Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

Grensbeambte fouilleert een reiziger tijdens de veiligheidscontrole op een luchthaven

16 redenen waarom je de toegang tot een land geweigerd kan worden (zelfs als je niets verkeerds hebt gedaan)

Je hebt alles geboekt, koffers gepakt en je paspoort in de aanslag, wanneer je bij de douane van je bestemming te horen krijgt: ‘Sorry, u mag niet naar binnen.’ Het klinkt als een nachtmerrie, maar het gebeurt vaker dan je denkt – en vaak om redenen waar je nooit aan gedacht had. Van camouflagebroeken tot te weinig lege pagina’s in je paspoort: dit zijn zestien verrassende (en gênante) redenen waarom jij bij de grens geweigerd kunt worden.

1. Je paspoort is nog geldig, maar niet lang genoeg

Waar je binnen de Europese Unie vrij kunt reizen, kom je in de meeste landen buiten Europa niet ver met een paspoort dat nog nét geldig is. De meeste bestemmingen eisen dat je paspoort nog minimaal drie tot zes maanden geldig is op het moment dat je aankomt. Dit beleid is bedoeld om te voorkomen dat reizigers onbedoeld in een land stranden zonder geldig reisdocument, bijvoorbeeld als je vlucht wordt geannuleerd of als je vanwege ziekte langer moet blijven. Hoewel deze regel voor veel Europese reizigers als overdreven voelt, is het wereldwijd eerder regel dan uitzondering.​

In de praktijk is het vaak niet de bestemming die je terugstuurt, maar word je al door de luchtvaartmaatschappij bij vertrek tegengehouden. Deze is immers verantwoordelijk voor het terugvliegen van passagiers die geweigerd worden aan de grens. De incheckbalie is dus je eerste obstakel als je de regels niet kent en meestal kom je niet eens aan boord.​​

Tip: Ga je buiten Europa op reis? Check via Nederlandwereldwijd.nl wat de minimale paspoortgeldigheid is voor jouw bestemming. Vergeet ook de paspoorten van meereizende kinderen niet — die zijn vaak korter geldig en worden strenger gecontroleerd.

Lees ook: Dit is in het machtigste paspoort ter wereld in 2025 (en zo scoort jouw Nederlandse identiteitsbewijs)


2. Je paspoort is beschadigd

Een ogenschijnlijk klein defect aan je paspoort kan grote gevolgen hebben. Veel landen hanteren strikte regels omtrent de staat van reisdocumenten. Een beschadigd paspoort wordt vaak als ongeldig beschouwd, wat kan leiden tot weigering bij het instappen of bij de grenscontrole.​

Een paspoort wordt als beschadigd beschouwd als het is gescheurd, als de kaft loslaat, als de chip niet werkt of als er vlekken op de pagina’s zitten. In dergelijke gevallen kan je de toegang tot het land worden geweigerd. Het is dus van belang om je paspoort in goede staat te houden en bij twijfel een nieuw exemplaar aan te vragen.​


3. Je paspoort bevat een ‘X’ als geslachtsaanduiding

Nederlanders kunnen sinds 2018 een ‘X’ als genderregistratie in hun paspoort laten zetten, maar lang niet elk land erkent dat. In conservatief-islamitische landen en ook in sommige Aziatische landen kan dat leiden tot verwarring, vertraging of zelfs weigering van toegang.

Onder de regering Trump kun je momenteel tegen aanzienlijke obstakels aanlopen als je naar de Verenigde Staten wilt reizen en een X in je paspoort hebt staan. Sinds januari 2025 accepteert de Amerikaanse overheid alleen nog paspoorten met een ‘M’ (man) of ‘V’ (vrouw) als geslachtsvermelding. Voor reizigers met een ‘X’ in hun paspoort betekent dit dat ze mogelijk problemen ondervinden bij het aanvragen van een ESTA of visum, aangezien het systeem deze geslachtsaanduiding niet herkent.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de VS aangepast en waarschuwt lhbtiq+-reizigers voor mogelijke problemen bij binnenkomst.

Wil je weten: Dit zijn de veiligste en onveiligste landen voor LHBTQIA+


4. Je paspoort bevat stempels van landen die gevoelig liggen

Een stempel van het verkeerde land in je paspoort kan grote gevolgen hebben. Reizigers die bijvoorbeeld Israël hebben bezocht lopen bijvoorbeeld het risico geweigerd te worden in landen als Libanon, Iran, Irak, Syrië en Koeweit. Andersom kun je met een recente stempel uit Cuba problemen ondervinden bij binnenkomst in de Verenigde Staten. Een ESTA is dan niet meer voldoende; je bent verplicht een visum aan te vragen

De oplossing? Sommige landen geven stempels op losse inlegvellen, en Nederlanders met een dubbele nationaliteit kunnen een tweede paspoort aanvragen. Dat is handig voor wie reist naar landen met tegengestelde belangen.


5. Je hebt te weinig lege pagina’s in je paspoort

Als je paspoort volstaat met stempels, kan dat een trofee zijn van je reiservaring, maar óók een probleem bij de grens. Veel landen eisen dat er bij aankomst nog minimaal één of meerdere volledig lege pagina’s beschikbaar zijn voor inreisstempels of visumstickers. Heb je die niet, dan kun je bij de grens worden tegengehouden, of zelfs al bij het boarden geweigerd worden door de luchtvaartmaatschappij.

In landen als Zuid-Afrika, India, Thailand en Brazilië is deze regel strikt. Zuid-Afrika bijvoorbeeld eist ten minste twee tegenover elkaar liggende lege pagina’s. Heb je die niet, dan mag je niet het land in, ongeacht hoe geldig je paspoort verder is. Ook luchtvaartmaatschappijen controleren hierop, omdat zij aansprakelijk kunnen zijn voor het terugvliegen van geweigerde passagiers.


6. Je hebt geen (juist) visum

Een veelvoorkomende misvatting onder reizigers is te denken dat je zonder visum kunt reizen naar bepaalde landen, of dat je bij aankomst eenvoudig een visum (een zogeheten visa on arrival) kunt krijgen. Echter, veel landen vereisen dat je vooraf een visum aanvraagt, en het niet naleven van deze vereisten kan leiden tot onmiddellijke weigering bij de grens.​

Zo heeft India heeft sinds de COVID-19-pandemie zijn visumbeleid aangescherpt. In 2022 werden tientallen Europese reizigers teruggestuurd vanaf de luchthaven in Delhi omdat ze geen geldig e-visum hadden. Het was niet meer mogelijk om ter plaatse een visum te verkrijgen, en zonder vooraf aangevraagd e-visum werd de toegang geweigerd.​

Het is essentieel om ruim voor vertrek te controleren welk type visum vereist is voor je bestemming en om dit tijdig aan te vragen. Vertrouwen op verouderde informatie of aannemen dat visumvrij reizen mogelijk is, kan leiden tot onaangename verrassingen, waarbij in het ergste geval je reis compleet in de soep loopt.


7. Je vaccinaties zijn niet in orde

Voor een aantal landen zijn bepaalde vaccinaties verplicht om de grens over te mogen. Het gaat dan vooral om gele koorts (voor delen van Afrika en Zuid-Amerika), maar ook om COVID-19, afhankelijk van het land en het moment van reizen. Je hebt een officieel WHO-vaccinatieboekje nodig dat grenswachten ter plekke kunnen verifiëren.

Een foto op je telefoon of een QR-code is in veel landen niet voldoende. Zorg dus dat je een fysiek bewijs bij je hebt. Heb je geen vaccinatie (om medische of persoonlijke redenen), dan kun je in sommige gevallen een vrijstelling aanvragen, maar alleen als die officieel erkend is door het land van aankomst.


8. Je hebt geen retour- of doorreisticket

Veel landen eisen dat je bij aankomst kunt aantonen dat je het land binnen de toegestane verblijfsduur weer zult verlaten; meestal is dat binnen negentig dagen. Onder andere Peru, Brazilië en Nieuw-Zeeland eisen een bewijs van verder reizen voordat ze je toelaten. Dit kan bestaan uit een retour(vlieg)ticket naar je thuisland of een doorreisticket naar een volgende bestemming. Deze eis vormt kan echter een probleem vormen voor reizigers die geen vaste reisplannen hebben. Het ontbreken van zo’n bewijs kan leiden tot weigering van toegang, omdat de autoriteiten vrezen dat je mogelijk illegaal in het land zult blijven.​ Gelukkig is het tonen van een goedkoop bus- of treinticket naar een ander land meestal voldoende. Een doorreisticket, zelfs annuleerbaar, wordt meestal ook geaccepteerd.

Het is dus essentieel om vooraf te controleren welke eisen jouw bestemming stelt aan bewijs van vertrek. Zorg ervoor dat je deze documenten bij de hand hebt bij aankomst om problemen te voorkomen.


9. Je kunt niet aantonen dat je voldoende geld hebt

In sommige landen moet je kunnen bewijzen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je verblijf te bekostigen. Doe je dat niet, dan is dat een mogelijk risico op illegale immigratie.

In sommige landen moet je kunnen bewijzen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je verblijf te bekostigen. Doe je dat niet, dan is dat een mogelijk risico op illegale immigratie. De grenspolitie kan vragen naar bankafschriften, contant geld of een creditcard. Vooral Australië en landen in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika hanteren dit beleid streng. Het bedrag varieert per locatie en de reden van je bezoek.

Zorg dat je bewijs van voldoende middelen paraat hebt, zeker als je voor langere tijd reist of backpackt. Dit geldt ook als je van plan bent om rond te trekken zonder vaste overnachtingen: hoe minder structuur je reis heeft, hoe sneller je vragen kunt verwachten.


10. Je reist met een minderjarige zonder de juiste toestemming

Wanneer je samen met een kind jonger dan 18 jaar reist en je bent niet de enige gezaghebbende ouder of verzorger, kun je zonder de juiste documenten worden tegengehouden — en in sommige gevallen zelfs de toegang tot een land worden geweigerd. Dit beleid is bedoeld om internationale kinderontvoering en -handel te voorkomen en geldt wereldwijd. Veel landen vragen expliciet om bewijs dat jij toestemming hebt van de andere ouder of wettelijke vertegenwoordiger.

Reis je alleen met je kind, dan moet je in Nederland al een toestemmingsformulier bij je hebben dat is ondertekend door de andere ouder met gezag. De Koninklijke Marechaussee controleert dit bij vertrek. Voor sommige landen volstaat zo’n formulier, maar elders — zoals in Zuid-Afrika, Canada of Brazilië — kan een notariële verklaring of extra documentatie vereist zijn. Dit geldt ook als je reist met een kind dat niet jouw eigen kind is, bijvoorbeeld een neefje of buurmeisje.

Het ontbreken van deze documenten kan leiden tot vertragingen, verhoor of zelfs weigering van toegang aan de grens. Ook binnen de EU kunnen landen hun eigen regels hanteren. Zorg dus dat je vooraf goed controleert wat de eisen zijn van je bestemming en neem altijd een toestemmingsverklaring mee, het liefst in het Engels.


11. Je draagt camouflagekleding

Wat in Europa een modekeuze is, is in andere landen een serieus veiligheidsprobleem. In landen als Jamaica, Zimbabwe, Barbados, Trinidad & Tobago, Nigeria en Ghana is camouflagekleding verboden voor burgers. Het dragen ervan kan worden opgevat als dat je je voordoet als militair personeel, wat niet alleen illegaal is, maar ook als bedreiging kan worden gezien voor de nationale veilighei

Wat in Europa een modekeuze is, is in andere landen een serieus veiligheidsprobleem. In landen als Jamaica, Zimbabwe, Barbados, Trinidad & Tobago, Nigeria en Ghana is camouflagekleding verboden voor burgers. Het dragen ervan kan worden opgevat als dat je je voordoet als militair personeel, wat niet alleen illegaal is, maar ook als bedreiging kan worden gezien voor de nationale veiligheid.

De wetgeving is vaak strikt: zelfs een pet of kinderkleding met camouflageprint kan al tot problemen leiden. De autoriteiten nemen zulke gevallen uiterst serieus, en in sommige landen zullen ze je kleding in beslag nemen of je een boete geven. In extreme gevallen kunnen toeristen worden vastgehouden of gedeporteerd.


12. Je hebt verboden spullen in je bagage

Ook al is je paspoort in orde en je hebt een visum op zak, dan kun je alsnog geweigerd worden als je bepaalde voorwerpen in je bagage hebt. Sommige spullen zijn in andere landen illegaal of verboden om in te voeren — en dat geldt niet alleen voor wapens of drugs. Veel landen verbieden bezoekers om vlees, fruit en groenten mee te nemen. Maar denk ook aan drones, medicatie die als verdovend middel wordt gezien, religieuze of politieke publicaties of zelfs culturele voorwerpen. Wat in Nederland of België doodnormaal is, kan elders als een risico worden beschouwd.

Zo zijn drones verboden in onder meer Cuba, Egypte en Marokko. Wie er toch een meebrengt, kan de toegang worden geweigerd of de drone wordt ter plaatse in beslag genomen. Medicatie zoals medicinale marihuana, maar ook ADHD-middelen (bijvoorbeeld Ritalin), slaapmiddelen of pijnstillers met opiaten vallen in veel landen onder de opiumwet. Zelfs een geldig recept uit je eigen land is onvoldoende. Heb je geen officiële doktersverklaring bij je, dan kun je worden gezien als iemand die verboden middelen invoert. Dat kan leiden tot verhoor, een boete of zelfs arrestatie.

Minder voor de hand liggende zaken kunnen ook problemen opleveren. Tanzania, Botswana en Kenia verbieden bezoekers om plastic tassen het land in te nemen. Frankrijk staat niet toe dat bezoekers nepportemonnees meenemen, zelfs niet voor persoonlijk gebruik.

Er is wel een verschil tussen inbeslagname, aanhouding en daadwerkelijke ontzegging van toegang tot het land. Afhankelijk van het voorwerp in kwestie en de wetten van het land kunnen douane- en immigratieambtenaren je binnenlaten nadat ze de verboden voorwerpen in beslag hebben genomen. Het is ook mogelijk dat je het land wel in mag, maar naar de gevangenis wordt gebracht, een boete krijgt of strafrechtelijk wordt vervolgd — zoals bij verboden medicatie zonder verklaring. Voor de meeste reizigers is dit niet het risico waard.


13. Je hebt een strafblad

In veel landen mag je de grens niet over als je ooit veroordeeld bent voor een ernstig misdrijf – óók als je straf allang is uitgezeten en het delict jaren geleden plaatsvond. Vooral veroordelingen voor drugshandel, gewelddadige misdrijven, meervoudige veroordelingen en recente veroordelingen kunnen problemen opleveren. Japan, Zuid-Afrika, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk zullen snel de toegang weigeren aan mensen met bepaalde strafrechtelijke veroordelingen.

Sommige landen nemen veroordelingen voor rijden onder invloed uiterst serieus en kunnen je weigeren als je ooit veroordeeld bent voor rijden onder invloed. Canada is hier berucht streng in: wie ooit is veroordeeld voor rijden onder invloed of een geweldsdelict, moet een rehabilitatieprocedure volgen om alsnog het land binnen te mogen. Ook Australië, Japan en de Verenigde Staten hanteren soortgelijke regels, al is de handhaving daar minder zwart-wit. Als je veroordeeld bent voor rijden onder invloed, ga dan na of hoe je reisbestemmingen daarmee omgaat voordat je op reis gaat. Sommige landen staan reizigers met een veroordeling voor rijden onder invloed weliswaar toe om een vrijstelling aan te vragen, maar dit is vaak een ingewikkeld proces dat tijd kost.

Als je bent veroordeeld voor een misdrijf, is het belangrijk om eventuele beperkingen te bekijken voordat je op reis gaat, zodat je niet wordt geweigerd aan de grens. Sommige landen hanteren een algemeen inreisverbod, terwijl andere landen dit per geval bekijken. Belangrijk is dat je altijd eerlijk bent over veroordelingen bij het invullen van een visumaanvraag: wie liegt over een strafblad kan levenslange toegang tot sommige landen verliezen. Systemen zoals Interpol, waarmee landen informatie kunnen delen, zorgen ervoor dat je waarschijnlijk gepakt wordt als je je criminele verleden probeert te verdoezelen.


14. Je staat op een internationale zwarte lijst

Ben je ooit uitgezet uit een Schengenland, heb je een visum overschreden of sta je geregistreerd als veiligheidsrisico, dan kun je op een internationale signaleringslijst terechtkomen. De bekendste is het SIS II-systeem van de EU, waarin onder andere ongewenste vreemdelingen worden opgenomen. Sta je daarin? Dan kom je de hele Schengenzone niet meer binnen.

Ook andere landen, zoals de VS, hanteren strenge no-fly lists. Daarop staan mensen die verdacht worden van criminele of terroristische activiteiten. Deze lijsten worden niet publiek gedeeld en reizigers komen er vaak pas bij de grens achter dat ze erop staan.


15. Je beantwoordt een simpele vraag verkeerd

‘Waarom bent u hier?’ lijkt een onschuldige vraag, maar je antwoord kan grote gevolgen hebben. Zeg je bijvoorbeeld dat je vrijwilligerswerk wilt doen, dan kan dat als werk worden geïnterpreteerd. In veel landen mag je zonder werkvisum niet eens onbetaald meedraaien in een organisatie of project.

Ook uitspraken als ‘Ik wil kijken of ik hier wil wonen’ of ‘Ik denk na over emigratie’ kunnen je duur komen te staan. In landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn grensbeambten getraind op het herkennen van vage of dubbele bedoelingen. Reizigers worden bij twijfel zonder pardon teruggestuurd.


16. Je gedraagt je onbeleefd of verdacht bij de grens

Grensbeambten hebben de bevoegdheid om iemand de toegang te weigeren als ze het gedrag van de reiziger verdacht, onredelijk of agressief vinden. Je hoeft daarvoor niets strafbaars te doen: een verkeerde opmerking, grappen over bommen of een passief-agressieve houding kunnen al genoeg zijn. Zeker in landen met strenge veiligheidsprotocollen, zoals de VS of Israël, is het zaak om beleefd en feitelijk te blijven. Maak nóóit grappen over wapens of terrorisme, ook niet als je ‘gewoon lol maakt’. De Marechaussee hanteert een zero-tolerancebeleid en alles wat je zegt, kan letterlijk tegen je worden gebruikt in het toelatingsproces.


Tot slot: je bent te gast — gedraag je ernaar

Toegang tot een land is geen recht, maar een gunst. Doe dus altijd je huiswerk. Check Nederlandwereldwijd.nl voor actuele eisen, regel je visum op tijd, kleed je gepast en beantwoord vragen aan de grensambtenaar vriendelijk maar to-the-point. En bewaar je grappen voor op het terras.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Twee LHBTQIA+-reizigers ontspannen samen op een balkon van een boetiekhotel in een tropische bestemming

Dit zijn de veiligste en onveiligste landen voor LHBTQIA+ anno 2025

Je raakt je paspoort kwijt op reis, wat nu?

Het machtigste paspoort ter wereld in 2025 is …