Pennsylvania foto's & tips

'509332' door Obiwan '509332' door Obiwan

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Amish

Obiwan

Doordat zich vrijwel geen mensen van buiten de Amish gemeenschap voegen zijn alle nakomelingen van de kleine groep oorspronkelijke kolonisten dus verwant aan de familie van hun partner wat leidt tot genetische drift. Bij de Amish komt het syndroom van Ellis-van Creveld vaker voor en zijn er veel tweelingen. Doordat het gemiddelde Amish-gezin 5 tot 10 kinderen heeft groeit de gemeenschap snel. Iedere 20 jaar verdubbelt hun aantal. Omdat goed bekend is wie allemaal familie is van wie en zij bereid waren mee te werken zijn veel genetische onderzoeken verricht. Een bekend onderzoek waaruit voor het eerst bleek dat manisch-depressiviteit een genetische basis kan hebben werd in een Amish-populatie uitgevoerd. Erg vrolijk zijn ze inderdaad niet.

'527487' door Jenny '527487' door Jenny

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Amishjongetjes...acht

Jenny

Amish is een mennonitische, protestantse geloofsgemeenschap. Men leeft nog grotendeels zoals in de eerste helft van de 19e eeuw. De Amishgemeenschap in Noord-Amerika bestaat uit ca. 250.000 personen, over zo'n 20 jaar zal dit aantal zijn verdubbeld. Amishkinderen mogen rond de leeftijd van 16 jaar een paar maanden leven als een gemiddelde Amerikaan. Dit om zo beter te kunnen kiezen tussen het bijzondere leven in de Amishgemeenschap of het leven in de "gewone" Amerikaanse maatschappij. Dit wordt "rumspringa" genoemd. De kinderen die uiteindelijk kiezen voor een leven buiten de Amishgemeenschap worden verstoten, maar het blijkt dat maar liefst 85 tot 90 procent na het “rumspringa” kiest voor aansluiting bij de Amish. Nabij het dorpje Intercourse, Pennsylvania, heb ik deze Amishjongetjes kunnen vastleggen. Ze keken door het achterruitje van een paardenkoets. Amish mogen geen gemotoriseerde voertuigen besturen (wèl meerijden). In deze omgeving zie je dus veel paarden en wagens, daarnaast wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de ouderwetse step. Amish zullen niet voor je gaan poseren (mocht je dat al wensen). Volgens de Old Order Amish verbiedt het tweede gebod niet alleen het maken van afbeeldingen van God, maar ook van mensen (ze mogen niet ijdel zijn, vrouwen gaan nooit naar de kapper en het dragen van sieraden en make-up is ook verboden). Voor 11 september 2001 konden Amish ontheffing krijgen van de verplichting om een pasfoto in hun paspoort te hebben. Na de terreuraanslagen op die dag is die ontheffing ingetrokken.

'511380' door Obiwan '511380' door Obiwan

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Intercourse

Obiwan

Als je in Pennsylvania bent ga je toch zeker even bij de Amish kijken. Veel mensen beschouwen het plaatsje Intercourse als het hart van Amish Country, een plaats waar veel Amish en lokale mensen hun bedrijf (winkel) hebben. Het is zodoende 1 van de top toeristische bestemmingen voor veel bezoekers van het zogeheten Pennsylvania Dutch Country. Intercourse is opgericht in 1754, oorspronkelijk met de naam Cross Keys, na een plaatselijke taverne. Intercourse werd de nieuwe naam in 1814 en er zijn verschillende theorieën voor de oorsprong van deze naam. In iedere geval niet vanuit humoristische overweging, want die lijkt daar totaal onvindbaar.

'509376' door Obiwan '509376' door Obiwan

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Covered Bridge

Obiwan

De Herr's Mill Covered Bridge over de Pequea Creek is de langste overdekte brug in Lancaster County, Pennsylvania. De brug heeft een dubbele overspanning en is buitenom traditioneel rood geschilderd. De naam komt van de hiernaast gelegen korenmolen/zagerij van John Herr De brug is in 1844 gebouwd voor een bedrag van $ 1.787,- Gelegen op South Ronks Road & Soudersburg Road. Paradise, PA Lancaster County

'358740' door Wanderlust '358740' door Wanderlust

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Amish Farm

Wanderlust

Bladerend in oude (kwalitatief ZEER dubieuze) foto’s, kwam ik deze tegen. Ik durfde hem nog (net…) aan omdat ik dit een boeiende regio vond. Hij is gemaakt in Lancaster County, Pennsylvania. In deze regio woont een grote groep Amish. De Amish is een mennonitische geloofsgemeenschap, die in de 17e en 18e eeuw vanuit Europa naar de VS emigreerde in de hoop daar zonder vervolging hun geloof te kunnen belijden. Hun leefwijze kenmerkt zich tot de dag van vandaag door eenvoud: geen elektriciteit, geen auto’s, geen telefoons. Bij deze Amish boerderij missen dan ook de elektriciteitspalen die je bij ‘normale’ boerderijen wel ziet. Rondrijden in deze regio vond ik een vreemd soort tijdsreis: grote Amerikaande pick-ups delen het straatbeeld met de ‘buggy’s’ (paard en wagen) van de Amish, mensen in traditionele klederdracht rijden op steps langs de autowegen en de supermarkten hebben een speciaal gedeelte voor het parkeren van de wagens, inclusief hooi voor de paarden. Voor geïnteresseerden is de de documentaire ‘The Devils Playground’ een aanrader. En voor de humorzoekers: het dorpje Intercourse! (no kidding!)

'388992' door Jenny '388992' door Jenny

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Amish-meisjes

Jenny

In het dorpje Intercourse, Pennsylvania, heb ik deze foto van twee spelende Amish-meisjes kunnen maken. Amish is een mennonitische, protestantse geloofsgemeenschap. Men leeft nog grotendeels zoals in de eerste helft van de 19e eeuw. De Amish-gemeenschap in Noord-Amerika bestaat uit ca. 250.000 personen, over zo'n 20 jaar zal dit aantal zijn verdubbeld. Amish-kinderen mogen rond de leeftijd van 16 jaar een paar maanden leven als een gemiddelde Amerikaan. Dit om zo beter te kunnen kiezen tussen het leven in de Amish-gemeenschap of het leven in de "gewone" Amerikaanse maatschappij. Dit wordt "rumspringa" genoemd. De kinderen die kiezen voor een leven buiten de Amish-gemeenschap worden verstoten.

'516884' door awesomemore '516884' door awesomemore

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Lancaster County

awesomemore

Lancaster County en omgeving staan bol van Amerikaanse geschiedenis. Levend in de gedaante van de Amish die er wonen en versteend c.q. overgroeid in de vorm Philadelphia en Gettysburg (beide in de omgeving van L.C.). Het landschap wordt gedomineerd door de grote boerderijen van de Amish waar je altijd was ziet hangen en op zondag vaak een verzameling koetsjes ziet staan bij de gastheer/vrouw van een kerkdienst aan huis.

'546025' door awesomemore '546025' door awesomemore

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Ike's farm

awesomemore

De tijd heeft stilgestaan binnen in de boerderij van oud-opperbevelhebber en president van de VS, Eisenhower. Buiten wordt ze een weekend per jaar terug gedraaid door geschiedenisliefhebbers met een hang naar theater.

'544619' door ALopezBlanco '544619' door ALopezBlanco

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

In een rijtuigie

ALopezBlanco

In Lancaster County PA leven de Pennsylvania Amish of Pennsylvania Dutch. Voor mij een fascinerende groep omdat ze omringd door commercie en hectiek van de 21e eeuw er een nog zo simpele leefstijl op na kunnen houden. Een rondrit door Lancaster County is aan te raden. Je rijdt door een mooi landelijk, glooiend landschap, over rustige wegen die je deelt met de Amish rijtuigies. Fantastisch. Je gaat een beetje terug in de tijd. Ik bleef foto's maken tijdens de rit. De meeste op goed geluk want door een autoruit fotograferen is niet altijd even geslaagd. Tip maak je autoruit goed schoon! Pas 's avonds op mijn laptop zag ik hoe de foto's waren geworden. Deze foto vind ik zelf fascinerend door de 'schim' die je in het rijtuigie ziet!

'430837' door Bluebird '430837' door Bluebird

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Amish Jongen

Bluebird

In en rond het plaatsje Lancaster, Smoketown en Bird in Hand vind je de Amish gemeenschappen. Wij reden er in oktober en het land werd klaargemaakt voor de winter. De jeugd helpt mee op het land en dat zie je op deze foto heel goed. Een jongen van een jaar of 14 is de hele middag bezig geweest het land om te ploegen. En dat is niet zo makkelijk aangezien het nog op de ouderwetse manier gaat. Met paard en ploeg erachter. Niets geen electriciteit.

'510079' door Obiwan '510079' door Obiwan

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Amish-scooter

Obiwan

Aangezien de Amish geen gebruik mogen (willen) maken van "de moderne techniek" verplaatsen de jongeren zich op, wat zij noemen, een Amish-scooter. Ik vond het toch wat confronterend om ze recht in hun gezicht te fotograferen vandaar dit standpunt. (Ben ook geen goede paparazzo).

'534160' door Obiwan '534160' door Obiwan

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

En van je Hela Hola,.

Obiwan

De toeristische poppenkast in het Amish gebied waren we al snel zat dus op goed geluk de omgeving in. Contact maken lukte voor geen meter. Dan maar kijken wat er voorbij komt. In totaal wonen er zo'n 280.000 amish in Amerika en Canada. Amish komen oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland en Zwitserland. Vanwege hun geloof werden ze in Europa sterk vervolgd en ze namen de wijk naar Nederland, in die tijd het enige land in Europa met godsdienstvrijheid. Vanuit Rotterdam reisden ze via Engeland naar Amerika waar zij zich in Pennsylvania, Ohio en Indiana vestigden. Als dank voor hun verblijf in Nederland werd in 1802 het gehucht Earltown in het amish-gebied omgedoopt in New Holland.

'449121' door Skoip '449121' door Skoip

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Indian Summer

Skoip

Indian Summer in de Poconos. Een mooi heuvelachtig gebied ten noorden van Bethlehem PA. En de kleuren spreken voor zich....toch? Verder geen uitleg nodig denk ik.

'432711' door Jenny '432711' door Jenny

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Amish

Jenny

In het dorpje Intercourse, Pennsylvania, zag ik deze per paard en wagen voorbij rijdende Amish-vader en zijn twee jonge zoons. Amish is een mennonitische, protestantse geloofsgemeenschap. Men leeft nog grotendeels zoals in de eerste helft van de 19e eeuw. Amish mogen geen gemotoriseerde voertuigen besturen (wèl meerijden). Mannen laten na hun huwelijk een baard groeien, géén snor (Amish zijn pacifistisch en snorren worden gezien als een militaire versiering). In de zomer dragen de mannen een strohoed met een zwarte band en in de winter een geheel zwart exemplaar.

'514145' door awesomemore '514145' door awesomemore

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

No limit

awesomemore

Zo’n 550 miles, ruim 8 uur rijden en veel tollbooths scheiden de stenen jungle van Detroit, Michigan en het groene paradijs Atglen, Pennsylvania. Tussen Toledo, Cleveland, Pittsburgh, Harrisburg en Paradise verandert het landschap traag van industrie naar akkerbouw. Maar de echte wereld van verschil is die van het doorsnee, moderne Amerika en de traditionele samenleving van de Amish en de Mennonieten die je tegen het lijf c.q. de koets loopt in dit deel van Pennsylvania. Gewapend met paarden gaan deze gesloten godsdienstige groepen de moderne tijd te lijf. Paard en wagen versus pick-up truck, ploeg naast tractor, jurk, hoofdkapje, strooien hoed en bretels naast Nike, jeans en T-shirt. Welkom in de wondere wereld van Lancester County.

'438138' door awesomemore '438138' door awesomemore

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Family Life

awesomemore

Drie dagen in Lancaster County (tip: http://www.oldecreekcottage.com) is een onvergetelijke ervaring. Los van de merkwaardige regels betreffende de verkoop van wijn en bier, zijn het het landschap en de mensen die dit schitterende agrarische stuk Pennsylvania kleur geven. Covered bridges, boerderijen, beekjes, glooiende heuvels en boven alles de steeds weer vervreemdende aanblik van Amish en Mennoniten die hun familiewaarden bewaken door zo weinig mogelijk gebruik te maken van de moderne tijd die desondanks steeds luider tikt in dit bijzondere stukje Amerika.

'549624' door ALopezBlanco '549624' door ALopezBlanco

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

In een rijtuigie 2

ALopezBlanco

In Lancaster County PA leeft de grootste groep Amish. Deze streng gelovige groep protestante leeft op een simpele wijze en ziet er uit alsof de tijd heeft stilgestaan. Ik vond ze fascinerend! Fascinerend want hoe kunnen ze er een schijnbaar zo simpel leven op na houden in deze moderne tijd in een super commerciële en toeristische omgeving? In de twee dagen dat wij er waren verwonderde we ons over de mooie koetsjes waar ze in reden, de wijze waarop ze gekleed gingen, de baarden van de mannen, de manier waarop ze het land bewerkte, de stepjes waarop ze zich op voortbewogen, de lieve uitstraling van de vrouwen. Op de campground waar we 3 nachten verbleven hoorden we het constante klik-klak van paardenhoeven. De weg waar de campgound aan lag was een favoriete weg voor de rijtuigjes. Een half uur gepost langs deze weg om wat rijtuigjes op de foto te zetten.Anders dan ik dacht vonden de meeste het niet vervelend om gefotografeerd te worden er werd een aantal keren vriendelijk naar me gezwaaid. Deze Amish man reed in zijn rijtuigje de oprit van zijn boerderij af en keek precies mijn kant op toen ik de foto maakte.

'545409' door awesomemore '545409' door awesomemore

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Op bezoek

awesomemore

De geschatte kosten voor de bouw van Fallingwater bedroegen 35000 dollar. Toen het klaar was was dat bedrag opgelopen tot 155000. Het huis is in in de 1930’s in opdracht van de familie Kaufmann gebouwd. Hun zoon schonk het in 1963 aan de Western Pennsylvania Conservancy onder voorwaarde dat de inrichting zo moest blijven dat het lijkt alsof de familie ieder moment kan komen aanrijden. Tijdens de verschillende soorten rondleidingen die worden aangeboden loop je tussen de meubels door zonder tegen hekjes of te lopen of achter touwen te staan. Dit draagt nog eens bij aan de magie van deze plek en het gevoel op bezoek te zijn bij de Kaufmannetjes.

'408798' door RobHoekstra '408798' door RobHoekstra

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Kunstbouw

RobHoekstra

Niet lang na het opstijgen uit Philadelphia vlogen we over dit landbouwgebied. Waarschijnlijk ziet het er vanaf de grond niet zo bijzonder uit maar vanuit de lucht vond ik het wel iets kunstigs hebben.

'424452' door Cyn136 '424452' door Cyn136

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Verlicht Pittsburgh

Cyn136

Een van DE attracties van Pittsburgh, zowel voor locals als toeristen (voor zover die daar al komen), is de Incline. Ze hebben twee inclines; een gondel op een rails. Deze karretjes gaan Mount Washington op, op twee verschillende punten langs de bergwand. Het is een mooi vervoersmiddel, en vooral het uitzicht als je boven komt "doet 't 'em"! Wat vooral mooi was om te zien is het volledige opgelichte Heinz Field (genoemd naar de Heinz ketchup fabriek ernaast) waar op dat moment een college football wedstrijd gaande was.

'514366' door awesomemore '514366' door awesomemore

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Horse Parking

awesomemore

Zomaar een dag in Lancaster County op de parkeerplaats van de supermarkt waar we appels, peren, een hele kip, peanut butter M&M's, houtskool en meer 25 woorden dingen kochten.

'516737' door awesomemore '516737' door awesomemore

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Oud en Nieuw

awesomemore

In het kader van vandaag dit dorpsgezicht uit Lancaster County met Amish paard en wagen (oud), een pick-up (nieuw) en als klap op de vuurpijl de watertoren die eruit ziet als een uit de kluiten gewassen stuk siervuurwerk. M.a.w. Happy New Year!

'539485' door awesomemore '539485' door awesomemore

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Levende geschiedenis

awesomemore

Van begin april tot en met eind oktober is het ieder weekend raak in Gettysburg. Er wordt dan met van alles geschoten en gemarcheerd in het kader van het leven houden van de geschiedenis van deze plek. Op site van National Park Service kun je zien wie op welk weekend aan de trekker of lont zit.

'241930' door thewanderer '241930' door thewanderer

Verenigde StatenPennsylvania

Verenigde StatenPennsylvania

Pine Creek,...Pennsyl

thewanderer

Veel groen, oneindige bossen. Kleine beekjes die door het landschap heen 'krullen'. Pennsylvania is bosrijk en kent veel natuurschoon. Soms in alle eenvoud, zoals hier bij Pine Creek. Een klein beekje met een aantal campgrounds ernaast. op z'n amerikaans voorzien van bbq's. Een prachtige omgeving!