Hoe vier je duurzaam vakantie op Curaçao? image
Lkoedam

Hoe vier je duurzaam vakantie op Curaçao?

Hoe serieus neemt het Caribische vakantie-eiland natuurbehoud en waar kun je terecht als ecotoerist?

Het koraalrif voor de stranden van Curaçao zijn intact en beschermd gebied. Foto: Ilvy Njiokiktjien.
Het koraalrif voor de stranden van Curaçao zijn intact en beschermd gebied. Foto: Ilvy Njiokiktjien. (© Columbus Travel 2015)


Aruba is het toeristeneiland, Bonaire het duikersparadijs. En Curaçao heeft van alles wat. Een echte stad bijvoorbeeld: Willemstad. Aan de stranden rondom het oud-Hollandse centrum met zijn schattige gekleurde huisjes – bekend van de ansichtkaarten en reclamecampagnes – is het druk en toeristisch. Maar het eiland is groot genoeg om ook rustzoekers aan hun trekken te laten komen: twee nationale parken herbergen onder meer zeeschildpadden en flamingo’s en verspreid over het eiland liggen een kleine veertig kleinere bountystrandjes aan turkooizen baaitjes (bocas) verscholen. Maar is Curaçao ook ecovriendelijk?



Olievervuiling



Op het eerste gezicht zou je zeggen: nee. De olieraffinaderij van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA schenkt weliswaar aan tienduizenden werk, hij hult ook een deel van het eiland permanent in een nare reuk. Wat erger is: er zijn de afgelopen jaren diverse rechtszaken gevoerd over de uitstoot van sulfaat-dioxide en stofdeeltjes van de verouderde raffinaderij. De geldende veiligheidsnormen worden ruim overschreden. Er is ook gesuggereerd dat het bedrijf het water vervuilt en deels verantwoordelijk is voor het teruglopen van de visstand rondom Curaçao. Maar die claim is niet hard gemaakt.



Kraamkamer van de vissen



In Piscadera Bay, aan de zuidkust, ruiken we de raffinaderij nog steeds. Al schijnt dat volgens onze gids Ryan de Jongh vrij ongebruikelijk te zijn. We stappen met hem in een kajak voor een tocht door het gebied. Ryan is een gepassioneerd voorvechter van natuurbehoud op het eiland, merken we al snel. Niet alleen geeft hij voorlichting over het plaatselijke mangrovebos, die als kraamkamer voor de vissen van levensbelang is, hij plant ook zelf bij. Als we zorgelijk wijzen op een roestige buis die rechtstreeks loost op het water in de baai, moet Ryan lachen. ‘Tot een paar jaar terug kwam daar vervuild water uit. We hebben actie gevoerd. Nu wordt het afvalwater eerst gezuiverd. De waterkwaliteit wordt geregeld gemeten.’



Intact koraalrif



Over Ryans inzet en enthousiasme bestaat geen twijfel. Maar klampt hij zich niet vast aan strohalmen? Er zijn slechts enkele plukjes mangrove over. Van de drie mangrovesoorten groeit er nog maar eentje in Piscadera Bay. En wanneer Ryan op de enige rode ibis op het eiland wijst, stemt dat ook niet echt vrolijk. Ryan: ‘Ik zou de raffinaderij het liefst willen sluiten, maar ik begrijp ook wel dat duizenden gezinnen afhankelijk zijn van de werkgelegenheid.’ De focus van natuurbeschermingsorganisatie Carmabi, waar Ryan mee samenwerkt, ligt dan ook vooral op de uitbreiding van de nationale parken en de bescherming van het koraalrif rond Curaçao. ‘Het rif staat er goed voor. Op een klein stukje na is de hele band rond het eiland intact en nu beschermd gebied.’



Werk aan de winkel



We nemen later die dag zelf polshoogte door te duiken bij Pierbaai Beach. Hoewel we maar twaalf meter de diepte in gaan, zijn er volop papegaaivissen en murenen te zien. Maar ook ballonvissen, barracuda’s, schorpioenvissen, zaagbaarzen en gele snappers komen hier veel voor. Een voordeel van Curaçao: een groot deel van de kleine zeventig duikplekken is goed bereikbaar vanaf het strand, zodat ook nachtduiken tot de mogelijkheden behoort. Vooral bij Boca di Sorsaka, Sandy’s Plateau en Klein Curaçao, een eilandje voor de oostkust, is het onderwaterleven uitbundig. Op deze plekken – en op Curaçao in het algemeen – valt er alleen nog wel een wereld te winnen wat betreft ecoaccommodatie. Het eiland telt maar één echt ecoresort en een aantal hotels die gebruikmaken van zonnepanelen. Wildkamperen en campings zijn niet aan de orde.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)