Airbnb-host verdient 17,5 miljoen per jaar. Lees hoe image
Lkoedam

Airbnb-host verdient 17,5 miljoen per jaar. Lees hoe

De meeste verhuurders op Airbnb verdienen een extra zakcentje met het verhuren van hun logeerkamer. Maar er zitten ook verhuurders tussen die het gehaaider aanpakken. En dat betaalt zich uit. Zo verdient deze Airbnb-huisjesmelker in Londen ruim 17,5 miljoen euro per jaar. Hier lees je hoe.



Airbnb-accommodaties zijn er in alle soorten en maten. Van een stadsappartement tot een hutje op de hei (Foto: Reisreporter HenkVanetie)



De absolute grootverdiener op het platform is een Airbnb host uit Londen, die maar liefst 881 panden in zijn bezit heeft. Hiermee beheert hij 1,5% van het totale Airbnb-aanbod in de stad. De verhuur van al die panden leverde hem alleen in 2016 al 17,5 miljoen euro op, zo blijkt uit data van dataverzamelaar AirDNA. Hij is echter niet de enige Airbnb-miljonair. Zo harkt een Balinese Airbnb-verhuurder jaarlijks ruim 17 miljoen bij elkaar met zijn 504 Airbnb-advertenties en lopen er in de VS zo’n 75 mensen rond die schathemeltjerijk zijn geworden met het verhuren van hun accommodaties. Omdat het onmogelijk is om al hun panden zelf te managen, beginnen veel Airbnb hosts een eigen bedrijf. Er zijn zelfs al bedrijven die zich specialiseren in het ópzetten van een Airbnb managementbureau.



De reiziger wordt de dupe



Voor de reiziger is deze trend minder gunstig. Airbnb is immers geliefd als platform om locals te ontmoeten, en dat aspect verdwijnt op deze manier een beetje naar de achtergrond. Ben jij zo iemand die het fijn vindt om een band op te bouwen met je host? Kijk dan even goed of de verhuurder niet ook nog tientallen andere accommodaties aanbiedt. Ook leuk om te proberen: een Social Impact Experience. Dit is een activiteit die wordt georganiseerd door de lokale Airbnb-host. Boeken is zo geregeld: typ je bestemming in in de zoekbalk en druk vervolgens op het tabje ‘Ervaringen’. Als voorbeeld nemen we Barcelona. Dit zijn onze favorieten:




  • Woon een kleinschalig woonkamer- of dakconcert bij, vanaf € 20 p.p.

  • Laat je twee uurtjes rondrijden in de zijspan van een motor, vanaf € 53 p.p.

  • Zeil in drie uurtjes langs de stadskust, vanaf € 79 p.p.

  • Maak en proef paella in een verborgen binnenhofje, vanaf € 54 p.p.