas Spanje)

'1095131' door agrotewal '1095131' door agrotewal

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Kasbah bouwers in...o

agrotewal

Stadsbeeld zou ik deze foto niet noemen, maar goed het valt wel het meest in die categorie. Op de foto zie je de kasbah Palmerai. Deze kasbah hoort bij de camping met dezelfde naam en wordt bewoond. Het is bijzonder dat ze hier aan het werk zijn en dan vooral omdat de vakmensen studenten zijn die er voor kiezen om een werkvakantie hier te combineren met hun opleiding. Het zijn allemaal Fransen die een bouwkundige opleiding volgen. Heel fijn voor de studenten en voor de eigenaars van de kasbah. Zo wordt het prachtige bouwwerk op authentieke wijze gerestaureerd en met weinig kosten. Een bezoek aan de kasbah kan altijd voor een gering bedrag wordt je rondgeleid en krijg je uitleg in het Frans of Engels.

'1095115' door agrotewal '1095115' door agrotewal

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Fotografe aan het wer

agrotewal

Onlangs heb ik een cursus gevolgd creatief fotograferen. Altijd fijn om iets te leren en te zien hoe anderen bezig zijn. Zo moesten we op een koude zondagmorgen foto's maken bij het IJsselmeer en in de haven van Den Oever. Leuk om te doen en het landschap verraste me, terwijl ik er heel vaak langrijd als ik de Afsluitdijk overga. Een van mijn mede cursisten richtte zich op het water en ik, ik keek naar haar.

'1095076' door agrotewal '1095076' door agrotewal

Zuid-AfrikaHermanus

Zuid-AfrikaHermanus

Klipdassies in...Herm

agrotewal

Hermanus dat zou volgens alle info die ik een paar jaar geleden van internet haalde, de beste plek zijn om walvissen te zien. Je kunt er een boottochtje maken om op zoek te gaan naar de giganten van de zee, maar ook van de kant zijn ze goed te zien. In het plaatsje loopt een man met een gewei op zijn hoofd en een grote hoorn in de hand om een signaal te geven als de walvissen in zicht komen. Jammer genoeg heb ik deze kleurrijke figuur nog nooit goed op de foto kunnen zetten, maar wel een local die een innige band heeft met de klipdassies van Hermanus, ze klimmen zelfs in zijn nek. Mocht je ook walvissen willen zien, dan kun je beter iets meer naar het zuiden rijden, bij Kelders zijn er veel meer en beter te zien. En nog een prettige bijkomstigheid toeristen zie je er niet.