Jenny

'1089319' door Jenny '1089319' door Jenny

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Let the sun shine

Jenny

Het is een druilerige dag vandaag, naar ik heb begrepen ligt er over heel Nederland een grijze sluier. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen alweer verlangen naar het voorjaar en de zomer, terwijl er dan natuurlijk ook een kans op minder mooi weer bestaat (zijn we na afgelopen jaar bijna vergeten). De Vakantiebeurs is ook weer van start gegaan (10 t/m 13 januari in de Jaarbeurs in Utrecht, Columbus is er ook te vinden), daar zullen velen wegdromen bij de meest aantrekkelijke bestemmingen. Gelukkig hoef je niet altijd (ver) weg te gaan om te genieten, dat kan ook gewoon van b.v. de “bloemetjes en de beestjes” in ons eigen kleine kikkerlandje.

'1089254' door Jenny '1089254' door Jenny

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Dames in klederdracht

Jenny

Van een sneeuwwit, letterlijk, Chivay in de Colca Cañon reden we naar een kletsnat Puno bij het Titicacameer, waar we vanwege de vele ongelukken onderweg pas laat in de avond aankwamen. De volgende morgen stapten we in de stromende regen op de boot voor een lange tocht over het Titicacameer. De eerste stop na ca. 25 minuten was bij de Uros rieteilanden, daarna voeren we in ca. 3 uur door naar het eiland Amantaní. Helaas werden de geplande activiteiten op Amantaní ( wandeling naar Pachatata & Pachamama en het dorpsfeest) geannuleerd, het was steenkoud, het regende en op het hoogste punt van het eiland sneeuwde het zelfs. Helaas hebben we dus zo goed als niets van het eiland gezien, want de volgende morgen vertrokken we alweer vroeg naar het verderop gelegen eiland Taquile. Bij het haventje zaten deze vier prachtig traditioneel geklede dames, zij hadden een lekker beschut plekje uitzocht. Tip: Ook al is de kans op neerslag volgens de statistieken nihil in het gebied en in de periode van de reis (in ons geval juli), neem toch maar een regenjas mee :-)

'1028580' door Jenny '1028580' door Jenny

PeruColca Canyon

PeruColca Canyon

Condor in Colca Cañon

Jenny

Natuurlijk mag een bezoek aan Cruz del Condor in de Colca Cañon niet op het programma ontbreken als je in Peru bent. Zoals ik gisteren al schreef waren de weersomstandigheden nogal wisselend. In de Colca Cañon hadden we sneeuw en regen en de kans om dan condors te zien vliegen/zweven is klein. In overleg met onze lokale gids besloten we een wandeling te gaan maken, dat leek ons beter dan onze tijd gaan staan te “verdoen” op het uitkijkpunt. Net op het moment dat we uit het busje wilden stappen vlogen er in een fractie van een seconde drie (!!) condors voorbij, mooi om gezien te hebben, wel balen dat we niet genoeg tijd hadden om een foto te maken. Na de wandeling, die eindigde net onder het uitzichtpunt, hadden we het geluk toch nog één condor, tegen een adembenemende achtergrond, voorbij te zien zweven, wat een imposant dier, onze dag kon niet meer stuk! Als je de foto opent is de condor beter zichtbaar, maar ik wilde, vanwege de mooie achtergrond, niet teveel croppen.

'1026474' door Jenny '1026474' door Jenny

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Mama Flora op...Amant

Jenny

Van een sneeuwwit, letterlijk, Chivay in de Colca Cañon reden we naar een kletsnat Puno bij het Titicacameer, waar we vanwege de vele ongelukken onderweg pas laat in de avond aankwamen. De volgende morgen stapten we in de stromende regen op de boot voor een lange tocht over het Titicacameer. De eerste stop, slechts kort vanwege het weer, was bij de Uros rieteilanden. Daarna wachtte ons een flinke zit, ca. 3 uur, naar ons overnachtingseiland Amantaní. Daar werden we uitermate vriendelijk onthaald door Mama Flora en haar zoon Arturo, bij hen thuis mochten we eten en de nacht doorbrengen. Als bedankje hadden we, zoals gebruikelijk, wat levensmiddelen meegenomen die op Amantaní niet of slechts mondjesmaat verkrijgbaar zijn (fruit, rijst, pasta, suiker). Hiervoor werden we, door zowel moeder als zoon, uitgebreid geknuffeld. Alle geplande activiteiten op Amantaní werden geannuleerd, het was steenkoud, het regende en op het hoogste punt van het eiland sneeuwde het zelfs, als kruik kregen we een frisdrankflesje met heet water mee naar bed. Helaas hebben we helemaal niks van het eiland gezien, maar het gezelschap van Mama Flora en Arturo maakte veel goed. De volgende ochtend moesten we al vroeg naar het haventje om de boot naar Isla Taquile te halen. Mama Flora liep met ons mee naar “beneden”. Op de foto staat ze, in haar prachtige traditionele kleding inclusief mooi geborduurde hoofddoek/sjaal (bij geopende foto beter te zien), te wachten tot onze boot vertrekt. Mocht iemand nog een tip wensen… Ook al is de kans op neerslag volgens de statistieken nihil in het gebied en in de periode van de reis (in ons geval juli), neem toch maar een regenjas mee :-)

'1023986' door Jenny '1023986' door Jenny

PeruEl Valle Sagrado

PeruEl Valle Sagrado

Landschap Heilige...V

Jenny

Alvorens ’s middags vanuit Ollantaytambo in de trein naar Aguas Calientes (Machu Picchu) te stappen, maken we een excursie naar de landbouwterrassen van Moray en, aansluitend, naar de zoutterrassen van Maras. Onderweg genieten we in alle vroegte en met volle teugen van de schitterende landschappen die op een hoogte van ca. 3.500 meter in de Heilige Vallei aan ons voorbijtrekken.

'1022262' door Jenny '1022262' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Sarawak Cultural...Vi

Jenny

In de buurt van Damai bezochten we het Sarawak Cultural Village, een "levend" openluchtmuseum. Je vindt er tot in detail nagebouwde traditionele huizen van zeven bevolkingsgroepen; Bidayuh, Iban, Penan, Orang Ulu, Melanau, Maleiers en Chinezen. Bij de entree krijg je een boekje/paspoort met allerlei wetenswaardigheden en bij elke bezochte woning krijg je een stempel in je paspoort. De huizen op zich zijn interessant om te bezoeken, maar de mannen en vrouwen in klederdracht die diverse demonstraties geven zijn absoluut van toegevoegde waarde. Twee maal per dag wordt er in het lekker koele theater een culturele show met traditionele dansen opgevoerd. Spreekt me normaal niet zo aan, maar dit was echt de moeite waard. De show heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Mocht je in 2019 van 12-14 juli in Damai zijn dan kun je in het Sarawak Cultural Village genieten van diverse workshops en optredens van vele artiesten uit allerlei landen tijdens het jaarlijkse Rainforest World Music Festival. Helaas vertrokken wij in 2016 net voor dit evenement plaatsvond.

'572945' door Jenny '572945' door Jenny

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Mánesbrug en...Rudolf

Jenny

Vanuit de joodse wijk Josefov in de Oude Stad wandelen we via het Rudolfinum, de thuishaven van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest (grote concertgebouw in neo-renaissancestijl aan het eind van de brug), over de Mánesbrug naar de Kleine Zijde. Hier hebben we vanaf de oever van de Moldau c.q. Vltava prachtig zicht op de Oude Stad incl. de Mánesbrug (links) en de beroemde Karelsbrug (rechts, niet op de foto). Het licht aan het eind van de middag is prachtig. Een voordeel van een stedentrip in najaar/winter is het relatief geringe aantal medetoeristen, een ander pluspunt is het feit dat het vroeg donker is, je kunt extra lang genieten van de bijzondere sfeer die de verlichte gebouwen en bruggen met zich meebrengen. Enige nadelen zijn aangepaste (kortere) openingstijden van bezienswaardigheden, minder terrasjes (wel enige met heaters) plus dat je minder van parken en tuinen kunt genieten.

'572896' door Jenny '572896' door Jenny

MaleisiëWest Maleisie

MaleisiëWest Maleisie

Silvered leaf monkey.

Jenny

We maken een uitstapje naar het Bukit Melawati Historical Complex in Kuala Selangor, op ca. een uurtje rijden van Kuala Lumpur. Kuala Selangor was vroeger de koninklijke hoofdstad van het sultanaat Selangor. Het fort “Kota Melawati” werd 1784 door Nederlanders veroverd die de naam meteen veranderden in "Fort Altingsburg" , maar reeds in 1785 werd de stad heroverd door sultan Ibrahim en zijn mannen. Allemaal heel interessant, net als de overblijfselen van de oude muur, de kanonnen etc. maar mijn hart gaat pas echt sneller kloppen van de aanwezigheid van de tientallen silvered leaf monkeys en een aantal van hun oranje jongen. De vacht van volwassen dieren is zilverzwart en bovenop hun koppie hebben ze een mooie kuif. De kleur van pasgeboren dieren is knaloranje. Na een maand of drie verkleuren de jongen langzaamaan naar de uiteindelijke zilverzwarte kleur. Het exemplaar op de foto is zo vertederend, niet alleen door zijn mooie wollige oranje vacht, maar ook door zijn lieve ogen en schattige flapoortjes (geopend nog beter te zien).

'572847' door Jenny '572847' door Jenny

MaleisiëCameron Highlands

MaleisiëCameron Highlands

Mossy Forest

Jenny

Tegen de helling van de Gunang Brinchang in de Cameron Highlands (2.031 meter hoog), ligt Mossy Forest. Het is er doorlopend vochtig en mistig waardoor o.a. mossen, korstmossen, varens en orchideeën hier uitstekend gedijen. Na onze lunch op de Sultan Ahmad Shah Golf Club (ja ja, klinkt chiquer dan het was, wel mooi uitzicht over het terrein), worden we met jeeps opgehaald en over een "bumpy road" naar de top van de berg gereden. Daar beklimmen we eerst een uitkijktoren, maar door de mist is het uitzicht beperkt. Aansluitend staat er een wandeling met een gids door Mossy Forest op het programma. We hebben de keus uit een moeilijke of een makkelijke wandeling. Het eerste stuk van de wandeling (beide opties) gaat over houten plankieren en is prima te doen (wel met trapjes, dus niet geschikt voor minder validen). De makkelijke route houdt in dat je teruggaat daar waar de houten plankieren eindigen, totale wandeltijd niet meer dan 30 minuten. Bij de moeilijke route ga je klimmen, klauteren, glibberen en glijden. Het is aan te raden goede schoenen aan te trekken en kleding die tegen een stootje kan en vies mag worden. De hoogteverschillen zijn vaak aanzienlijk, soms kom je klem te zitten tussen enorme boomwortels en glijpartijen in modder of over het mos zijn geen uitzondering. De duur van deze enerverende wandeling is naar keus, in overleg met je gids kun je teruglopen wanneer je wilt of helemaal naar beneden wandelen naar het dorp, maar dan ben je wel 4-5 uur onderweg.

'572777' door Jenny '572777' door Jenny

MaleisiëLangkawi island

MaleisiëLangkawi island

Dusky Leaf Monkey c.q

Jenny

Onze rondreis door Maleisië sloten we af op Langkawi in het Berjaya Resort, mooi gelegen tegen de helling van de berg Mat Cincang en aan de Burau Bay. We verbleven in een paalwoning, soort boomhut, middenin het groen van de jungle (een paalwoning boven het water behoort ook tot de mogelijkheden, maar daar hangt een "iets" ander prijskaartje aan). Op "verkenningstocht" werden we vanuit het niets verrast door een groepje van vijf dusky leaf monkeys (volwassenen en baby's), ook wel brillangoeren genoemd (vanwege de lichte kringen rond hun ogen). Wat een leuke apen, voor mij de eerste keer dat ik ze zag.

'572723' door Jenny '572723' door Jenny

MaleisiëCameron Highlands

MaleisiëCameron Highlands

Orang asli

Jenny

Vlakbij de Cameron Highlands maakten we een stop bij een klein orang aslidorp waar deze man ons bezoek vanuit zijn deuropening gade sloeg. Orang asli zijn de inheemse minderheden van Maleisië, bestaande uit 18 stammen, maar voor het gemak (taal en gebruiken komen veelal overeen) onderverdeeld drie groepen; de Semang Negrito (grootste groep, voornamelijk wonend in het noorden), Senoi (op een na grootste groep, voornamelijk wonend in het midden) en Proto-Malays (kleinste groep, voornamelijk wonend in het zuiden). De bewoners waren enigszins verlegen, maar erg vriendelijk, we kregen zelfs een stuk doerian aangeboden dat ik lekkerder vond smaken dan verwacht.

'572645' door Jenny '572645' door Jenny

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

St.-Nicolaaskerk...Kl

Jenny

Medio november, een heerlijk rustige periode, maakten we een stedentrip naar Praag. Onderweg naar de Praagse Burcht keken we uit op de mooi verlichte St.-Nicolaaskerk aan de Kleine Zijde. In 1703 werd met de bouw ervan begonnen door vader en zoon Dientzenhofer, die beiden helaas stierven voor de kerk af was (geopend komt de foto beter tot z'n recht).

'572577' door Jenny '572577' door Jenny

MaleisiëLangkawi island

MaleisiëLangkawi island

Wenkkrab

Jenny

Aan het eind van onze rondreis door Maleisië verbleven we een paar dagen op Langkawi waar we een mangrovetour door het Kilim Geoforest Park maakten (een natuurreservaat van ca. 100 km2). Een leuke tour, in hotels en bij diverse plaatselijke boekingsbureautjes te reserveren. Tijdens het boottochtje zagen we o.a. tal van wenkkrabben, ze komen voornamelijk voor in mangroven en op stranden langs tropische en subtropische kusten. Mannetjes hebben een grote schaar die wordt gebruikt voor uiterlijk vertoon en tijdens gevechten. Eten doen mannelijke wenkkrabben uitsluitend met de kleine schaar. Het vrouwtje kiest meestal een partner uit meerdere mannetjes die stuk voor stuk met hun grote schaar voor hun holletjes staan te wenken. Hun ogen dragen ze op steeltjes, ik blijf het een grappig gezicht vinden.

'538339' door Jenny '538339' door Jenny

MacauMacau

MacauMacau

Na Tcha tempel en...g

Jenny

Op het schiereiland Macau, het Las Vegas van Azië, staat schuin achter de gevel van de beroemde São Paulo-kerk de kleine Chinese Na Tcha tempel (een kamer, 8,4 meter diep en 4,51 meter breed). De tempel stamt oorspronkelijk uit 1898, maar is herbouwd in 1901. Het altaar is van 1888 en de wierookbrander van 1898. De tempel is gebouwd ter ere van kindgod Na Tcha. Je komt hier, en dus ook bij de gevel van de São Paulo-kerk (een van de grootste bezienswaardigheden), via een van de smalle steegjes die leiden vanuit een prachtig plein met mooie Portugese huizen, het Largo do Senado (Macau heeft een Portugese geschiedenis die in 1513 begon toen de Portugese ontdekkingsreiziger Jorge Alvarez de zuidkust van China bereikte). Nog wat info over de São Paulo-kerk; dit was ooit de grootste kerk van Macau, in 1602 gebouwd en gelegen naast het jezuïtencollege van São Paulo. In 1835 werden basiliek en college door een tyfoon, gevolgd door een grote brand, grotendeels verwoest. Alleen de gigantische trap die naar de basiliek leidde en de prachtige gevel in barokstijl uit 1627 bleven gespaard. Achter de gevel zijn archeologische resten onder glas te zien. Er is ook een klein museum, Museum of Sacred Art, te bezoeken (gedurende ons bezoek helaas gesloten). Tip voor de ferry: Als je een dagticket koopt voor de ferry van Hong Kong naar Macau en v.v. houd er dan rekening mee dat je, als je níet kiest voor een vaste terugvaartijd, je bij de terminal hoogstwaarschijnlijk in een `standbyline` komt te staan. Je kunt pas terug als er voldoende plaatsen beschikbaar zijn, mensen met een vaste vertrektijd gaan vanzelfsprekend voor. Je kunt dus een aantal vaarten moeten wachten. Vergeet ook niet je paspoort mee te nemen!

'538298' door Jenny '538298' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Orang-oetan Semenggoh

Jenny

Wilde orang-oetans zijn in Maleisië te vinden in de regenwouden van Sabah en Sarawak en in Indonesië in Kalimantan en Sumatra. Het Semenggoh Wildlife Center, gelegen op een half uurtje rijden van Kuching, is in 1975 opgericht als opvang voor gewonde, verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren waarvan orang-oetans de bekendste soort zijn. Het doel was ze uiteindelijk weer in hun natuurlijke habitat uit te zetten. Het project was erg succesvol en na verloop van tijd bleek de opnamecapaciteit van de bossen rondom de opvang onvoldoende voor het aantal apen. De rehabilitatiefaciliteiten werden daarom overgeheveld naar het Matang Wildlife Center. Het Semenggoh Wildlife Center is nu meer een onderzoekscentrum geworden. De reeds uitgezette apen zijn gebleven en worden twee keer per dag op speciale platforms van fruit voorzien. Dit is het moment waarop je als bezoeker de grootste kans hebt om ze, vanaf een soort houten tribune, te zien, maar garanties krijg je natuurlijk niet. Als er in de bossen veel voedsel wordt gevonden blijven de enigszins “verlegen” dieren lekker daar en als het regent komen ze ook niet naar “beneden”. De voedertijden zijn ’s morgens tussen 09.00-10.00 uur en ’s middags tussen 15.00-15.30 uur, tussen 12.30-14.00 uur is de opvang gesloten. Wij hadden het geluk twee moeders en twee baby’s/peuters te zien. Voor vertrek naar Maleisië had ik gedacht dat het zien van deze semi-wilde orang-oetans het hoogtepunt van de reis zou gaan worden, en geweldig was het zeker, maar eigenlijk heb ik veel meer genoten van de proboscisapen, de silvered leaf monkeys met hun knaloranje jongen en de dusky leaf monkeys met hun mooi getekende snoetjes.

'537626' door Jenny '537626' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Sarawak Cultural...Vi

Jenny

In de buurt van Damai bezochten we het Sarawak Cultural Village, een `levend` openluchtmuseum. Je vindt er tot in detail nagebouwde traditionele huizen van zeven bevolkingsgroepen; Bidayuh, Iban, Penan, Orang Ulu, Melanau, Maleiers en Chinezen. Bij de entree krijg je een boekje/paspoort met allerlei wetenwaardigheden en bij elke bezochte woning krijg je een stempel in je paspoort. De huizen op zich zijn interessant om te bezoeken, maar de mannen en vrouwen in klederdracht (zie dame op de foto) die diverse demonstraties geven zijn absoluut van toegevoegde waarde. Twee maal per dag wordt er in het lekker koele theater een culturele show met traditionele dansen opgevoerd. Spreekt me normaal niet zo aan, maar dit was echt de moeite waard. De show heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Mocht je in 2017 van 14-16 juli in Damai zijn dan kun je in het Sarawak Cultural Village genieten van diverse workshops en optredens van vele artiesten uit allerlei landen tijdens het jaarlijkse Rainforest World Music Festival. Helaas vertrokken dit jaar wij net voor dit evenement plaatsvond

'537603' door Jenny '537603' door Jenny

MaleisiëBako NP

MaleisiëBako NP

Wandelen in Bako NP

Jenny

Bako NP is het oudste beschermde natuurgebied van Sarawak, opgericht in 1957. Het relatief kleine park (27 km2) ligt op een schiereiland op ca. een half uurtje rijden van Kuching. Vanaf het plaatsje Bako Bazaar vaar je met een motorbootje over de rivier Bako en open zee naar het park, het is een mooi tochtje, zeker als het weer meezit (en dat deed het bij ons). De begroeiing in Bako NP bestaat uit mangroven, moeraswoud en tropisch regenwoud en met wat geluk kun je er dieren zoals b.v. Borneo-gibbons, beschermde proboscisapen, muisherten, zwijnen, varanen, otters en neushoornvogels spotten. Er zijn diverse wandelroutes door het park uitgezet. Wij hebben de slechts 1,2 km lange route naar Cove Beach gelopen, maar het was evengoed een pittig tripje. Er zijn geen goed begaanbare paden, je klautert over boomstronken en rotsblokken en baant je door dichtbegroeide stukken. Het grootste deel van de route is nog flink modderig ook, er wordt flink geglibberd en gegleden. De beloning is echter groot, het eindpunt is adembenemend. Vergeet niet om genoeg water en een insectenwerend middel mee te nemen en, indien nodig, regenkleding. Op de foto het begin van de route (polarisatiefilter gebruikt).

'537448' door Jenny '537448' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Weemoed Ibandame

Jenny

Vorige week heb ik een foto geplaatst van een meisje dat behoort tot de jongste Ibangeneratie (voormalige koppensnellers in Borneo), vandaag een foto van een dame die waarschijnlijk tot de oudste generatie behoort. Onverstoorbaar zit ze op de gemeenschappelijke veranda van het longhouse (dat door meerdere families wordt bewoond) mandjes te vlechten, niet afgeleid door de zoveelste invasie van nieuwsgierige toeristen. Ik neem aan dat deze mevrouw de hele ontwikkeling van traditionele leefwijze naar toeristenattractie van dichtbij heeft meegemaakt en ik kan me zo voorstellen dat ze vaak met weemoed aan die goede (?) oude tijd terugdenkt.

'537360' door Jenny '537360' door Jenny

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Onder moeders vleugel

Jenny

Op een koude zondag in mei bezochten we Slot Loevestein in Poederoijen. We hebben niet alleen genoten van het prachtig gelegen en goed onderhouden slot, maar ook van de meerkoeten met hun kleurrijke jongen in de slotgracht. Jonge meerkoeten zijn een gewilde prooi voor reigers, meeuwen en snoeken. Vaak overleeft er slechts een of zelfs geen jong per nest. Per broedseizoen doen ouderparen 2 tot 3 pogingen om een nest jongen groot te brengen. Ben je meer geïnteresseerd in Slot Loevestein dan in meerkoeten dan heb ik nog de volgende tips: T/m 4 september is Slot Loevestein dagelijks geopend en vinden er tal van (kinder-)activiteiten plaats (op 24 augustus, 27 augustus en 2 september worden er b.v. struintochten georganiseerd). Na 4 september kun je op 11 september deelnemen aan een bierproeverij, op 22 en 23 oktober vindt er een riddertoernooi plaats en in de kerstvakantie tref je Loevestein in winterse sferen aan. www.slotloevestein.nl

'537307' door Jenny '537307' door Jenny

MaleisiëWest Maleisie

MaleisiëWest Maleisie

Eigenwijze silvered..

Jenny

Bij het plaatsje Kuala Selangor, op een uurtje rijden van Kuala Lumpur, zagen we deze eigenwijze silvered leaf monkeys. Ze worden ook wel bladapen genoemd vanwege de grote hoeveelheden bladeren die ze eten, aangevuld met fruit en groente. De vacht van de volwassen dieren is zilverzwart en bovenop hun koppie hebben ze een mooie kuif. De kleur van pasgeboren dieren is knaloranje. Na een maand of drie verkleuren de jongen langzaamaan naar de uiteindelijke kleur. De beestjes op de foto lijken een beetje boos te kijken, maar het zijn bijzonder vriendelijke dieren (in tegenstelling tot de hondsbrutale makaken).

'537270' door Jenny '537270' door Jenny

EgyptePyramides omgeving Cairo

EgyptePyramides omgeving Cairo

Kameeldrijvers bij de

Jenny

Bij de beroemde piramides van Gizeh bieden diverse kameeldrijvers hun diensten aan (niet vergeten af te dingen). Het is een leuke, soms beetje pijnlijke, manier om de bijzondere bouwwerken vanaf een kamelenrug te bewonderen. Helaas voor deze kameeldrijvers hebben ze sinds de Arabische Lente die in januari 2011 begon niet bijzonder veel toeristen meer te vervoeren. Mocht je een ritje op een kameel niet zien zitten dan is een kijkje binnenin de grootste piramide (Cheops) misschien een idee (alleen voor de middag mogelijk). Er is echter niet veel te zien. De doorgangen naar de 35 meter onder de grond gelegen Rotskamer, de Grote Galerij en de Konings- en Koninginnenkamer zijn namelijk afgesloten. De gang naar beneden is erg smal en zeer benauwd, er hangt ook een penetrante urinelucht, maar dat maakt de ervaring m.i. niet minder bijzonder. Rondom de piramides word je aangesproken door verkopers die, zeker nu het toerisme zo enorm is teruggelopen, heel graag hun souvenirs aan je kwijt willen. Aanpakken betekent in hun beleving kopen, niet doen dus, kan heel vervelende situaties opleveren. Heb je na het dagbezoek nog niet genoeg van de piramides en de sfinx dan kun je ’s avonds nog naar de Sound & Light Show. Enigszins “kitscherig”, maar ik heb er toch wel van genoten.

'537092' door Jenny '537092' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Ibanmeisje

Jenny

Op Borneo bezochten we de Iban, voormalige koppensnellers. Hun laatste daden op dat gebied dateren van de Tweede Wereldoorlog, slachtoffers waren Japanse soldaten. Het was interessant om hun woonomgeving, een longhouse, te bewonderen. Een longhouse is een langgerekt gebouw dat onderdak biedt aan meerdere families. De woonvertrekken van de verschillende families zijn naast elkaar gebouwd, de voordeur geeft toegang tot een lange overdekte veranda. Die overdekte veranda geldt als gemeenschappelijke ruimte waar bewoners met elkaar praten, gasten ontvangen (o.a. ons), rituelen uitvoeren en handwerk maken. Het is erg leuk om een bezoek aan de Iban te brengen, vooral de prachtige tocht in een longtailbootje over de rivier is de moeite waard, maar je moet niet de illusie hebben dat je er een onontdekte stam in de jungle aantreft (daarvoor zal je met Jimmy Nelson, fotograaf “Before they pass away”, op stap moeten). De bewoners kleden zich alleen in traditionele kleding om een dansvoorstelling en een blaaspijpdemonstratie te geven en de kinderen lopen stuk voor stuk met een tablet.

'536987' door Jenny '536987' door Jenny

MaleisiëLangkawi island

MaleisiëLangkawi island

Flying lemur met jong

Jenny

De laatste dagen van onze reis door Maleisië brachten we door in een soort boomhut. Vanaf ons balkonnetje hadden we op een gegeven moment zicht op een, voor ons, heel bijzonder dier. Het bleek een flying lemur te zijn, ook wel Maleise vliegende kat genoemd. De verrassing werd nog groter toen er opeens een jong tevoorschijn kwam! Dit aparte dier heeft zweefhuid tussen de nek, poten, vingers en staart en kan daarmee afstanden tot wel 100 meter door de lucht afleggen, de korte staart wordt gebruikt om mee te sturen.

'536895' door Jenny '536895' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Neusaap in Bako NP

Jenny

In het prachtige, slechts 26 km2 grote, Bako NP spotten we hoog in de bomen een aantal proboscisapen, ook wel neusapen of orang Belanda (en bedankt) genoemd. Het is tegenwoordig een bedreigde diersoort, door de toenemende boskap voor palmolieplantages wordt hun leefgebied alsmaar kleiner. Volwassen mannetjes hebben een enorme, naar beneden hangende, neus, vrouwtjes een kleine stompneus en jonge dieren een wipneusje. Op de foto een volgroeid mannetje.