Jeruzalem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Joods familieportret

Jeruzalem,
Israël


Wandelend op het plein van de klaagmuur in Jeruzalem, kwam ik deze Joodse familie tegen. Zei poseerden net voor een fotograaf die een familieportret van hun nam, dit was voor mij een bijzonder moment om ook even snel een plaatje te schieten.
De jongen naast zijn trotse pa , had net zijn "Bar Mitswa" gehaald.Wanneer een Joodse jongen de leeftijd van dertien jaar bereikt, wordt hij verantwoordelijk onder de joodse wet. Op dat moment wordt de jongen een bar mitswa. Vóór deze tijd ligt alle verantwoordelijkheid bij de ouders.Vanaf zijn dertiende heeft de jongen het recht om aan alle gebieden van het joodse gemeenschapsleven deel te nemen en is hij verantwoordelijk voor het volgen van de mitswot (wetten), tradities en ethiek.

Sinds de Middeleeuwen is het traditie het bar mitswa-worden te vieren De huidige praktijk is meestal dat op de sjabbat na zijn dertiende verjaardag, hij uit de Thora en Haftara leest. Soms geeft hij ook een Thorapraatje en leidt hij een deel van de gebedsdienst. Door de jongen voor de Thora op te roepen, wijst de gemeenschap erop dat hij nu volwassen is.

De dienst wordt vaak gevolgd door een feestmaaltijd met familie, vrienden.