Verenigde Staten Artikelen & Blogs

Reisnieuws

5 natuurparken die je moet zien voor Trump ze sluit

Gepubliceerd: 22 dec 2017 0
Op het gebied van natuurlijke rijkdom zijn weinig landen zo gezegend als de VS. Zo kun je er kiezen uit 59 national parks en 87 national monuments. Maar als het aan het Witte Huis ligt, verliezen laatstgenoemden hun beschermde status zodat er naar olie en gas kan worden geboord. Bezoek ze nu, vóór ze verdwijnen.Grand Staircase-Escalante wordt vaak overgeslagen tijdens het Utah-rondje (Foto: Reisreporter jdevaan)Recentelijk kondigde het Witte Huis plannen aan om Bears Ears National Monument en Grand Staircase-Escalante, die respectievelijk door Trumps voorgangers Obama en Clinton in het leven werden geroepen, terug te schalen. Zodoende kan er in de natuurgebieden in de staat Utah naar olie en gas worden geboord. Het besluit valt samen met de eerder aangekondigde national monuments review, een herziening van de national monuments in de VS. Trumps besluit stuit zowel op protest van milieuactivisten als de inheemse bewoners, zoals de Navajo-indianen. Deze vijf national monuments moet je zien vóór ze gesloten worden.1. Bears Ears National Monument National MonumentDe overblijfselen van de vroegere indianenbewoners zijn nog goed zichtbaar in dit 5500 vierkante kilometer grote gebied in Zuidoost-Utah. Het park werd in 2016 door Obama met veel bombarie geïntroduceerd als national monument, maar staat nu dus alweer op de lijst om geschrapt te worden.2. Grand Staircase-Escalante National MonumentGrand Staircase-Escalante is een 7000 vierkante kilometer groot gebied in Zuid-Utah, dat bekend staat om zijn gekleurde, natuurlijke ‘traptreden’. Het monument werd in 1996 in het leven geroepen door Clinton. Maar als het aan Trump ligt, wordt het park in grootte gehalveerd. Hierdoor komen archeologische overblijfselen uit de indianencultuur onbeschermd bloot te liggen.

Sequoia National Park wordt vaak overgeslagen tijdens het Californië-rondje (Foto: Reisreporter Dragonfly)Ook deze national monuments lopen het gevaar om hun beschermde status kwijt te raken:3. Mojave Trails National MonumentZandduinen, eeuwenoude lavastromen en bergketens; het 6500 vierkante kilometer grote Mojave Trails behoort tot de mooiste stukken natuur langs de befaamde Route 66. Het gebied werd in 2016 door Obama tot national monument benoemd.4. Giant Sequoia National MonumentGiant Sequoia National Monument, niet te verwarren met Sequoia National Park, dankt zijn naam aan de sequoia, ’s werelds hoogste boom. Je vindt deze kustmammoetboom, zoals hij ook wordt genoemd, langs de kust van Californië en Oregon. Clinton riep dit park in het leven om de 33 sequoia-boomclusters, die er nog staan, te beschermen.5. Pacific Remote Islands Marine National MonumentMet zijn omvang van bijna 1.3 miljoen vierkante kilometer is dit national monument ’s werelds grootste beschermde mariene gebied. Het Pacific Remote Islands-gebied, dat zich uitstrekt tussen Amerikaanse overzeese eilanden in de Pacific, werd uitgeroepen door Bush en uitgebreid door Obama. De huidige regering hecht echter meer belang aan het uitbreiden van de commerciële visserij in het gebied. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Verenigde Staten artikelen

6x de wereld ontdekken in een uniek vervoersmiddel

Wij sluiten ons aan bij de tegeltjeswijsheid It’s not about the destination, it’s about the journey. Deze vervoersmiddelen 2.0 tillen je rondreis naar een hoger niveau.

Wij sluiten ons aan bij de tegeltjeswijsheid It’s not about the destination, it’s about the journey. Deze vervoersmiddelen 2.0 tillen je rondreis naar...

Door: Roselinde
Hè hè! De hogesnelheidstrein komt naar de VS

Het is altijd een uitdaging geweest om in Amerika per trein te reizen. Daar gaat binnenkort verandering in komen, want de hogesnelheidstrein komt eindelijk naar de VS!

Het is altijd een uitdaging geweest om in Amerika per trein te reizen. Daar gaat binnenkort verandering in komen, want de hogesnelheidstrein komt eind...

Verborgen plekjes op 3 bekende bestemmingen

Bestemmingen als Bali zijn geliefd onder toeristen. Toch vergeten de meesten dat er buiten de populaire trekpleisters nog zóveel meer te ontdekken valt. We tippen de leukste verborgen plekjes op drie beroemde bestemmingen!

Bestemmingen als Bali zijn geliefd onder toeristen. Toch vergeten de meesten dat er buiten de populaire trekpleisters nog zóveel meer te ontdekken val...