JoshuaX

'1097506' door JoshuaX '1097506' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Hotel de ville

JoshuaX

Op de vroege vrijdagochtend is het nog erg rustig op het stadhuisplein bij Hotel de Ville in Parijs. Links zie ik iets verderop in de straat de gekleurde pijpen van Centre Pompidou. Rechts zie ik de (overblijfselen van) de Notre Dame aan de overkant van de Seine. Het is hier heerlijk relaxed vertoeven terwijl deze magastad rustig ontwaakt en het zonnetje een nieuwe dag inluidt. Een cappuccino erbij en niemand maakt je wat :0)

'1097448' door JoshuaX '1097448' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Bonte boel

JoshuaX

Het is een kleurrijke situatie op de Place du Tertre, letterlijk maar ook door de kunstenaars die hier hun schilderijen proberen te slijten. Deze mevrouw kan al bijna niet meer weigeren, zou je denken :0) Door de toeristen die voor, opzij, achterlangs, en als het moet over je heen lopen, is het geen peuleschil om een foto te schieten zonder arm, been of half hoofd er op. Bij deze lukte het toevallig. Echt leuk om hier rond te lopen en te observeren. Vergeet niet om de gallerie aan het plein binnen te lopen, echt kunst om je even aan te vergapen.

'1097421' door JoshuaX '1097421' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Pantheon

JoshuaX

Het Pantheon, een kwartiertje lopen ten zuiden van de Notre Dame, was een onverwacht hoogtepunt in Parijs voor mij, ik was hier niet eerder geweest, sterker, ik kende het niet! De naam verwijst direct naar het Pantheon in Rome, daar moest het op gaan lijken. Er is een enorme crypte ondergronds met meerdere (zij)gangen. Voltaire, Zola, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Marie Curie, Rousseau, ze liggen er allemaal. De President van Frankrijk bepaalt wie er bijgezet mogen worden. Het interieur van de kerk is immens groot(s), vol gigantische schilderijen, sculpturen en fesco's, met magnifieke plafonds. In het midden van de kerk bungelt de slinger van Foucault vanaf een koepel tot kort bij de grond. Hiermee bewees deze fysicus in 1851 dat de Aarde om haar as draait. Ononderbroken slingert het touw met rond gewicht van voor naar achter en van links naar rechts. Allemaal even mooi.....de foto is genomen van achter het altaar.

'1097404' door JoshuaX '1097404' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Saint Chapelle

JoshuaX

Naast de Conciergerie waar Marie Antoinette haar gevangenschap onderging voordat haar hoofd onder de guillotine werd gelegd, bevindt zich de gotische parel van Frankrijk, de Saint Chapelle. Het bestaat uit een beneden en bovenkerk. De benedenkerk is al prachtig, maar de bovenkerk steelt toch de show met 15 meter hoge glas in lood ramen rondom die zorgen voor een fonkeling van kleuren. Kom dan ook vooral bij zonnig weer, dan ontstaat rond het middaguur de mooiste kleurenpracht. Er is aan de binnenkant nauwelijks een vaste muur te vinden, alleen slanke pijlers tussen de vensters. De oorsprong van de Saint Chapelle mag er ook wezen. In 1239 nam koning Lodewijk IX in Parijs de doornenkroon van Jezus in ontvangst, blootvoets en slechts gekleed in een hemd. In de buurt van zijn paleis bouwde hij voor dit kostbare reliek de Saint Chapelle. Tijdens de Franse revolutie werd het nog als meelopslagplaats gebruikt, maar ik zag gelukkig geen kruimels meer liggen.

'1097383' door JoshuaX '1097383' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

De Congiergerie

JoshuaX

Op de Ile de la Cite vindt je niet alleen de Notre Dame, maar ook twee naast elkaar gelegen parels, namelijk Saint Chapelle en de Congiergerie. De laatste was ooit een paleis met prachtige gotische gewelven waar in de tijd van Lodewijk enorme banketten plaatsvonden aan lange eettafels. Er kwamen 4 grote keukenschouwen uit in de gewelven, waarvan er eentje links achterin zichtbaar is. Tijdens de Franse revolutie werd de Congiergerie gebruikt als gevangenis, met als bekendste "gast" Marie Antoinette. Van hieruit werd ze op een kar door de stad gereden richting de guillotine. Niet te druk, wel indrukwekkend en leerzaam.

'1097369' door JoshuaX '1097369' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Piramidevormen

JoshuaX

Als de zon ondergaat en de lichtjes in de piramide bij het Louvre gaan aan, krijg je een mooi sfeertje en kun je een beetje experimenteren met foto's maken van de bijzondere vormen. Het meisje negeerde het duidelijke 'op de waterrand te lopen' verbod, en ging gewoon lekker met het water spelen. Moet kunnen op zo'n fijne avond :o)

'1097273' door JoshuaX '1097273' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Notre Dame

JoshuaX

Ik was anderhalve week na de brand in de Notre Dame ter plaatse. Het hele blok rondom was afgezet door politie. Vanaf een brug over de Seine probeerde ik de sfeer in Parijs vast te leggen, een sfeer van acceptatie en veerkracht. Een straatkunstenares legt de nieuwe realiteit geduldig vast op canvas, terwijl een passante rustig langs kuiert alsof er niets aan de hand is. In de achtergrond zijn de kranen al actief om de Dame goed in de steigers te zetten.

'1097231' door JoshuaX '1097231' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Place du Tertre

JoshuaX

De dynamiek op het meest toeristische plein van Parijs, de Place du Tertre, is enorm. 300 kunstenaars en een veelvoud daarvan aan toeristen verdringen zich op de kleine beschikbare ruimte. Eten, drinken en portreteren, daar draait alles om op dit plein. Ooit leefden hier Picasso, Renoir, Cezanne, toen het plein nog niet commercieel uitgebuit werd. Deze eenzame kunstenaar viel mij meteen op, hij zat ergens in het midden van het plein, hij leek nog uit die oude tijd te stammen. Waar veel kunstenaars assertief toeristen benaderen, deed hij geen enkele moeite, leek hij ver weg met zijn gedachten, waarschijnlijk bij vroeger tijden. Een rustpunt in de commerciele carroussel om hem heen, maar wel eentje die ten onder gaat helaas.

'1097134' door JoshuaX '1097134' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Louvre by night

JoshuaX

Het Louvre is het drukst bezochte museum ter wereld, en dat is volkomen terecht als je door een gang loopt en je ziet zomaar vier Da Vinci schilderijen naast elkaar aan de muur hangen. Of meerdere sculpturen van Michelangelo bij elkaar die je gewoon aan zou kunnen raken. Overdag is het binnen ongelooflijk druk, maar ook het buitenplein met de piramide wordt dan overlopen. Op woensdagen en vrijdagen is het museum echter ook in de avond geopend. Een ideaal moment om te gaan, zoals je ziet is het dan ook buiten ineens een stuk rustiger en kun je genieten van de ondergaande zon. De waterpartijen rondom de piramide krijgen daarbij een mooi licht en textuur, vooral toen ik mijn camera precies op de waterrand plaatste.

'1093808' door JoshuaX '1093808' door JoshuaX

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De grote oversteek

JoshuaX

Nog een tweede foto van Landmannalaugar, zoals een mede RR terecht opmerkte, het mooiste wandelgebied van IJsland. Alleen bereikbaar in de zomermaanden door eindeloze lavavelden, maar dan heb je ook een ongekende keus in wandelingen. Onderin beginnen enkele wandelaars de grote oversteek van het immense lavaveld Laugarhaun, dat in het centrum van Landmannalaugar ligt. Drie van de beste wandelingen zijn de beklimming van de Blahnakur, rechts in beeld, de beklimming van de veelkleurige Brennisteinsalda, vanwaar ik deze foto neem, en de wandeling naar het met felblauw water gevulde kratermeer Ljotipollur.

'1093755' door JoshuaX '1093755' door JoshuaX

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Immens klein op de...

JoshuaX

Drie wandelaars (zoekt en gij zult vinden) beklimmen netjes op een rijtje de 945 meter hoge vulkaan Blahnukur in Landmannalaugar. Ze zijn net begonnen en moeten nog een eindje, de vulkaanhelling loopt nog ver door buiten het kader van de foto. De zwarte Blahnukur geeft de mooiste uitzichten rondom over de gletsjers, royalietbergen en zwavelpoelen. Het is daarom best een populaire wandeling, maar zoals je ziet ben je niet een, twee, drie boven. Vanaf de camping is het slechts 3 uur klimmen en dalen, dat valt eigenlijk wel mee, toch? Daarna kun je je vermoeide ledematen in de warme poelen naast de camping tot rust laten komen.

'1093320' door JoshuaX '1093320' door JoshuaX

GriekenlandPeloponnesos

GriekenlandPeloponnesos

Toewijding voor...Agi

JoshuaX

24 uur per dag, 365 dagen per jaar is de deur van dit 12e eeuwse Byzantijnse kerkje geopend voor een ieder die hier weet te geraken. Binnen bij het eenvoudige interieur branden altijd, maar dan ook altijd, kaarsjes bij Maria. Een vrouw uit het nabij gelegen gehucht komt iedere dag twee keer over het smalle rotspaadje, uitgehouwen uit de enorme klif, gelopen om te kijken of de kaarsjes nog branden. Dan ook wordt de kerkklok geluid via het touw dat provisorisch aan de achterdeur is bevestigd. De ligging van dit kerkje, de Pagania Agitria, is spectaculair met uitzicht op de braadpanvormige Cap Tigiani, die als een witte vuist de Middellandse zee insteekt. Op het trappetje kun je daar rustig van genieten terwijl je van achteren bijgelicht wordt door de kaarsjes via de deuropening. Op het wandelpad richting Cap Tigani staat na 200 meter op een splitsing een bordje. Linksaf bereik je in 20 minuten over het rotspaadje de Agitria. Een plek van eenvoud, integriteit en toewijding.

'1093253' door JoshuaX '1093253' door JoshuaX

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Eenzaam Tolla

JoshuaX

De binnenweggetjes op Corsica leiden je door prachtige verlaten landschappen met kleine dorpjes. Tolla is zo'n dorpje waar maar 1 auto tegelijk door de straat kan. Ik was er half door met de auto toen de melkboer met zijn wagen vanaf de andere kant mij weer keurig naar de start van het dorp terug "duwde". Enkele oude mannetjes keken dit tafereel goedkeurend gade. Die toeristen moeten wel weten wat hun plek is :0) Tolla ligt aan het Tolla stuwmeer aan de D3 die eigenlijk nergens naar toe leidt, we namen dit weggetje als ommetje naar Bastelica. Neem vooral dit soort weggetjes om het echte Corsica te beleven.

'1093217' door JoshuaX '1093217' door JoshuaX

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Vizzavona verkennen

JoshuaX

In het centrale binnenland van Corsica vindt je de bossen van Vizzavona. Bekend hier zijn de Casacades des Anglais, die in vele ettappes omlaag vallen midden in het bos. Ook gaat er een boemeltreintje vanuit het kleine plaatsje Vizzavona, dat je door het mooie landschap boemelt. Een juweel dat we in deze contreien zomaar tegen het lijf reden, is dit oude en verlaten restant van een fort (waarvan ik de naam niet meer weet), dat hier overduidelijk ooit gebouwd is vanwege de strategische ligging. Het is eigenlijk een Donjon. Je komt het tegen als je vanuit Vizzanova naar het noorden rijdt richting Corte. Fijn om dit soort plekken per ongeluk te ontdekken, plekken die in geen enkel boekje vermeldt staan. De naam doet er dan ook niet toe. Gewoon heerlijk om rond te struinen, te verkennen en van het uitzicht te genieten, terwijl je je lunch wegwerkt.

'1093154' door JoshuaX '1093154' door JoshuaX

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Elfenwandeling

JoshuaX

Vroeg op weg door de Barranco de las Angustias, oftewel de "kloof der doodsangsten", met kloofwanden die tot 2.000 meter hoogte reiken. Naar mijn idee de mooiste wandeling van heel La Palma waarbij bijna geen meter geklommen hoeft te worden. Als de zon opkomt en de eerste stralen de kloof beschijnen is dit net een Elfenland. Een magisch gevoel in plaats van doodsangsten. Alles glinstert, de wanden, de bomen en het water komen tot leven. De kloof start breed en wordt daarna steeds smaller. Het stroompje dat je volgt slingert van links naar rechts en wordt na verloop van tijd oranje/koperkleurig. Het eindigt bij de veelkleurige rotswand waar de Casacade de los Colores omlaag komt, een waardig eindpunt. De terugweg was na het middaguur waardoor de magie was verdwenen, maar het was wel nog steeds groots.

'1093107' door JoshuaX '1093107' door JoshuaX

CanadaBanff

CanadaBanff

Het donkere uurtje

JoshuaX

Hartstikke leuk om met de kano door de blauwgroene meren van de Rockies te glijden. Je ziet de natuur dan eens van een andere kant, op een bepaalde manier imposanter, omringend. Maar toen we grote donkere donderwolken met een vaartje aan zagen komen, lieten we deze kano toch maar lekker op z'n kop liggen. Een volgende keer beter.........

'1093018' door JoshuaX '1093018' door JoshuaX

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Edith Cavell

JoshuaX

De Britse verpleegster Edith Cavell verzorgde in bezet gebied (Belgie) tijdens de eerste wereldoorlog iedere soldaat, ongeacht hun afkomst. Al snel begon ze ook geallieerde soldaten te helpen ontsnappen richting Engeland, waaronder veel Canadezen. Toen echter een verzetsstrijder werd opgepakt die een lijst bij zich droeg met daarop haar naam, werd ze door de Duitsers geexecuteerd, ondanks een breed internationaal pleidooi om haar te sparen, zelfs vanuit Duitse kringen. Behalve een Corona (ovale geologische formatie) op Venus, werd onder meer ook een 3363 meter hoge berg in Jasper NP naar haar vernoemd, Mount Edith Cavell. Toepasselijk ligt er een gletsjertong in de vorm van een engel met vleugels tegen de berg, de Angel gletsjer. Onder aan de gletsjer heeft zich een prachtig meer gevormd, dat je tegenkomt op weg naar de Edith cavell meadows. Absoluut doen als je in Jasper bent.

'1092844' door JoshuaX '1092844' door JoshuaX

CanadaIcefields Parkway

CanadaIcefields Parkway

Mistaya canyon

JoshuaX

Enkele plekken langs de Icefields Parkway zijn bijzonder en toch minder bezocht. Dit zijn de pannekoek canyonwalls van Mistaya canyon, uitgesleten door het woeste water van Mistaya river. Zeer fraaie plek waar je door een bos in een kwartier naar toe kunt lopen vanaf de Parkway. Dan opent de in het dal omlaag lopende canyon zich voor je wanneer je over het bruggetje loopt. Prachtig uitzicht de diepte in! Er zijn hier (nog) geen afzettingen, je kunt alles uitgebreid verkennen. De foto is op weg naar beneden genomen terwijl ik terug omhoog kijk richting het bruggetje.

'1092787' door JoshuaX '1092787' door JoshuaX

CanadaPeter Lougheed Provincial Park

CanadaPeter Lougheed Provincial Park

Exploring Kananaskis

JoshuaX

Ook deze tweede foto is van Kananaskis. Deze achtertuin van Banff is in kaart gebracht en genaamd door John Palliser, geograaf en ontdekkingsreiziger uit Dublin. In de middag slaat hier het weer regelmatig om, schaduwen vallen over de bergen en het meer. Als een kano voorbij komt,, lijkt het of ik ver terug in de tijd John Palliser met zijn crew langs zie komen.

'1092687' door JoshuaX '1092687' door JoshuaX

CanadaPeter Lougheed Provincial Park

CanadaPeter Lougheed Provincial Park

Bellyboat

JoshuaX

Het is lang geleden dat ik een foto plaatste van mijn favoriete land Canada. Ik durf daarom een kleine serie wel weer eens aan. Deze eerste foto is van upper kananaskis lake, waar een visser in een rode bellyboat alle vis voor zich alleen heeft. De bellyboat is een soort drijvende stoel met de benen onder waterniveau, waarbij de visser niet beperkt is tot vissen vanaf de kant en als bonus zich meer een met de natuur voelt. Kananaskis country ligt ten zuiden van Banff en is favoriet bij de Canadezen zelf om in de weekenden te kamperen en te vissen. Een prachtige uitwijk als je de drukte in Banff wilt vermijden, het doet qua natuur niet onder.

'1092640' door JoshuaX '1092640' door JoshuaX

Spanje

Spanje

Barranco del Agua

JoshuaX

Er zijn ook bijzondere plekjes die je zonder veel moeite kunt bereiken. De Barranco del Agua in het Los TIlos Biosfeerreservaat is er zo één. Slechts een kwartier vanaf het information center vindt je deze prachtige, door varens overhangen kloof. Oude levada's voor de watervoorziening op het eiland lopen aan de zijkant van de Barranco, je volgt ze door tunnels. Daarna kom je in het gedeelte waar de Cascade de los Tilos omlaag komt vallen de kloof in. Je kunt de waterval beneden langs passeren door het perfect gevormde natuurlijke "poortje", waarbij je wel een beetje een natte broek zult oplopen. Vanaf daar kun je de kloof, die steeds nauwer wordt, nog volgen tot aan een keteldal. Een plekje wat ik uitzonderlijk mooi vond, zo eenvoudig bereikbaar voor iedereen.

'1092575' door JoshuaX '1092575' door JoshuaX

Duitsland

Duitsland

Even wat anders

JoshuaX

Voor altijd uit de startblokken schieten, welke atleet zou dat niet willen? Deze atleet heeft zich 'in het harnas' laten vereeuwigen. In het hoogste gebouw van Berlijn, de Fernsehturm, vindt je op de benedenverdieping het Menschen Museum. Niet ieder zijn "cup of tea", ook de foto niet denk ik, maar toch tip ik het. Verschillende mensen hebben hun lichaam(sdelen) gedoneerd aan de wetenschap om ons te leren met andere ogen naar ons lichaam te kijken. Het laat via deze lichaamsdelen op de meest directe manier de gevolgen zien van overmatig vet en suikerrijk eten, van roken, van al onze 'vices' die negatieve impact op de volksgezondheid hebben. Ook wordt de weekconsumptie van een gemiddeld gezin van vier personen uit verschillende delen van de wereld vergeleken via megafoto's. De Australiërs maken het wel heel bont door ongeveer een hele koe per week naar binnen te stouwen. De Mexicanen eten erg gezond, maar drinken twaalf 2-liter flessen cola in de week weg. De Nederlanders? Ons gematigde landje was niet interessant genoeg :o) Ik vond het fascinerend en leerzaam, als je naar buiten loopt ben je weer volledig bewust van de complexiteit en fragiliteit van je lichaam. Belangrijke tip: langs het Menschen Mseum zitten verschillende cafés/restaurants en tegenover zit de McDonald's. Bezoek deze vóórdat je dit bezoekt.

'1092518' door JoshuaX '1092518' door JoshuaX

Frankrijk

Frankrijk

Haut Asco

JoshuaX

De weg door het Asco dal (D147) in het noorden van Corsica is één van de mooiste die je op het eiland kunt rijden. Helemaal aan het eind kom je aan bij een zeer minimalistisch ski "resort" waar de slingerweg stopt. En vanaf hier wordt het alleen nog maar mooier en beter, je kunt hier kiezen uit meerdere fantastische wandelingen. De wandeling naar de Capo Borba via de Thigietta beek is magisch. Via een bruggetje steek je op de foto (graag openen!) de beek over en kom je in een Cirque terecht met bergpunten die voorover hellen en je aan lijken te staren. Daarna kun je steil links omhoog richting de Capo (rotspunt) Borba gaan. Een paradijselijke woestenij van rotsen, boompjes, struiken en stromend water. Mag niet gemist worden voor de wandelaar, want ook nog eens ontzettend rustig, in ieder geval toen wij er waren in augustus.

'1092395' door JoshuaX '1092395' door JoshuaX

Italië

Italië

Cascate della Marmore

JoshuaX

Obelix vond de Romeinen altijd maar "rare jongens". Dat was misschien wel zo, maar ze waren op gebied van constructie en water- en wegenbouw ongeëvenaard. In het jaar 271 v.Chr. werd door de Romeinen in Umbrië de grootste kunstmatige waterval ter wereld aangelegd, ook heden ten dage nog. Ze wilden de loop van rivier Velino beïnvloeden, en dat lukte ze via deze 165 meter hoge waterval. Op de foto zie je alleen het onderste deel van de waterval, rechts boven bij een boompje zie je enkele mensjes staan als je goed kijkt, zo krijg je enig idee van de watermassa. Boven dit deel komt nog het bovenstuk als een lange sluier omlaag. Geweldig gezicht, maar slechts 2 keer per dag te bewonderen, omdat alleen dan het water zijn maximale kracht krijgt. Er zijn enkele mooie uitzichtpunten en tegenover de waterval vindt je een leuk restaurantje met buitenterras, waar je onder het genot van een wijntje naar de waterval kunt kijken. Je vindt dit fenomeen in Marmore, dicht bij de plaats Terni, gewoon een uurtje vliegen van Nederland.