Nieuw-Zeeland: tips voor je rondreis
Nieuw-Zeeland, dat ontstond door vulkanische activiteit, is een relatief jong land. Ruim duizend jaar geleden — het exacte moment is onbekend — vestigden de eerste Polynesiërs zich er. Deze Maori noemden het nieuwe land Aotearoa. Na de komst van de Europeanen, te beginnen in 1642 met de Nederlander Abel Tasman, veranderde er veel. Er werd op grote schaal woud gekapt en de introductie van zoogdieren bleek desastreus voor het vogelbestand. Het door de Britse Kroon en de Maori gesloten Verdrag van Waitangi werd meermalen geschonden, met gewapende conflicten tot gevolg. Nog altijd plukt Nieuw-Zeeland de wrange vruchten van deze periode, al worden er serieuze pogingen ondernomen de Maori tegemoet te komen en lijkt de Maori-cultuur een flinke herwaardering te hebben meegemaakt. Voor bezoekers van Nieuw-Zeeland behoren authentieke ontmoetingen met Maori tot de onbetwiste hoogtepunten van hun reis, evenals de weergaloze regenwouden, baaien, bergen en vulkanische landschappen van de twee hoofdeilanden en de vele kleine eilanden eromheen.
Vakantie Nieuw-Zeeland
In deze gratis reisgids delen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland, Columbustips weg van de massa, de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland, welk visum je moet aanschaffen en het tijdsverschil met Nieuw-Zeeland.
Noordereiland van Nieuw-Zeeland
Hoofdstad Wellington
Het Noordereiland staat vooral bekend om zijn vulkanische bergen, thermale baden en subtropische bossen. Wellington is de sfeervolle hoofdstad van Nieuw-Zeeland en ligt op het zuidelijkste puntje van het Noordereiland. In het kleine centrum liggen de bezienswaardigheden op loopafstand. Vanaf Mount Victoria heb je het beste uitzicht op Wellington.
Auckland
Veruit de meeste Maori’s leven op Noordereiland, en dan vooral in de grootste stad van het land: Auckland. We verzamelden de acht leukste bezienswaardigheden van Auckland in dit artikel: van kajakken voor de kust tot openluchtfestivals in het stadspark. Auckland vormt de ideale uitvalsbasis voor verkenning van het noorden van het Noordereiland. De Waipu Cave in het verre noorden is een (gratis) alternatief voor de beroemde Waitomo Glowworm Caves. Het kost wat moeite om in volslagen duisternis door water en modder te waden, maar avonturiers worden beloond met het zachtblauwe licht van duizenden gloeiwormen.
Lord of the Rings in Nieuw-Zeeland
Hoewel Tongariro Nationaal Park als decor fungeerde voor het onheilspellende Mordor in The Lord of the Rings, heeft het ook andere gezichten. Naast dampende scheuren in de vulkanische aardkorst vind je er kristalheldere meren, maagdelijk regenwoud en uitgestrekte skipistes. De bergen Ngaruhoe (Mount Doom), Ruapehu en Tongariro, de grootste eyecatchers van het park, werden in 1887 door een Maori-chief geschonken aan de Nieuw-Zeelandse regering, op voorwaarde dat deze rekening zou houden met hun heilige betekenis.
Zuidereiland van Nieuw-Zeeland
Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn enorm gevarieerde landschap: groenromige weilanden, ijzige fjorden, vulkanisch gebergte en felblonde duinen. Even imposant is de lijst aan mogelijke buitensporten. Je kunt onder andere uitstekend ‘trampen’ (het Nieuw-Zeelandse woord voor hiken), gletsjerskiën, bergbeklimmen, abseilen, raften, diepzeeduiken, surfen en paragliden. Bezoek de studentenstad Dunedin waar je mooie architectuur vindt, ga walvisspotten bij Kaikoura, of verken de ongerepte natuur op Stewart Island.
Christchurch
Christchurch is de grootste stad van het Zuidereiland. De stad wordt ook wel ‘Tuinstad’ genoemd, vanwege de hoeveelheid botanische tuinen en parken. Je vindt er ook bezienswaardigheden zoals Christchurch Cathedral en University of Canterbury. Vergeet Queenstown niet, met iconische landschappen, natuurlijke wonderen en een bruisende sfeer is dit zeker iets voor je bucketlist.
Mount Cook
Mount Cook / Nationaal Park Airaki op het Zuidereiland herbergt 22 van de 27 hoogste bergtoppen van Nieuw-Zeeland. De spectaculairste pieken liggen bij de Tasman Glacier, een maar liefst 27 kilometer lange gletsjer.
Vlag Nieuw-Zeeland
De vlag van Nieuw-Zeeland, aangenomen in 1902, bestaat uit een donkerblauwe achtergrond met de Britse Union Jack in de linkerbovenhoek, die de historische band met het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt. Aan de rechterkant bevindt zich de Nieuw-Zeelandse vlag met de Southern Cross-sterren, symbolen van de zuidelijke hemel, en een nationaal symbool.
Visum Nieuw-Zeeland
Voor een kort verblijf (maximaal negentig dagen) hoef je geen visum aan te vragen voor Nieuw-Zeeland. Maar let op: je moet wél een New Zealand Traveller Declaration (NZeTA) aanvragen! Het is gratis, kan gemakkelijk online worden aangevraagd en duurt maar ongeveer tien minuten.
Tijd Nieuw-Zeeland
Het tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland is twaalf uur in de zomertijd en tien uur in de winter. Het is in Nieuw-Zeeland later dan in Nederland. Het land ligt precies aan de andere kant van de wereld, waardoor het tijdsverschil zo groot is.