Fietser

'1093473' door Fietser '1093473' door Fietser

Burkina FasoOuagadougou

Burkina FasoOuagadougou

Zo maar een straat.

Fietser

Was onlangs in Burkino Faso bij een vriendin die daar al 13 jaar werkt en woont. Dit is zo maar een straat beeld bij haar om de hoek. Volgens mij is 95% van de wegen onverhard. Ook in de steden en de stof is altijd en overal aanwezig. Moet je eens voorstellen hoe het in de regen tijd is.

'1093412' door Fietser '1093412' door Fietser

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Registan plein

Fietser

Het registan plein in Samarkand is wel een van de beroemste pleinen in de wereld. Voor mij was het een van mijn dromen om het te zien. Registan betekend zandvlakte. Vond oude foto van het plein en daar was het totaal vervallen. Plein en gebouwen.

'1093355' door Fietser '1093355' door Fietser

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Kalyan 2

Fietser

Vandaag een foto van het Kalyan complex , maar vanuit een ander standpunt. We drinken thee op een terras wat op een gebouw is waardoor we een hoger standpunt hebben. Rechts is de moskee, waar 12.000 mensen in kunnen. Links is de madras, koran school, waar we nu in konden. De school is nog steeds in gebruik. Tot de jaren twintig werden bij voorkeur op mark dagen misdadigers van de toren gegooid ter afschrikwekking.

'1093276' door Fietser '1093276' door Fietser

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Kalyan moskee in...Bu

Fietser

Plaatste ik de laatste 2 dagen foto's van heel eenvoudige, maar bijzondere moskee's. Deze moskee annex madras is een en al pracht en praal. Het is een van de grootste van centraal Azië en ziet er schitterend uit. Er kunnen 12.000 gelovigen in.

'1093241' door Fietser '1093241' door Fietser

Burkina FasoBobo Dioulasso

Burkina FasoBobo Dioulasso

Moskee (2)

Fietser

Plaatste ik gisteren een foto van een moskee in Chiva in Oezbekistan waar in de zaal veel versierde houten palen staan. In deze moskee in Bobo staan geen palen, maar stenen kolommen van+/- 1 m bij 1,5 m schat ik zo. er zijn alleen maar smalle gangen waar de mensen amper kunnen liggen en de Iman niet kunnen zien. Volgens mij is de akoestiek ook bedroevend slecht. De architect van deze moskee uit 1850 is de zelfde als die van Timboektoe. Jammer genoeg kon ik niet van afstand fotograferen want de moskee is omgeven door een blikken schutting omdat hij gerestaureerd wordt. We mochten er wel in om hem te bekijken.

'1093194' door Fietser '1093194' door Fietser

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Moskee

Fietser

Tot voor kort had ik bij moskeeën altijd een beeld van imposante gebouwen en grote ruimtes. ben daar de het laatste jaar wel van terug gekomen. Een v.b. is deze oude moskee in Chiva. Het is wel een grote ruimte maar er staan heel veel palen in ter ondersteuning van het dak. Iedere paal is prachtig bewerkt. Er is geen enkele gelijk. Je heb 2 grote vierkante gaten in het waar het licht invalt en er staat ook een boom in. Ook is er een schitterende minaret bij de ik ook nog beklommen heb. Meer klauteren, af en toe op handen en voeten omhoog, maar het uitzicht is dan ook de grote beloning.

'1090999' door Fietser '1090999' door Fietser

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Oud en nog ouder

Fietser

Eind januari was ik voor mijn werk in Noord Holland ergens boven Amsterdam, weet niet meer precies waar en zag daar in het besneeuwde landschap een molen met daarnaast het "moderne" spul een oud stoom gemaal om de polder droog te houden.

'1090714' door Fietser '1090714' door Fietser

IranIsfahan

IranIsfahan

Masjed-e Jāmé...(mosk

Fietser

Ik heb al aardig wat pleinen en gebouwen in Europa en centraal Azië gezien o.a. het Registan plein Samarkand, maar voor mij kan niets tippen aan het Masjed-e Jāmé plein in Isfahan en dat komt door de manier waarop ik het plein voor het eerst zag. We waren aan gekomen in Isfahan met de fiets en 's avonds gingen we eten in een restaurant waar we een +/- 30 jarige vrouw, Mirjam, ontmoeten tijdens het eten en zij nodigde ons uit voor een avond wandeling "Isfahan in de Nacht/ avond". Toen we onder een poort doorliepen het plein op plein op was het een betoverd plaatje voor mij. Hier zie je de ingang van de vrijdag moskee. Eigenlijk is het Registan plein in Samarkand mooier,. Maar ja de emotie telt zwaar in dit geval.

'1090587' door Fietser '1090587' door Fietser

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Hoogste vlaggenmast..

Fietser

Volgens de Turkmenen hebben zij de hoogste vlaggenmast er wereld. Deze is 135 m en heeft een vlag van 300 kg en is zo groot als een tennisveld. Mag wat kosten daar. De mast stond voor het nationale museum van Turkmenistan waar we een rondleiding kregen van een uur van een vrouwelijke gids waarvan ik soms dacht dat het een robot was. Ben een keer expres tegen haar aangelopen met alle verontschuldigingen van mijn kant. Alleen om te zien hoe ze reageerde. We konden ook nog een rondleiding krijgen van een uur over een afdeling die volledig was geweid aan de nieuwe president. Toch maar niet gedaan. We waren overigens de enige 2 gasten in het museum. Binnen mochten we alles fotograferen en buiten met het maken van deze foto werd onze gids weer nerveus en keek de andere kant op.

'1090542' door Fietser '1090542' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Kamelen in de woestij

Fietser

's morgens vroeg vertrokken we bij de "poort van de hel" en kwamen deze kamelen tegen in het het tegenlicht in de Karakum woestijn. Geen herder te zien, maar ze zullen ongetwijfeld wel van iemand zijn.

'1090495' door Fietser '1090495' door Fietser

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Bizarre hoofdstad

Fietser

Ashghabat is de meest bizarre hoofdstad waar ik ooit geweest. De president leid aan een bouwwoede dat zijn weerga niet kent. Het centrum en dat is groot bestaat uit de prachtigste gebouwen. De een nog mooier dan de andere en ontworpen door top architecten uit de wereld. Zelfs de straat verlichting is design. Op de ze foto rijden nog veel auto's. vaak zag je geen enkele auto op de 8 baans wegen en de de auto's die je ziet zijn voor 90% wit al zou je het niet zeggen op deze foto. De president houd van wit. Je mag in het centrum bijna nergens fotograferen. deze foto genomen uit de auto en onze vrouwelijke gids zei steeds: ik zie niets, weet van niets. Ze werd wel zenuwachtig.

'1090444' door Fietser '1090444' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Poort van de "hel".

Fietser

Begin jaren zeventig van de vorige eeuw gingen de Sovjets boren naar olie zonder een seismologisch onderzoek met alle gevolgen van dien. Tijdens het boren stortte de hele boel in. Ze waren aan het boren op een grotten stelsel. De krater die ontstond is +/- 70 m in doorsnede en 20 a 25 m diep. Er ontsnapte gas uit de krater en omdat het misschien giftig was staken ze het in brand met de gedachte dat het naar enkele dagen wel uitgebrand zou zijn. 50 jaar later brand het nog. We kwamen met daglicht aan en dan ziet het er indrukwekkend uit, maar 's avonds is het pas echt spektakel. Je ziet steeds vlammen uit de zijwanden komen, uit de grotten waar nieuw gas uitkomt.

'1090322' door Fietser '1090322' door Fietser

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Lokale toeristen

Fietser

Wij waren aan het einde van het toeristen seizoen in Oezbekistan, eind oktober begin november en dat heeft als voordeel dat er weinig westerse toeristen zijn. Deze moeke meu's zoals we bij ons zeggen waren dames uit de regio die Chiva kwamen bekijken en vonden het prachtig om door mij op de foto gezet te worden.

'1090245' door Fietser '1090245' door Fietser

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Toren des doods

Fietser

We kwamen in de avond aan in Buchara en vanuit ons hotel zagen we de prachtige verlichte minaret. De volgende ochtend moest ik daar toch wel gelijk heen om te zien hoe hij er in het licht uitzag. Hij word de toren des doods genoemd omdat tot in de twintige jaren van de vorige eeuw misdadigers van de 45 m hoge toren gegooid en het liefst op de wekelijkse marktdag.

'1090198' door Fietser '1090198' door Fietser

Oezbekistan

Oezbekistan

Oezbeekse bruid

Fietser

Volgens mij zat er iets in de lucht. In alle steden in Oezbekistan waar wij waren eind oktober begin november zagen we dagelijks vele bruidsparen. Zo ook hier bij het registan plein in Sarmankand. Ze stonden in de rij om op de foto te gaan met de madrassen op de achtergrond. Zij stond aan de zijkant te wachten op haar beurt en tijdens wachten nam de fotograaf foto's van haar en toen zij zag dat ik ook foto's van haar nam ging er nog een schepje bovenop.

'1090151' door Fietser '1090151' door Fietser

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Registan plein

Fietser

Een van de dingen die waar ik als jongen al over droomde was o.a. het Registan plein in Sarmankand. We kwamen in het donker aan in Sarmankand en ons hotel was redelijk dicht bij het plein. Kon niet wachten tot de volgende morgen en ben er heen gelopen.

'1090097' door Fietser '1090097' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Brood en asbest.

Fietser

Een van de weinige keren dat we niet in de tent hebben geslapen was in het plaatsje Kara Kul aan het meer Kara Kul. Deze vrouw die ik al kende van de tv. Floortje Dessing was hier ook in 2015 geweest met haar reis over de Pamir Hidgway en zij had toen behoorlijk last van hoogte ziekte. Toen Floortje hier was, was de zelfde vrouw met de zelfde kleding ook in beeld. (ik was daar in 2016) De vrouw ging voor ons brood bakken in de traditionele oven. Ze had eerst binnen deeg gemaakt en bij de oven besprenkelde ze deze met water en plakte het in de oven tegen de wand. Met hout of poep wordt in het midden een vuurtje gemaakt en wanneer het vuur te groot of te heet wordt werden er platen asbest tegen het brood gelegd of aan de rand van het vuur om het brood niet te laten verbranden. Niet te veel nadenken dus. Gewoon eten en het was heerlijk. Vers brood. Ook niet nadenken dat ze even daarvoor met haar handen in de Yak poep had gezeten om daarvan platte bollen van te maken om te drogen in de zon.

'1090020' door Fietser '1090020' door Fietser

Kirgizië

Kirgizië

Kinderen

Fietser

Alles is veranderd sinds een dag. Gisteren de grens overgestoken met Tadzjikistan en Kirgizië en alles is anders. Kirgizië is duidelijk welvarender. De natuur is ook anders. Met het oversteken van de passen tussen beide landen is het land veel groener en je ziet veel bloemen, veeteelt, boomgaarden met overvloedige vrucht dracht. De bergen tussen beide landen fungeren als een buffer voor de regen die niet daar over kan komen. Tadzjikistan ligt in de regen schaduw. Deze kinderen zijn met hun ouders mee gedurende 3 maanden de bergen in met hun kuddes van schapen, geiten, koeien en paarden die ze laten grazen in de bergweiden.

'1090019' door Fietser '1090019' door Fietser

Kirgizië

Kirgizië

Taldyk pas 3615 m

Fietser

Eindelijk een (goede) asfalt weg en die mogen we nog afdalen ook. Na weken over slechte wegen gefietst te hebben is dit een feest. Afgelopen nacht in een home stay in Sary Trash overnacht. Met zijn allen in een kamer en slapen op een betonnen vloer, maar ze hadden zo waar een warme douche (min of meer) en ik had een matje om op te slapen.

'1089952' door Fietser '1089952' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Op weg naar de grens

Fietser

We zijn deze morgen vertrokken uit het plaatsje Karakul en zijn op we naar de grens met Kirgizië, maar het schiet niet op. Het is genieten van het overweldigende landschap. We moeten wel stoppen, want het erg slecht asfalt en voor je het weet lig je.

'1089949' door Fietser '1089949' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Ruige bergen

Fietser

Het favoriete wereld deel van mij is Azië en m.n. centraal Azië. Cultureel, ongekende gastvrijheid en bovenal een overweldigende natuur. Hier fietsen we over de M41, de Pamir Highway en we komen als we geluk (pech) hebben 2 auto's per dag tegen. Ver van de gebaande paden dus.

'1089870' door Fietser '1089870' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

"Badlands"

Fietser

De Kirgiezen noemen dit de "Badlands" omdat het zo onvruchtbaar is. Het is er wel fantastisch mooi en er groeien de mooiste bloemen. We hadden hier de mooiste overnachtigings plekken aan stromend (gletsjer) water en prachtig uitzicht op de bergen. In Kirgizië hebben we de meeste tijd in onze eigen tenten geslapen. Er was gewoon niets en dat zoek ik.

'1089770' door Fietser '1089770' door Fietser

MarokkoToubkal NP

MarokkoToubkal NP

Het andere Marakesh

Fietser

Vanmorgen wezen fietsen en zag dat het -9,8 graden was op mijn Garwin. Verleden jaar om deze tijd zaten wij, mijn vrouw en ik, in Marakesh en deden we een dag tripje met de auto naar de bergen richting Toubkal. Niet verwachte landschappen in Marokko.

'1089688' door Fietser '1089688' door Fietser

NamibiëZuid Namibie

NamibiëZuid Namibie

Eindeloze, maar mooi.

Fietser

Dit zijn de landschappen waar ik zo van houdt. Semi woestijn met eindeloze wegen. Wanneer je de foto opent kun je ook goed zien de stofwolken die enkele opwerpen op dit soort grondpaden. Volgens de lokale mensen zijn het vooral de toeristen die weinig rekening houden met de andere weggebruikers. Voor een fietser is het bepaald geen pretje om in de stofwolken te fietsen.