Rondom Reykjavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Strokkur, de 2e Geyser.

Rondom Reykjavik,
IJsland


De Geysir en de Strokkur liggen in een vulkanisch gebied in het Haukadalur. De naam Geyser komt van gjosa, wat ‘spuiten’ betekend. Deze oorspronkelijke geiser is, doordat de mens zeeppoeder in het water gooide, niet meer zo actief. Maar gelukkig bevindt zich een paar meter van de Geysir een andere geiser, de Strokkur ofwel ‘karnton’, die wel elke 5 tot 8 minuten zijn water ca. 20 meter omhoog spuit. Hopelijk laat de mens deze geyser wel met rust en blijft deze ook in de toekomst actief. Overigens de oorspronkelijke Geysir wil na een recente aardbeving af en toe ook weer spuiten. Als je daar bent, blijf dan altijd opletten.
In de onmiddellijke omgeving van deze beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen die veelal blauw gekleurd water hebben. Dit wordt veroorzaakt door silicaten.
Iedere toerist die IJsland en met name de golden Circle aandoet, zal dit punt willen bezoeken. Hou er rekening mee dat dit gebied erg toeristisch is en dat het er erg druk kan zijn. Als je vlak bij de Geysir wil overnachten om deze drukte te ontlopen kijk dan even naar mijn tip.