Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is gelegen in de Grote Oceaan, ten zuidoosten van Australië en heeft meer dan 4,4 miljoen inwoners. Het land bestaat uit twee grote eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Daarnaast zijn er nog een paar kleine eilandjes.

Het Noordereiland staat vooral bekend om zijn vulkanische bergen, thermale baden en subtropische bossen. De sfeervolle hoofdstad Wellington heeft een klein centrum waar de bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Vanaf Mount Victoria heb je de beste uitzicht op het geheel.

Veruit de meeste Maori’s leven op Noordereiland, en dan vooral in de grootste stad van het land: Auckland. Hier kun je de Sky Tower op voor uitzicht over de stad, Queenstreet in om gebouwen uit de 19e eeuw te bezichtigen en de Ferry Building bij de haven. Wil je tot rust komen? Dan kun je onder andere terecht in het oudste park van Auckland , het Auckland Domein. Op het Noordereiland vind je Bay of Island waar je een boottocht kunt maken, of de gloeiwormgrotten van Waitomo bezoeken. Een must-see stop is de stad Rotorua , waar je de Maori cultuur, warmwaterbronnen en modderpoelen vindt.

In vergelijking met Zuidereiland is het Noordereiland een stuk dichter bevolkt, maar laat je daardoor niet misleiden: het is heel makkelijk gebieden te vinden waar je geen mens tegenkomt. In cultureel opzicht kom je op Noordereiland – op de Maori’s na – weinig verrassends tegen.

Je kunt met een ferry oversteken naar het Zuidereiland, dat vooral bekend staat om zijn enorm gevarieerde landschap. Groenromige weilanden, ijzige fjorden, vulkanisch gebergte en felblonde duinen. Even imposant is de lijst aan mogelijke buitensporten. Je kunt onder andere uitstekend ‘trampen’ (het Nieuw-Zeelandse woord voor hiken), gletsjerskiën, bergbeklimmen, abseilen, raften, diepzeeduiken, surfen en paragliden. Bezoek de studentenstad Dunedin waar je mooie architectuur vindt, ga walvisspotten bij Kaikoura , of verken de ongerepte natuur op Stewart Island . Het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland , Abel Tasman Nationaal Park , is ondanks de grootte prachtig en zeer geschikt voor ontspanning en avontuur. Een bezoek aan de grootste stad van het eiland, Christchurch , mag je ook niet missen. De stad wordt ook wel de Tuinstad genoemd vanwege de hoeveelheid botanische tuinen en parken. Je vindt er ook bezienswaardigheden zoals Christchurch Cathedral en University of Canterbury. Vergeet Queenstown niet, met iconische landschappen, natuurlijke wonderen en een bruisende sfeer is dit zeker iets voor je bucketlist.

Wil je (letterlijk en figuurlijk) lekker uitwaaien op een eiland waar je zélf bepaalt wanneer je aan gevaar bloot komt te staan, dan is het Zuidereiland als vakantiebestemming het overwegen meer dan waard.

Informatie over Nieuw-Zeeland

Alle highlights van Nieuw-Zeeland

Beste foto's & tips van Nieuw-Zeeland

'257617' door scubasheila '257617' door scubasheila

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Mouraki Boulders

scubasheila

Ten zuiden van Oamaru (zuider eiland) of zo'n 80 km ten noorden van Dunedin vind je op het strand deze kolossale keien. De zogenaamde Mouraki Boulders zijn bijna perfect rond en hebben gemiddeld een omtrek tot 4 meter. De Mouraki Boulders spreekt tot ieders verbeelding en diverse legendes gaan rond. Maar het komt er op neer dat ze door erosie van de duinen langzaam vrij en verder in zee te komen te rollen. De keien zijn ongeveer 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem ontstaan, toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern. Alhoewel het voor de één 'gewoon' grote keien zijn, vind ik het een inspirerende plek. De Mouraki Boulders zijn zonder twijfel New Zealands meest gefotografeerde stenen. Op deze foto zie je met name de pracht van lijnen op de grote steen.

'365791' door Tsjikatilo '365791' door Tsjikatilo

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Wonderschoon

Tsjikatilo

Van de ene kant van het zuidereiland naar de andere kant moest ik. Het zou een rit van enkele uren worden. Een best lastige rit bleek, want door de schitterende landschappen waar ik doorheen tufte had ik continue de neiging om de auto langs de kant van de weg te zetten...tsja en dan kom je er natuurlijk nooit. Maar het geluk was aan mijn zijde...het werd op den duur donker en werd het rempedaal, behalve op de noodzakelijke momenten natuurlijk, een stuk minder belast...

'556913' door Aafke85 '556913' door Aafke85

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

De bergpapegaai

Aafke85

Hoewel de Kea (de enige bergpapegaai ter wereld) met uitsterven wordt bedreigd, kom je hem regelmatig tegen als je door Nieuw-Zeeland reist. Het is een prachtig beest om te zien, maar hij is wel wat vernielzuchtig. Hij staat er om bekend ruitenwissers van auto's kapot te maken en alles wat los en vast zit op te eten... Deze foto is gemaakt in Arthurs Pass National Park. Dit park wordt door veel mensen overgeslagen omdat het niet geheel op de route ligt. Het ligt midden in de Nieuw-Zeelandse alpen. Maar een bezoek zeker meer dan waard. Wij hebben hier de Avalanche peak beklommen. Een prachtige maar ontzettend zware dagwandeling waarbij je 1100 meter moet stijgen over een afstand van 2,5 km. Een behoorlijke klim dus. Ik heb een aantal keer op het punt gestaan om om te keren en weer te gaan afdalen. Maar na even rusten toch iedere keer weer doorgegaan. En wat was ik blij dat ik toch doorgezet heb! Een uitzicht zoals ik het nog nooit eerder heb gezien, een 360 graden view. Schitterend! En we hadden mazzel met het weer want het was super helder! Ook de Kea's wisten deze prachtige plek te vinden. Behalve dat het wandelen gratis is, kost het wel heel veel energie om er te komen. Maar het was zeker de moeite waard. Na van het prachtige uitzicht genoten te hebben moesten we nog wel even 1100 meter dalen, ook nog behoorlijk pittig.

Praktische informatie over Nieuw-Zeeland

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  februari t/m maart, september en oktober
 • Internet extentie
  nz
 • Hoofdstad
  Wellington
 • Aantal inwoners
  4,2 miljoen
 • Oppervlakte
  40% van Frankrijk
 • Reistijd
  14:00
 • Talen
  Engels, Maori
 • Religie
  anglicaans (24%), presbyteriaans (18%), rooms-katholiek (15%), methodist (5%)
 • Tijdverschil
  11 uur later
 • Telefooncode
  64
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum bij verblijf langer dan 3 maanden
 • Douane
  visum bij verblijf langer dan 3 maanden
 • Prikken
  nee
 • Aanvlieghaven
  Auckland (AKL), Christchurch (CHC), Wellington (WLG)
 • Nationale feestdagen
  6 februari Waitangi Dag

Kaart van Nieuw-Zeeland en omgeving

Kijk en huiver: twee kinderen vs. twee orka’s

Orka’s, die spelen toch op brute wijze met hun gevangen prooi? We hielden ons hart dan ook vast bij het zien van dit filmpje, waarin te zien is hoe twee orka’s in een Nieuw-Zeelandse baai op twee onschuldige kinderen af zwemmen. Gelukkig loopt het goed af.

Orka’s, die spelen toch op brute wijze met hun gevangen prooi? We hielden ons hart dan ook vast bij het zien van dit filmpje, waarin te zien is hoe tw...

Zie jij jezelf al van deze berg afglijden?

De natuur blijft verrassingen in petto hebben. Zo creëerde ze nabij het Nieuw-Zeelandse plaatsje Gisborne een ontzettend gave, natuurlijke glijbaan. Durf jij?

De natuur blijft verrassingen in petto hebben. Zo creëerde ze nabij het Nieuw-Zeelandse plaatsje Gisborne een ontzettend gave, natuurlijke glijbaan. D...

Miriam Lancewood: 'Onthaasten is afkicken!’

‘Ik ben net zo goed onderdeel van de natuur geworden als het hert waarop ik jaag,’ zegt de 33-jarige Miriam Lancewood, die al ruim zes jaar in de Nieuw-Zeelandse wildernis bivakkeert. Nu is ze voor even terug in haar geboorteland Nederland, om haar boek ‘Mijn leven in de wildernis’ te promoten.

‘Ik ben net zo goed onderdeel van de natuur geworden als het hert waarop ik jaag,’ zegt de 33-jarige Miriam Lancewood, die al ruim zes jaar in de Nieu...