Bergwerk

'1063486' door Bergwerk '1063486' door Bergwerk

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Het Waddenveer

Bergwerk

De veerboot van Texel naar Vlieland, de Waddenveer, ligt vlakbij het dorp De Cocksdorp. Je gaat het strand op bij paal 33 en rechts zie je fotogeniek steigertje al opdoemen. De veerboot vaart alleen tussen eind april en eind september en de overtocht van Texel naar Vlieland duurt ongeveer een half uur. De vaarroute voert door het Eijerlandse Gat, in dit Noordzee-gebied tussen de twee eilanden, leven maar liefst 1500 gewone zeehonden en 1000 grijze zeehonden. Genoeg kans om zeehonden te zien dus. Het eindpunt is op het uiterste puntje van Vlieland, de Vliehors. Vanaf daar kun je met de Vliehors Expres via de grote zandvlakte van de Vliehors verkennen of op Vlieland nog een uitstapje maken. Wel weer op tijd terugkeren voor de retourvaart naar Texel!

'1063385' door Bergwerk '1063385' door Bergwerk

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

De Slufter

Bergwerk

Texel | De Slufter De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Je vindt er zouttolerante planten als zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor. Het grootste deel van De Slufter wordt als vogelbroed en -rustgebied beheerd. Alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. Je kunt vanaf de Sluftertrap het pad volgen tot aan het strand. In het noordelijke stuk broeden veel vogels, zoals eidereend, bergeend en kluut en in de Sluftergeul leven zeedieren als krabben, garnalen en platvis. Op de foto zie je de vooral de opvallende rode zeekraal. Na de zomer verdwijnt het vocht langzaam uit de plant en verkleurt het van groen naar rood. Daarna gaan de planten dood, de kwelder wordt dan dor en bruin, tot in de volgende lente weer jonge groene plantjes verschijnen.

'1055546' door Bergwerk '1055546' door Bergwerk

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

De Muy

Bergwerk

Nederland | Texel. Natuurgebied De Muy vormt een samenspel van afwisselend duin-, heide- en grasgebied en een duinmeer De Muyplas. De duinen in het gebied herbergen een dennenbos en heel veel steile duinheuvels. Verder kennen we De Muy als de oudste broedplaats van lepelaars op Texel. De mens heeft een grote invloed gehad op de terreinen van Texel. Toen de bevolking op het eiland groeide, begon men ten behoeve van de inpoldering met het bedijken van Texel. De aangelegde dijken hebben veel dijkdoorbraken ondergaan. Bij één van de dijkdoorbraken was er bij de Muy een grote geul ontstaan. Na het afdichten van het gat in de dijk, ontstond de vallei van de Muy. De naam Muy herinnert nog steeds aan deze monding, ook wel mui genaamd. Op de foto het strand vanaf de strandafgang van De Muy. Een stevig westenwindje zorgde voor lekkere vette wolken en de primitieve vlag maakte het beeld net even spannender.

'1000058' door Bergwerk '1000058' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

The Fairy Glen

Bergwerk

Schotland | Isle of Skye. Op het schiereiland Trotternish op Skye vindt je een prachtig landschap met de naam Fairy Glen. Het is een bizar gevormd als betoverend gebied op een plek waar je het totaal niet verwacht. Een klein weggetje vlak voor de plaats Uig loopt omhoog en brengt je in 10 minuten naar deze plek. Het is een miniatuur landschapje, overwegend grasland en goed te belopen. Er is geen parkeerplaats, er zijn geen routes. Dit is echt een stukje Skye om zelf te ontdekken met zijn conische heuveltjes, vegetatie van varens, kruipwilgen en berken. Op de foto zie je “Castle Ewan” de hoogste heuvel van het gebied van waarop je een prachtig uitzicht hebt over de Fairy Glen.

'967005' door Bergwerk '967005' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Trinity Temple Carnis

Bergwerk

Schotland | North Uist. Teampull na Trionaid is Schots-Gaelisch voor Kerk van de Heilige Drie-eenheid. Het is een ruïne van een middeleeuws kloostercomplex, gelegen nabij Carinish op North Uist in de Schotse Buiten-Hebriden. Het is niet precies bekend hoe oud het complex is, maar volgens de overlevering was men in de vroeg 13e eeuw met de bouw begonnen. Teampull na Trionaid was een universiteit voor priesters, waar vooral de familie MacVicar doceerde. De universiteit genoot faam in Europa. Het complex zou tot in de zeventiende eeuw als universiteit in gebruik zijn geweest en daarna werd het gebouw gebruikt voor kerkdiensten. In en om het kloostercomplex bevinden zich enkele grafstenen uit de 18e eeuw. Tegen de westelijke zuidzijde van het eerste gebouw is een ommuurde graftuin gebouwd.

'942117' door Bergwerk '942117' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Survivors

Bergwerk

Schotland | Outer Hebrides | North Uist Dat de kustlijn van de Schotse eilanden ruig en spectaculair is weten de meeste van ons wel. De golven van de Atlantische Oceaan beuken onophoudelijk tegen de kliffen en rotsen. De Ameria Maritima bloeit uitbundig in deze gebieden. Soms hebben ze maar een vingerhoedje aarde nodig om te wortelen op de kale zoute rotsen. Het is een simpel plantje en je ziet ze overal, maar het zijn echte overlevers deze taaie rakkers. Van mei tot augustus staan ze met hun roze bloemen de bruine kliffen op te leuken.

'897263' door Bergwerk '897263' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

The Fairy Glen

Bergwerk

Schotland | The Isle of Skye Op het schiereiland Trotternish op Skye vindt je de Fairy Glen, een fantastisch mooi landschap in miniformaat en alleszins de moeite waard om te bezoeken. Vlak voor het havenplaatsje Uig loopt een ongenummerde weg omhoog naar de Fairy Glen. Het is een beetje lastig te vinden want het staat heel summier aangegeven. Als je de weg afrijdt kom je in een onwaarschijnlijk mooi gebied, een groot contrast met de kustlijn waar je vandaan komt. Je treft er een een heel bijzonder gevormd landschapje aan, opstaan door een verschuiving van een landtong miljoenen jaren geleden. Op een van de heuvels staat een oude verweerde basaltrots met de naam Castle Ewan, op de foto links . Je kunt over een smal pad naar boven waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Een rondje lopen van anderhalf uur en je hebt het gezien, maar je mag het gewoon niet missen als je daar toch in de buurt bent. Parkeren is een beetje moeilijk, want er is geen parkeerplaats, maar als je vroeg bent is het geen probleem on een plekje langs de weg te vinden.

'844493' door Bergwerk '844493' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Sango Sands

Bergwerk

Schotland |Sango Sands Sango Sands is een klein zandstrandje in de buurt van Durness. En Durness is een afgelegen dorpje in het noordwesten van Schotland en gelegen aan Kyle of Durness. Met zijn 400 inwoners is het de grootste plaats van belang in het noorden van Schotland en je kunt het enkel via een single track road bereiken. Sango Sands is op postzegelformaat spectaculair met zijn grillige, verspreid liggende rotsen op het kleine strandje. Het tij komt altijd snel in dus als je denkt (in mijn geval) eens rustig een paar plaatjes te schieten sta je voor dat je het in de gaten hebt tot je enkels in het water. Ook wel leuk om te weten: dit is de uiterste noordkust van Schotland en als je het lijntje doortrekt is het eerstvolgende vasteland het Noordpoolgebied met daartussen die machtige Atlantisch Oceaan.

'842819' door Bergwerk '842819' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Portahaven

Bergwerk

Schotland | Islay Portnahaven is een dorpje op Islay en ligt pal aan de Atlantische Oceaan. Het dorpje is gebouwd rond een klein gelegen haventje, beschermd door een aan weerskanten klifachtige kust. Door deze beschutte ligging is het een uitstekende plek om de Grijze Zeehond te spotten die hier in grote aantallen voorkomt. Met wat geluk kun je ze zien zonnebadend op de platte stenen rond het baaitje of je nieuwsgierig van dichtbij aankijken als ze in het haventje liggen te dobberen. Portnahaven is vredig dorpje, waar de tijd lijkt stil te staan. Het ligt pittoresk aan het baaitje en het heeft een goeie pub waar je een heel fatsoenlijke hap eten kunt krijgen. Mocht je eens op Islay komen dan is Portnahaven een bezoekje waard.

'837252' door Bergwerk '837252' door Bergwerk

IerlandCounty Clare

IerlandCounty Clare

Lost Cross

Bergwerk

Ierland | County Clare De Britse eilanden en ook Ierland zijn bezaaid met oude kerken en ruïnes. Op een of andere manier oefenen die plaatsen altijd een bepaalde aantrekkingskracht op ons uit. Er valt altijd wel wat te zien en te fotograferen. Ook hier weer, zomaar ergens in het land langs de weg zien we zo'n oude kerk. Niet meer in gebruik, vervallen muren, verlaten, leeg en tochtig. Maar ook weer die spannende symboliek die je ervaart als je er rondloopt. En dan een simpel, doodgewoon gebladderd houten kruis, decoratief afstekend tegen de stenige oude muur, levert dan ook weer een aardig plaatje op.

'834533' door Bergwerk '834533' door Bergwerk

Groot-BrittanniëScotland

Groot-BrittanniëScotland

Kilnave Chapel and...

Bergwerk

Schotland | The Isle of Islay Het eiland Islay maakt deel uit van de eilandengroep Inner-Hebrides en is een van de meest charmantste Schotse eilanden. Natuurlijk is Islay het meest bekend van de vermaarde Islay whisky's, maar ook aan de natuur en cultuur kun je niet aan voorbijgaan. Een bijzondere plaats is Kilnave Chapel, een ruïne van middeleeuwse kerk, gelegen aan de westzijde van Loch Gruinart in het noordwestelijke deel van het eiland.

'571862' door Bergwerk '571862' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Ceinnabeinna Beach

Bergwerk

Schotland | Sutherland. Helemaal in het noordelijkste deel van Schotland, in Sutherland, is het nog rustiger dan dat je denkt dat Schotland is. De provinciale weg A 838 slingert zich langs de ruige kustlijn. En dan kom je opeens langs dit soort strandjes, klein en beschut, maar al van de verte opvallend door het rode zand afstekend tegen het azuurblauwe water. Dichterbij zie je de fraaie mengeling van rood en wit zand, een heel bijzonder natuurfenomeen want een strandje verder is het zand weer gewoon zandkleurig.

'571814' door Bergwerk '571814' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

View on Rona

Bergwerk

Schotland | Skye Op eiland Skye en dan om precies te zijn op het schiereiland Trotternish vindt je even boven het plaatsje Staffin de Quiraings, een prachtig uniek natuurgebied. Je loopt door een onwerkelijk, bijna buitenaards gevormd geërodeerd landschap wat miljoenen jaren geleden is ontstaan. De bekende zuilvormige Old Man of Storr is een van de bekendste iconen van dat gebied. Tijdens onze hike daarheen nu eens geen foto van The Old Man, maar een van de directe omgeving. Een steenmannetje met in de verte de eilanden Rona en Raasay.

'571617' door Bergwerk '571617' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Another Highland Cow

Bergwerk

Schotland | The Highlands. Daar is hij weer! We zien ze regelmatig voorbijkomen deze goedzakken met hun lange haren en uitstekende, vervaarlijk uitziende horens. Deze stoere wezens horen bij het Schotse landschap net zoals de andere Schotse iconen als de whisky, de kilt en de doedelzak. En juist omdat ze altijd in vol ornaat gefotografeerd worden, dacht ik laat ik haar deze keer nu eens op een andere manier portretteren. En wedden dat iedereen gelijk ziet wat het is?

'571541' door Bergwerk '571541' door Bergwerk

Ierland

Ierland

Ballytrasna Beach

Bergwerk

Ierland | East Cork Langs de kliffen bij het plaatsje Ballycotton kun je een prachtige "Cliff Walk" doen. Een smal pad loopt er langs de kliffenkust waar je bovendien met een beetje geluk een verscheidenheid aan dieren kunt waarnemen. Op de hoogte van Ballytrasna liep er een uitgehouwen trap naar het strandje beneden. Omdat het laagtij was kwamen de rotsen begroeid met schelpdieren, zeewier en andere planten bloot te liggen wat weer mooie plaatjes opleverden.

'570929' door Bergwerk '570929' door Bergwerk

Ierland

Ierland

Ballytrasna Beach

Bergwerk

Ierland | Ballytrasna Beach In East Cork bij het kustplaatsje Ballycotton kun je de Ballycotton Cliff Walk lopen. Geen rondwandeling, maar een prachtige 5 km spectaculaire hike langs de kliffen van Ballycotton. Na een uurtje lopen kom je bij het strandje van Ballytrasna, een oase van rust, alleen omringd door het geluid van de zee, een enkele vogel en het ruisen van de wind. Met een beetje geluk en mooi licht kom je plaatjes als deze tegen, en dan kun je toch eigenlijk niets anders doen dan alleen maar even gaan zitten en al die geweldige natuur in je op te nemen.... ik zeg altijd: vitaminen voor de geest!

'570815' door Bergwerk '570815' door Bergwerk

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

The Ballycotton Cliff

Bergwerk

Ierland | East Cork Ondanks dat de Ballycotton Cliff Walk geen rondwandeling is, is het een toch een erg gewild pad dat bekend staat om zijn spectaculaire landschap en rijke dierenleven. The Ballycotton Cliff Walk start bij de parkeerplaats aan de westelijke kant van het gelijknamige plaatsje (aan het eind van het dorp rechts de heuvel op). en strekt zich uit over ca. 8 km kliffenkust tot voorbij het strand van Ballytrasna. Een informatiebord aan het begin van de tocht maakt je attent op de bijna 300 soorten dieren die je hier kunt spotten. Terug via hetzelfde pad of de 4,5 km lange alternatieve route langs de weg van Ballytrasna naar Ballycotton.

'570314' door Bergwerk '570314' door Bergwerk

Ierland

Ierland

Wild Atlantic Way

Bergwerk

Ierland | The Wild Atlantic Way. De Wild Atlantic Way is een prachtige kustroute langs de westkust van Ierland. Wil je alles zien dan is hij maar liefst 2.600 km lang, maar af en toe een stukje meepakken als je in de buurt bent is ook al heel leuk. Je wordt getrakteerd op de mooiste zeegezichten en de kustlandschappen die iedere keer weer verassend anders zijn. Eilandjes langs de kust doemen vaak op en tja.... ze zijn wel leuk op de foto, maar soms het is een beetje vlak en saai, de spanning in de foto ontbreekt dan vaak. En dan kan ik het toch niet laten om er later een beetje een spooky sfeertje in te brengen.

'569985' door Bergwerk '569985' door Bergwerk

Ierland

Ierland

The Wild Atlantic Way

Bergwerk

Ierland | The Wild Atlantic Way Langs de ruige westkust van Ierland loopt een fantastische kustroute: The Wild Atlantic Way. Doe je hem helemaal dan heb je bijna 2600 km onder de wielen. De Wild Atlantic Way is een sensationele reis langs torenhoge kliffen en levendige dorpen en steden, langs verborgen stranden en prachtige baaien. Op de foto de ruige kliffenkust bij Mizen Head. Voordat je Mizen Head bereikt, kom je door het pittoreske dorp Durrus, dat het laatste spoor van civilisatie is voordat de ruige natuur het overneemt. Hier, op het meest zuidwestelijke puntje van Ierland, word je bij iedere bocht overvallen door indrukwekkende panorama's over de oceaan. Mizen Head strekt zich uit in de kolkende Atlantische Oceaan, tussen de zeekliffen en beukende golven. Als bewijs van het doorzettingsvermogen van de mens staat het Mizen Head Signal Station al ruim 100 jaar sterk te midden van het natuurgeweld. Dit station werd gebouwd om schepen te waarschuwen tegen de verraderlijke rotsen die hier dicht aan de kust liggen. Tegenwoordig is er een bekroond maritiem museum. Een aanrader voor een mooie dagtocht als je daar in de buurt bent.

'569164' door Bergwerk '569164' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Ring Of Brodgar

Bergwerk

Schotland | Orkney Eilanden Op Orkney vindt je een enorme hoeveelheid prachtig bewaard gebleven nederzettingen en gebruiken uit het Neolithicum, ofwel de nieuwe steentijd, die ca. 11.000 voor Christus begon. Op Mainland, het grootste eiland van de Orkney's, vindt je de Ring of Brodgar en behoort samen met Skara Brae, de Stones of Stenness en Maeshowe tot het Neolithische Hart van Orkney. Sinds 1999 zijn deze bijzondere overblijfselen door UNESCO aan de Werelderfgoedlijst is toegevoegd. De Ring of Brodgar is een steencirkel wordt gedateerd tussen 2.500 en 2.000 voor Christus en ligt tussen het Loch of Stenness en het Loch of Harray. Van de oorspronkelijke zestig stenen zijn er nog maar 36 over. De stenen zijn niet versierd of bewerkt, op vijf Noorse runen en een kruis na. Om de cirkel bevindt zich een gracht, die oorspronkelijk 3 meter diep moet zijn geweest.

'567033' door Bergwerk '567033' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

The Quiraing Tree

Bergwerk

Schotland | The Isle of Skye Quiraing is de naam van een aardverschuiving op de oostelijke zijde van de Meall na Suiramach, de meest noordelijke top van de Trotternish Ridge op het eiland Skye in Schotland. De Quiraing is 543 m hoog en ligt op het schiereiland Trotternish. Als je op Skye bent mag je dit natuurfenomeen niet overslaan. Het is een onwerkelijk, dramatisch gevormd landschap, met hoge kliffen en geerodeerde rotsformaties die overal oprijzen, je waant je in een compleet andere wereld, Een ongenummerde weg loopt van Staffin naar Uig en daar vindt je 2 kleine parkeerplaatsen. Hiervandaan kun je een prachtige rondwandeling van bijna 7 km maken. Het is een pittig rondje met flink wat hoogteverschillen en je kunt er een dag voor uittrekken. Goede conditie en uitrusting spreekt voor zich. Tijdens deze wandeling, al in het begin, kom je langs de waarschijnlijk meest gefotografeerde boom van Skye.

'565031' door Bergwerk '565031' door Bergwerk

Ierland

Ierland

Barley Cove Beach

Bergwerk

Ierland |Barley Cove Beach. Op de terugweg van ons bezoek aan Mizen Head even gestopt bij het strandje van Barley Cove. Het roodgele vlaggetje wapperde vrolijk in de wind maar wat betekent dat vlaggetje nu eigenlijk? Sinds 2015 moeten alle waarschuwingsvlaggen op de Europese stranden aan dezelfde richtlijnen voldoen. Dus nu even een lesje bij een fotootje: Oranje windzak: Baden en zwemmen toegestaan. Gebruik van drijvende voorwerpen (bootjes, luchtbedden e.d) is verboden. Kans op afdrijven. Gele vlag: Baden en zwemmen is gevaarlijk. Rode vlag: Baden en zwemmen is verboden. Rood-gele vlag: De zone tussen twee vlaggen is een bewaakte zwemzone. Strandwachten houden binnen de zone toezicht. Watersport tussen de twee vlaggen is verboden. Zwart-wit geblokte vlag: De zone tussen twee vlaggen is aangewezen voor toegestane watersporten. Vraagtekenvlag: Kind gevonden.

'564589' door Bergwerk '564589' door Bergwerk

Ierland

Ierland

The Burren

Bergwerk

Ierland | The Burren Een absolute aanrader aan de westkant van Ierland is het Nationaal Park The Burren. Het is een uitgestrekt, geërodeerd kalksteenplateau van miljoenen jaren oud. In het gebied vindt je grote en kleinere kalksteenplaten die door de ijstijd bedekt waren met dikke lagen ijs en door die ijstijdjaren glad zijn afgesleten. Het metersdikke ijs heeft grote keien achtergelaten op de platen. Omdat het kalksteen vrij zacht is zijn er scheuren in ontstaan die nu een veelheid aan plantensoorten herbergen die er een beschutte plek vinden om te groeien. Op de foto een stukje van The Burren gelegen aan de Atlantische kust langs de weg R477 voorbij Ballyvaughan.

'564305' door Bergwerk '564305' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

The Storr

Bergwerk

Schotland | The Isle of Skye. Een van mijn favoriete bestemmingen op Skye zijnde Quarraings en The Old Man of Storr. The Storr is een rotsachtige heuvel (712m), gevormd door een aardverschuiving, op het schiereiland Trotternish van het eiland Skye. The Old Man of Storr is een elliptische, geërodeerde, grillige rotstpiek waar je heel dichtbij kunt komen. Langs de autoweg A855 van Portree naar Stafin vindt je een kleine parkeerplaats, vanwaar het zo'n anderhalf tot 2 uur lopen (en klimmen) is naar de Old Man. Onderweg heb je een prachtige vergezichten in een bijna onwerkelijke wereld en eenmaal boven een fenomenaal uitzicht over de Sound of Raasay. Het blijft elke keer weer een indrukwekkende dagtrip. Goed schoeisel is belangrijk, een dikke trui tegen de zeewind is altijd een goed plan en als het regent een goed humeur, je zult niet teleurgesteld worden.