Terwijl hij weg rijdt in de kleine witte taxi kijk ik hem na. Ik zie zijn lange zwaaiende arm uit het raam steken. Ik denk terug aan het moment dat wij ruim tien jaar geleden begonnen te schrijven met... Lees meer
FRIEDAJANSEN
Groene rijstterrassen
Tussen de hoge bergen liggen hier groene rijstterrassen,schitterende valleien en uigestrekte bossen, gescheiden door woeste rivieren. Nepal heeft het allemaal. Lager dan ook nog een tropisch jungle!!
Niet blij
Deze cheetah was niet zo blij met de aandacht van al die toeristen. Het leverde echter wel een mooie uitdrukking op voor de foto. Het was nog vroeg dus misschien was er sprake van een ochtendhumeurtje. Tijdens onze 16 dagen met alleen maar wildparken hebebn we redelijk veel leeuwen gezien, maar enkele luipaarden en gelukkig ook een aantal malen cheetah's. Eerlijk gezegd zijn dat toch de topmomenten voor ons. Helaas hebben we weer geen echte kill meegemaakt. In gebieden waar cheetah's voorkomen heb je een redelijke kans dat je ze ook daadwerkelijk ziet. In tegenstelling tot de andere grote katten jaagt een cheetah overdag. Dat jagen doen ze over het algemeen ook in redelijk open terrein, omdat ze daar hun snelheid (boven 100 km per uur) goed kunnen benutten. Ook dit verhoogd de kans dat je ze ziet. Cheetah's zijn over het algemeen niet erg schuw. Er zijn zelfs cheetah's die de auto's van de toeristen gebruiken als uitkijkpost of om zich achter te verbergen tijdens de jacht.
Jonge moeder.
Dit meisje op de foto is wel een jonge moeder. Haar kindje heeft zwarte randen om de ogen en stippen in het gezicht en heeft oude of al gedragen kleertjes aan. Ons is verteld dat dit is om ze ouder te doen lijken, omdat anders boze geesten, de geest van het kind kunnen overnemen en boze geesten willen alleen kleine babytjes. Het is dus voor de zieleheil van het jonge kind.
Heavy
Corbett N.P., gelegen aan de voet van de Himalaya, heeft in z'n hele omgeving afgelopen seizoen ontzettend veel water gehad, waardoor de rivier de Ramganga veel verwoest heeft. Dit leverde echter wel weer veel hout voor de mensen in die omgeving en die zijn ook de hele dag bezig dit te verzamelen. 's Avonds komt deze vrouw weer met het hoofd vol thuis!
Pindameisje
In de plaats Ouidah wordt het voodoofestival gehouden. Ouidah ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van Cotonou. Voodoo wordt sinds 1997 officieel als een godsdienst beschouwd in Benin. Om dit te vieren trekken elk jaar op 10 januari vele duizenden voodooaanhangers naar Ouidah. Tijdens het festival wordt er veel gezongen, gedanst, op trommels geslagen en heel veel gin gedronken. Daarnaast waren er heel veel toespraken, die ook nog eens lang duurden. Toch is het een heel kleurrijk geheel en valt er veel te zien. Uiteraard is het festival ook een kans om wat bij te verdienen. Buiten het festivalterrein, dat aan het strand ligt, is een markt. Ook zijn er velen die tijdens het festival wat te eten of te drinken proberen te verkopen. Dit jonge meisje verkocht pinda's en uiteraard vervoer je die op je hoofd.
Sally
In tegenstelling tot veel andere soorten is de verspreiding van Sally Lighfoot Crabs niet beperks tot Galapagos. Het is de overvloed aan deze schoonheden die daar opvalt en ze zoeken er vaak ook zo'n heerlijke zwarte achtergrond bij op. Je blijft ze fotograferen die Sally's met hun wonderlijke ogen.
Sifaka
Deze Verraux sifaka is een van de vele lemuren (halfapen) van Madagaskar. Toen we haar zagen, met nog een aantal anderen, die op de grond op twee achterpoten rondsprongen, waren we diep ontroerd. Wat een bijzondere dieren zijn dit. Dit vrouwtje leeft met drie tot tien dieren in dezelfde boom. Het kleintje is na een draagtijd van vijf maanden geboren en blijft bij de groep, als het een vrouwtje is. Deze blijven namelijk hun hele leven in dezelfde groep, mannetjes wisselen daarentegen vaak van groep. De vrouwtjes bepalen de richting waarin een groep zich begeeft. De dieren springen rechtop van boom naar boom en kunnen wel 9 meter overbruggen. Ze danken hun naam aan het geluid dat ze maken, dat klinkt als Shif-auk.Tijdens het zoeken naar eten verspreiden de dieren zich. Ze eten voornamelijk bladeren, aangevuld met boomschors, bloemen en vruchten. Ze komen niet naar de grond om te drinken, en in drogere perioden moeten ze het zo'n negen maanden zonder vocht doen. (Opname Minoltacamera)
Bizar
De Cangoo-druipsteengrotten in de Swartberge nabij Oudtshoorn behoren tot de natuurwonderen in Zuid-Afrika. Deze grotten bevatten een netwerk van ruimten en gangen, strekkend tot op een diepte van ongeveer 120 meter. In deze ruimten hebben opgeloste mineralen zich in duizenden jaren uitgekristalliseerd tot stalactieten, stalagmieten en druipsteenformaties die lijken op gegroefde zuilen in een prachtige kleurensetting. Het geheel geeft een bizar aanzicht. Het complex is voor het eerst verkend door Jacobus van Zyl rond 1780. In de grotten zijn rotsschilderingen en stenen werktuigen gevonden van bewoners van zo'n 15000 jaren geleden. Ook de bevolkingsgroep San (Bosjesmannen) heeft er ooit verblijf gehouden. De grootste ruimte is de Grand Hall, met een lengte van ruimte 100 meter en een hoogte van 16 meter. De temperatuur is ondergronds stabiel op 18 graden, maar de luchtvochtigheid is hoog: 95 procent.
Balanceren
Tijdens onze laatste trip naar Zuit-Afrika hebben we weer veel geluk met luipaarden gehad. In 11 dagen zo'n 14 stuks. Niet allemaal zo mooi als deze helaas ;-) Altijd weer een hoogtepunt om zo'n kanjer in een boom te zien, al helemaal zo in het zonnetje.
Rare eyes
Deze jongen woont bij de rivier. Die ogen vielen gelijk op. Ik heb vaker gezien dat er een Afrikaans kind met blauwe ogen foto was geplaatst. Ik was daar erg van onder de indruk. Die dag dacht ik aan die foto en heel toevallig (geloof me of neit) kwam ik zelf deze jongen met blauwe ogen tegen. Hij had een afwijking want deze jongen was ook doof stom. Ik vond hem echt ontzettend lief.
Zeeleguaan
De zeeleguaan is de enige hagedis die zijn voedsel uit de zee haalt en uitsluitend van algen leeft. Hij kan ook behoorlijk diep duiken en heeft speciale klieren om van het overtollige zout in het voedsel af te komen. De zeeleguaan leeft alleen op de Galapagos eilanden en komt nergens anders ter wereld voor.
Fregatvogel
De grote fregatvogel is een zeevogel die onder andere op de Galapagos eilanden broedt. De mannetjes zetten, wanneer zij vrouwtjes het hof willen maken, een zeer grote rode keelzak op. Mannetjes met fellere keelzakken zijn aantrekkelijker voor de vrouwtjes. De grote fregatvogel eet vis die hij zelf vangt, maar steelt ook prooien van andere vogels.
Droppie
Bij stormachtige dagen (zoals nu) rusten veel zeehonden bij Texel uit op de stranden. Het is ontzettend leuk om, als er iets minder wind staat, met een bootje erop uit te gaan en naar de zeehondenbanken te varen in de Waddenzee. Kies dan voor een kleintje. Nieuwsgierige zeehonden zijn niet bang voor kleine bootjes en durven heel dichtbij te komen. Je kunt de zeehonden dan heel goed bekijken (ze zijn stuk voor stuk allemaal verschillend), maar ook fotograferen. Wedden dat je smelt voor die zachte, altijd wat triest kijkende ogen?
Kusje
De wilde flamingo's bij het Zwillbrocker Venn vlak over de Nederlandse grens vormen een prachtig fotoobject als ze aan het foerageren zijn. Het kostte me wat geduld om een plaatje te kunnen schieten waarbij er eentje zichzelf lijkt te kussen. Een mooie invulling van het maandthema lijkt me