Santa Clara foto's & tips

'514537' door corriedewinter '514537' door corriedewinter

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

In Santa Clara met de

corriedewinter

We zitten we heerlijk in het Parque Vidal in Santa Clara, de stad waar de revolutie begon. Het park is weer genoemd naar kolonel Leoncio Vidal, die in 1896 sneuvelde in de onafhankelijkheidsstrijd met de Spanjaarden. In het park is altijd iets te doen. De kinderen spelen graag bij de fontein van de jongen met de laars waar ik al eens een foto van geplaatst heb. Ook mogen ze met met de bokkenkar gaan rijden. Bokken zijn heel sterk, ze trekken met gemak een kar met vijf volwassenen. De kar heeft een dakje zodat de kinderen in de schaduw zitten. Als de kar vol is luidt de voerman de bel en de kinderen mogen zelf meesturen. Let ook eens op de veiligheidstouwtjes. Zouden de kinderen daarom zo bedrukt kijken?

'491363' door pkoelewijn '491363' door pkoelewijn

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Volksheld no 2

pkoelewijn

Volksheld no 2 in Cuba is natuurlijk Che Guevara. In het stadje Santa Clara vind je het reusachtige monument dat voor hem is opgericht. Het portret bij het monument is van een (vooral financiële) sponsor van het Castro-regime: Hugo Chavez, de voormalige, inmiddels overleden, president van Venezuela.

'491377' door blauwvinger '491377' door blauwvinger

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Santa Clara

blauwvinger

Santa Clara, hoofdstad van de provincie Villa Clara in Cuba, is een gemeente en stad in centraal Cuba gelegen aan de westelijk voet van het Sierra del Escambray-gebergte met een inwonertal van 220.210 (volkstelling 2002). Santa Clara is een verkeersknooppunt , universitair en agrarisch centrum. In de laatste decemberdagen van 1958 vochten de Revolutionaire Troepen van Che Guevara hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Fulgencio Batista, die een gepantserde trein (Tren Blindado) naar Santa Clara had gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd nabij het station van Santa Clara met een bulldozer tot staan gebracht, de lading wapens kwam in handen van El Che en zijn mannen, en de overwinning van de Revolutie was een feit. In de vroege uren van nieuwjaarsdag 1959 ontvluchtte Batista de hoofdstad Havana, nadat ook Santiago de Cuba gevallen was. Een paar dagen later trok Che met Camilo Cienfuegos Havana binnen, op 8 januari 1959 op de voet gevolgd door Fidel Castro. (bron: Wikipedia)

'534124' door RobHoekstra '534124' door RobHoekstra

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

On the streets of...S

RobHoekstra

Santa Clara is een stad in centraal Cuba en vooral bij de Che Guevara fans erg populair. Er zijn verschillende monumenten en er is zelfs een heel museum gewijd aan deze man (held van het Cubaanse volk) Ik vond dit straatbeeld een stuk boeiender dan het monument waar ik waarschijnlijk geen foto van zal plaatsen. Hieronder voor de liefhebbers nog wat geschiedenis over Santa Clara met dank aan Wikipedia: In de laatste decemberdagen van 1958 vochten de Revolutionaire Troepen van Che Guevara hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Fulgencio Batista, die een gepantserde trein (Tren Blindado) naar Santa Clara had gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd nabij het station van Santa Clara met een bulldozer tot staan gebracht, de lading wapens kwam in handen van El Che en zijn mannen, en de overwinning van de Revolutie was een feit. In de vroege uren van nieuwjaarsdag 1959 ontvluchtte Batista de hoofdstad Havana, nadat ook Santiago de Cuba gevallen was. Een paar dagen later trok Che met Camilo Cienfuegos Havana binnen, op 8 januari 1959 op de voet gevolgd door Fidel Castro.

'496349' door Suuzer '496349' door Suuzer

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Teatro Tomás Terry

Suuzer

Cienfuegos, aan de zuidkust van Cuba, een aantrekkelijk stadje aan een prachtige baai, stond in de koloniale tijd bekend als de ‘Parel van het Zuiden’. De stad is vernoemd naar de kapitein-generaal José Cienfuegos. Begin 19e eeuw werd de stad gesticht. De rijkdom van toen, dankzij de suikerhandel, is nog duidelijk te zien aan de vele deftige gevels en paleizen. De meeste bezienswaardigheden zijn gelegen rondom het Parque José Martí. Dit grote plein is dan ook uitgeroepen tot nationaal monument. Er staan veel prominente gebouwen omheen zoals o.a. het Casa Provincial de la Cultura, het voormalige Paleis ‘Palacio Ferrer’ en de Catedral de la Concepción Het elegantste gebouw is wel het ‘Teatro Tomás Terry’. Achter het classicistische front met pilaren en schilderingen verbergt zich een schitterende oude schouwburgzaal in donker mahonie. In dit Theater, met 900 zitplaatsen, traden in de jaren 1920, sterren op zoals 'Enrico Caruso' en 'Sarah Bernhardt'. De mozaïeken boven de ingang en het vergulde plafond in de zaal zijn schitterend.

'543031' door RobHoekstra '543031' door RobHoekstra

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Cuban (s)lowrider

RobHoekstra

Wat Cuba voor mij toch wel extra bijzonder maakte waren al dit soort oude Amerikaanse bakken op de weg. Veel van deze oldtimers zijn ondertussen wel voorzien van een moderne(re) Duitse of Japanse motor maar daar hoeft het uiterlijk gelukkig niet onder te "lijden" Hier zomaar een straatje in Santa Clara. Deze bak cruisete daar heel relaxed door rond.

'491703' door Gerrit-Gaspedaal '491703' door Gerrit-Gaspedaal

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Tegenslag & Mazzelbal

Gerrit-Gaspedaal

Cuba, oktober 2000. En we waren best een beetje trots. Want 'we' hadden 't 'm toch maar geflikt een maandje geleden: De tot dan toe tweeëntwintigvoudig Wereld- en tweevoudig Olympisch kampioen in de categorie 'Baseball Men' verslaan op de Olympische Spelen (in Sydney deze keer). Eénentwintig Olympische wedstrijden achter elkaar waren de Caraïbische meesterknuppelaars ongeslagen. Dat de ongenaakbaar geachte Cubanen daar toch wel een beetje van slag van waren, bleek later toen ze de finale niet wisten te winnen van de Amerikanen (voor Oranje was 'Cuba uit' slechts een kleine opleving in een verder weinig reden tot juichen verlopen toernooi). M'n reismakker en ik waren die dag speciaal in het (knal)oranje gekleed op pad gegaan in het kekke huurjeepje met als dagdoel: een echte Cubaanse honkbalwedstrijd meemaken. Ik bedoel… bij gebrek aan voetbalsuccessen dat jaar (een pijnlijk schandelijke afwezigheid op het WK in Japan/Zuid-Korea, nog bedankt Louis...), omarmen wij Hollanders maar wat graag om het even welke andere sport dan ook. Had net zo goed langebaanpunniken of onderwatersjoelen kunnen zijn, als we maar winnen. Zoals je ziet, zijn we hier bij ons doel aanbeland. Nouja.. Bijna dan want het ding zit dicht. Op het eerste oog lijkt het een met een groot verroest hangslot afgesloten verganegloriestadion in the middle of nowhere maar alleen dat laatste klopt. De redelijk moderne lichtmasten verraden dat 't wel degelijk in gebruik is. Maar niet nu. Bummerrr… In m'n fantasie kan ik, als ik met toegeknepen ogen door het gaas tuur, de snoeiharde fastballs de bullpen in zien vliegen, het publiek zich op z'n uiterste tenen zien rekken om de homerunbal te vangen, de lichtelijk nerveuze pitcher zijn licht gekromde vingers zich zien ingraven in de leren naden van de honkbal en de honkloper met z'n gehavende gezicht in het gravel z'n vingertoppen nét op het kussen van het derde honk zien drukken een secondefractie voordat de gehandschoende hand van de iets te trage tegenstander hem nét te laat aftikt. Sááááveee... De weeïge geur van opgeschoffelde graveldamp vermengd met door kneitersnelle ballen verschroeid ingevet handschoenleer hangt hier gewoon nog zwanger in de lucht. Maar goed… dit Campo de Béisbol was dus nogal veel cerrado. Helaas geen officiële juego de béisbol voor m'n compadre en ik. Maar gelukkig is er hier in nagenoeg elk dorpje van enigszins formaat wel een plekje te vinden waar béisball-activiteit is, en we vielen dan ook vrij kort hierna met onze licht verbrande neuzen in de Cubaanse schoolhonkbalboter. Voor de geïnteresseerden en woordvreters: ik heb hier al eens een blogje over mogen plaatsen in het kader van een Oranje-thema genaamd 'Wereldkampioenen zonder Grachtentocht': http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/cuba/matanzas/reisreporter/blogs/5580.html Wel even op het einde 'Guus' in plaats van 'Bert' lezen… (o;

'544205' door aticketto '544205' door aticketto

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Mausoleo del Che...Gu

aticketto

Wanneer je door Cuba reist mag een bezoek aan deze toeristische trekpleister eigenlijk niet ontbreken. Het monument op zich is niet zo indrukwekkend maar moet het vooral hebben van het formaat en natuurlijk het bekende beeld van Che. Onderaan het monument vind je het mausoleum, waar de overblijfselen van Ché Guevara en een aantal van zijn kameraden liggen opgeborgen. Het museum over zijn leven is zeer de moeite waard. Vooral zijn er een groot aantal foto’s te zien en voorwerpen die hij heeft gebruikt. De toegang is gratis dus even een kijkje nemen is aan te raden.

'551339' door aticketto '551339' door aticketto

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Monumento a la Toma..

aticketto

Santa Clara staat vooral bekend om het mausoleum van Che Guevara maar hier is ook het Tren Blindado monument. Op 28 december 1958 slaagde Che Guevara erin met 300 man de stad te veroveren, die door 3000 soldaten van Batista werd verdedigd. De daaropvolgende dag bracht Guevara de dictator opnieuw een nederlaag toe door een gepantserde trein te laten ontsporen. Hierin zaten 408 soldaten en allerlei wapens die naar het oosten van Cuba vervoerd moesten worden om de opmars van de rebellen tegen te gaan. Met behulp van originele elementen, zoals vier wagons van de gepantserde trein, militaire plattegronden en kaarten, foto’s en wapens wordt een goede impressie van de gebeurtenis geschetst.

'541783' door Simmes Jan '541783' door Simmes Jan

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Cubaans woud

Simmes Jan

In Cuba maakten we een mooie tocht in de buurt van Trinidad, ik weet het niet helemaal zeker meer, maar ik dacht dat het ergens aan de rand van Parque Natural Topes DeCollantes was. Het was een beetje trieste dag, bewolkt en grijs, maar boven op een heuvel hadden we toch een fraai uitzicht over de groene heuvels.

'541662' door ErwinenManon '541662' door ErwinenManon

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Vamos a la Playa -...

ErwinenManon

Toen wij hier in 2013 waren was dit strand helemaal voor onszelf. Op het gehele schiereiland waren geen toeristen te vinden maar wel een aantal hijskranen voor de bouw van nieuwe hotels. Wanneer we nu kijken op google earth staan er inderdaad een aantal hotels. Graag houden wij onze herinnering bij dit prachtige strand waarbij oneindig de zee in konden lopen omdat het water zo laag was, de zeesterren die op de bodem te zien waren en de witte stranden die we helemaal voor onszelf hadden.

'541758' door Simmes Jan '541758' door Simmes Jan

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Held van Cuba

Simmes Jan

In Santa Clara vind je het indrukwekkende mausoleum van Che Guevara. Na door een deserteur te zijn verraden wordt Guevara op 8 oktober 1967 door het Boliviaanse leger overvallen. Na een korte strijd raakt Guevara gewond aan zijn been en wordt overmeesterd. De Boliviaanse president Barrientos geeft, na op de hoogte te zijn gebracht van Guevara's arrestatie, het bevel om Guevara onmiddellijk te executeren. In 1997 worden de resten van Guevara's lichaam opgegraven en naar Cuba getransporteerd waar Guevara op 13 juli 1997 met een staatsbegrafenis wordt bijgezet in het mausoleum in Santa Clara. Als je naar Cuba gaat, is dit echt een aanrader. Op de foto zie je het immense standbeeld van Che, bij zijn mausoleum. Santa Clara, 2011.

'560284' door marcvankessel '560284' door marcvankessel

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Duistere zaakjes?

marcvankessel

In Nederland staat kofferbakverkoop bijna synoniem aan duistere zaakjes. Vanuit hier worden veel dingen verkocht die het daglicht niet kunnen verdragen. Zo niet in Cuba. Daar is het de normaalste gang van zaken. Deze boer probeert zijn groente en fruit aan de man te brengen vanaf een braak parkeerterrein in Santa Clara.

'561076' door aticketto '561076' door aticketto

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Che

aticketto

Wanneer je door Cuba reist mag een bezoek aan deze toeristische trekpleister eigenlijk niet ontbreken. Het monument op zich is niet zo indrukwekkend maar moet het vooral hebben van het formaat en natuurlijk het bekende beeld van Che. Onderaan het monument vind je het mausoleum, waar de overblijfselen van Ché Guevara en een aantal van zijn kameraden liggen opgeborgen. Het museum over zijn leven is zeer de moeite waard. Vooral zijn er een groot aantal foto’s te zien en voorwerpen die hij heeft gebruikt. De toegang is gratis dus even een kijkje nemen is aan te raden.

'570445' door dzzl '570445' door dzzl

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Hilton

dzzl

Zelfspot, ik houd er wel van. Of noem het humor. Een sloppenwijk met graffiti 'Hilton'. Ik zag in Santa Clara nog meer 'tags' van deze artiest. Allemaal op dergelijke krotten. Wellicht interessanter dan het mausoleum van Che.

'1094824' door travelbag '1094824' door travelbag

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Ter herinnering aan..

travelbag

Als je in Santa Clara bent moet je eigenlijk wel het museum, mausoleum en het gedenkbeeld van Che bezoeken. Dit alles ter nagedachtenis aan Che Guevara. In het museum zijn wat persoonlijke spullen te zien, in mausoleum ligt zijn as. Er mag niet gesproken worden en tassen en camera's zijn strikt verboden om mee naar binnen te nemen. Buiten bevind zich een enorm gedenkbeeld, waarvan een blok vol teksten en spreuken staat en natuurlijk Die in groot formaat.

'1095395' door travelbag '1095395' door travelbag

CubaSanta Clara

CubaSanta Clara

Monument Tren Blindad

travelbag

Monument Tren Blindado is een monumentale plek. Hier vond de slag van Santa Clara plaats in 1958. Che overviel hier een gepantserde trein van Batista vol met militairen en wapens en liet die ontsporen. Vier wagons en de originele shovel zijn nog te zien op deze plek. Zelfs de vele kogelgaten in de treinwagons. In de wagons is nu een klein museum te vinden met plattegronden, kaarten en foto's. Hierdoor krijg je een aardige indruk van wat er hier op deze plek is gebeurd. Het is een historische plek op Cuba die de een wat zal zeggen, maar de ander niet.