Jan10e

'1093238' door Jan10e '1093238' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Battery Park

Jan10e

Een recent geopend park in het gebied van de Waterfront van Kaapstad is Battery Park. Een nieuwe parkeergarage geeft je rechtstreeks toegang tot dit park. In het weekend kun je er gratis parkeren, maar ach anders is het ook maar een paar euro voor hele dag. Want je loopt vanaf hier nu heel eenvoudig langs het kanaal naar de bascule brug en dan ben je in hartje waterfront. Of je gaat meer richting het Silo district, dat inmiddels nu ook helemaal gereed is. Maar nu even over het Battery Park. Hier was vroeger het Amsterdam Fort. De massieve kanonnen van toen hebben ook een plek gekregen. Nu is er een skatebord park gekomen. Zitjes in een mooi aangelegde tuin en een groot grasveld. En je kunt er suppen door de kanalen. Je kunt ter plekke zo'n supboard huren. Een kleine supermarkt, een koffie tentje en voor fietsfanaten een fietswinkel. Ook is er een opstappunt voor de hop on hop off boot naar de waterfront. In het naast gelegen City hotel kun je drankje drinken of aan de overkant hiervan. Even de brug oversteken. Galileo Open Air cinema heeft hier regelmatig op een vrijdagavond filmvoorstellingen. Iedereen zit dan in het gras, maar er zijn zitjes en dekens te huur. Vooraf kun je evt. picknicken. Er zijn wat stalletjes of je neemt zelf e.e.a. mee. Een superambiance om film te kijken. Voorlopig alleen nog bekend onder de locals.

'1093155' door Jan10e '1093155' door Jan10e

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Stark-Condé nabij...J

Jan10e

Er valt nog steeds weer voor ons iets nieuws te ontdekken. Deze keer zijn we eens naar het Jonkershoek Nature Reserve gereden. Door de Dorpstraat van Stellenbosch en dan maar de borden volgen. Eerst maken we nog een stop bij Lanzerac Estate, maar daar vertel ik later nog wel een keer over. Jonkershoek is een vallei met bos, bos en bos. En bavianen. Er zijn trails om te mountainbiken of te hiken. Entree is 50 Rand. Op weg ernaar toe passeer je Ride In Café, waar je iets kunt nuttigen en fietsen kunt huren. Overnachten kan er evt. ook. Wij hebben vooral genoten van het landschap en de uitzichten. En wij hebben onze pitstop gehouden bij Stark-Condé. Een van de vele winefarms. Maar bij deze waren we dus nog niet geweest. Niet te missen want er stond een groot bord met Coffee and Lunch bij de entree. Fijn dat je hier blijkbaar (nog) niet vooraf hoeft te reserveren om iets te kunnen nuttigen. Wat een prachtplek en wat een entourage. Heerlijk op het terras, smakelijk eten en daarna nog even wandelen langs het meer.

'1093098' door Jan10e '1093098' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Tafelberg vanuit trei

Jan10e

Vandaag heb ik vanuit Kaapstad een treinreis gemaakt naar Elgin v.v. Met de Ceres Steamtrain Company. Om 8.00 vertrek. De locomotief staat al te ronken en spuwt behoorlijk zwarte rook uit. Deze dag is geloof ik niet zo goed voor mijn ecologische footprint. Hier de eerste foto. Van Tafelberg over het militaire vliegveld heen. De rit brengt ons kronkelend over de Sir Lowry's pass. Nooit geweten dat daar een spoorlijn liep. Deze nostalgische trip is mogelijk op zaterdag. Via de wachtlijst konden we toch nog mee want is al voor de rest van het seizoen volgeboekt. Tegenover de Royal Yachtclub is het vertrek. Alles tot in de puntjes geregeld. In elke wagon een steward die om de haverklap met info langskomt en controleert of alles met ons in orde is. Het keerpunt is de (food)markt in Elgin (in bijzonder gebouw) waar je meer dan genoeg tijd krijgt om te lunchen. (Ook leuk om met de auto daar naar toe te gaan) Om 17.35 waren we weer terug in Kaapstad. Het is relatief lang treinen, maar toch erg leuk om te hebben gedaan.

'1092889' door Jan10e '1092889' door Jan10e

ArgentiniëPurmamarca

ArgentiniëPurmamarca

Mirador Cuesta de...L

Jan10e

Vanuit het centrum van Purmamarca hebben we de transfer v.v. genomen naar de Salinas Grandes. Een comfortabele kleine bus met vriendelijke chauffeur. Een lange middagexcursie die ik hierbij aanraad. Prachtig en afwisselend. Eerst volgen we de route 54 door vallei met grillige rotswanden. We klimmen slingerend naar het Mirador. Daar is deze foto gemaakt. Boven op de pas 'monolito' kun je evt. nog te voet omhoog klimmen. Dan begint de afdaling naar de Salinas Grandes. Aan deze kant is het minder grillig en wat opener. Tijd genoeg om de Salinas te bewonderen om dan de rit weer terug te maken. Het licht is verandert en nu nog meer de kleuren en vormen van de bergen zichtbaar. Het had zo een andere weg kunnen zijn.

'1092887' door Jan10e '1092887' door Jan10e

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Koepel Kathedraal...S

Jan10e

Salta doet erg Spaans aan. Rondom het centrale plein van Salta ´Plaza 9 de Julio´ is het gezellig druk. Er staan een paar statige, koloniale gebouwen. Zoals de roze Kathedraal. Van binnen zeer bezienswaardig. Gebouwd in 1878. Dit is de koepel.

'1092824' door Jan10e '1092824' door Jan10e

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Crayfish Wharf...Pate

Jan10e

Ben ik net paar dagen vertrokken uit Paternoster hoor ik dat daar het beste restaurant van de wereld is gevestigd. Wolfgat. Er kunnen slechts 20 gasten per avond eten. Sommige gerechten nemen een paar dagen qua voorbereiding. Veel wordt op de dag zelf vers gestruind langs de kust. Allemaal heel uniek zie ik op foto´s. Kortom. Je moet nu al een half jaar van te voren reserveren. Voor een vast bedrag krijg je een proeverij van gerechten in meerdere gangen. Afijn, ik wist het dus niet en het restaurant stond ook niet in het lokale blaadje dat ik ontving van de accommodatieverhuurder. Wat ik wel ontdekt heb tijdens mijn verblijf in Paternoster is de Crayfish Wharf. Hier was vroeger de kreeftenverwerkingsfabriek. Het is nu een leuke plek met historische waarde. De geschiedenis van de visserij in Paternoster. Er zijn twee restaurants gevestigd. Hartje zomer zul je hier ook zeker moeten reserveren. Begin februari was het zeker niet druk. In eentje, de Hungry Monk hebben we gedineerd. Aziatische keuken. Gemiddeld wel wat duurder dan ons gebruikelijke budget voor het avondeten, maar t'was weekend. En de plek is gewoon tof. We hebben er lekker gegeten. Overdag heb je prachtig zicht over de baai. De bootjes die voorheen werden gebruikt om de zee op te gaan, zijn nu in gebruik als eettafels.

'1092723' door Jan10e '1092723' door Jan10e

Zuid-Afrikamilnerton-flea-market

Zuid-Afrikamilnerton-flea-market

Gratis tanden (om uit

Jan10e

Dit was toch wel het grappigste dat ik vandaag op de Milnerton Flea market gezien heb. Er is daar van alles te bekijken. Van wellicht waardevol tot zeker waardeloos. In het geheel niet gericht op toeristen. Ik heb er zojuist ook een review van geplaatst.

'1092713' door Jan10e '1092713' door Jan10e

Zuid-Afrikamilnerton-flea-market

Zuid-Afrikamilnerton-flea-market

Gratis tanden (om te.

Jan10e

Vandaag was ik op de Milnerton Flea market. Het is een enorme markt met van alles en nog wat bedoeld voor lokaal gebruik hoewel er ook wel interessante kunst items uit NL en Indonesie te zien waren. Heb er ook net een review van geplaatst. Het meest grappige dat ik vandaag gezien heb zijn deze kunstgebitten. Vanaf de markt kijk je zo naar de Tafelberg en als je bent uitgeslenterd dan kun je zo door naar strand, naar Bloubergstrand om hapje te eten lunchen of je gaat achterlangs naar Durbanville voor de wijnlanden aldaar.

'1092683' door Jan10e '1092683' door Jan10e

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Bonte IJsvogel

Jan10e

Ik had al laten weten dat we tot op het laatste moment nog een aantal traktaties kregen alvorens we het Krugerpark verlieten. Zo deze ijsvogel. Bont betekent bij dieren doorgaans zwart-wit gevlekt. De bonte ijsvogel heeft dan ook een kenmerkend zwart-wit verenpak. Mannetjes hebben een opvallende dubbele borstband, vrouwtjes een enkele, onderbroken borstband. Bovendien heeft hij een opvallende kuif. Hier gezeten op de betonnen rand van de brug waar we overheen reden. Om dan ineens een duik in het water te nemen. Helaas geen visje gevangen.

'1092588' door Jan10e '1092588' door Jan10e

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Stelletje aasgieren

Jan10e

Het laatste halfuur dat we nog in Krugerpark zijn krijgen we toch nog weer genoeg 'prikkels' om toch nog weer te stoppen en te fotograferen. Krokodillen, ijsvogeltje en dit stelletje aasgieren. Die op een stukje strand zich verkoeling zoeken door hun vleugels te spreiden. Tenminste, dat denk ik dat ze dat doen. Het was deze dag tegen de 40 graden.... Het is aan de S1, op zo'n 2/3 van de afstand tussen Shukuza kamp en Phabeni gate.

'1092586' door Jan10e '1092586' door Jan10e

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Panorama vanuit...Ste

Jan10e

Je voelt je klein als je dit uitzicht hebt. En het voelt ook zo weids. Al wandelend met z'n tweetjes over de farm bij Roundstone Mountain Lodge zie je dit panorama. (foto openen, want je ziet anders maar de helft) Als je op zoek bent naar een comfortabele kleinschalige accommodatie in Limpopo dan heb ik een plezierig verblijf gehad in Roundstone Mountain and Biking Lodge. t Ligt bij Sterkspruit in Limpopo. Je krijgt veel waar voor je geld. (en dat was geeneens veel). Leuke ruime kamer, lekker eten, jacuzzi, zwembad, tuin, wandelpaden en mountainbike paden. Evt. ook vissen. Wij hebben vooral de wandelpaden benut. Er is een kudde bokkies op de farm. Want het is ook een citrusfarm én een gamefarm ook nog. Tijdens de wandeling heb je zicht op dit gebergte. De punt heet Hanglip. Het ligt in het Waterbergdistrict in Limpopo. Het Entabeni Safari Conservancy ligt aan de andere kant van deze bergen. De Rounstone Lodge richt zich niet echt op internationale toerist maar ik kwam er terecht omdat we de dag erop in Entabeni gingen verblijven voor een safari met vrienden die daar al logeerden. En het heeft zeker goed uitgepakt.

'1092583' door Jan10e '1092583' door Jan10e

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Giraffen in Entabeni

Jan10e

Vorig jaar 2 nachten in het Wild Camp in Entabeni Safari Conservancy verbleven. Dankzij vrienden die daar al waren en hadden gevraagd of wij wilden langskomen. Een safari park dat ik graag onder de aandacht breng. Mooi landschap, lunch bij waterval, braai in lapa, sundowner op bergrichel, tented accommodatie en mooie safarimomenten. Dat was 2,5 dag genieten.

'1092538' door Jan10e '1092538' door Jan10e

ArgentiniëNoordwest Argentinie

ArgentiniëNoordwest Argentinie

Desolated Swimmingpoo

Jan10e

Vorig jaar om deze tijd was ik beetje bij beetje me aan het voorbereiden om goed gebruik te maken van de gewonnen tickets naar Argentinie. Buenos Aires, Patagonie, Huamahuaca, wijnregio en route 40. Alleen de doorsteek van El Calafate naar Bariloche en zo verder naar het noorden dat was niet meer mogelijk vanwege de periode. Dus met vliegtuig terug naar Buenos Aires en nog weer door naar Jujuy en vandaar weer naar het zuiden gereisd. Natuurlijk ook Salta aangedaan en vandaar wilden we naar de wijnstreek. We nemen een bus naar Cachi. en komen zo weer op de R40 Van Cachi naar Cafayate met een overstap (wij reizen dus met openbaar vervoer) van ruim 2 uur in Angastaco. Let wel: deze overstap is niet elke dag mogelijk. Wij hebben geluk deze dag. Vertrek is kwart voor 12 (konden we nog Cachi verder ontdekken) en verwachte aankomsttijd in Cafayate is 18.00 uur. Bij het binnenrijden van Angastaco zag ik deze witte rotsen. Er stonden verlaten panden langs de route. Blijkbaar ooit eens een best vooraanstaande buurt geweest aangezien er ook een zwembad bij is. Alleen is dat ook nogal desolated... Na Angastaco vervolgt de route 40 zich en dan rij je door de Quebrada de las Flechas

'1092482' door Jan10e '1092482' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaap de Goede Hoop

Zuid-AfrikaKaap de Goede Hoop

Longbeach Kommetjie

Jan10e

Om 09.00 aanwezig bij de sanitaire voorzieningen van Long Beach in Kommetjie. Normaal gesproken ben ik niet zo vroeg op het strand te vinden. Maar deze dag is er beach clean up georganiseerd door vrijwilliger van Sea Sepherd South Africa. En daar wilde ik wel vroeg voor opstaan en de handen uit de mouwen steken. Voor dat we beginnen toch wat fotos maken van de prachtige baai hier. Iedereen op weg naar Cape Point of er vandaan komt moet wel even in Kommetjie stoppen. Vind ik. Vuurtoren Slangkop kan bezichtigd worden, er is behalve dit zandstrand naar het zuiden toe ook een keienstrand met loopplanken. Na het jutten (vooral voor plastic) hebben we een lekker ontbijtje genomen in Espresso.kom, maar er zijn ook nog andere tentjes. Wij zijn niet meer helemaal naar Cape Point gegaan, maar via Scarborough doorgestoken naar Simonstown en zo weer naar onze ' thuisbasis'. In 2011, toen we een prijsvraag wonnen hebben we in het Slangkopkamp overnacht. In de duinen. Ook goeie herinneringen aan.

'1092457' door Jan10e '1092457' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Norval Art Museum...C

Jan10e

Bij het uploaden van reviews gaat het bij mij nog wel eens mis. Of het hele review is in 1x verdwenen of ik druk op de verkeerde knop als ik met de voor en nadelen bezig ben. En dan staat het al wel op de site. (Met alleen maar voordelen dus) En aanpassen kan niet meer. Dus blij verrast dat mijn meest recente review toch de aandacht krijgt als review vd week. Het gloednieuwe artcentre van de Norval Foundation. https://www.norvalfoundation.org/ Hierbij een overzichtsfoto van beeldentuin, het gebouw en het uitzicht.

'1092350' door Jan10e '1092350' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Raam nodig!?

Jan10e

Dan hak je het toch gewoon even uit! In Tilcara zag ik in het straatje vlakbij onze hotelletje dit ingebouwde raam. Eronder stond ook nog een oude vervallen auto. Het centrum van Tilcara ziet er verder ook heel schilderachtig uit. Kerk, muurschilderingen, plein, de markt, de terrasjes en cafeetjes en de kleurige kleding van de verkoopsters en hun waar op de kramen. TIlcara is een strategische overnachtingsplek om de Humahuaca vallei te verkennen.

'1092335' door Jan10e '1092335' door Jan10e

Portugalrota-vicentina

Portugalrota-vicentina

Struinen door duinen

Jan10e

Praia de Ribeira Nooit geweten dat niet alleen de Algarve prachtige stranden en rotskusten heeft, maar dus ook de west kust ten zuiden van Lissabon. Als je van Cabo de Vicente omhoog rijdt rij je door het Parque Natural do Sudeste de Alentejano. Meerdere keren kun je naar de kust. Hier zijn we afgeslagen net voorbij Carrapateira. En komen bij dit uitzichtpunt. We zien de rivier die de oceaan in stroomt, het prachtig gele brede strand en we staan hoog en droog op de rotsen. Vanaf de parkeerplaats loop je naar het plateau op het midden van de foto. De loopbrug is hier en daar stuk, dus beetje klauteren. En verder lekker struinen langs de kliffen. Als je van surfen houdt: er stonden hier meerdere busjes met verwoede surfers. De golven lenen er zich uitstekend voor. Het is een prachtige plek voor een tussenstop of om te overnachten in het nabij gelegen dorp.

'1092144' door Jan10e '1092144' door Jan10e

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Duinwandeling...IJmui

Jan10e

Vanaf de Parking van IJmuiderslag kun je óf direct naar het strand wandelen, of je gaat richting Noorden naar de bunkers en het bunkermuseum. Je komt dan uiteindelijk uit bij de Jachthaven en het IJmuiderstrand. Die richting op kijk je dan ook pontificaal naar de hoogovens aan de overkant van het Noord-Hollands kanaal en de in de haven gelegen boortorens. Over het enorm brede strand kun je dan weer (na evt. in een strandtent iets genuttigd te hebben) terug struinen naar IJmuiderslag.

'1092008' door Jan10e '1092008' door Jan10e

Zuid-AfrikaPilanesberg NP

Zuid-AfrikaPilanesberg NP

Snelle leeuw

Jan10e

Tussen Lissabonfoto's kom ik een verdwaalde map safari foto's tegen. Ze zijn uit 2014 en genomen in het Black Rhino Game Park dat tegen Pilanusberg is aangeplakt. Er zijn uiteraard neushoorns, heel veel bokkies en ook deze leeuw. Waar die zo naar toe beweegt, dat weet ik niet meer, maar nu ik de foto 'eindelijk' weer eens zie vind ik hem zelf eigenlijk wel mooi. De acco in het Game Lodge is luxe te noemen. Mooie huisjes en het eten is uitstekend. Je kunt niet met eigen auto op safari. Alleen met Jeep en Tracker. En dan ga je ook de grens met Pilanusberg NP over.

'1091996' door Jan10e '1091996' door Jan10e

ArgentiniëPurmamarca

ArgentiniëPurmamarca

Ruige achterpad...Pur

Jan10e

Vanuit het dorp Purmamarca kun je nadat je het officiele uitzichtpunt hebt ´gedaan´ je pad vervolgen door de gekleurde bergen zelf. Het is de dag van de arbeid. Een vrije dag in Argentinie. Dus veel lokale toeristen, maar dat gaf ook aanleiding tot leuke gesprekken. Er spreken er al meer Engels dan 25 jaar terug. Mijn Spaans was er in die tijd zeker niet op vooruit gegaan. Nadien hebben we het ommetje gemaakt door de kloof en hebben we het pad gevolgd dat ons naar de andere kant bracht van de bergen waar je eerst tegen aan keek. Hier staan we in een rivier van stenen. Gelukkig hoeven we niet nog weer een warme klim te maken. Een weg voert ons met een grote bocht langs het kerkhof weer naar onze acco in Purmamarca.

'1091967' door Jan10e '1091967' door Jan10e

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Landerijen Groote Pos

Jan10e

In de periode met strenge waterrestricties in Kaapstad en de West Kaap in 2018 zag je goed hoe de landerijen in de regio gort en gort droog waren. Heel veel was geel terwijl ik dat vrijwel altijd mooi groen heb gezien. Dit jaar is het stukken beter gesteld met de natuur. Vorig jaar kwam ik vanwege een uitnodiging terecht bij Groote Post Winery. Old Men's Blend is een bekende wijn. Er is een restaurant (check dag en openingstijden), wijnproeven kan wel elke dag, er is ook de optie om een wildlife safari te maken: giraffen, bokkies, zebra's e.d. Je ziet dan ook de hele wijnfarm en kom je op mooie uitkijkpunten. Zoals deze hier. De druiven profiteren hier van de zilte zeewind. Elke laatste zaterdag van de maand is er de Groote Post market. Hou je meer van een biertje na zo'n warme ochtend, dan kan ik je de Darling Brewery aanraden die in het dorp Darling te vinden is. Dit op kleine 1,5 uur rijden van Kaapstad. Heel apart vond ik het toen ik in april 2018, nog geen maand nadat ik hier bij Groote Post was geweest in de Mastenbar van de Compagnieshaven in Enkhuizen 6 flessen wijn op de tap zag staan van Groote Post. Het is familie van elkaar.

'1091964' door Jan10e '1091964' door Jan10e

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Harem Waterbucks

Jan10e

Vlakbij het mannetje op de vorige foto stond zijn harem. Ze bleven op enige afstand alvorens ze één voor één de bosjes inliepen. 'De waterbok is voornamelijk in de ochtend, laat in de middag en 's avonds actief. Hij leeft voornamelijk van grassen en kruiden, waaronder riet en bies, aangevuld met bladeren en vruchten van bomen en struiken. De soort drinkt minstens iedere dag. Het is een kuddedier en leeft in kleine kuddes van 5 tot 12 dieren, bestaande uit een dominant mannetje en enkele vrouwtjes en jongen. Mannetjes zonder harem, meestal dieren die niet ouder zijn dan vier jaar, leven in vrijgezellengroepjes van tot wel veertig dieren. Soms leeft hij solitair, voornamelijk een door de groep verstoten dier. De waterbok is zeer trouw aan zijn woongebied, en sommige dieren blijven tot acht jaar in hetzelfde gebied. Mannetjes zijn territoriaal. Na een draagtijd van meer dan acht maanden wordt één jong geboren, dat de eerste twee weken verborgen blijft. Na deze weken volgt het jong zijn moeder naar de kudde. Na zes maanden wordt het jong gespeend. Vrouwtjes zijn volgroeid na drie jaar. Er zijn gevallen bekend waarin een dier achttien jaar oud werd. Bij gevaar vlucht een waterbok weg, meestal in lang gras of dicht struikgewas, maar het komt regelmatig voor dat het dier zich haast geheel in het water verbergt, waarbij enkel de neusgaten boven water steken. Hij lijkt daarbij niet bang te zijn voor krokodillen. Vijanden van de waterbok zijn de hyena, de cheeta en de leeuw.' (wikipedia)

'1091962' door Jan10e '1091962' door Jan10e

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Waterbuck

Jan10e

Het is vroeg in de ochtend en zijn pas net uit het Satara kamp vertrokken voor een lange morningdrive of de eerste dieren laten zich al vlak bij de auto zien. Hier een alerte Waterbuck. De kop vol met vliegen. De grote oren, de witte ring om de ogen. De witte ring op het achterste deel van de romp zie je nu niet. Alleen de mannetjes hebben hoorns die naar voren gebogen zijn

'1091950' door Jan10e '1091950' door Jan10e

ArgentiniëBuenos Aires

ArgentiniëBuenos Aires

Gewoon een mooie bloe

Jan10e

Tijdens een wandeling door weer een ander district van Buenos Aires komen we ook langs een klein parkje met een mooie fontein en een muur met ramen welke een trompe l'oeil effect hebben. Het is bij Rivadavia Ave t.o. Rodriguez Pena st. Een aantal mannen zitten met hun kralenkettingen te spelen en over van alles en nog wat te kletsen. Maar ook jonge moeders met hun kids zitten er op een bankje. Deze prachtige bloem heb ik daar rond het parkje gespot.