Topblog van de Week: the best of Belfast image

Topblog van de Week: the best of Belfast

Het Topblog van de Week neemt je mee naar Belfast. Communitylid Kamiel Deinum beschrijft hoe Belfast, desondanks het minder gunstige klimaat, toch een erg leuke stad is. Ben jij benieuwd wat er te beleven valt in deze regenachtige stad?

 

Blog geschreven door communitylid Kamiel Deinum

Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, heeft de pers niet mee. Een regenachtig klimaat, gelegen in een uithoek van Europa en jarenlang geteisterd door rellen. Maar laat de vooroordelen varen en Belfast blijkt tal van leuke attracties te hebben voor een boeiend bezoek. 

Black Taxi Tour
De regen schijnt hem helemaal niet te deren. Terwijl wij onze capuchon over het hoofd trekken of de paraplu opsteken, blijft onze gids gewoon in de regen staan. ´It will be over in a few minutes´, zijn troostende woorden van zijn kant. Het blijkt te kloppen. Zijn opmerking doet me denken aan een Schots gezegde en stelde me gerust voor de rest van de reis: ‘Bevalt het weer je niet? Wacht dan 5 minuten en probeer het nog eens’. 

Met Mark Neil doen we een ´Black Taxi Tour´ door Belfast. We passen met z´n zevenen precies in zijn taxi. We rijden door de beruchte wijken ‘Shankill’ en ‘Falls’. Shankill, met overal wapperende Union Jacks, is protestants. Zij willen bij het Verenigd Koninkrijk blijven. De wijk Falls is katholiek en met overal de Ierse vlag is hun voorkeur ook duidelijk. In beide wijken zijn vele muurschilderingen uit de tijd van de ‘troubles’. Op de muren zijn stoere vrijheidsstrijders en vele oorlogskreten geschilderd. De gids laat je de mooiste en beroemdste zien, zoals bijvoorbeeld een levensgroot portret van de hongerstaker Bobby Sands. Mark heeft overal een verhaal bij. De muurschilderingen zijn stuk voor stuk ware kunstwerken en geven ironisch genoeg kleur aan beide arbeiderswijken. Ook stop je bij de vredesmuur, want ondanks het vredesakkoord uit 1998 zijn de katholieke en protestante wijken nog gescheiden door een muur van in totaal 21 kilometer. In de nacht gaan de poorten van de muur nog steeds dicht. Na 1,5 uur is de tour over en zet Mark ons, hoe kan het ook anders, af bij een pub.

Titanic museum 
De volgende dag is de hemel wederom grijs, de zon onvindbaar en is er de continue dreiging van een regenbui. Bij slecht weer gewoon even  5 minuten wachten hebben we gisteren geleerd. Niks aan de hand dus en een mooie dag om het Titanic museum te bezoeken. 

In de haven waar de Titanic is gebouwd, is enkele jaren geleden het Titanic museum verrezen. Al van ver is het markante gebouw te zien. Het museum is in 2016 uitgeroepen tot  ‘World's Leading Tourist Attraction’. Binnen wordt duidelijk waarom. Het is geen saai museum met foto’s aan de muur, maar negen zalen laten je op een zeer levendige wijze het verhaal van de bouw en de ondergang van het schip ervaren. Een absolute aanrader. 

Wat bij velen niet bekend is en waar ook weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven, is dat even verderop het dok is waar de Titanic werkelijk gebouwd is. Met een gids kun je afdalen naar de bodem van het dok en wordt duidelijk hoe groot de Titanic geweest is. In totaal was het schip 268 meter lang en 9 verdiepingen hoog. 

Uitgaan in Belfast
Vergeet bij een bezoek aan Belfast ook niet de vele pubs in de stad, variërend van klassiek tot trendy. The Crown Liquor Saloon is alleen al om het interieur een bezoek waard en in de uitgaansgebieden Cathedral Quarter en rondom de Queens University ben je wel een aantal avonden zoet om alle leuke pubs te bezoeken. En als het weer even tegenzit, denk dan aan een Schots gezegde dat ook geldt in Belfast: ‘Bevalt het weer je niet? Wacht dan 5 minuten en probeer het nog eens’. 

St. George’s Market
In deze overdekte food- en markthal waan je jezelf in Zuid-Europa. De hal is eind 19e eeuw gebouwd en een van de oudste overdekte markten van het Verenigd Koninkrijk. Strijk hier neer rond lunchtijd, er is keus genoeg. Er is een groot aanbod aanverse producten en tal van stalletjes waar je heerlijk kunt eten, variërend van paella tot de lokale fish and chips. 

De kust van Noord-Ierland
Als je in Belfast bent en wat meer tijd hebt, huur dan een auto en rijdt een paar dagen rond in Noord-Ierland. De kustlijn is buitengewoon mooi en kent vele plekken waar films en series zijn opgenomen. Zo zijn er diverse locaties waar scènes van de hitserie Game of Thrones zijn opgenomen. Eén daarvan is Ballintoy Harbour, een rustgevend natuurlijk haventje. 

Ook een bezoek waard is de Giant’s Causeway. Een rotsformatie van 40.000 basaltblokken  aan de kust. Het natuurverschijnsel  is zo bijzonder dat het op de lijst van de Unesco werelderfgoed staat. Er zijn ook bedrijven die speciale Game of Thrones en Giant’s Causeway tours vanuit Belfast aanbieden (zie praktische informatie). Dan hoef je geen auto te huren. 

Voor de whiskey liefhebbers is een rondleiding bij Bushmills een aanrader. Je kunt dan zeggen dat je in de oudste distilleerderij ter wereld bent geweest. Na de rondleiding mag er uiteraard geproefd worden. 

Al met al genoeg redenen om een bezoek te brengen aan Belfast. ‘No worries no more troubles’. 

Heb jij nog mooie avonturen meegemaakt die je graag wilt delen met andere reizigers, maar ben je nog geen communitylid? Klik dan hier om je aan te melden.