Antarctica schiereiland en Weddell zee

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Antarctica schiereiland en Weddell zee image

Antarctica schiereiland en Weddell zee

Antarctica schiereiland en Weddell zee
Antarctica
Peer

Zeeziek op Drake's Passage

Toen ik mijn reis naar Antarctica geboekt had en dit te kennen gaf aan mijn vrienden en kennissen, was een van de meest voorkomende opmerkingen: 'Ben je niet bang dat je zeeziek wordt?' Mijn antwoord was eigenlijk altijd: 'Ik zou het niet weten, ik zie wel.'
Mijn ervaring op een schip op zee was minimaal. Ik heb in 2003 ooit de Heineken Regatta mee gevaren rond St Maarten. Daar hadden we toen ook regelmatig een behoorlijke zeegang maar ik werd toen niet ziek. Ook niet na de feestjes die we in de avonduren hadden!
Maar als je naar Antarctica wilt, vertrek je over het algemeen vanaf Ushuaia, Zuid Argentinie. Dus steek je Drake's Passage over. En Drake's Passage heeft geen geweldige naam als het gaat over zeegang. Je vaart namelijk ter hoogte van Kaap Hoorn en dat wordt altijd gerefereerd aan storm.
Tijdens onze heen en terugrreis was de zwaarste windkracht 7 terwijl kracht 10 zeker geen uitzondering is. Kracht 7 was al genoeg om 50% van de passagiers ziek te maken. En ik... ik hoefde nog geen boertje te laten! En dat voor een Brabantse zandgrondjongen!
Gesprekken met ervaren zeelieden aan boord leert dat zeeziek worden iedereen kan overkomen. Ook ervaren zeelui.
Dat Drake's Passage de naam heeft velen ziek te maken wordt ook door velen gezien als de eerste shifting van wie wel of niet naar Antarctica gaat.