Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

Twee LHBTQIA+-reizigers ontspannen samen op een balkon van een boetiekhotel in een tropische bestemming

Dit zijn de veiligste en onveiligste landen voor LHBTQIA+ anno 2025

Als lesbienne, homo, biseksueel, transgender, queer, intersekse, aseksueel of anders (LHBTQIA+) is vrij en onbekommerd rondreizen lang niet zo vanzelfsprekend als voor heteroseksuelen. In sommige landen is je geaardheid zelfs ronduit gevaarlijk. Gelukkig zijn er ook landen waar het niet uitmaakt op wie je valt of hoe je je leven leidt.  We zetten de veiligste en onveiligste landen voor de LHBTQIA+-gemeenschap op een rij. 

De Gay Travel Index (GTI) uit 2025 van homoreizigersorganisatie Spartacus in samenwerking met Booking.com’s Travel Proud-programma, onderzocht 216 landen op basis van onder andere anti-discriminatiewetten, haatmisdrijven, sodomiewetten en Pride-restricties. Hier komen plus- en minpunten uit, die samen een totaalscore weergeven. Hoe meer punten een land scoort, hoe ontvankelijker het is tegenover de LHBTQIA+-gemeenschap. De index laat zien dat de verschillen wereldwijd groot blijven. Terwijl sommige landen vooruitgang boeken met wetgeving en rechten, vallen andere ver terug door censuur, geweld of repressieve regimes.

Top 10 veiligste landen voor LHBTQIA+ binnen Europa in 2025

Deze Europese landen hebben de meest vooruitstrevende wetgeving en bieden queer personen een veilige sociale omgeving. Ze erkennen het homohuwelijk, verbieden conversietherapie, beschermen trans- en intersekse rechten en laten Pride-evenementen vrij toe.

  1. IJsland, Malta, Portugal, Spanje (1)
  2. Duitsland (6)
  3. Noorwegen, Zwitserland (8)
  4. België, Denemarken (12)
  5. Finland, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Zweden (15)
  6. Andorra, Frankrijk (26)
  7. Estland (30)
  8. Slovenië (35)
  9. Gibraltar (44)
  10. Cyprus, Kroatië, Liechtenstein, Tsjechië (48)

(Tussen haakjes staat de positie op de wereldranglijst; deze verspringt doordat er meerdere landen op één positie staan )

Waar Oost-Europa nog relatief onveilig is voor LHBTQIA+’ers (zie hieronder), domineren West-Europese landen de ranglijsten van homovriendelijkste landen. Opvallende koploper is Malta, dat zich als streng katholiek land heeft ontwikkeld tot een paradijs voor LHBTQIA+ en voor het derde jaar op rij bovenaan de ranglijsten staat. Onder aanvoering van een progressieve regering is Malta zeer vooruitstrevend op het terrein van homorechten: de grondwet garandeert gelijke rechten voor LGBT en homo’s mogen trouwen en kinderen adopteren. Niet alleen de GTI plaatst Malta bovenaan, ook de Rainbow Europe Index zet het eiland met 88% ruimschoots bovenaan.

IJsland sluit zich dit jaar voor het eerst aan bij de absolute kopgroep, met een maximale score op vrijwel alle onderdelen. Griekenland maakt een indrukwekkende sprong van plek 38 naar plek 5 dankzij de invoering van het homohuwelijk in 2025. Oost-Europese landen blijven helaas achter door het ontbreken van fundamentele rechten en sociale acceptatie.


De positie van Nederland in 2025 

De positie van Nederland in 2025 op het gebied van lhbtqia-rechten

Hoewel Nederland als eerste land ter wereld het homohuwelijk invoerde, weten we nog steeds niet de nummer-één-positie te behalen. Wel zijn we gestegen: waar we vorig jaar nog op de 21e plek stonden, behalen we nu de vijfde plek binnen Europa en de vijftiende plek wereldwijd. Daarmee vallen we buiten de top 10 en worden we ingehaald door landen die recent wél een wettelijk verbod op conversietherapie hebben ingevoerd of transrechten breder beschermen. Hoewel Nederland historisch vooropliep in LHBTQIA+-rechten, blijft wetgeving tegen conversietherapie uit en rapporteren Nederlandse queer personen relatief vaak ervaringen met fysiek of verbaal geweld.

Ook de Rainbow Europe Index stelt dat Nederland achterblijft bij de progressieve wetgeving elders in Europa. De organisatie noemt verschillende zorgen, waaronder de toename van geweld en discriminatie tegen LHBTQIA+-personen, het nieuwe kabinetsbeleid dat queer asielzoekers uitsluit van gezinshereniging, en de afname van acceptatie onder jongeren. Ook is er kritiek op het trage wetgevingsproces rond de transgenderwet en het uitblijven van een verbod op conversietherapie. ILGA-Europe benadrukt dat structurele actie nodig is om rechten en veiligheid te garanderen, zeker nu de maatschappelijke tolerantie lijkt af te nemen.


Top 10 veiligste landen voor LHBTQIA+ wereldwijd in 2025

Deze landen buiten Europa bieden wereldwijd de beste omstandigheden voor LHBTQIA+-personen. Ze combineren uitgebreide juridische bescherming met een hoge mate van sociale acceptatie en zichtbaarheid.

Deze landen buiten Europa bieden wereldwijd de beste omstandigheden voor LHBTQIA+-personen. Ze combineren uitgebreide juridische bescherming met een hoge mate van sociale acceptatie en zichtbaarheid.

1. Canada (1)
2. Nieuw-Zeeland (6)
3. Australië, Uruguay (8)
4. Chili (12)
5. Argentinië, Groenland, Taiwan (15)
6. Frans-Polynesië, Réunion (26)
7. Brazilië, Colombia, Costa RicaNieuw-Caledonië (30) 
8. Cuba, Guadeloupe, Martinique (35)
9. Israël, Mexico (39) 
10. Puerto Rico, Thailand, Zuid-Afrika (41)

(Tussen haakjes staat de positie op de wereldranglijst)

Canada voert de wereldwijde ranglijst opnieuw aan, met maximale scores op vrijwel alle terreinen: van gelijke huwelijks- en adoptiewetten tot een actieve inzet tegen conversietherapie en voor inclusieve wetgeving. Ook Nieuw-Zeeland blijft een baken van veiligheid en sociale acceptatie, net als Uruguay en Australië, die zich profileren als progressieve bestemmingen met een brede queer-community en open overheid.

Opvallend is de stijging van Chili, dat inmiddels tot de vijf veiligste landen van Zuid-Amerika behoort. Argentinië, Taiwan en Groenland behouden hun sterke positie dankzij brede wettelijke gelijkheid, veilige maatschappelijke omstandigheden en zichtbare LHBTQIA+-cultuur.

Ook overzeese gebieden als Frans-Polynesië en Réunion scoren relatief hoog dankzij Franse wetgeving, ondanks hun geografische ligging buiten Europa. Costa Rica, Colombia en Brazilië tonen aan dat Latijns-Amerika niet homogeen is en dat er regionaal grote verschillen bestaan.

Verder opvallend in deze top 10 zijn Thailand – het eerste Zuidoost-Aziatische land dat geregistreerd partnerschap op gelijke voet stelt met het huwelijk – en Zuid-Afrika, dat al sinds 2006 het homohuwelijk erkent, maar in praktijk te maken heeft met regionale verschillen in acceptatie.

Jaarlijks wordt op meer dan tweehonderd Pride-evenementen op de wereld groots feest gevierd. In februari en maart is het zuidelijk halfrond the place to be, waarna van mei tot en met september op het noordelijk halfrond het feest losbarst. Op deze kalender vind je een handig overzicht met plaats & datum van de grootste Pride-evenementen ter wereld.


De onveiligste landen voor LHBTQIA+ binnen Europa

In deze Europese landen is de situatie voor LHBTQIA+-personen zorgwekkend. Er is vaak geen wettelijke bescherming, Pride-evenementen worden belemmerd en discriminatie blijft onbestraft.

In deze Europese landen is de situatie voor LHBTQIA+-personen zorgwekkend. Er is vaak geen wettelijke bescherming, Pride-evenementen worden belemmerd en discriminatie blijft onbestraft.

1. Wit-Rusland (174)
2. Georgië (162)
3. Turkije (144)
4. Vaticaanstad (126)
5. Polen (118)
6. Bulgarije (112)
7. Hongarije, Moldavië (104)
8. Kosovo (88)
9. Noord-Macedonië, Roemenië (84)
10. Litouwen, Monaco (75)

Met een plaats op nummer 174 is Wit-Rusland (Belarus) het slechtst scorende land binnen Europa. Queer personen worden er structureel gemarginaliseerd, en activisme is praktisch onmogelijk. Georgië zakt spectaculair van plek 109 naar 162 door nieuwe anti-lhbtq+-wetgeving onder invloed van Rusland.

Turkije blijft een van de gevaarlijkste landen voor queer reizigers in Europa, met censuur, geweld en verboden Pride-evenementen. Ook Polen, Hongarije en Moldavië behoren tot de landen waar queer rechten onder druk staan door politieke en religieuze invloed.

In landen als Roemenië, Noord-Macedonië en Litouwen is juridische bescherming vaak beperkt of afwezig, en sociale acceptatie blijft laag. Dat ook Vaticaanstad en Monaco in de lijst voorkomen, onderstreept dat slechte scores niet beperkt zijn tot Oost-Europa.


Top 10 onveiligste landen voor LHBTQIA+ wereldwijd in 2025

Deze landen staan wereldwijd helemaal onderaan de index. Homoseksualiteit is er strafbaar en in sommige gevallen zelfs met de doodstraf. LHBTQIA+-personen worden er structureel vervolgd of buitengesloten.

  1. Jemen (215)
  2. Afghanistan, Iran, Saoedi-Arabië (212)
  3. Tsjetsjenië (211)
  4. Somalië (210) 
  5. Oeganda (209) 
  6. Nigeria, Qatar, Rusland (206)
  7. Koeweit, Libië, Verenigde Arabische Emiraten (203)
  8. Irak, Kameroen, Maleisië, Tanzania (199)
  9. Brunei, Egypte, Ethiopië, Malawi, Marokko, Tunesië, Turkmenistan, Zimbabwe, Zuid-Soedan (189)
  10. Algerije, Eritrea, Indonesië, Senegal, Syrië (184)

Jemen voert de zwarte lijst aan met een extreem repressief klimaat voor queer personen. In landen als Afghanistan, Iran en Saoedi-Arabië zijn doodstraffen wettelijk verankerd en worden in sommige gevallen daadwerkelijk uitgevoerd.

Tsjetsjenië blijft berucht om staatssanctioneerde vervolging, marteling en verdwijningen van LHBTQIA+-personen. Ook Oeganda staat in de top 5, onder meer vanwege de anti-homowet die in 2023 werd ingevoerd en wereldwijd scherp werd veroordeeld. Zelfs jezelf als zodanig identificeren is al strafbaar, een unicum volgens de Human Right Watch. Als LHBTQIA+’er riskeer je, zonder enige reden, levenslange gevangenisstraffen. De wet is een verdere verslechtering van de leefbaarheid voor LHBTQIA+ in het land.

In landen als Rusland en Qatar is propaganda-wetgeving ingevoerd die zelfs het benoemen van queer-identiteiten strafbaar maakt. In Nigeria, Libië en de VAE riskeren inwoners en reizigers lange gevangenisstraffen.

Landen als Egypte, Zimbabwe, Indonesië en Marokko vallen buiten de top 5 maar blijven gevaarlijke bestemmingen voor queer personen, zowel juridisch als maatschappelijk.

Over het onderzoek
Spartacus beoordeelt landen binnen achttien categorieën, variërend van een huwelijk voor iedereen tot de doodstraf voor homoseksuelen. Landen hebben een kleurcode, waarbij donkergroen voor de meest liberale en queer-vriendelijke landen staat, en rood voor de meest gevaarlijke landen voor lhbtqia+ om te bezoeken en in te wonen.
De index werd in 2024 uitgebreid met de nieuwe categorie ‘Censuur’, waarin gekeken wordt naar wetten die bijvoorbeeld het tonen van regenboogvlaggen of de verspreiding van boeken met lhbtqia+-inhoud reguleren. De index is ook uitgebreid met elf nieuwe landen: Guinee, Kiribati, de Marshalleilanden, Micronesië, Palau, São Tomé en Príncipe, Zuid-Soedan, Tuvalu, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines.De index probeert een balans te vinden tussen de rechten van de lokale LHBTQIA+-gemeenschap en de eisen van queer vakantiegangers.
Spartacus gelooft dat sommige vakantiegangers landen verkiezen waar de LHBTQIA+-gemeenschap geaccepteerd en gewaardeerd wordt, terwijl anderen bewust reizen naar landen om een dialoog aan te gaan met de onderdrukte lokale queer gemeenschap. De index biedt een geldige evaluatiebasis voor beide standpunten bij het nemen van beslissingen. De gehele Gay Travel Index is hier te bekijken.


Ook handig: Dit zijn de 15 veiligste landen voor reizigers in 2025

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Het gelukkigste land ter wereld is … (nee, het is niet Finland!)

Dit zijn de 15 veiligste landen voor reizigers in 2025

Vrouw geniet van het uitzicht over Luxemburg-stad met Luxemburgse vlag in de hand

In dit land kun je in 2025 het beste wonen (en benieuwd hoe Nederland scoort?)