The Copper Canyon foto's & tips

'546854' door JMoerkens '546854' door JMoerkens

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Kamperen in de...Kope

JMoerkens

De enorm omvangrijke Copper Canyon (Koperkloof) vormt het thuisgebied van de inheemse bevolkingsgroep Raramuri. Zij hechten zo min mogelijk aan geld en bezittingen, en des te meer aan de natuur. Wanneer je dit prachtige gebied bezoekt, is kamperen dan ook een passende beleving. Wanneer de temperatuur daalt (en die daalt flink, dus zorg voor een warme slaapzak), drink je nog een tequila bij het kampvuur. Wanneer je eenmaal in de tent ligt, hoor je hooguit de wind zacht door de bomen waaien, of een varken knorren. Of je hoort een dronkenlap zijn gezang in de verte door de vallei galmen. Je voelt je in ieder geval echt in de wildernis. Wat een belevenis! Onze tent (op de foto) stond aan de voet van grillige rotsformaties die de omgeving kenmerken. Deze formaties omzoomden het kleine dorp San Luis de Majimachi, waar we naast kamperen ook kennis maakten met de Raramuri en hun tradities.

'537390' door JMoerkens '537390' door JMoerkens

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Mijn 1000-ste: Micael

JMoerkens

Met mijn 1000-ste foto vier ik al het moois dat Columbus Travel magazine en de RR community me gebracht heeft! De absolute hoogtepunten zijn natuurlijk dat ik de titel Reisreporter van het Jaar 2015 mag dragen, en de reportagereis naar Mexico die ik daardoor heb mogen maken. Uiteraard is mijn duizendste foto er dan ook eentje van die reis. Dit is Micaela. Zij woont in een kleine Raramuri-gemeenschap in de bergen van de Copper Canyon, in het dorp San Luis de Majimachi. Haar leefstijl is eenvoudig en grotendeels nog volgens tradities die dit inheemse volk al eeuwen in stand weet te houden. Tijdens de reis die ik met journaliste Ynske maakte, logeerden we een nacht op haar terrein. Ze was authentiek, enigszins verlegen, maar bovenal ontzettend vriendelijk. Je leest meer over deze bijzondere ontmoeting in de reportage die over ongeveer twee weken in de winkels ligt. Lieve medereporters, ik wil meteen nog even van de gelegenheid gebruik maken jullie allen te bedanken voor al jullie fijne reacties en mooie foto's en tips! Het is fijn om elkaar zo te kunnen inspireren!

'547509' door JMoerkens '547509' door JMoerkens

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Per Spoor door...Noor

JMoerkens

Wanneer je de 16 uur durende treinreis van Chihuahua naar Los Mochis maakt, zul je al snel begrijpen waarom dit tot de allermooiste treinreizen van de wereld behoort. Met de El Chepe door de Copper Canyon (de Koperkloof) is een ervaring die op zichzelf staat. De diversiteit aan landschappen is enorm, vaak ook heel anders dan hoe je je Mexico voorstelt. Het allermooiste stuk bevindt zich tussen Bahuichivo en El Fuerte. Stijle rotswanden torenen hoog boven je uit en na elk van de vele tunnels ontvouwt zich een nieuw sprookjesachtig landschap. Wow! Goede plekken om uit te stappen zijn Divisadero (waanzinnige uitzichten over de Koperkloof) en Creel (kleurrijk dorp met authentieke sfeer van waaruit veel excursies te maken zijn). Je betaalt ongeveer 140 euro voor de rit met de Copper Canyon Express, maar je legt dan ook een aardige afstand af en hebt de unieke mogelijkheid om zo middenin de Koperkloof te kijken.

'541683' door JMoerkens '541683' door JMoerkens

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Uitkijken over de...C

JMoerkens

Hoewel minder bekend dan bijvoorbeeld de Grand Canyon in de Verenigde Staten, is de Mexicaanse Copper Canyon toch écht het allergrootste canyon-stelsel ter wereld. Het totale systeem heeft een oppervlakte van maar liefst 30.000 m2, en de canyons zijn bij elkaar 1500 kilometer lang. Het bekendste uitzicht heb je bij Divisadero, waar ook de El Chepe stopt, de charmante stoomtrein die je in een prachtige reis van 16 uur door de Koperkloof leidt. Hier is het dan ook relatief druk, compleet met eettentjes en souvenirstalletjes. Probeer dan ook om elders een uitzicht te hebben over de kloof. Wij deden dat onder begeleiding van gids Chunel (van Eco AlterNATIVE Tours), vanuit het dorpje San Luis de Majimachi. Na een hike door de mooie natuur (ongeveer drie kwartier) kwamen we aan bij dit uitzichtpunt over de prachtige kloof. En het uitzicht hoefde ik alleen maar te delen met mijn reisgenote en Chunel... verder was er niemand en hoorden we alleen de wind en wat roofvogels. Wat is dit een ongelooflijk indrukwekkend gebied! En hoe bestáát het dat dit nog relatief onbekend is...?!

'559531' door Esthers '559531' door Esthers

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Mexicaanse hoed

Esthers

De mexicaanse hoed wordt in El Fuerte nog volop gedragen. De meeste toeristen die dit plaatsje bezoeken komen met de El Chepe trein die rijdt tussen Chihuahua-Los Mochis-Chihuahua. Het is een koloniaal stadje met een aantal historische gebouwen en een gezellige markt. De populatie is ca. 13.000. Alles is gemakkelijk te belopen en de mensen zijn er gastvrij.

'554481' door Esthers '554481' door Esthers

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Uitzicht vanuit de El

Esthers

We hebben een treinreis gemaakt door de Copper Canyon vanuit Chihuahua naar El Fuerte in Mexico, afgelopen februari. Vanuit de trein hebben we deze landschapsfoto gemaakt. Voor ons was het een grote verrassing dat er op het traject van Chihuahua naar Creel sneeuw lag en de dag die we doorbrachten in Creel sneeuwde het de hele middag. 's-morgens vroeg om half 9 was het nog -8 graden. Overdag liep de temperatuur op naar 16 graden waardoor de sneeuw door de zon ook weer snel weg was. Deze treinreis duurt in een keer zo'n 16-18 uur. Maar wij hebben het in etappe's gedaan en overnacht in Creel, Possada de Barrancas en ons eindpunt was El Fuerte.

'558802' door Esthers '558802' door Esthers

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Conducteur El Chepe

Esthers

De conducteur op de ''El Chepe'' trein, op de reis van Chihuahua naar Los Mochis. Deze route is ca. 670 km. lang en gaat over 37 bruggen en 86 tunnels door de Copper Canyon. Hij vertrekt om 06.00 uur 's-morgens en komt rond 21.00 uur aan als er geen vertraging is. Het leukste is om er een aantal dagen over deze reis te doen en op wat plekken waar deze trein een korte stop heeft te overnachten. Deze trein beschikt over comfortabele stoelen en een restauratie wagen. Wij reisden eerste klas en hadden gereserveerde stoelen voor de hele reis. Als je van Chihuahua naar Los Mochis reist, heb je aan de linkerzijde het beste uitzicht en van Los Mochis naar Chihuahua aan de rechterzijde.

'556559' door Esthers '556559' door Esthers

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Balanceren

Esthers

Balancerend op een losliggend rotsblok laat onze gids in de Copper Canyon ons de omgeving van Posada de Barrancas zien. Je kan hier wandelen langs de rand van de canyon of naar beneden waar de Tarahumara indianen wonen. Ook kan je in het nabij gelegen adventure park met een zipline of kabelbaan de canyon in.

'538926' door JMoerkens '538926' door JMoerkens

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Barrancas del Cobre

JMoerkens

De Barrancas del Cobre, oftewel de Koperkloof is een spectaculair landschap in het relatief onontdekte noorden van Mexico. Met een oppervlakte van 30.000 km2 is deze kloof het grootste canyonsysteem ter wéreld! En ja, dus ook groter dan de veel bekendere Grand Canyon in de V.S. Vanuit het minuscule dorpje San Luis de Majimachi bracht onze gids Chunel ons naar één van de uitzichtpunten over de indrukwekkende kloof. Hij vertelde hier uren te kunnen zitten, voor zich uit starend.

'554653' door Esthers '554653' door Esthers

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Besneeuwd Mexico

Esthers

We zijn onderweg met de El Chepe trein van Chihuahua naar Creel en hoe dichter we bij Creel komen en we meer stijgen in meters hoe meer sneeuw er ligt. Is Mexico veelal bekend om z'n witte poeder, dit is toch wel even iets anders en stukken mooier en gezonder. Alleen hadden wij dit niet verwacht om tegen te komen in Mexico. Creel ligt op 2340 meter boven zeeniveau.

'549724' door JMoerkens '549724' door JMoerkens

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Divisadero's...Betove

JMoerkens

Één van de mooiste uitzichten over de indrukwekkende Koperkloof heb je bij Divisidero, de enige stop tijdens de majestueuze treinrit met de El Chepe waar je een kwartier de gelegenheid hebt om uit te stappen. Vanuit de weg die door het kleine dorp loopt kijk je de duizelingwekkende diepte in langs grillige rotsformaties en groene valleien. De treinrit duurt ongeveer 16 uur wanneer je hem onaangebroken zou rijden, en loopt van Chihuahua tot Los Mochis. Divisadero is zeker de moeite van het uitstappen waard, maar voor een langere stop zijn andere stops het overwegen waard, zoals Creel. Wanneer je overigens de trein verlaat in Divisadero kom je direct op een food market waar heerlijke lokale gerechten vers voor je worden gemaakt. Want het is nóg beter genieten van dit uitzicht, met een overheerlijke burrito in de hand.

'555019' door Esthers '555019' door Esthers

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Dubbele horseshoe

Esthers

Als je een auto bij je hebt of net als wij een excursie maken met de auto door de Copper Canyon kom je onderweg de dubbele horseshoe tegen bij de Rivier Urique. Deze horseshoe ligt aan de weinig bereden maar zeer goede weg van Creel naar Guachochi en heeft mooie vergezichten en is lekker bochtig. Bij de Urique rivier (een stukje verder rijden, dan kan je in de buurt van een brug) aan het water je zelf meegebrachte lunch nuttigen.

'556794' door Esthers '556794' door Esthers

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

El Fuerte

Esthers

El Fuerte is een kleine koloniale stad gelegen in het Noord Westen van Mexico aan de beroemde spoorweg die door de Copper Canyon loopt. Doe je deze route met de trein vanaf Chihuahua dan is het aan te raden hier te eindigen i.p.v. Los Mochis. De weinigen toeristen die dit leuke stadje bezoeken komen hier met de trein. Je kunt van hieruit een paar leuke excursies doen b.v. vogels spotten op de El Fuerte rivier, rotstekeningen bekijken en indianen dorpjes bezoeken of een stadswandeling maken met een gids.