Willemien

'1091472' door Willemien '1091472' door Willemien

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Bryce Canyon in...avo

Willemien

We hebben al veel parken bezocht maar Bryce Canyon is één van de meest bijzondere Nationale parken in de staat Utah in de Verenigde Staten. Het park heeft verschillende uitzichtpunten vanwaar je in de canyon kunt kijken. Met de gratis shuttlebus gingen we naar de verste stopplaats en na een korte wandeling sta je voor een adembenemend uitzicht in de canyon. Wij waren er stil van. Je ziet zalmkleurige hoodoo's zo ver het oog reikt. Een tocht langs de canyon is dan ook geweldig. Steeds prachtige uitzichten. Wil je tussen de hoodoo's een trail wandelen dan kan dit op uitgezette paden. Een aanrader is de Navajo trail die overgaat in de Queens Garden trail. Het is gewoon sprookjesachtig vooral tegen zonsondergang.

'1091441' door Willemien '1091441' door Willemien

ZimbabweMasvingo

ZimbabweMasvingo

Blauwaap

Willemien

Deze aap wordt ook groene meerkat of blauwaap genoemd. Het mannetje heeft een duidelijk te herkennen blauwe balzak. Deze apen zijn vaak te vinden in de buurt van de mens. Bij onze picknick plaats waren er dan ook veel die probeerden ieders lekkers te roven.

'1091422' door Willemien '1091422' door Willemien

NamibiëNamib woestijn

NamibiëNamib woestijn

Landschap Namib...Nau

Willemien

De woestijn in Namibië heeft een diversiteit aan landschap, met dorre vlaktes en lage struiken waar we zo af en toe struisvogels en spiesbokken zien. De massieve rotsen behoren tot de Naukluft, onderdeel van het park, dat “bergachtig gebied” betekent. Ook zien we af en toe de kokerbomen. Prachtig in het dorre landschap.

'1091366' door Willemien '1091366' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Tibetaanse vrouwen in

Willemien

We verblijven een aantal dagen in Deqin, op 3400 meter, hoog boven de rivier de Mekong. De Mekong stroomt 1400 meter lager en aan de overkant rijst de besneeuwde Kawa Karpo bergketen op tot 6740 meter. Het uitzicht zou ijselijk mooi moeten zijn. Helaas hebben wij bewolking en kunnen we soms, een glimp van de snowmountains opvangen. Deqin ligt in de verste uithoek van Yunnan op de grens met Tibet. Het was Tibetaans grondgebied en nog steeds wonen er veel Tibetanen. In Deqin is ook een park met heel veel stupa’s en een prachtig Tibetaans klooster met een gouden dak. Beiden worden druk bezocht en niet alleen door toeristen. Deze vrouwen in speciale traditionele kleding brachten een bezoek aan het klooster en vonden het leuk om even te poseren.

'1091327' door Willemien '1091327' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Tarwe oogst

Willemien

Ten noorden van Kunming, de hoofdstad van Yunnan, bevindt zich het gebied van de rode aarde. Wij verblijven in de plaats Donchuan te midden van de rode aarde. De mooiste tijd om door deze omgeving te rijden(en veel te stoppen) is natuurlijk tegen de avond. Heb werkelijk nog nooit zo’n mooie lappendeken van kleuren gezien. De rode aarde steekt prachtig af tegen de vele groentinten van de gewassen en het geel van de tarwe. Juni is de oogtstijd van de tarwe en je ziet dan ook veel boeren in het landschap bezig met het oogsten. De tarwe wordt nog met de hand gesneden en in bosjes op de akker gelegd. De tarwe kleurt bijna goudkleurig in de avondzon

'1091288' door Willemien '1091288' door Willemien

Duitsland

Duitsland

Bijzondere kerk in...

Willemien

Deze bijzondere kerk staat niet in Scandinavië, maar in Hahnenklee in de Harz. De Gustav Adolf Stabkircke dateert uit 1908. De architect Karl Mohrman liet zich inspireren door de staafkerk van Borgund in Noorwegen. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn in hout uitgevoerd. Bij de kerk start ook een leuke wandeling de "Liebesbankweg". Een wandelweg met heel veel "romantische bankjes" door een mooie afwisselend natuurgebied.

'1091233' door Willemien '1091233' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

De rode aarde

Willemien

Ruim vier uur noordwaarts rijden vanaf Kunming, de hoofdstad van Yunnan, bevindt zich het gebied van de rode aarde. Wij verblijven in de plaats Donchuan. De mooiste tijd om door het landschap te rijden is natuurlijk tegen de avond. Heb werkelijk nog nooit zo’n mooie lappendeken van kleuren gezien door de verschillende gewassen die er groeien. Tegen zonsondergang worden de kleuren nog eens extra mooi van kleur.

'1091142' door Willemien '1091142' door Willemien

Spanje

Spanje

De Pont del Diable

Willemien

Ca. 4 km ten noorden van Tarragona bevindt zich de Pont del Diable of de Duivelsbrug. Een nog in goede staat Romeins aquaduct. Het werd aangelegd om water aan te voeren naar de oude stad Tarraco. Het is een groot en imposant bouwwerk bestaande uit 2 lagen. De bovenste laag heeft 25 bogen en de onderste 11. Vanaf de parkeerplaats aan de A7 (de brug is dan al in de verte te zien) is het nog een kwartiertje lopen naar de brug. Er zijn verschillende ,soms steile, wandelpaden zodat je er onderlangs kunt wandelen. En nog leuker is om over het aquaduct te lopen.

'1091082' door Willemien '1091082' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Unieke Limi Yi

Willemien

Wumulong is een klein afgelegen dorp, verscholen in een diepe vallei, omringd door hoge bergen. Het is het leefgebied van de unieke Limi Yi. Het isolement heeft er toe bijgedragen dat deze etnisch groep nog aan veel van hun tradities vasthouden. Het meest bijzondere is de klederdracht van de vrouwen. Het is een lange bijzondere reis die je moet maken om er te komen. Vanaf Lincang gaan we de bergen in. De chauffeur stuurt het busje geraffineerd langs de afgronden. De uitzichten zijn mooi maar stoppen op de smalle bergweg is niet mogelijk. Na een aantal uren bereiken we Wumulong. Het verschil met de stad Lingcang is groot. Het is een afgelegen dorp waar we worden aangestaard of we van een andere planeet komen. We overnachten in het meest sobere hotel tot nu toe, maar de lakens zijn schoon en het eten in het naastgelegen restaurant is prima. We komen tenslotte voor de markt. Als we wakker worden zitten de in zwarte kostuums geklede Yi al naast de ingang van het hotel. De Limi Yi staan ook wel bekend als de zwarte stam. We gaan de markt op en het is echt de topper van de reis tot dusver. Overal zitten de Limi Yi, die met hun tuinbouwproducten naar de markt zijn gekomen. Opvallend zijn de zakken met aardappelen. Rode en witte. Aanvankelijk kijken ze vol verbazing naar ons. Het is leuk om met ze contact te maken, ook al verstaan we elkaar totaal niet.Het ijs is dan snel gebroken en staan ze je toe dat je fotografeert. Daarna heb je echt samen plezier als ze zichzelf op het scherm terug zien. Er komen hier bijna geen westerse toeristen. De straatbeelden zijn fantastisch in het licht van de vroege morgen. Behalve de Limi Yi zijn er ook de gewone Chinese handelaren met hun producten, zoals de slagers, de verkopers van gereedschappen, de bakkers. Aan het eind van de markt gaan ze met hun niet verkochte spullen in vrachtauto’s en driewielers weer naar hun dorpjes in de bergen.

'1091024' door Willemien '1091024' door Willemien

Spanje

Spanje

Bergdorp Siurana

Willemien

Een autotocht door het landschap van de Serra del Montsant is prachtig. Genieten van het landschap en de kleine dorpjes die soms echt verscholen liggen. Zo komen we bij het Embassament de Siurana, een stuwmeer. Vanaf dit stuwmeer heb je zicht op een 737 m hoge rots waarop verscholen het dorpje Siurana ligt. We rijden via een vrij steile weg naar dit bergdorp. Het dorp lijkt verlaten (oktober) maar de uitzichten vanaf dit dorp over de bergen en het stuwmeer zijn werkelijk schitterend. De huizen vallen bijna niet op omdat ze zijn gebouwd uit het steen van het Prades gebergte. Leuk om door de nauwe straatjes van dit dorp te dwalen.

'1090947' door Willemien '1090947' door Willemien

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

De Afrikaanse zeearen

Willemien

De Afrikaanse zeearend (Haliaeetus vocifer) is het Afrikaanse lid van het geslacht van de zeearenden. Hij lijkt met zijn witte kop en staart veel op zijn Amerikaanse verwant, de Amerikaanse zeearend, die in het wapen van de Verenigde Staten is afgebeeld. In het Afrikaans wordt hij visarend genoemd, maar in het Nederlands is dat de naam van Pandion haliaetus. (met dank aan wikipedia). Daar zat hij boven in een boom in de Okavango delta. Een mooi plekje om alles te overzien voor een prooi. Ik in een wiebelig bootje en mijn camera is niet geschikt om een foto van een vogel te maken op zo,n grote afstand. . Maar toch ben ik best trots op het resultaat.

'1090879' door Willemien '1090879' door Willemien

Spanje

Spanje

Ebro delta na de...ri

Willemien

De Ebro Delta is het op één na grootste wetland van Spanje. Een gebied met o.a. veel rijstvelden. Het proces van oogsten zoals dat vroeger ging hebben we tijdens een rijstfeest meegemaakt. Er worden in het najaar veel van deze feesten op verschillende plekken georganiseerd zodat een ieder kan zien hoe dit in vroeger tijden ging. Nu wordt er geoogst met grote combines. Als de rijst geoogst is wordt het land omgeploegd; ook met enorme machines. Het land ligt er dan zo bij zoals op de foto te zien. Je kunt er dan veel vogels spotten. In het voorjaar wordt de nieuwe rijst geplant.

'1090834' door Willemien '1090834' door Willemien

Spanje

Spanje

Het oogsten van de...

Willemien

De Ebro Delta is het op één na grootste wetland van Spanje. Een gebied met o.a. rijstvelden maar ook veel gebieden met vogels, stranden en kleine dorpjes. Je kunt er met de auto rond toeren maar ook fietsen en wandelen. Wij waren er tijdens het oogsten van de rijst en hebben een Festa de la Sega meegemaakt. De rijst wordt dan nog met de sikkel gemaaid. In een rij waden de mannen door de modder en snijden de bosjes rijst af die daarna worden gebundeld. De bosjes worden met een paardenslee opgehaald en op de dorpsplaats gebracht.

'1090804' door Willemien '1090804' door Willemien

Spanje

Spanje

Paardenslee in de Ebr

Willemien

Met 320 km2 is de Ebro Delta het op één na grootste wetland van Spanje. Een gebied met o.a. rijstvelden maar ook veel gebieden met vogels, stranden en kleine dorpjes. Je kunt er met de auto rond toeren maar ook fietsen en wandelen. Wij waren er tijdens het oogsten van de rijst en hebben een Festa de la Sega meegemaakt. De rijst wordt dan nog met de sikkel gemaaid. In een rij waden de mannen door de modder en snijden de bosjes rijst af die daarna worden gebundeld. De bosjes worden met een paardenslee opgehaald en op de dorpsplaats gebracht.

'1090731' door Willemien '1090731' door Willemien

Spanje

Spanje

Ebro Delta Rijstvelde

Willemien

Met 320 km2 is de Ebro Delta het op één na grootste wetland van Spanje. Een gebied met o.a. rijstvelden maar ook veel gebieden met vogels, stranden en kleine dorpjes. Je kunt er met de auto rond toeren maar ook fietsen en wandelen. Wij waren er tijdens het oogsten van de rijst en hebben een Festa de la Sega meegemaakt. De rijst wordt dan nog met de sikkel gemaaid. In een rij waden de mannen door de modder en snijden de bosjes rijst af die daarna worden gebundeld. De bosjes worden met een paardenslee opgehaald en op de dorpsplaats gebracht. Leuk om mee te maken. Op de foto het landschap voor de oogst.

'1090669' door Willemien '1090669' door Willemien

NamibiëCaprivi Strip

NamibiëCaprivi Strip

Wonen in de...Caprivi

Willemien

De Caprivistrook, een strook land tussen Angola en Botswana die hoort bij Namibië, is redelijk druk bevolkt. Overal zien we met rietmatten omheinde stukjes grond met daarop hutjes van adobe en een rieten of golfplaten dak. Het probleem voor de bewoners van de Caprivistrook is, dat geen regering zich echt verantwoordelijk voor hen voelt. De herkomst van deze inwoners is meestal ook niet duidelijk. Mogelijk zijn er veel afkomstig uit Angola. We werden door de maatschappelijk werkster van de Namibische regering uitgenodigd om kennis te maken met een familie. De familie woont bij elkaar op een stuk grond dat niet hun eigendom is. De bewoners van de Caprivistrook hebben weinig toekomstverwachtingen. Er is vrijwel geen werk. Zo nodig worden ze via het maatschappelijk werk in de eerste levensbehoeften ondersteund.

'1090662' door Willemien '1090662' door Willemien

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Kleurrijk Bokaap

Willemien

Bokaap. In Kaapstad valt wandelend heel wat te zien. Vanaf de Compagniestuinen en het slavenmuseum richting het Waterfront zien we al vanuit de verte de kleurrijke huizen van Bokaap. In deze 18e en 19e eeuwse huizen vestigden zich de Kaapse Maleiers, afstammelingen van islamitische slaven afkomstig uit Oost-Indië (nu Indonesië). De huizen in pasteltinten zijn erg fotogeniek.

'1090583' door Willemien '1090583' door Willemien

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Zonsopkomst in de...S

Willemien

Het was heel vroeg opstaan om de zonsopkomst in de Sossusvlei, van het Namib Naukluft National Park niet te missen. Gevoed door de rivier de Tsauchab staat het gebied bekend om de hoge, rode zandduinen. Als de zon opkomt veranderen de kleuren van de zandduinen in een prachtig kleurenpalet. We komen in een omgeving met talloze van abrikoos tot dieprood/oranje gekleurde zandduinen die soms wel 300 meter hoog zijn. Door de wind zijn er scherpe kanten gevormd. Het beklimmen van de bekende Dune 45 is natuurlijk een must. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht.

'1090482' door Willemien '1090482' door Willemien

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Afrikaanse Pinguïn op

Willemien

Op het strand van Simon’s Beach, bij Simons Town, bevindt zich een broedkolonie van de Afrikaanse Pinguïn, ook wel Jackass Pinguïn genoemd. Ze zijn klein maar heel parmantig. Op de rotsblokken staan de beesten fier naast elkaar. Ze hebben hun verenpak verloren (december) en kunnen voorlopig een duik in de zee vergeten totdat ze weer voorzien zijn van een nieuw pak veren. Een bezoekje om deze kolonie te zien is zeker de moeite waard en het is ook nog eens gratis.

'1090452' door Willemien '1090452' door Willemien

ZimbabweMatobo NP

ZimbabweMatobo NP

Wandelsafari in...Mat

Willemien

Mapoto’s NP ligt 55 km. ten zuidwesten van Bulawayo. We gaan daar onder leiding van een ranger een wandelsafari doen en op zoek naar neushoorns. Voordat de wandelsafari gaat beginnen, legt Cutis, de ranger, het verschil uit tussen de witte en zwarte neushoorn en de opzet van het natuurreservaat dat onderdeel is van het park. Hij werkt er als gids en onderzoeker en observeert de neushoorns iedere dag. Het Whovi natuurreservaat heeft zijn bekendheid te danken aan de aanwezigheid van een vijftigtal neushoorns, zowel de witte als de zwarte. Er is nauwelijks kleurverschil bij beide soorten, de kaken van de witte neushoorn zijn kleiner dan van de zwarte neushoorn. Door de geringe omvang van het park kunnen de dieren succesvol bewaakt worden tegen stropers. In dit park worden de neushoorns onthoornd door natuurbeschermers in de hoop dat ze door de stropers met rust worden gelaten. Hoorn groeit langzaam weer bij, net als de nagels van de mensen. Neushoornvrouwtjes kunnen zonder hun hoorns hun kleintjes niet beschermen tegen aanvallen van de grote jagers in het wild zoals de hyena. De neushoorns worden op de voet gevolgd door de bewakers van het reservaat en de bewakers weten waar de neushoorns zich bevinden. Eerst rijden we een stukje door het reservaat voordat we te voet verder gaan. Onder een dikke boom liggen moeder en kind in de schaduw uit te rusten. We benaderen de dieren op een aantal meters afstand, die ons niet als bedreiging zien. Later zien we er nog een aantal witte neushoorns van heel dichtbij. de zwarte neushoorn hebben we niet gezien. Wat was dit spannend.

'1090334' door Willemien '1090334' door Willemien

NamibiëNamib woestijn

NamibiëNamib woestijn

Woestijn in Namibie

Willemien

De woestijn in Namibië heeft een diversiteit aan landschap, met dorre vlaktes en lage struiken waar we zo af en toe struisvogels en spiesbokken zien. De massieve rotsen behoren tot de Naukluft, onderdeel van het park, dat “bergachtig gebied” betekent. Ook zien we af en toe de kokerbomen. Prachtig in het dorre landschap.

'1090233' door Willemien '1090233' door Willemien

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Hop poseert gewillig

Willemien

Ons grote Afrika avontuur gaat beginnen. We verlaten het drukke Kaapstad en naarmate we onderweg zijn, zien we het landschap opentrekken. De groene valleien tekenen af tegen het grijze gebergte en her en der glinsteren waterplassen op in de zon. De temperatuur wijst 33 ° aan en het zal de komende dagen steeds warmer worden. Aan het eind van de dag arriveren we bij ons hotel in Citusdal, prachtig gelegen aan de Oranje rivier. En daar, daar zat deze hop rustig op een paaltje. eerst een foto van grotere afstand en daarna steeds dichter bij geslopen. En hij bleef rustig poseren. Wat een mooi vogeltje.

'1090203' door Willemien '1090203' door Willemien

NamibiëNamib woestijn

NamibiëNamib woestijn

De Dodevlei schittert

Willemien

Info Wikipedia: De Dodevlei is een witte kleivlakte vlak bij de bekendere Sossusvlei, in het Namib-Naukluft National Park in Namibië. De Dodevlei is omgeven door een aantal van de hoogste duinen ter wereld, waarvan de hoogste 300 tot 400 meter hoog is, en op een zandstenen terras ligt. De kleivlakte werd gevormd na regenval wanneer de rivier de Tsauchab overstroomde, wat zorgde voor ondiepe poelen waar in de overvloed aan water de acacia's konden groeien. Toen het klimaat veranderde werd het gebied geteisterd door droogte, zandduinen omringden de vlakte waardoor de waterstroom van de rivier geblokkeerd werd. Omdat er te weinig water bij de bomen kwam zijn die gestorven, hoewel er een aantal plantensoorten wel kunnen overleven op het vocht uit de ochtendmist en de weinige regenval, zoals de salsola en inara. De overgebleven skeletten van de bomen, die ongeveer 900 jaar oud zouden zijn, zijn zwartgeblakerd door de zon. Hoewel ze niet versteend zijn, vergaan ze niet omdat het te droog is. De witte zoutvlakte schittert in de felle zon, en met een beetje fantasie hebben de dode bomen de vormen aangenomen van dieren die leven in de woestijn.

'1090127' door Willemien '1090127' door Willemien

ZimbabweMatobo NP

ZimbabweMatobo NP

Dorpje in Matobo NP

Willemien

In Matobo's bezochten we met een gids verschillende grotten waar de bosjesmannen hebben gewoond. De duizenden jaren oude rotstekeningen geven een beeld hoe de bosjesmannen geleefd moeten hebben. Ze waren één met hun omgeving en wilden niets liever dan in vrede leven in de jungle. Ze werden verjaagd naar de Kalahari en die bleven werden vermoord. We krijgen toestemming om bij een van de stammen op bezoek te gaan. Eerder plaatste ik een foto van een bijzondere man in een dorpje vlakbij het Matobo’s NP. Het dorpje waar hij woont bestaat uit een flink aantal hutten. De grootste staat in het midden en wordt door hem (de oudste van de familie) bewoond. Hij heeft 4 vrouwen gehad waarvan er 1 nog leeft en heel veel kinderen. Er is een aparte vrouwen hut, een hut waar alle kleine kinderen slapen, een kook hut en voorraadhutten. In ander hutten wonen verder weer de getrouwde kinderen. Het was interressant om de hutten van binnen te mogen bekijken.