Francoise

'1095768' door Francoise '1095768' door Francoise

NederlandGelderland

NederlandGelderland

R.I.P. Kermit

Francoise

We kennen allemaal the circle of life, maar als je dan eerste rang staat als een reiger een kikker hupsakee hap-slik-weg verschalkt...nou dan moet je zelf ook even slikken. En ik hield al niet van kikkerbilletjes!

'1094075' door Francoise '1094075' door Francoise

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Love gift

Francoise

Een mooie tocht over rivier de Loboc op het eiland Bohol maakten we natuurlijk met zo’n enorme toeristische boot inclusief buffet en live muziek..... als we die entourage even weg denken was het echt een prachig boottochtje door de jungle. Weer op de kade kregen we nog een aubade als gift of love van dit muzikale trio. Oh, en ze verkochten ook hun cd..... zo mooi om mee te maken hoe mensen die geld willen verdienen zich op het toerisme gooien.

'1094034' door Francoise '1094034' door Francoise

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Tarsier aapje

Francoise

Norma (aka Dragonfly) benoemt in haar foto van Bohol hieronder het spookdiertje. Dit ieniemienie aapje van zo’n 15 cm groot wordt ook wel Tarsier monkey genoemd en komt alleen voor op Celebes, Sumatra, Borneo en de Filipijnen. Ik maakte vorig jaar een duiksafari rond de zuidelijke Filipijnse eilanden en kon helaas een dag niet duiken door een verkoudheid...Ontzettend balen maar we waren bij Bohol en daar ben ik toen een dag aan land gebleven. Ik was gelukkig niet ziek genoeg om in bed te moeten blijven en kon een excursie maken naar Chocolate Hills en heb toen in een natuurpark het Tarsier aapje gezien! Gevalletje ‘geluk bij een ongeluk’!

'1094032' door Francoise '1094032' door Francoise

ItaliëSicily

ItaliëSicily

Bubbles

Francoise

In de prachtige fontein op het pleintje in Ortigia stond dit beeld van een soort limestone: mooie zachte kleur. De blauwe lucht en het neervallende water zorgden voor de rest van het plaatje. Altijd leuk om te spelen met sluitersnelheid en water! Nu lijkt het net of het beeld onderwater staat in de luchtbellen van een duiker....

'1093860' door Francoise '1093860' door Francoise

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Moderne parochie

Francoise

In Ragusa (gelegen in het zuid-oosten van Sicilië) moet de pastoor van de plaatselijke kerk gedacht hebben met zijn tijd mee te gaan en groen bezig te zijn door Maria in het led licht te zetten.... ik weet nog niet of Maria hier van opvrolijkt. Wij hebben ons lachen erg moeten inhouden, in de kerk werd stilte immers gewaardeerd...totdat we buiten waren!

'1092300' door Francoise '1092300' door Francoise

ItaliëCatania

ItaliëCatania

Viskraam

Francoise

De vismarkt van Catania heeft ook een indoor gedeelte. Een beetje oud en smoezelig is het wel, alsof je onder een brug loopt. Maar wat een mooie sfeer om foto’s te maken! Ik heb expres de aandacht (dmv het licht) op de kraam gelegd en de randen wat donkerder gehouden om deze sfeer goed terug te laten komen in de foto.

'1092232' door Francoise '1092232' door Francoise

ItaliëCatania

ItaliëCatania

Vismarkt

Francoise

Wat een feest om te fotograferen op de vismarkt van Catania. Achter het plein van de Duomo verkopen marktkoopmannen dagelijks de verse vis aan particulieren maar ook aan de restaurants van Catania. Hoe vers wil je het hebben! Tip: trek wel dichte schoenen aan en loop er niet op je slippertjes....

'1090951' door Francoise '1090951' door Francoise

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Catch of the day

Francoise

Prachtige vissersplaatsjes langs de kust van Cornwall garanderen een heerlijk gerecht met vis, verse vis. Hier weet je dat de vis op je bord die nacht gevangen is, zelfs bij de fish and chips is die kans groot. Al moet je dan wel even de juiste adresjes kennen... in Polperro hadden wij dat geluk!

'1090855' door Francoise '1090855' door Francoise

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Ganzen in formatie

Francoise

Wat was ik blij dat ik die ochtend begin januari mijn camera in de auto had liggen. Toen ik langs de uiterwaarden van de Rijn bij Renkum reed kwam de zon tevoorschijn. Omdat ik tijd had ben ik uitgestapt en ben de uiterwaarden ingelopen. Omdat het onder nul was buiten waren er bijna geen andere natuurliefhebbers op pad. Jammer voor hun want ik zag meerdere wilde paarden, zilver reigers, lijsters in bomen met rode bessen aan de takken. En toen ik terug liep naar de auto kreeg ik nog een toetje voorgeschoteld: een groep overvliegende wilde ganzen. In de verte hoorde ik ze al aankomen. Snel reageren, met mijn telelens inzoomen en scherpstellen. Hebbes!

'1090826' door Francoise '1090826' door Francoise

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

IJsje

Francoise

Onderweg naar Cornwall, met als doel Land’s End de meest westelijke punt van Engeland te zien zijn we uitgestapt in Exeter. Aan een lekker rustig plein waar mensen van de zon genoten en zaten te picknicken staat de Cathedral van Exeter. De prachtig gotische stijl zoals die in het Engeland veelvuldig te zien is nodigt uit om binnen te gaan. Heerlijk koel ook in de zomer! In 1133 was de oficiele oprichting van deze kathedraal. In 1258 werd hij verbouwd en de verbouwde kathedraal was in 1400 klaar. Tijdens deze verbouwing kreeg de kathedraal ook zijn gotische stijl. Mooi om te zien dat de tegenwoordige tijd -de ijsco kar- gewoon een heel natuurlijke plek inneemt bij deze eeuwenoude kathedraal!

'1090663' door Francoise '1090663' door Francoise

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Lyme Regis

Francoise

Afgelopen zomer zijn we in Engeland de zuidkust afgereden tot aan het meest westelijke punt Land’s End. Dat was ons doel, gewoon omdat het klonk als Pirates of the Caribbean (maar dan in Engeland). Toch zijn we daar maar kort geweest want de rest van Cornwall was prachtig! En voordat we bij Cornwall waren bezochten we Jurassic Coast met zijn knusse vissersdorpen. Lyme Regis was er één van. Als je dit uitzicht ziet op het havenplaatsje dan snap je dat je hier gewoon gas terug neemt en je vergaapt aan de sfeer van alle dag. Vissers op hun bootjes, lieve oudjes die met klapstoeltjes en -tafeltje op het kiezelstrand zaten te borrelen...simpelweg genieten!

'1090624' door Francoise '1090624' door Francoise

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Cottage

Francoise

Jullie zullen dat vast herkennen: je rijdt ergens, wordt betoverd door de omgeving en komt dan dat ‘roer om’, ‘ik vertrek’ huis van je dromen tegen. Wij hadden dat met deze cottage in het pittoreske plaatsje Branscombe. Via kronkelige smalle landweggetjes -en een paar fraaie krassen in de autolak van de struiken- kwamen we het tegen bij de kerk van het plaatsje. Het droeg de naam Rosechurch Cottage, hoe engels en sweet. En het bordje met de contact gegevens van de makelaar maakte dat we al googlend wisten dat het mogelijk was.... Maar we vervolgden toch onze route richting Land’s End, en kijken elkaar nu nog wel eens aan...hadden we niet toch?

'1090600' door Francoise '1090600' door Francoise

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Haven Lyme Regis

Francoise

Lyme Regis is een prachtig dorpje aan de zuid kust van Engeland, gelegen in Dorset. Het staat vooral bekend om zijn ligging aan de Jurassic Coast. Een prachtige grillige kustlijn met veel kiezelstranden. Maar ondanks dat die kiezels niet echt lekker lopen, laat staan liggen onder je badhanddoekje, is het toch de moeite waard om er rond te struinen want je vindt er altijd fossielen. Daarom zie je er ook veel families met kinderen uit de omgeving wandelen, op zoek naar iets wat maar lijkt op een souvenir uit het tijdperk van de dinos! En als je uit gestruind ben is het goed vertoeven bij de haven met een fish and chips!

'1072800' door Francoise '1072800' door Francoise

China

China

Chinese fondue

Francoise

Tijdens het werken in China wordt er natuurlijk uitgebreid gelunched. Niets authentieker dan in een klein restaurantje met je chinese collegas aan het fonduen slaan. Heerlijk fijn gefileerd vlees en wat groenten vormden de hoofdbestanddelen van onze lunch. Vaak kom je in China een restaurant binnen en kiest dan uit de levende dieren (van vissen, schaaldieren, tot kippen, slangen, geiten en krokodillen) wat je graag op je bord ziet verschijnen. Gelukkig was dat in dit restaurant niet het geval!

'569710' door Francoise '569710' door Francoise

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Met oprechte...deelne

Francoise

In plaats van kaarten...gewoon het bericht van overlijden van je naasten gepubliceerd op straat. Dit is een alledaags gebruik in Napels, je ziet deze berichten op veel muren hangen. Wel een manier om de buurtbewoners op de hoogte te stellen, het leven speelt zich toch af op straat. En dan te weten dat Napels en de maffia tot in de genen met elkaar verbonden zijn....maar goed dat er niet vermeld staat wat de doodsoorzaak is!

'568511' door Francoise '568511' door Francoise

EgypteEl Gouna

EgypteEl Gouna

Bijna Nieuwjaarsduik

Francoise

Wat is dat toch een feestje om voor kerst nog een weekje te gaan duiken in Egypte! De watertemperatuur is wel wat lager dus een dikker pak, of in mijn geval: twee pakken over elkaar- is geen overbodige luxe! Maar boven water schijnt de zon volop, en komen we weer prima aan onze dagelijkse vitamines D en Sea!

'568296' door Francoise '568296' door Francoise

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Wie maakt me los?

Francoise

Vers fruit uit Zuid Europa is gewoon veel lekkerder omdat het meer zon heeft gezien. Ik kan me dan ook nooit bedwingen als ik op een markt zo’n prachtige fruitkraam zie. Deze kraam op straat was helemaal mooi met het vele fruit zo uitnodigend uitgestald.

'568116' door Francoise '568116' door Francoise

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Markt

Francoise

Al wandelend door Napels -met de routes uit het gidsje Time to Momo, voorheen 100% Napels- kom je in wijken waar je de enige toerist bent. Heerlijk om je dan onder te dompelen in het dagelijkse leven! Vooral in de volkswijken waar het leven zich veelal op straat afspeelt kan ik uren dwalen. Geen moment van verveling!

'567999' door Francoise '567999' door Francoise

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Mozaïek Doopvont

Francoise

Het doopvont in de kathedraal van Napels is sinds kort weer opengesteld voor publiek na de grondige restauratie. Als bezoeker wordt je in de kleine maar zeer bijzondere ruimte getrakteerd op frescos en mozaïeken uit de 4e eeuw na Chr. Op deze foto een gedeelte van het mozaïek van de koepel. Ik heb zonder flitser gewerkt op hoge iso-waarde, dus ruis is er wel helaas, maar als je de foto vergroot zie je uit wat voor kleine steentjes het is opgebouwd.

'567886' door Francoise '567886' door Francoise

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Duomo

Francoise

Il Duomo in Napels is echt een bezoek waard. Aan de buitenkant zie je het er niet aan af, maar eenmaal binnen zul je je verbazen over de afmetingen en de pracht en praal. Omdat Napels niet zo toeristisch is als Rome en Florence voelt deze Dom ook heel erg ‘gewoon’ aan: een kerk voor gebed en bezinning, eerder dan een toeristische hotspot. Maar dat is hij zeker wel in Napels!

'567842' door Francoise '567842' door Francoise

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Napolitaans uitzicht

Francoise

Voor ons weekend in Napels had ik via AirBnB een appartementje gehuurd in hartje centrum. Wat een feest is dat toch om gewoon tussen de Napolitanen te verblijven in een heerlijke volkswijk. Vanaf ons balkon keken we rechtstreeks door de waslijnen bij de buren naar binnen. Mijn dag kon niet beter beginnen dan met een kop thee op het balkon en alle geluiden van de straat om me heen. De stad ontwaakt!

'566906' door Francoise '566906' door Francoise

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Baba

Francoise

Als je in Napels bent kom je er niet onderuit: het eten van de lokale lekkernij de Baba. Overal in de barretjes en vitrines op straat kom je hem tegen, dit paddestoel cakeje. Naturel, met rum erover of gevuld met Nutella of een creme (al dan niet op basis van een likeur), je kunt het zo gek niet bedenken. Maar wat is het verhaal achter de Baba? Het schijnt dat de hoogbejaarde Poolse koning Stanislas Leszczynski behoorlijk gefrustreerd was omdat hij niet sterk genoeg meer was om zelf een stuk van zijn lievelingsgebak, de tulbandcake, af te breken. Daarom liet hij een van zijn onderdanen wat sterke drank over de cake heen gieten, zodat de cake zachter werd. Omdat hij op dat moment net het verhaal Ali Baba las, noemde hij deze zompige cake babà. De babà is vervolgens via Frankrijk in Napels terecht gekomen, in de tijd dat de Franse koks het aan het Napolitaanse hof voor het zeggen hadden. De babà wordt bereid in een speciaal vormpje, waardoor het de karakteristieke vorm van een hoge paddenstoel krijgt. Ondertussen is de babà in Napels zo populair, dat de Napolitanen ervan overtuigd zijn dat het recept toch echt uit Napels zelf afkomstig moet zijn! De eerrste keer dat wij de Baba proefden was tijdens ons ontbijt bij een barretje op straat.....we dachten een gewoon cakeje, lekker bij de cappucino....wisten wij veel dat er een mix van rum en amandellikeur overheen ging!

'566888' door Francoise '566888' door Francoise

Italië

Italië

Pompei onder de...vul

Francoise

Door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Chr. zijn vele mensen in de Italiaanse regio Campania om het leven gekomen. De stad Pompei werd volledig bedolven door as en lava. Sinds de 18e eeuw zijn archeologen bezig om dit verleden bloot te leggen. Pompei en de villa’s net buiten de stad zijn zeer goed bewaard gebleven. Het is indrukwekkend om deze opgravingen te bezoeken en een indruk op te doen van het leven en de beschaving in de eerste eeuw. Een prachtige maquette met gereconstrueerde -foto- beelden in het kleine museum bij de ingang is een goede voorbereiding voordat je de herontdekte stad gaat verkennen. In het museum liggen ook enkele plastieken van omgekomen mensen. Trek gerust een halve dag uit voor de opgravingen in Pompei.

'559828' door Francoise '559828' door Francoise

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Klaproos

Francoise

Een prachtig seizoen, vroeg-zomer! De schitterend rode klaprozen en blauw paarse korenbloemen bloeien nu weer volop. Geweldig vind ik deze kleuren. Deze klaprozen stond aan de rand van het Renkums Beekdal met vele andere soortgenoten. Ondanks de wind lukte het om ze er scherp op te krijgen, maar door de wind waaiden de korenaren en grassen op de achtergrond, en daardoor een mooie blur! Ik heb verder niets meer aan deze foto bewerkt. Dat doe ik het liefste nooit, want hoe mooi is puur natuur!