IntroSeptember 1998 maakten we een rondreis door Zimbabwe/ Botswana. We zijn met z’n 8-en hadden een busje met chauffeur c.q. gids geregeld. In Botswana bezochten we de Okavango Delta, de grootste bin... Lees meer
CDahlkamp
Wat ziet ie ?
De eekhoorn die wij zagen toen wij een boshut huurde was erg nieuwsgierig. Hij kwam kijken, ging het water in om wat te pakken, wat ? en rende weer weg. Helaas staat de reflectie er niet helaas op omdat ik mijn telelens er op had zitten. De eekhoorn wordt ook vaak gewone- of rode eekhoorn genoemd. Het is een echte boombewoner die als een acrobaat door de bomen rent en springt. Hun vachtkleur varieert van rood(oranje) tot kanstanje- of donkerbruin. Eekhoorns vallen op door hun grote pluimstaart, gepluimde oren, grote ogen en lange tenen met lange, scherpe nagels. De eekhoorns zijn net als bevers, hamsters en muizen zijn knaagdieren. De Latijnse naam van de eekhoorn betekent ‘gewone schaduwstaart’. Dat is vanwege zijn karakteristieke zithouding, met de staart over de rug.
Lynx op jacht
Lynx in NP Falkenstein Bayern. Naast wolven, beren, elanden etc... vind je in de Tierfreigelände Lynxen (als je geluk en geduld heb). Deze Lynx kwam recht op mijn camera af want hij had in de gaten dat er iets speelde ?? De lynx is de grootste katachtige van Europa. Het is onduidelijk of de soort vroeger in Nederland voorkwam, maar waarschijnlijk is het wel. In de laatste decennia is de soort meerdere malen 'geclaimd' in Limburg, maar 'harde' bewijzen ontbreken. Hooguit zou een zwervende lynx gesignaleerd kunnen zijn. In aangrenzend België is / lijkt de soort met meer zekerheid gesignaleerd. Oorspronkelijk kwam de lynx in het grootste gedeelte van Europa voor, van Frankrijk en de Pyreneeën tot de Balkan en Noord- en Centraal-Azië, van het Himalayagebergte tot Siberië en Scandinavië. In West-Europa is de soort echter in de loop van de vorige eeuw verdwenen door jacht, verlies van habitat en intensieve bestrijding. Men dacht dat hij schade zou aanrichten aan de wildstand en de veestapel, maar dat is niet waar. Maar ook de pels was zeer gewild. In de laatste decennia van de vorige eeuw is de lynx met succes geherintroduceerd in delen van Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en voormalig Joegoslavië waardoor hij in de meeste landen van Centraal-Europa weer aanwezig is, zij het in kleinere aantallen dan voorheen.
Schuren
Een wrattenzwijn staat volgens mij in de top vijf van lelijke dieren in Afrika. Maar ik vind ze eigenlijk alleen maar koddig. Dit zwijn zat vol overgave zijn billen te schuren op een boomstam. Na een modderbadje is dat wel een vorm van ultiem genot voor het zwijn. De foto heb ik genomen in het Marlothpark een park wat grenst aan het Krugerpark en waar de dieren vrij door de omgeving en tuinen scharrelen. Zo stuitte ik bij het ophangen van de was op een nieuwsgierig giraffe.
Laatste zonnestralen.
Afgelopen september waren we in Noord-Serengeti bij de Mara river, voor de river crossings van de gnoe's. Bij de avondsafari waren we net een halfuurtje van het kamp verwijderd, toen de lucht begon te betrekken en vlak daarna de hemelpoort openging en we in een gigantische stortbui terecht kwamen. Onze gids ritste meteen het zeil van de jeep dicht en er was geen andere optie dan door de modderstroom terug te gaan richting het kamp. Helaas geen mooie foto's kunnen maken dus. Aangekomen bij de tent, begon het echter weer een beetje open te trekken en in de 10 minuten daarna was het even een hele mooie combinatie van donkere wolken en Afrikaans gekleurde zonsondergang. De enige mooie voorgrond in de buurt waren de rotsen, en zonder statief, met de laatste miezerregen lukte het om deze foto te maken.
Met pijl en boog
Tijdens onze reis naar Myanmar brachten wij onder andere een bezoek aan de plaats Mindat en de omliggende gebieden. Dit gebied wordt vooral bezocht vanwege de vrouwen met hun getatoeëerde gezichten. Maar als je er dan toch bent wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Daarom zijn we een dag gaan wandelen door de omliggende dorpen, niet alleen voor de vrouwen maar om een beeld te krijgen van het leven in deze afgelegen streek. Zo kwamen wij onder andere deze man tegen die nog op traditionele manier aan het jagen was, met pijl en boog.
Een goed verborgen...
Gjáin, een vallei met vele kleine watervallen dat ik met mijn eigen ogen wilde zien. Aan de hoofdweg vind je nergens een bordje hier naartoe en hierdoor de afslag gemist, maar dan viel ons oog op een klein houten bordje met handgeschreven Gjain erop. Het is maar 5km op een ruwe redelijk smalle dirtroad met op sommige stukken grote stenen langs beide kanten van de weg. Ook staat er uitdrukkelijk dat deze weg enkel voor 4X4 is. (wat je ook moet respecteren !!) Je bent hier echt in de middle of nowhere en in een lelijk stukje van IJsland. (ja hoor die hebben ze daar ook) Eenmaal daar stonden er 3 auto's in een dor landschap, onze verwachtingen lagen heel laag door de omgeving. Na een paar minuutjes lopen kijk je in deze prachtige sprookjeswereld. Het was echt zo'n wow momentje, geweldig om zo'n verborgen parel te vinden in het dorre lavalandschap. Van hierboven kun je natuurlijk de canyon ingaan en één van de vele paden volgen. Uren hebben we hier rondgelopen, ogen kom je hier te kort.
Monniken met de...bed
Het leven van een Boeddhistische monnik begint al vroeg in de ochtend, Bij het krieken van de dag moeten ze met hun bedelnap het dorp ingaan om eten dat aangeboden wordt door dorpelingen te verzamelen. Het is bijzonder om te zien hoe deze, vaak jonge, monniken door het dorp lopen om het eten op te halen. Omdat ze deze ronde dagelijks lopen weten ze precies bij welke huizen ze eten aangeboden krijgen. Uiteindelijk zijn ze bijna een uur bezig om hun ronde te voltooien. Vaak lopen er honden mee met de monniken. Er wordt namelijk regelmatig eten gemorst en de honden die weten dat dus die lopen vaak gezellig mee. Na hun ronde keren ze, met een goed gevulde bedelnap, terug naar het klooster om met een deel van het verzamelde voedsel te ontbijten. De rest van het voedsel wordt gebruikt voor de lunch, de monnik in Myanmar eet slechts twee keer per dag.
Roodpootvalk ziet een
Zondag 21 nov heb ik deze High-Key van de Roodpootvalk genomen - recht tegen de zon in. Foto is genomen bij De Valk Roofvogels, het blijft een fascinerend gezicht hoe zij de roofvogels in de vrije natuur laten vliegen. Je maakt hele mooie foto's in een mooie natuurlijke omgeving. Een echte aanrader om dat een keer te doen.
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Papua Nieuw Guinea...
Tijdens het Enga festival was er ook een optreden van De Hewa stam. Bij luid gezang en dans liepen de krijgers door elkaar heen. De Hewa wonen tussen de zuidelijke hooglanden en de provincie Enga. De opname is een doorkijkje tussen 2 andere krijgers door. De Hewa waren een van de laatste inheemsen in Papoea-Nieuw-Guinea die in contact kwamen met de buitenwereld. Veel Hewa werden pas ondekt in 1975, toen een Australische team de binnenlanden van Papua Nieuw Guinea verkende.
Lezen in het heilige.
Tijdens een bezoek aan Bagan kwam ik een kleine tempel binnen. Daar zag ik een jonge monnik die aan het lezen was in het heilige boek van het Boeddhisme. De zonnestralen vielen mooi naar binnen wat een prachtig beeld opleverde.. Een erg mooi moment om vast te leggen. Voor mij geeft deze foto echt de sfeer van het land weer. Bagan is echt een van de mooiste tempelcomplexen ter wereld. De oude hoofdstad van Myanmar ligt centraal in het land. Verspreid over een groot gebied vind je duizenden tempels. De ene tempel is nog mooier dan de andere. Om het gebied echt goed te verkennen heb je meerdere dagen nodig en ook een vorm van transport omdat de afstanden tussen de tempels anders echt te groot zijn. Binnen het complex zijn er een aantal tempels die iedereen wel bezoekt maar daarbuiten is er meer dan genoeg te bezoeken waar slechts weinigen komen. Sla gewoon ergens een weggetje in, wandel een stukje en je bent meestal helemaal alleen.
Ballonvaart
Tijdens een hele vroege ballon vaart boven Bagan zie je pas hoe groot de site is. En als dan de zon opkomt en alles in een oranje gloed zet, is mijn aanvankelijke vrees voor ballon varen snel over. Langzaam en stil gaan we steeds hoger.
Wandelen tot aan...Co
Een half jaar geleden zijn we aan onze roadtrip In Portugal begonnen. Portugal had nog maar pas zijn grenzen open gezet voor de Belgen. Enkel in de weekenden was het druk omdat de locals hun land zelf aan't ontdekken waren. (zoals in de meeste landen) Portugal is een combinatie van mooie natuur en pittoreske dorpjes. Hou je van wandelen dan is het natuurparken Serra da Estrela iets voor jou. Zelf hebben we hier maar 1 wandeling gemaakt en dat was een 5km (enkel) wandeling tot aan Covão dos Conchos (zelfde pad terug) . Hier zie je een bizar gat in het meer van Serra da Estrela, dat eigenlijk een tunnel is. Het is gebouwd van beton en graniet en leidt het water van de Ribeira das Naves naar het meer Lagoa Comprida. Het gat dat je ziet op de foto is dus het begin van de tunnel die meer dan 1500 meter lang is.
Op zoek naar mama
Deze kleine rakker, wat het zat om nog langer op mama te wachten. Heel de middag al in een boom liggen luieren en gapen. Dus brutaal aan de wandel op zoek naar zijn moeder.
Handjes samen
Verrassend veel kameleons gezien, zelfs in struikjes bij de mensen thuis. Die vinden dat heel gewoon, maar voor mij was het echt wel een feestje. Dus vraag aan je gids die je in het oerwoud begeleid of aan de mensen met veel struiken in de tuin of er kameleons te vinden zijn. Of ga zelf op speurtocht.
WOWWW Kenia
Maandag teruggekomen van een korte maar zeer indrukwekkende reis naar Kenia. Zowel in Amboseli als in de Masai Mara werden we getrakteerd op een ongekend aantal bijzondere sightings. In een week tijd, 5 cheeta hunts, waarvan 2 succesvol en diverse andere ontmoetingen met het snelste landdier op aarde. Deze jacht van 2 cheeta's op een groep Topies was zonder twijfel het meest indrukwekkend. Het gevecht duurde minuten lang en kon alle kanten op gaan, de adrenaline gierde door ons lijf. Uiteindelijk was er 1 topi minder, maar waren wij een ervaring en duizenden foto's rijker.
Drakenrots
Hvitserkur ofwel drakenrots is een enorme rots van 15 meter hoog in het noorden van IJsland. Via een gravelweg van 30km vanaf de ringweg kom je aan een middelgrote parking vanwaar je nog een korte wandeling moet maken. Je kunt foto's nemen vanaf een viewpoint of een afdaling maken via een steil padje. Eenmaal beneden besef je pas hoe groot deze rots is. De basis van de rots is verstevigd met beton om instorten tegen te gaan.
Letland Riga Jurmala
Vanuit Riga kun je uitstapjes maken naar de badplaats Jurmala. Jurmala heeft een heel mooi breed strand dat 32 kilometer lang is en daar is altijd wel wat te zien. Iedereen genoot daar van de laatste warme dagen van de zomer. Voor mij was het weer leuk om bezig te zijn met mensenfotografie.
Pijp rokende Chin...v
Tijdens een reis door Myanmar bezochten we de getatoeëerde vrouwen in het gebied rondom Mindat. Deze vrouwen werden vroeger getatoeëerd in het gezicht omdat het gebied voorheen bekend stond om zijn knappe vrouwen. Dit kwam ook de koning ter oren en sindsdien kwam hij elk jaar de knapste vrouwen halen om toe te voegen aan zijn harem maar hij bracht hen vervolgens nooit meer terug. De bevolking bedacht hier een list op en ging het gezicht van de vrouwen tatoeëren zodat de interesse van de koning verdween. Sinds enige tijd is het verboden om de vrouwen te tatoeëren en het zijn dan ook vooral de oudere vrouwen die tatoeages hebben. Bij de écht oude vrouwen staat het gehele gezicht onder de versieringen zodat je eigenlijk geen “normale” huid meer ziet. De wat jongere vrouwen hebben echt patronen in het gezicht. Deze patronen zijn ook niet altijd even makkelijk te zien omdat de tatoeages na het plaatsen nooit meer bijgewerkt zijn en omdat de vrouwen van zichzelf al een getinte huid hebben. Wij vonden het indrukwekkend om deze vrouwen te ontmoeten en te fotograferen, zeker omdat deze traditie, letterlijk, langzaam aan het uitsterven is. Wat alle vrouwen, jong en oud, daar nog wel doen is het roken van pijp. Met de juiste lichtinval levert dat ook bijzondere beelden op
Colombia, recent nog maar beschouwd als een veilige vakantiebestemming, maar sinds het vredesakkoord met FARC in 2017, kun je jezelf in bijna heel Colombia veilig voelen. Zelf heb ik mezelf geen enkel... Lees meer
Wij hebben in Bagan het geluk om Koelin tegen het lijf te lopen. Koelin heeft een horsecart, een karretje dat achter een paard is gespannen en waarmee hij toeristen hoopt rond te rijden. Het is zijn b... Lees meer