Janjol
Van Erzurum naar Kars
De route van Erzurum naar Kars gaat via diverse hoogvlaktes. Deze hoogvlaktes liggen zo hoog, dat er eind april nog veel sneeuw kan liggen. Toen wij er waren, was de meeste sneeuw al gesmolten. Een kudde schapen met een herder en honden liepen langs de weg, terwijl achter ons de zon onder ging. Een magische ervaring: koud, stil en alleen met een kudde schapen op een gigantische vlakte.
Erzurum
Erzurum is een hooggelegen stad in het oosten van Anatolië. De stad is rijk aan veel bouwwerken uit de Seldjoekse tijd. Zo zie je hier de Cifte Minareli Medresse is een koranschool uit de 13e eeuw en bevat twee fraaie minaretten.
In the middle of...no
In Cambodja kent iedereen de Preah Khan tempel bij Siem Reap. Druk, druk, druk... In het midden van Cambodja, ver weg van alle drukte en moeilijk bereikbaar ligt de andere, niet toeristische tempel: de Preah Khan Kompong Svay, in the middle of nowhere. Geen toerist te zien... Je wandelt door een uitgestrekt landschap naar deze prachtige, vervallen tempel en je voelt je echt even Indian Jones... Het kost wel wat moeite om er te komen: het mooiste is om vanaf Phnom Penh "op te bouwen" naar de highlights van Siem Reap en te beginnen bij Sambor Prei Kuk, de oudste tempels in het land. Deze vind je bij Kampong Thom. Vanaf daar kun je met eigen vervoer via een mooie, lange dagtocht langs de Preah Khan Kompong Svay tempel naar Siem Reap rijden. Ook indrukwekkend: je reist door het nauwelijks ontdekte binnenland van Cambodja. Wij vonden dit een hoogtepunt van onze reis door Cambodja.
Verenigde Staten • New York City
Verenigde Staten • New York City
Manhattan
De skyline van Manhattan is waarschijnlijk de meest gefotografeerde van de wereld. Deze foto is gemaakt vanuit Jersey City, iets ten westen van New York. Formeel is het daar al niet meer de staat New York, maar de staat New Jersey. Via de PATH train kun je heel makkelijk en snel naar hartje Manhattan reizen. Wij vonden het prettig om in Jersey City te verblijven tijdens onze stedentrip naar New York.
De Bou Sraa waterval.
De Bou Sraa waterval is een dubbele waterval in het oosten van Mondulkiri. Hier kom je geen toeristen tegen, maar wel veel Cambodjanen, die een dagje uit zijn. Zo ook deze 3 monniken, die genoten van het uitzicht op de onderste waterval.
Back to basic: the...
In het wilde oosten van Cambodja vind je bij het plaatsje Senmonorom unieke natuur. Vlakbij dit plaatsje is het Elephant Valley Project: een fantastisch initiatief, waarmee hele gemeenschappen worden geholpen. In veel dorpjes had men vroeger een olifant voor het zware werk in het bos. Nu deze olifanten ouder worden, zit men met deze dieren in de maag: ze eten veel en kosten dus ook veel. Het EVP biedt deze gemeenschappen een alternatief: de olifant wordt met een verzorger (de mahout) opgevangen in een groot natuurgebied. Ze mogen daar vrij ronddwalen en worden door hun mahout begeleid. Toeristen mogen een dag met ze optrekken door het natuurgebied en betalen daarmee voor de olifant, de gemeenschap en het behoud van een uniek stukje natuur in Oost-Cambodja. Voor de toerist is het ook een fantastische ervaring, om zo dicht bij zo'n groot dier te mogen zijn. Je ziet een groep olifanten in hun eigen omgeving genieten, rondtrekken, eten en weer olifant zijn. En rijden op een olifant is natuurlijk sowieso verboden. Kortom: een unieke ervaring, waarmee je meteen bijdraagt aan het welzijn van deze mooie dieren, lokale initiatieven ondersteunt en aan natuurbehoud doet!
Phnom Santuk:...tempe
Vanuit Phnom Penh kun je natuurlijk meteen doorrijden naar Siem Reap, maar het gebied daartussenin heeft ook veel schatten. Vanuit Kampong Thom kun je diverse dagtochten maken naar mooie plekken, waar je verder geen toerist tegenkomt. Een mooie dagtrip gaat naar Phnom Santuk, een Boeddhistisch tempelcomplex wat bovenop een berg ligt. Het is voor veel mensen een pelgrimsoord. De trip naar boven is lang (909 traptreden!), maar je kunt ook met de auto naar boven via een slingerend pad. Gegarandeerd dat je geen toeristen tegenkomt! Bovenop de berg staan veel tempels en beelden.
Het niet-toeristische
Cambodja is beroemd om het zeer drukke gebied van Angkor Wat. Tussen Siem Reap en Phnom Penh ligt echter een verborgen juweeltje: het gebied van Sambor Prei Kuk, letterlijk "de tempels in de rijkdom van het bos". Deze tempels zijn gebouwd van baksteen in de 6e eeuw (dus lang voor Angkor Wat) en liggen (inderdaad) midden in het bos. Het was vroeger Isanapura, de hoofdstad van het rijk Chenla. Er komen nauwelijks toeristen en het is lastig te bereiken. Het beste gaat dit via Kampong Thom. Je dwaalt met een gids door het bos en loopt van de ene naar de andere tempel. De tempels in dit gebied zijn heel recent op de Unesco Wereldgoed erflijst geplaatst, dus de verwachting is dat er binnenkort meer toeristen naar toe gaan. Nu heb je er nog echt het rijk alleen en voel je je een ontdekkingsreiziger!
Meisje in Phnom Penh
In Cambodja is het merendeel van de bevolking boeddhistisch. Er leeft ook een kleine moslim-minderheid, de Cham. Deze wonen aan het water vlak bij Phnom Penh. Met een fotogids zijn wij naar het dorpje gegaan, waar deze mensen wonen. Dit kleine meisje bekeek ons van een afstandje goed. Ze twijfelde echt, of ze er langs durfde te gaan.
Ta Prohm in het...och
De Ta Prohm tempel is een van de vele, beroemde tempels in Angkor. Hij is vooral bekend van de scene uit de Lara Croft film met de bekende boom. Onze tip is om deze tempel vroeg in de ochtend te bezoeken, meteen die boom te zien, maar daarna vooral van de rest van de tempel te genieten. De tempel opent om 07.30 uur, zorg dat je er dan staat. Het licht is 's ochtends vroeg ook veel mooier. Wij genoten van de relatieve stilte voor de storm, want de meeste toeristen (Chinezen) komen vaak later.
Tangkoko National Par
Overal in Indonesië kun je jungle vinden. Maar op Noord-Sulawesi ligt het fraaie Tangkoko National Park. Noord- Sulawesi is sowieso populair onder backpackers voor het duiken en snorkelen, maar ook de natuur en de cultuur zijn bijzonder. In dit nationale park vind je zeldzame dieren, zoals het spookdiertje (de tarsius), de cuscus (de luiaard) en de zwartkuifmakaak (bekend van de zogenaamde apen-selfie). Maar het park biedt veel meer en is verrassend toegankelijk. Wij zijn twee dagen door het park gewandeld met een gids, die ons nog veel meer heeft laten zien: vliegende salamanders, bontgekleurde insecten, uilen, duiven en deze neushoornvogel. De vogel komt veel meer voor in Indonesië, maar is lastig te spotten. Wij konden via onze gids, na lang speuren, deze vogel vinden en schoten deze mooie foto.
Oude vrouw in...rijst
Torajaland is een bestemming die veel toeristen trekt, maar waar je toch stukken hebt zonder dat je een westerling tegenkomt. Diep in de binnenlanden van Torajaland waren wij onderweg met onze gids. Tijdens deze trekking zagen we deze oude vrouw lopen door de rijstvelden, gebukt onder het gewicht (?) van de mand. Eenzaam sjokte zij door het groene rijstveld, haar blik gericht op de grond. Onze camera volgde haar op haar tocht.
Javaanse bruiloft op.
Op een zondag in juli van dit jaar waren we in Cianjur, tussen Bogor en Bandung. We hadden al gehoord dat het bijwonen van een Javaanse bruiloft erg bijzonder is, dus dat wilden we graag meemaken. De vriend van een gids had een neef en die kende een buurman, wiens achterneef ging trouwen. Afijn, u vult het wel in. Wij dus in een boemelbusje via allerlei slechte weggetjes de binnenlanden van Java in en op weg naar weet ik veel. Uiteindelijk kwamen we een kilometer of 50 onder Cianjur in een klein plaatsje uit, waar een trouwerij bezig was. Achter een huis in de tuin stond een grote tent en onder die tent zaten tientallen mensen in schitterende Javaanse kleding. Op het podium zat dit mooie bruidspaar, dat werd toegesproken en veel cadeaus kreeg. Volgens lokaal geloof brengt het geluk als een "bule" (vreemdeling) je bruiloft bijwoont. Wij waren de enige westerlingen en hopen dus dat dit schitterende stel nog lang en gelukkig gehuwd blijft.
Gunung Ijen vulkaan o
Nog onbekend, maar wel steeds bekender: de Gunung Ijen vulkaan op Oost-Java. Deze vulkaan is gevuld met een van de zuurste bergmeren ter wereld. In de vulkaan wordt zwavel gewonnen. Kleine, sterke mannetjes lopen op slippers de krater in en winnen zwavel. Met ongeveer 80 kilogram (!) brokken zwavel in hun schoudermanden lopen ze weer naar boven, waar ze een paar cent per kilo krijgen. De wandeling naar de krater begint 's nachts en is redelijk zwaar. Uiteindelijk bereik je na ongeveer 2 uren lopen de kraterrand, die je gedeeltelijk langsloopt en daarna daal je af in de krater. Indrukwekkend! Wij hadden in juli 2016 regenachtig weer 's nachts, maar toen we weer boven kwamen trok het toch nog weer even los en kregen we dit mooie uitzicht op de krater.
Uitzicht op de...Boro
Een zonsopgang op Menoreh Hill geeft je een schitterend zicht op de vallei, waar de Borobudur in ligt. De Borobudur tempel ligt rechts van het midden in de mist: alleen de bovenste stupa steekt boven de mist uit. Op de achtergrond zie je de Gunung Merapi (de "Vuurberg"), de meest actieve vulkaan in Indonesië (en dat is niet niks in dit land met heel veel vulkanen!). De laatste grote uitbarsting was in oktober 2010. Een schitterend uitzicht!
Sweet as candy op een
Het platteland onder Cianjur (tussen Bogor en Bandung) wordt nauwelijks door toeristen bezocht. Cianjur Adventure probeert dit te veranderen. Deze zomer waren wij met ons gezin in Cianjur en hebben wij via deze lokale organisatie een traditionele Soendanese bruiloft bezocht. Wij waren de enige westerlingen. Traditioneel wordt je dan in Indonesië met heel veel plezier ontvangen, want een "bule" (blanke) op je bruiloft brengt geluk. De bruidsmeisjes (in totaal een stuk of 6) waren in een schitterende, roze jurk gestoken. Twee hiervan staan enigszins verlegen hier op de foto.
Leven op het water
Tussen Cianjur en Bandung liggen enkele stuwmeren. Op het water wonen mensen in drijvende dorpen. Deze zomer zijn wij met Cianjur Adventure naar zo'n drijvend dorp gegaan. Indrukwekkend en van de gebaande paden af, waar je geen toeristen tegenkomt. Een echte aanrader! Op de foto zie je een visser, die zijn net binnenhaalt.
Cianjur Adventure
Cianjur is een stad tussen Jakarta en Bandung en trekt nauwelijks toeristen. Het project Cianjur Adventure is opgezet door locals en laat je bij mensen thuis slapen. Vervolgens ga je met lokaal vervoer en een lokale gids op pad in de mooie omgeving. Deze zomer kwamen wij op die manier bij een stuwmeer met een drijvend dorp, waar de mensen in drijvende huizen wonen en vis kweken. Letterlijk van het gebaande pad...
Madakaripura Waterval
25 kilometer vanaf de Bromo vulkaan ligt een pareltje: nauwelijks ontdekt door toeristen, op de route van en naar de Bromo en toch heel afgelegen: de Madakaripura watervallen. Als je het ons vraagt: mooier dan alle watervallen, die we in Indonesië hebben gezien (en dat zijn er wat). Vooral de route er naar toe is fabelachtig mooi. Het laatste stuk vanaf het parkeerterrein ga je eerst achterop een ojek (motor). Daarna loop je grofweg 2 kilometer door een kloof naar het einde en langzaam aan hoor je de watervallen komen: vanaf een begroeide hoge groene helling stort het water zich omlaag in een bassin. Je gaat de bocht om en je mond valt open: zo mooi, zo groots. Je kunt er helemaal onderdoor lopen. Ter plaatse heb je geen gids nodig, maar is het wel handig voor het maken van foto's. Maak dus even die omweg, als je toch in de buurt van de Bromo bent.
Borubudur in de...och
De Borobudur is een boeddhistische tempel vlak bij Yogyakarta op Java. Veel toeristen gaan er naar toe om op deze tempel de zonsopgang te zien. Een paar jaar geleden hebben wij dat ook gedaan. Maar je ziet meer als je op afstand gaat staan: om precies te zijn op Sethumbu Hill. Op deze heuvel heb je zicht over de vallei waarin de Borubudur ligt en ook de op achterliggende Merapi vulkaan. Dat levert fantastische plaatjes op: als het langzaam licht wordt, ontvouwt zich voor je het landschap met daarin ook dit beeld. Je kunt daarna altijd nog doorrijden naar de Borubudur en ziet dan de tempel. Een nog betere tip: doe het allebei. Overnacht een nacht extra in de buurt van de Borubudur en geniet twee keer van een zonsopgang op dit mooie stukje Java!
Kind in het licht
Jakarta heeft met 18 miljoen mensen meer inwoners dan Nederland. De hoofdstad presenteert zich graag als grote, moderne metropool, maar naast de moderne gebouwen heeft Jakarta ook een rauw randje: heel veel armoede. Hidden Jakarta Tours laat je die harde werkelijkheid van Jakarta zien. Je gaat met een klein groepje de sloppenwijken van deze grote stad in en ziet dan de mensen, die in armoede wonen, maar wel heel gelukkig zijn. Door deze tour ondersteun je allerlei projecten zoals onderwijs voor de vaak kansarme kinderen in deze wijken. Zo ook deze jongen, nu nog gedragen door zijn vader. Zijn vader staat symbolisch in het donker in een huisje van 4 vierkante meter. De jongen kijkt met grote ogen de wereld in, terwijl hij in het licht komt. Hopend op een betere toekomst. Kortom: doen, als je in Jakarta bent. Je ziet de stad van een hele andere kant en doet ook iets goeds voor je medemens!