Havana - van alle markten thuis image
Lkoedam

Havana - van alle markten thuis

Voor reizigers is het de afgelopen jaren gemakkelijker geworden om in Havana bij de locals thuis te eten en te logeren. Je beloning: een unieke indruk van de Cubaanse samenleving en blijvende reisherinneringen. Maar ook een kijkje achter de schermen van een essentieel Cubaans fenomeen: de zwarte markt.



Tekst Karin Anema Fotografie Michael Dehaspe





We speuren de straten van Vedado af, op zoek naar het huis van de locals bij wie we vanavond gaan logeren. De wijk is indertijd gebouwd met Amerikaans maffiageld en aangelegd in een strak stratenpatroon, genummerd in cijfers en letters. Deze orde lijkt een reden om voor het overige irrationeel te zijn: de gevels zijn een bonte stoet

aan stijlen en stijlloosheid. Er is de vergane glorie van villa’s uit het decadente tijdperk met drank, casino’s en rijke Amerikanen als schrijver Ernest Hemingway en gangster Al Capone. Maar tegelijkertijd is er de grauwheid van flats in Sovjetstijl ? ook de pioniers van het communisme, Che, Fidel en Raúl, zijn dichtbij. We hopen dat het rouletteballetje valt op kamers in een villa in art-decostijl. Maar het wordt een grauw appartement. De vrolijke Ana blijkt per ongeluk een dubbele reservering gemaakt te hebben en schuift ons door naar haar buurvrouw in nachtpon. Van elkaar klusjes overnemen is heel gewoon in Cuba.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 38



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.