Bergwerk

'1096928' door Bergwerk '1096928' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Talisker Beach

Bergwerk

Schotland | The Isle of Skye | Talisker Beach. Aan de westkust van Skye vindt je Talisker Beach of Talisker Bay zoals het ook wel genoemd wordt. Je volgt de weg A 863 vanaf Sligachan naar het westen en volgt Talisker Bay. Aan het eind van de weg bij Carbost (waar de Talisker Distelery ligt) neem je de B 8009 die overgaat in een single track road. Na een flink eindje kom je bij een handvol huizen en een piepklein parkeerplaatsje, "Parking to Talisker Bay" maar de auto wegzetten lukt op de een of andere manier altijd wel in dit gedeelte van het eiland. Een makkelijk 20 minuten wandelingetje door de weilanden leidt je naar het strandje wat bezaaid ligt met grote grijs-zwarte keien die bij laag-tij bloot komen te liggen. De karakteristieke "stack" is beeldbepalend op dit strandje, dus deze keer heb ik hem maar eens wat prominenter op de foto gezet.

'1095769' door Bergwerk '1095769' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Clachtoll Beach

Bergwerk

Schotland | Assynt | Clachtoll Beach. In het Noorden van Schotland kom je toch verrassend mooie plekjes tegen. Op onze doorreis van Kylesku naar Ullapool over de B 869 rijdt je door een onbeschrijflijk mooi landschap. Vooral de grillige kustlijn is de moeite waard. De weg slingert zich door het landschap en mooie vergezichten worden afgewisseld met de kenmerkende Noord Schotse natuur, rots- en bergformaties met sobere vegatatie . Het is er vooral rustig en je komt er maar weinig mensen tegen. En dan..., weer een bocht en plotseling ontvouwd er zich een heus tropisch tafereel voor je. We komen langs Clachtoll Beach, kenmerkend voor het azuurblauwe warer en het parelwitte zandstrand. Als je dit zo ziet op de foto zou je toch niet denken dat je gewoon in Noord-West Schotland rondbanjert?

'1095693' door Bergwerk '1095693' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Coral Beaches

Bergwerk

Schotland | The Isle of Skye | The Coral Beach. Een koraalstrand op een Schots eiland? Dat lijkt sterk en is het ook. De witte stranden langs Loch Dunvegan op Skye bestaan uit fijn zand van verkalkt zeewier en witte schelpen, vandaar de naam Coral Beach. In combinatie met een azuurblauw gekleurde zee is het effect toch best tropisch. De wandeling er naar toe voert je over een makkelijk te belopen pad en het strandje is de moeite van het bezoeken waard. Vergeet ook je verrekijker niet mee te nemen, met een beetje geluk spot je de zeehondenkolonie die zich in de buurt ophoudt. Liefhebbers van rust en natuur kunnen hun hart ophalen op het dunbevolkte eiland Skye. Na de plaats Dunvegan eindigen op Skye zelfs de genummerde wegen en rijd je in noordelijke richting verder over een smalle en bochtige single track road. Vlak voor de weg in Claigan eindigt, kun je de auto parkeren (rijd op de T-splitsing even linksaf, dan zie je de ingang van het terrein). Volg vanaf de parkeerplaats de bordjes richting ‘Coral Beaches’. Je wandelt langs Loch Dunvegan, het Loch is een (zoute) inham van Minch, de brede zeestraat tussen de Inner en Outer Hebrides. Na een half uurtje bereik je de Coral Beach waar je met helder weer de eilanden North Uist en Lewis and Harris ziet liggen.

'1093106' door Bergwerk '1093106' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Fairy Glen

Bergwerk

Schotland | The Isle of Skye. Het eiland Skye is een eiland vol afwisseling en varieateit. Het landschap is divers en aantrekkelijk. Een heel mooi en ook overzichtelijk gebied is de Fairy Glen in het noorden van Skye op het schiereiland Trotternish. Vlak voor Uig loopt er een klein weggetje omhoog richting Fairy Glen. Het staat maar heel summier aangegeven dus je rijdt er zo voorbij. Als je toch het wegetje gevonden hebt ontvouwd zich na zo'n 10 minuutjes een prachtig onnatuurlijk gevormd landschap. Om de naam Fairy Glen wat extra glans te geven heb ik er een kleine bewerking op losgelaten.

'1092589' door Bergwerk '1092589' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Taklisker Beach

Bergwerk

Schotland | The Isle of Skye. Op Skye is een bezoekje aan het strand van Talisker voor ons altijd weer een genietmomentje. Je komt er gemakkelijk, de kleine bordjes Talisker Bay volgen tot je niet meer verder kunt. Er is daar geen parkeerplaats, maar een plekje langs de weg is er altijd wel te vinden. Van daar uit is het nog maar 20 minuutjes naar het kleine strandje. Zoek een moment uit bij laag-tij, want dan komen de vele gladde keien bloot te liggen en dat geeft een prachtig gezicht. Het strand zelf bestaat uit witte- donkergrijze zandkorrels, de enige plek op Skye waar dat voorkomt. Het zwartgrijze zand met de groen-wierige stenen is dan ook heel fotogeniek.

'1091443' door Bergwerk '1091443' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Royal Mail

Bergwerk

Schotland | North Uist. Bij ons worden ze stilletjes bijna allemaal weggehaald, maar waar je ook komt in Groot-Brittanie, de rode postbussen staan er nog steeds en je komt ze overal tegen. Ook op plaatsen waarvan je denkt: Waarom hier? Op de foto zo'n postbus ergens op North Uist, een eiland deel uitmakend van de Buiten Hebriden. Prachtige landschappen, puur, leeg en stil. Het klimaat kan er ook in de zomer grillig zijn, maar je wordt er beloond met heldere en verre uitzichten. Het is het meest westelijke deel van Europa grenzend aan de Atlantische Oceaan. Men noemt het hier niet voor niets

'1077304' door Bergwerk '1077304' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Kilmuir Church

Bergwerk

Scotland | The Isle of Skye. Dit is alles wat er nog over is van het oude kerkje in Kilmuir op het eiland Skye. Oorspronkelijk gebouwd in 1810 en het kerkje heeft daarna nog decennia lang stand gehouden, maar verviel in een ruïne vroeg in de (19)60er jaren. Het is gebouwd midden op een heuvel uitkijkend over Camas Mor Bay en je kunt het bouwwerkje al van ver af zien. Een simpele, karakteristieke bouwwijze, typerend voor die tijd op de Schotse eilanden en wat je ondanks het verval nog steeds kunt herkennen.

'1066162' door Bergwerk '1066162' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Outer Hebrides Beach

Bergwerk

Schotland | North Uist. Het is de moeite waard om eens verder te gaan dan alleen het Schotse vasteland. De Ferry's zijn vergroeid met Schotland en de eilanden zijn prima te bereiken. Als je naar Buiten Hebriden gaat ( o.a. North- en South Uist, Harris en Lewis) dan ga je voor rust, leegte en onbedorven natuur. En altijd is de invloed van water en wind duidelijk merkbaar. De stranden zijn er talrijk, leeg en puur. En natuurlijk, het kan niet anders, de Atlantische zeewind is altijd aanwezig en je wordt telkens weer verrast door de vormen in het landschap als water en wind vrij spel hebben.

'1063987' door Bergwerk '1063987' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

South-Uist Beach

Bergwerk

Schotland | Buiten Hebriden. South Uist is het grootste eiland van de zuidelijke Buiten-Hebriden, de westelijkste archipel van Schotland. South Uist is een langgerekt eiland, er is eigenlijk maar een grote weg over het eiland, hij loopt van noord naar zuid en deze weg heeft tal van zijweggetjes. De zee is hier nooit ver weg en waar je ook stopt je wordt op dit soort uitzichten getrakteerd. Een overweldigende rust vindt je hier, je komt er bijna geen mensen tegen. De ruwe, ruige en ongepolijste natuur zal niet iedereen kunnen waarderen, op de Hebriden is het echt weer een beetje terug naar de basis.

'1063486' door Bergwerk '1063486' door Bergwerk

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Het Waddenveer

Bergwerk

De veerboot van Texel naar Vlieland, de Waddenveer, ligt vlakbij het dorp De Cocksdorp. Je gaat het strand op bij paal 33 en rechts zie je het fotogenieke steigertje al opdoemen. De veerboot vaart alleen tussen eind april en eind september en de overtocht van Texel naar Vlieland duurt ongeveer een half uur. De vaarroute voert door het Eijerlandse Gat, in dit Noordzee-gebied tussen de twee eilanden, leven maar liefst 1500 gewone zeehonden en 1000 grijze zeehonden. Genoeg kans om zeehonden te zien dus. Het eindpunt is op het uiterste puntje van Vlieland, de Vliehors. Vanaf daar kun je met de Vliehors Expres via de grote zandvlakte van de Vliehors verkennen of op Vlieland nog een uitstapje maken. Wel weer op tijd terugkeren voor de retourvaart naar Texel!

'1063385' door Bergwerk '1063385' door Bergwerk

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

De Slufter

Bergwerk

Texel | De Slufter De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Je vindt er zouttolerante planten als zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor. Het grootste deel van De Slufter wordt als vogelbroed en -rustgebied beheerd. Alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. Je kunt vanaf de Sluftertrap het pad volgen tot aan het strand. In het noordelijke stuk broeden veel vogels, zoals eidereend, bergeend en kluut en in de Sluftergeul leven zeedieren als krabben, garnalen en platvis. Op de foto zie je de vooral de opvallende rode zeekraal. Na de zomer verdwijnt het vocht langzaam uit de plant en verkleurt het van groen naar rood. Daarna gaan de planten dood, de kwelder wordt dan dor en bruin, tot in de volgende lente weer jonge groene plantjes verschijnen.

'1055546' door Bergwerk '1055546' door Bergwerk

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

De Muy

Bergwerk

Nederland | Texel. Natuurgebied De Muy vormt een samenspel van afwisselend duin-, heide- en grasgebied en een duinmeer De Muyplas. De duinen in het gebied herbergen een dennenbos en heel veel steile duinheuvels. Verder kennen we De Muy als de oudste broedplaats van lepelaars op Texel. De mens heeft een grote invloed gehad op de terreinen van Texel. Toen de bevolking op het eiland groeide, begon men ten behoeve van de inpoldering met het bedijken van Texel. De aangelegde dijken hebben veel dijkdoorbraken ondergaan. Bij één van de dijkdoorbraken was er bij de Muy een grote geul ontstaan. Na het afdichten van het gat in de dijk, ontstond de vallei van de Muy. De naam Muy herinnert nog steeds aan deze monding, ook wel mui genaamd. Op de foto het strand vanaf de strandafgang van De Muy. Een stevig westenwindje zorgde voor lekkere vette wolken en de primitieve vlag maakte het beeld net even spannender.

'1000058' door Bergwerk '1000058' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

The Fairy Glen

Bergwerk

Schotland | Isle of Skye. Op het schiereiland Trotternish op Skye vindt je een prachtig landschap met de naam Fairy Glen. Het is een bizar gevormd als betoverend gebied op een plek waar je het totaal niet verwacht. Een klein weggetje vlak voor de plaats Uig loopt omhoog en brengt je in 10 minuten naar deze plek. Het is een miniatuur landschapje, overwegend grasland en goed te belopen. Er is geen parkeerplaats, er zijn geen routes. Dit is echt een stukje Skye om zelf te ontdekken met zijn conische heuveltjes, vegetatie van varens, kruipwilgen en berken. Op de foto zie je “Castle Ewan” de hoogste heuvel van het gebied van waarop je een prachtig uitzicht hebt over de Fairy Glen.

'967005' door Bergwerk '967005' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Trinity Temple Carnis

Bergwerk

Schotland | North Uist. Teampull na Trionaid is Schots-Gaelisch voor Kerk van de Heilige Drie-eenheid. Het is een ruïne van een middeleeuws kloostercomplex, gelegen nabij Carinish op North Uist in de Schotse Buiten-Hebriden. Het is niet precies bekend hoe oud het complex is, maar volgens de overlevering was men in de vroeg 13e eeuw met de bouw begonnen. Teampull na Trionaid was een universiteit voor priesters, waar vooral de familie MacVicar doceerde. De universiteit genoot faam in Europa. Het complex zou tot in de zeventiende eeuw als universiteit in gebruik zijn geweest en daarna werd het gebouw gebruikt voor kerkdiensten. In en om het kloostercomplex bevinden zich enkele grafstenen uit de 18e eeuw. Tegen de westelijke zuidzijde van het eerste gebouw is een ommuurde graftuin gebouwd.

'942117' door Bergwerk '942117' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Survivors

Bergwerk

Schotland | Outer Hebrides | North Uist Dat de kustlijn van de Schotse eilanden ruig en spectaculair is weten de meeste van ons wel. De golven van de Atlantische Oceaan beuken onophoudelijk tegen de kliffen en rotsen. De Ameria Maritima bloeit uitbundig in deze gebieden. Soms hebben ze maar een vingerhoedje aarde nodig om te wortelen op de kale zoute rotsen. Het is een simpel plantje en je ziet ze overal, maar het zijn echte overlevers deze taaie rakkers. Van mei tot augustus staan ze met hun roze bloemen de bruine kliffen op te leuken.

'897263' door Bergwerk '897263' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

The Fairy Glen

Bergwerk

Schotland | The Isle of Skye Op het schiereiland Trotternish op Skye vindt je de Fairy Glen, een fantastisch mooi landschap in miniformaat en alleszins de moeite waard om te bezoeken. Vlak voor het havenplaatsje Uig loopt een ongenummerde weg omhoog naar de Fairy Glen. Het is een beetje lastig te vinden want het staat heel summier aangegeven. Als je de weg afrijdt kom je in een onwaarschijnlijk mooi gebied, een groot contrast met de kustlijn waar je vandaan komt. Je treft er een een heel bijzonder gevormd landschapje aan, opstaan door een verschuiving van een landtong miljoenen jaren geleden. Op een van de heuvels staat een oude verweerde basaltrots met de naam Castle Ewan, op de foto links . Je kunt over een smal pad naar boven waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Een rondje lopen van anderhalf uur en je hebt het gezien, maar je mag het gewoon niet missen als je daar toch in de buurt bent. Parkeren is een beetje moeilijk, want er is geen parkeerplaats, maar als je vroeg bent is het geen probleem on een plekje langs de weg te vinden.

'844493' door Bergwerk '844493' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Sango Sands

Bergwerk

Schotland |Sango Sands Sango Sands is een klein zandstrandje in de buurt van Durness. En Durness is een afgelegen dorpje in het noordwesten van Schotland en gelegen aan Kyle of Durness. Met zijn 400 inwoners is het de grootste plaats van belang in het noorden van Schotland en je kunt het enkel via een single track road bereiken. Sango Sands is op postzegelformaat spectaculair met zijn grillige, verspreid liggende rotsen op het kleine strandje. Het tij komt altijd snel in dus als je denkt (in mijn geval) eens rustig een paar plaatjes te schieten sta je voor dat je het in de gaten hebt tot je enkels in het water. Ook wel leuk om te weten: dit is de uiterste noordkust van Schotland en als je het lijntje doortrekt is het eerstvolgende vasteland het Noordpoolgebied met daartussen die machtige Atlantisch Oceaan.

'842819' door Bergwerk '842819' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Portahaven

Bergwerk

Schotland | Islay Portnahaven is een dorpje op Islay en ligt pal aan de Atlantische Oceaan. Het dorpje is gebouwd rond een klein gelegen haventje, beschermd door een aan weerskanten klifachtige kust. Door deze beschutte ligging is het een uitstekende plek om de Grijze Zeehond te spotten die hier in grote aantallen voorkomt. Met wat geluk kun je ze zien zonnebadend op de platte stenen rond het baaitje of je nieuwsgierig van dichtbij aankijken als ze in het haventje liggen te dobberen. Portnahaven is vredig dorpje, waar de tijd lijkt stil te staan. Het ligt pittoresk aan het baaitje en het heeft een goeie pub waar je een heel fatsoenlijke hap eten kunt krijgen. Mocht je eens op Islay komen dan is Portnahaven een bezoekje waard.

'837252' door Bergwerk '837252' door Bergwerk

IerlandCounty Clare

IerlandCounty Clare

Lost Cross

Bergwerk

Ierland | County Clare De Britse eilanden en ook Ierland zijn bezaaid met oude kerken en ruïnes. Op een of andere manier oefenen die plaatsen altijd een bepaalde aantrekkingskracht op ons uit. Er valt altijd wel wat te zien en te fotograferen. Ook hier weer, zomaar ergens in het land langs de weg zien we zo'n oude kerk. Niet meer in gebruik, vervallen muren, verlaten, leeg en tochtig. Maar ook weer die spannende symboliek die je ervaart als je er rondloopt. En dan een simpel, doodgewoon gebladderd houten kruis, decoratief afstekend tegen de stenige oude muur, levert dan ook weer een aardig plaatje op.

'834533' door Bergwerk '834533' door Bergwerk

Groot-BrittanniëScotland

Groot-BrittanniëScotland

Kilnave Chapel and...

Bergwerk

Schotland | The Isle of Islay Het eiland Islay maakt deel uit van de eilandengroep Inner-Hebrides en is een van de meest charmantste Schotse eilanden. Natuurlijk is Islay het meest bekend van de vermaarde Islay whisky's, maar ook aan de natuur en cultuur kun je niet aan voorbijgaan. Een bijzondere plaats is Kilnave Chapel, een ruïne van middeleeuwse kerk, gelegen aan de westzijde van Loch Gruinart in het noordwestelijke deel van het eiland.

'571862' door Bergwerk '571862' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Ceinnabeinna Beach

Bergwerk

Schotland | Sutherland. Helemaal in het noordelijkste deel van Schotland, in Sutherland, is het nog rustiger dan dat je denkt dat Schotland is. De provinciale weg A 838 slingert zich langs de ruige kustlijn. En dan kom je opeens langs dit soort strandjes, klein en beschut, maar al van de verte opvallend door het rode zand afstekend tegen het azuurblauwe water. Dichterbij zie je de fraaie mengeling van rood en wit zand, een heel bijzonder natuurfenomeen want een strandje verder is het zand weer gewoon zandkleurig.

'571814' door Bergwerk '571814' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

View on Rona

Bergwerk

Schotland | Skye Op eiland Skye en dan om precies te zijn op het schiereiland Trotternish vindt je even boven het plaatsje Staffin de Quiraings, een prachtig uniek natuurgebied. Je loopt door een onwerkelijk, bijna buitenaards gevormd geërodeerd landschap wat miljoenen jaren geleden is ontstaan. De bekende zuilvormige Old Man of Storr is een van de bekendste iconen van dat gebied. Tijdens onze hike daarheen nu eens geen foto van The Old Man, maar een van de directe omgeving. Een steenmannetje met in de verte de eilanden Rona en Raasay.

'571617' door Bergwerk '571617' door Bergwerk

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Another Highland Cow

Bergwerk

Schotland | The Highlands. Daar is hij weer! We zien ze regelmatig voorbijkomen deze goedzakken met hun lange haren en uitstekende, vervaarlijk uitziende horens. Deze stoere wezens horen bij het Schotse landschap net zoals de andere Schotse iconen als de whisky, de kilt en de doedelzak. En juist omdat ze altijd in vol ornaat gefotografeerd worden, dacht ik laat ik haar deze keer nu eens op een andere manier portretteren. En wedden dat iedereen gelijk ziet wat het is?

'571541' door Bergwerk '571541' door Bergwerk

Ierland

Ierland

Ballytrasna Beach

Bergwerk

Ierland | East Cork Langs de kliffen bij het plaatsje Ballycotton kun je een prachtige "Cliff Walk" doen. Een smal pad loopt er langs de kliffenkust waar je bovendien met een beetje geluk een verscheidenheid aan dieren kunt waarnemen. Op de hoogte van Ballytrasna liep er een uitgehouwen trap naar het strandje beneden. Omdat het laagtij was kwamen de rotsen begroeid met schelpdieren, zeewier en andere planten bloot te liggen wat weer mooie plaatjes opleverden.