Curacao

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zeeschildpad Westpunt

Curacao,
Nederlandse Antillen


Rondom Curaçao is het mogelijk diverse soorten zeeschildpadden te zien, een beschermde diersoort. Wetenschappers vermoeden dat een groot deel van de schildpadden binnen enkele decennia verdwenen zal zijn. Handel, overbevissing, het verzamelen van eieren voor menselijke consumptie, drijvende plastic zakken en giftige peuken die ze als voedsel aanzien, schildpadden als bijvangst bij de visvangst, olievervuiling, chemische verontreiniging en andere verstoringen van het milieu zijn oorzaken die van grote invloed zijn op het teruglopen van de populatie.

De kans op een ontmoeting met een zeeschildpad is het grootst bij Playa Lagún, de sleepboot bij Caracasbaai en rond Klein Curaçao. Raak ze niet aan en til ze al zeker niet uit het water (ja, er zijn echt mensen die dat doen)! Het exemplaar op de foto staat op het punt staat z’n kopje boven water te steken en zag ik in Westpunt.

In de baaitjes van NP Shete Boka klimmen de dieren het strand op om eieren te leggen. Shete Boka is gesticht met de bedoeling om de inhammen langs de noordkust, die door de zeeschildpadden als broedplaats worden gebruikt, te beschermen. In het broedseizoen kan men onder begeleiding van een ervaren gids de broedplaatsen bezoeken.

Geen geluk? In het Sea Aquarium in Willemstad kunnen de schildpadden onderwater van dichtbij worden bewonderd en zijn ze zelfs te voeren.

Zeeschildpadden worden rond een meter lang, wegen 70 tot 200 kilo en kunnen ruim 80 jaar oud worden. De karetschildpad leeft dichtbij de kust en eet sponzen, de dikkopschildpad leeft rond het rif en eet schelpdieren. De soepschildpad leeft in ondiep water en eet zeegras, dit is ook de enige zeeschildpad die wel eens voor de lol aan land komt om te gaan liggen zonnen op het strand. Genoemde soorten soorten leven overdag, maar hun eieren leggen ze ’s nachts. De nesten komen ook alleen uit in het donker.