JoshuaX

'1093755' door JoshuaX '1093755' door JoshuaX

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Immens klein op de...

JoshuaX

Drie wandelaars (zoekt en gij zult vinden) beklimmen netjes op een rijtje de 945 meter hoge vulkaan Blahnukur in Landmannalaugar. Ze zijn net begonnen en moeten nog een eindje, de vulkaanhelling loopt nog ver door buiten het kader van de foto. De zwarte Blahnukur geeft de mooiste uitzichten rondom over de gletsjers, royalietbergen en zwavelpoelen. Het is daarom best een populaire wandeling, maar zoals je ziet ben je niet een, twee, drie boven. Vanaf de camping is het slechts 3 uur klimmen en dalen, dat valt eigenlijk wel mee, toch? Daarna kun je je vermoeide ledematen in de warme poelen naast de camping tot rust laten komen.

'1093320' door JoshuaX '1093320' door JoshuaX

GriekenlandPeloponnesos

GriekenlandPeloponnesos

Toewijding voor...Agi

JoshuaX

24 uur per dag, 365 dagen per jaar is de deur van dit 12e eeuwse Byzantijnse kerkje geopend voor een ieder die hier weet te geraken. Binnen bij het eenvoudige interieur branden altijd, maar dan ook altijd, kaarsjes bij Maria. Een vrouw uit het nabij gelegen gehucht komt iedere dag twee keer over het smalle rotspaadje, uitgehouwen uit de enorme klif, gelopen om te kijken of de kaarsjes nog branden. Dan ook wordt de kerkklok geluid via het touw dat provisorisch aan de achterdeur is bevestigd. De ligging van dit kerkje, de Pagania Agitria, is spectaculair met uitzicht op de braadpanvormige Cap Tigiani, die als een witte vuist de Middellandse zee insteekt. Op het trappetje kun je daar rustig van genieten terwijl je van achteren bijgelicht wordt door de kaarsjes via de deuropening. Op het wandelpad richting Cap Tigani staat na 200 meter op een splitsing een bordje. Linksaf bereik je in 20 minuten over het rotspaadje de Agitria. Een plek van eenvoud, integriteit en toewijding.

'1093253' door JoshuaX '1093253' door JoshuaX

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Eenzaam Tolla

JoshuaX

De binnenweggetjes op Corsica leiden je door prachtige verlaten landschappen met kleine dorpjes. Tolla is zo'n dorpje waar maar 1 auto tegelijk door de straat kan. Ik was er half door met de auto toen de melkboer met zijn wagen vanaf de andere kant mij weer keurig naar de start van het dorp terug "duwde". Enkele oude mannetjes keken dit tafereel goedkeurend gade. Die toeristen moeten wel weten wat hun plek is :0) Tolla ligt aan het Tolla stuwmeer aan de D3 die eigenlijk nergens naar toe leidt, we namen dit weggetje als ommetje naar Bastelica. Neem vooral dit soort weggetjes om het echte Corsica te beleven.

'1093217' door JoshuaX '1093217' door JoshuaX

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Vizzavona verkennen

JoshuaX

In het centrale binnenland van Corsica vindt je de bossen van Vizzavona. Bekend hier zijn de Casacades des Anglais, die in vele ettappes omlaag vallen midden in het bos. Ook gaat er een boemeltreintje vanuit het kleine plaatsje Vizzavona, dat je door het mooie landschap boemelt. Een juweel dat we in deze contreien zomaar tegen het lijf reden, is dit oude en verlaten restant van een fort (waarvan ik de naam niet meer weet), dat hier overduidelijk ooit gebouwd is vanwege de strategische ligging. Het is eigenlijk een Donjon. Je komt het tegen als je vanuit Vizzanova naar het noorden rijdt richting Corte. Fijn om dit soort plekken per ongeluk te ontdekken, plekken die in geen enkel boekje vermeldt staan. De naam doet er dan ook niet toe. Gewoon heerlijk om rond te struinen, te verkennen en van het uitzicht te genieten, terwijl je je lunch wegwerkt.

'1093154' door JoshuaX '1093154' door JoshuaX

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Elfenwandeling

JoshuaX

Vroeg op weg door de Barranco de las Angustias, oftewel de "kloof der doodsangsten", met kloofwanden die tot 2.000 meter hoogte reiken. Naar mijn idee de mooiste wandeling van heel La Palma waarbij bijna geen meter geklommen hoeft te worden. Als de zon opkomt en de eerste stralen de kloof beschijnen is dit net een Elfenland. Een magisch gevoel in plaats van doodsangsten. Alles glinstert, de wanden, de bomen en het water komen tot leven. De kloof start breed en wordt daarna steeds smaller. Het stroompje dat je volgt slingert van links naar rechts en wordt na verloop van tijd oranje/koperkleurig. Het eindigt bij de veelkleurige rotswand waar de Casacade de los Colores omlaag komt, een waardig eindpunt. De terugweg was na het middaguur waardoor de magie was verdwenen, maar het was wel nog steeds groots.

'1093107' door JoshuaX '1093107' door JoshuaX

CanadaBanff

CanadaBanff

Het donkere uurtje

JoshuaX

Hartstikke leuk om met de kano door de blauwgroene meren van de Rockies te glijden. Je ziet de natuur dan eens van een andere kant, op een bepaalde manier imposanter, omringend. Maar toen we grote donkere donderwolken met een vaartje aan zagen komen, lieten we deze kano toch maar lekker op z'n kop liggen. Een volgende keer beter.........

'1093018' door JoshuaX '1093018' door JoshuaX

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Edith Cavell

JoshuaX

De Britse verpleegster Edith Cavell verzorgde in bezet gebied (Belgie) tijdens de eerste wereldoorlog iedere soldaat, ongeacht hun afkomst. Al snel begon ze ook geallieerde soldaten te helpen ontsnappen richting Engeland, waaronder veel Canadezen. Toen echter een verzetsstrijder werd opgepakt die een lijst bij zich droeg met daarop haar naam, werd ze door de Duitsers geexecuteerd, ondanks een breed internationaal pleidooi om haar te sparen, zelfs vanuit Duitse kringen. Behalve een Corona (ovale geologische formatie) op Venus, werd onder meer ook een 3363 meter hoge berg in Jasper NP naar haar vernoemd, Mount Edith Cavell. Toepasselijk ligt er een gletsjertong in de vorm van een engel met vleugels tegen de berg, de Angel gletsjer. Onder aan de gletsjer heeft zich een prachtig meer gevormd, dat je tegenkomt op weg naar de Edith cavell meadows. Absoluut doen als je in Jasper bent.

'1092844' door JoshuaX '1092844' door JoshuaX

CanadaIcefields Parkway

CanadaIcefields Parkway

Mistaya canyon

JoshuaX

Enkele plekken langs de Icefields Parkway zijn bijzonder en toch minder bezocht. Dit zijn de pannekoek canyonwalls van Mistaya canyon, uitgesleten door het woeste water van Mistaya river. Zeer fraaie plek waar je door een bos in een kwartier naar toe kunt lopen vanaf de Parkway. Dan opent de in het dal omlaag lopende canyon zich voor je wanneer je over het bruggetje loopt. Prachtig uitzicht de diepte in! Er zijn hier (nog) geen afzettingen, je kunt alles uitgebreid verkennen. De foto is op weg naar beneden genomen terwijl ik terug omhoog kijk richting het bruggetje.

'1092787' door JoshuaX '1092787' door JoshuaX

CanadaPeter Lougheed Provincial Park

CanadaPeter Lougheed Provincial Park

Exploring Kananaskis

JoshuaX

Ook deze tweede foto is van Kananaskis. Deze achtertuin van Banff is in kaart gebracht en genaamd door John Palliser, geograaf en ontdekkingsreiziger uit Dublin. In de middag slaat hier het weer regelmatig om, schaduwen vallen over de bergen en het meer. Als een kano voorbij komt,, lijkt het of ik ver terug in de tijd John Palliser met zijn crew langs zie komen.

'1092687' door JoshuaX '1092687' door JoshuaX

CanadaPeter Lougheed Provincial Park

CanadaPeter Lougheed Provincial Park

Bellyboat

JoshuaX

Het is lang geleden dat ik een foto plaatste van mijn favoriete land Canada. Ik durf daarom een kleine serie wel weer eens aan. Deze eerste foto is van upper kananaskis lake, waar een visser in een rode bellyboat alle vis voor zich alleen heeft. De bellyboat is een soort drijvende stoel met de benen onder waterniveau, waarbij de visser niet beperkt is tot vissen vanaf de kant en als bonus zich meer een met de natuur voelt. Kananaskis country ligt ten zuiden van Banff en is favoriet bij de Canadezen zelf om in de weekenden te kamperen en te vissen. Een prachtige uitwijk als je de drukte in Banff wilt vermijden, het doet qua natuur niet onder.

'1092640' door JoshuaX '1092640' door JoshuaX

Spanje

Spanje

Barranco del Agua

JoshuaX

Er zijn ook bijzondere plekjes die je zonder veel moeite kunt bereiken. De Barranco del Agua in het Los TIlos Biosfeerreservaat is er zo één. Slechts een kwartier vanaf het information center vindt je deze prachtige, door varens overhangen kloof. Oude levada's voor de watervoorziening op het eiland lopen aan de zijkant van de Barranco, je volgt ze door tunnels. Daarna kom je in het gedeelte waar de Cascade de los Tilos omlaag komt vallen de kloof in. Je kunt de waterval beneden langs passeren door het perfect gevormde natuurlijke "poortje", waarbij je wel een beetje een natte broek zult oplopen. Vanaf daar kun je de kloof, die steeds nauwer wordt, nog volgen tot aan een keteldal. Een plekje wat ik uitzonderlijk mooi vond, zo eenvoudig bereikbaar voor iedereen.

'1092575' door JoshuaX '1092575' door JoshuaX

Duitsland

Duitsland

Even wat anders

JoshuaX

Voor altijd uit de startblokken schieten, welke atleet zou dat niet willen? Deze atleet heeft zich 'in het harnas' laten vereeuwigen. In het hoogste gebouw van Berlijn, de Fernsehturm, vindt je op de benedenverdieping het Menschen Museum. Niet ieder zijn "cup of tea", ook de foto niet denk ik, maar toch tip ik het. Verschillende mensen hebben hun lichaam(sdelen) gedoneerd aan de wetenschap om ons te leren met andere ogen naar ons lichaam te kijken. Het laat via deze lichaamsdelen op de meest directe manier de gevolgen zien van overmatig vet en suikerrijk eten, van roken, van al onze 'vices' die negatieve impact op de volksgezondheid hebben. Ook wordt de weekconsumptie van een gemiddeld gezin van vier personen uit verschillende delen van de wereld vergeleken via megafoto's. De Australiërs maken het wel heel bont door ongeveer een hele koe per week naar binnen te stouwen. De Mexicanen eten erg gezond, maar drinken twaalf 2-liter flessen cola in de week weg. De Nederlanders? Ons gematigde landje was niet interessant genoeg :o) Ik vond het fascinerend en leerzaam, als je naar buiten loopt ben je weer volledig bewust van de complexiteit en fragiliteit van je lichaam. Belangrijke tip: langs het Menschen Mseum zitten verschillende cafés/restaurants en tegenover zit de McDonald's. Bezoek deze vóórdat je dit bezoekt.

'1092518' door JoshuaX '1092518' door JoshuaX

Frankrijk

Frankrijk

Haut Asco

JoshuaX

De weg door het Asco dal (D147) in het noorden van Corsica is één van de mooiste die je op het eiland kunt rijden. Helemaal aan het eind kom je aan bij een zeer minimalistisch ski "resort" waar de slingerweg stopt. En vanaf hier wordt het alleen nog maar mooier en beter, je kunt hier kiezen uit meerdere fantastische wandelingen. De wandeling naar de Capo Borba via de Thigietta beek is magisch. Via een bruggetje steek je op de foto (graag openen!) de beek over en kom je in een Cirque terecht met bergpunten die voorover hellen en je aan lijken te staren. Daarna kun je steil links omhoog richting de Capo (rotspunt) Borba gaan. Een paradijselijke woestenij van rotsen, boompjes, struiken en stromend water. Mag niet gemist worden voor de wandelaar, want ook nog eens ontzettend rustig, in ieder geval toen wij er waren in augustus.

'1092395' door JoshuaX '1092395' door JoshuaX

Italië

Italië

Cascate della Marmore

JoshuaX

Obelix vond de Romeinen altijd maar "rare jongens". Dat was misschien wel zo, maar ze waren op gebied van constructie en water- en wegenbouw ongeëvenaard. In het jaar 271 v.Chr. werd door de Romeinen in Umbrië de grootste kunstmatige waterval ter wereld aangelegd, ook heden ten dage nog. Ze wilden de loop van rivier Velino beïnvloeden, en dat lukte ze via deze 165 meter hoge waterval. Op de foto zie je alleen het onderste deel van de waterval, rechts boven bij een boompje zie je enkele mensjes staan als je goed kijkt, zo krijg je enig idee van de watermassa. Boven dit deel komt nog het bovenstuk als een lange sluier omlaag. Geweldig gezicht, maar slechts 2 keer per dag te bewonderen, omdat alleen dan het water zijn maximale kracht krijgt. Er zijn enkele mooie uitzichtpunten en tegenover de waterval vindt je een leuk restaurantje met buitenterras, waar je onder het genot van een wijntje naar de waterval kunt kijken. Je vindt dit fenomeen in Marmore, dicht bij de plaats Terni, gewoon een uurtje vliegen van Nederland.

'1092342' door JoshuaX '1092342' door JoshuaX

Frankrijk

Frankrijk

Chateau Fort

JoshuaX

Rond de plaats Piana aan de westkust van Corsica vindt je veel porfierrotsen in allerlei vormen. Dit gebied wordt ook wel de Calanche genoemd. Tegen de avond krijgen deze rotsen een mooie gloed. Een wandeling naar de rotskolos Chateau Fort mag hier niet overgeslagen worden. Je kunt dicht bij het "chateau" komen, maar dat kost het nodige riskante klauterwerk langs hooggelegen richeltjes. De jongen op de foto is deze uitdaging aangegaan. Maar ook van enige afstand is dit een héél fijne plek om van de zonsondergang te genieten.

'1092043' door JoshuaX '1092043' door JoshuaX

Frankrijk

Frankrijk

Bubbels in Zonza

JoshuaX

De plaats Zonza is dé uitvalsbasis voor het verkennen van het Bavella gebergte, ook wel de Dolomieten van Corsica genoemd. In Zonza vindt je een hotel wat zich een totaal verkeerde naam heeft aangemeten, namelijk Hotel Le Tourisme. Dit klinkt als een commerciële tourist trap, maar niets is minder waar. Geniéten met een grote G. Ik sta hier op mijn gigantische balkon met ligstoelen en zitje, en kijk ver weg over Corsica terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt. Zo direct leg ik mijn fototoestel aan de kant en ga mét een glas bubbels ín de jacuzzi relaxen na een dag hiken. Het uitzicht gaat niet vervelen kan ik zeggen.

'1091959' door JoshuaX '1091959' door JoshuaX

Frankrijk

Frankrijk

Overdenkingen

JoshuaX

"Is dit nou slim?" zie je hem denken. Rondom het rotsblok waarop hij zit is alleen afgrond te bekennen. Links helt het blok steil naar beneden over, een tiental meters de diepte in. Via een ketting kun je afdalen. Het vereist enige overdenkingen als dit op je pad komt. Corsica biedt wandelingen en prima bereikbare uitzichtpunten voor een ieder. Maar voor de liefhebbers is er ook het échte werk, waarbij je als beloning doordringt in de aller-aller-allermooiste delen van dit ruige eiland., zoals hier op weg naar Toren III in het Bavella gebergte, één van de mooiste officiële wandelroutes met klauterwerk en enkele klimpassages.

'1091867' door JoshuaX '1091867' door JoshuaX

Spanje

Spanje

Moonwalk

JoshuaX

Beklimming van Vulcán Teneguian in het uiterste zuiden van La Palma. Hier is alles rood, bruin en zwart, in het noorden vindt je juist alle tinten groen die je kunt bedenken. Op dit eiland is het nog mogelijk te gaan en staan waar je wilt, en te beklimmen wat je wilt. Vrijheid is troef, toerisme is beperkt tot wandelaars, strandgangers komen niet of nauwelijks naar dit Canarische eiland. Hier kun je nog ongestoord op de top van een vulkaan de Michael Jackson Moonwalk doen als je wilt, zonder aangestaard te worden.

'1091790' door JoshuaX '1091790' door JoshuaX

Spanje

Spanje

Driehoeksverhouding

JoshuaX

Wat hebben het Moorse Alhambra paleis, de griekse wiskundige Pythagoras en grafisch kunstenaar Escher met elkaar gemeen? Het Alhambra werd voor mij nog veel interessanter toen ik meer van de achtergrond te weten kwam. Zoals deze ruimte met plafond, dat is gebaseerd op de stelling van Pythagoras, het berekenen van de schuine zijde van een rechthoekige driehoek. Ik heb zo positie proberen te nemen dat op de foto zoveel mogelijk van het rechthoekige driehoekgeweld zichtbaar wordt (uitstulpingen bovenin, hoogteverschillen die driehoeken vormen, driehoekige mozaïekstukjes etcetera etcetera). Waarschijnlijk zijn er nog genoeg driehoeksvormen te ontdekken die ik tot nu toe niet gezien heb. Hoe past onze Nederlandse trots Escher nou in dit verhaal? Hij werd tijdens een bezoek aan het Alhambra gefascineerd door de terugkerende geometrische vormen, zoals in dit Pythagoras plafond. Dit was zijn inspiratie voor zijn onnavolgbare grafische werk. Dit maakt dus de driehoeksverhouding Alhambra - Pythagoras - Escher compleet :o)

'1091671' door JoshuaX '1091671' door JoshuaX

IJsland

IJsland

The other side

JoshuaX

Tsja, dit is nou niet direct weg van de massa in IJsland, maar een top toeristische attractie recht langs ringweg 1. Maar de Seljalandsfoss is daarom niet minder mooi en als je vroeg komt zeker nog niet te druk. Om een toch nog wat andere foto te maken, heb ik de waterval van de 'andere, minder populaire kant' er op gezet, waar ik ook veel mooier licht had. Je camera kan wel wat spetters te verwerken krijgen als je achterlangs de waterval loopt, maar het is wel speciaal om het watergeweld vanaf de achterzijde te bewonderen. Vergeet niet 10 minuten door te lopen naar de volgende, in de rotsen verborgen, waterval, dat is echt een 'gem'.

'1091580' door JoshuaX '1091580' door JoshuaX

Malta

Malta

Grand Masters Palace

JoshuaX

Van de 16e tot de 18e eeuw regeerde de hospitaalridders van de Maltezer Orde op Malta onder bevel van de Grootmeester. De Grootmeester werd aangesproken met 'Sereniteit', wat ik een pracht van een aanspreektitel vind. Na het afslaan van een maandenlange belegering door het Ottomaanse leger, werd ter ere van Grootmeester Le Vallette ín Valletta (toeval? denk het niet) het Paleis van de Grootmeester gebouwd in de 16e eeuw. Tot 2015 zetelde hier nog het parlement van Malta, nu schijnt de president er nog kantoor te houden. Het gebouw is om twee mooie binnentuinen heen gebouwd, en bevat een museum met twee hoofdelementen; een tapestry kamer met 5 meter hoge wandtapijten, naar het schijnt één van de beste verzamelingen in de wereld. Daarnaast een wapenkamer met het grootste middeleeuwse wapenarsenaal ter wereld., waaronder 6.000 harnassen. Ik vond de gangen ook heel mooi met de prachtige plafonds. Eigenlijk best een vet gave plek, echt een bezoek waard als je door Valletta struint.

'1091506' door JoshuaX '1091506' door JoshuaX

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Natuurlijke compositi

JoshuaX

Moeder natuur creëert de mooiste composities, ook in het klein als je goed oplet, zoals hier op La Palma tijdens de vulkaanroute. Met grootse vulkaanlandschappen om je heen schiet je al snel de ene weidse foto na de andere. Links boven me zag ik tijdens de wandeling echter deze natuurlijke 'kleine' compositie, daar kan ik echt van genieten, alsof het door een tuinier is aangelegd. Terwijl ik stond te kijken, kwam op een gegeven moment een challenge runner (een jaarlijkse run van 34 km de vulkaanroute op en neer) aan de horizon over de vulkaanhelling rennen. Heb hem nog snel even heel klein meegepikt op de foto.

'1091180' door JoshuaX '1091180' door JoshuaX

Frankrijk

Frankrijk

Avontuur bij Trou de.

JoshuaX

Op Corsica zijn ongekend veel mogelijkheden om te klimmen en te klauteren. Een bekende plek hiervoor is Trou de la Bombe in het Bavella gebergte, een gat hoog in een rotswand waar je naar toe kunt klimmen, een avontuur met prachtig uitzicht naar de andere kant. Deze park ranger doet even 'live life to the max' voor. Op teenslippers (!) klom ze razendsnel omhoog, waarna ze duidelijk genoot van het moment daarboven en positie nam om de wind langs zich heen te voelen gaan. Hoe die boom het daarboven overleeft weet ik ook niet..........topplek op Corsica, al is het alleen maar om te zien. Beleven is nog beter :o)

'1091077' door JoshuaX '1091077' door JoshuaX

Frankrijk

Frankrijk

Bavella Toren III

JoshuaX

Zicht vanaf de Col de Bavella op de Bavella 'dolomiettorens' in het zuidoosten van Corsica. De Col is het startpunt van vele wandelingen, maar die naar Toren III is echt de spreekwoordelijke kers op de taart. Drie rotstorens liggen hier op een rij, de eerste twee passeer je onder meer door een afdaling aan een ketting over een supersteil rotsplateau (nee, je zit niet vast....). Daarna volgt de klauterpassage naar het dak van Toren III, de afdaling is overigens nog moeilijker. Op deze route voel je echt kameraadschap met andere wandelaars die je helpen dit alles te overwinnen. Samen op de top van Toren III zitten en uit te zien over het dal en de andere twee Torens is de ultieme beloning van dit wandelfestijn.