West Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

White Shark

West Kaap,
Zuid-Afrika


Onder water, oog in oog met een witte haai! Dat leek mijn vriend een geweldige ervaring.
Mijn enthousiasme was iets minder, begrijp me niet verkeerd. Het lijkt me geweldig om een witte haai te zien, maar om nu oog in oog met zo'n 'gevaarlijk' dier te staan (in koud water, waar ik geen kant op kan). Euh, ik wil er nog even over nadenken..

Maar mijn vriend stond erop, dat wanneer wij naar Zuid-Afrika zouden gaan, hij mocht zwemmen met de witte haai. Dus wij op zoek naar een organisatie die dit kan regelen. Wij kwamen uit bij 'White Shark Africa'.

Deze organisatie zet zich in voor de Witte haai.
De witte haai heeft een slechte reputatie. Onder andere door de verschillende films (jaws) en de nieuwsberichten over 'aanvallen' op de mens. Dit terwijl de witte haai een selectief eetpatroon heeft.
White Shark Afrika heeft ons uitgelegd hoe het werk; wij als mensen komen steeds meer in het territorium van de haai. Daar waar de haai, in tegenstelling tot ons, geen handen heeft om te voelen of iets eetbaar is, moet hij het proeven. Dit zorgt er, vanwege zijn scherpe tanden, voor dat hij veel schade aan kan richten. Meestal is dit een onschuldig onderzoekje om te kijken wat hij met ons moet..

De populatie is de laatste jaren sterk naar beneden gegaan vanwege de visserij, dit terwijl de witte haai zo belangrijk is voor het ecosysteem.

Hele interessante weetjes! Ik heb ontzettend veel geleerd over de Witte haai en ben heel anders naar dit bijzondere dier gaan kijken..