Sint Maarten

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sint Maarten image

St. Maarten: 'we on island time'

Sint Maarten
Nederlandse Antillen
Regien

St. Maarten: 'we on island time'

Het eiland is groen en heuvelachtig, het wordt niet overspoelt door bussen vol Japanners, Chinezen domineren er niet de lokale middenstand en ik zie geen Duitse toeristen die ongeoorloofd strandbedden voor zichzelf inpikken. De goedlachse relaxte Antilliaanse bevolking verrast me echter nog het meest! 'We on island time' is een vaak gehoorde kreet en op auto's aan de Nederlandse kant van het eiland prijkt op de nummerborden de tekst 'The Friendly Island'. En dat is St. Maarten zeker!

Culinair Mekka
Het kleine eiland telt maar liefst 365 restaurants: voor elke dag van 't jaar één! Zoveel kunnen wij er natuurlijk niet uitproberen, maar we doen een goede poging.
We starten in Holland House, waar je geen -zoals de naam misschien doet vermoeden- bierdrinkende Hollanders aantreft, maar een sfeervolle lounge-ambiance met op de kaart o.a. uit Brabant ingevlogen asperges. De kok weet echter perfect de Franse keuken en Nederlandse specialiteiten een vleugje Caribbean-touch mee te geven.
Bij het Franse restaurant Moulin Fou komt een ober met een sexy Frans 'allo allo'-accent de nog levende kreeften aan ons showen voor ze perfect klaargemaakt op ons bord belanden.
Of je nu trek hebt in seafood to die for, Thaise curry’s, Italiaanse pasta’s of een botermalse Argentijnse steak: St. Maarten is van alle keukens thuis!

Dubbele nationaliteit
Bekend met de taalstrijd tussen Vlaamse en Waalse Belgen vraag ik me af hoe het reilt en zeilt tussen de Franse en Nederlandse nationaliteiten op een eilandje van slechts 87 vierkante kilometer.
Nate D Great, taxi-chauffeur en gids op onze eilandtour, lacht zijn gouden voortand veelvuldig bloot terwijl hij ons een klein kijkje geeft in de onderlinge cultuurverschillen. Anno nu is St. Maarten - althans het Nederlandse deel - vooral erg veramerikaniseerd. De voertaal is Engels, het betaalmiddel is de US dollar en Amerikaanse fastfoodketens schieten er als paddenstoelen uit de grond.
Het Franse deel houdt sterker vast aan hun Franse taal, maar men is er bereidwillig genoeg Engels te spreken met niet Franstaligen. Het officiële betaalmiddel is er vreemd genoeg de euro, waardoor wonen en vakantievieren er door ongunstige wisselkoersen een stuk duurder is dan in het Nederlandse deel. Nate lacht ondeugend als hij vertelt dat ze alleen op het Franse deel van het eiland naaktstranden hebben.  

Shake that ass!
De soepele moves van de locals houden me vanaf dag één al in hun greep, als ik een goedgevormde rasta-man zie dansen. De ritmische, sexy heupbewegingen zijn echter niet alleen voorbehouden aan fraai gespierde mannen. Vrouwen met een buikje en een stevig achterwerk kunnen er ook wat van! En hebben ze van nature geen flinke bilpartij, dan compenseren ze dat rustig met speciaal voor dat doel ontworpen vulling in hun broek.
Een eiland naar mijn hart: je kunt je er te goed doen aan heerlijk eten en je mag het resultaat van je Bourgondische levensstijl nog tonen ook! Graag zelfs! Want Antillianen houden helemaal niet van het door ons westerlingen geïdealiseerde maatje 36.

Vliegtuigspottersparadijs
Toch wel één van de meest opmerkelijke attracties van St. Maarten is Maho Beach, waar binnenkomende vliegtuigen rakelings langs je hoofd lijken te scheren bij het landen op Prinses Juliana Airport. Je hoeft er geen vliegtuigspotter voor te zijn om daar een kick van te krijgen! Maar het is wel reuze handig als lokale vliegtuigspotter Marseno een praatje met me aanknoopt en de informatie die hij op zijn porto binnen krijgt met me deelt. Hierdoor staan we niet naar zee te turen als er vlak boven ons hoofd opeens een vliegtuig over het strand opstijgt, iets wat zelden voorkomt.
Naast het strand ligt een gezellige beachbar waar op een surfboard dagelijks de aankomsttijden van Internationale Airlines aangegeven worden, zodat je tussen de sensationele landingen door relaxt kunt genieten van een verfrissend drankje aan de bar of op een strandbed. 

Thrill rides
“Stay in line and no wave jumping", spreekt de eigenaar van de rhinoboats ons onverbiddelijk toe, voor we per tweetal op de op jet ski's lijkende mini-speedbootjes mogen plaatsnemen. Ik vrees dat het een braaf tochtje gaat worden, maar niets is minder waar. Als we de haven uit zijn moet het gas vol open om de leider bij te kunnen houden en onze felle bootjes springen door de golven op de open zee alle kanten uit. Het wordt een kilometerslange thrill ride naar Creole Rock waar we nog even relaxt mogen snorkelen tussen felgekleurde vissen, zeeegels en pijlstaartroggen voordat we aan de spectaculaire terugtocht beginnen.
Het snorkelavontuur zetten we een andere dag voort met Captain Alan's Island tour, waarbij we, na wederom een zinderend speedboottochtje, kennismaken met zeeschildpadden, koraal en de idyllische strandjes van Tintamarre en Pinel. In deze tropische omgeving voorziet de goed gebruinde Alan in baywatch rode zwembroek ons rijkelijk van rumpunch, bier en belegde broodjes.
Heb je nog niet genoeg adrenalinekicks gehad, dan kun je je uitleven in het tropische binnenland van St. Maarten in de 'flyzone' van Loterie Farm waar je kunt klimmen, klauteren en ziplinen tussen de mangobomen. De voormalige plantage leent zich echter ook uitstekend voor een wandeling in de mooie natuur of een duik in het zwembad.     

Slippery Nipple
Deze en vele andere illustere benamingen vind je terug op de cocktailkaarten van restaurants en bars. We doen natuurlijk ons best er zoveel mogelijk te testen!
Ook proeven we de nationale drank 'Guavaberry' in verschillende hoedanigheden. Niet alleen vind je in Philipsburg talloze alcoholische souvenirs in fraai beschilderde flessen, ook verbazen we ons over de Delfts blauwe souvenirtjes die gebroederlijk zij aan zij staan met de Caribische.
Denkende alles wel zo’n beetje gezien te hebben deze week, moet ik toch nog even goed kijken als ik op het vliegveld een likeur zie staan met de naam 'Big Black Dick'. Als uit het winkeltje een grijnzende Antilliaan op me afkomt met de vraag “Wanna try?", kan ik mijn lach niet meer inhouden. St. Maarten smaakt beslist naar meer!!

Foto's

06d2e.jpg
06d2e.jpg
Regien
132bc.jpg
132bc.jpg
Regien
b137a.jpg
b137a.jpg
Regien