Pinar del Rio: in de tuin van Cuba image
Lkoedam

Pinar del Rio: in de tuin van Cuba

De provincie Pinar del Rio is de Tuin van Cuba. Oftewel: duizenden tinten natuurgroen, uitgestrekte naald- en loofbossen en, last but not least, plantages die wereldfaam genieten. Toch zijn groene vingers geen vereiste.

Foto: Hadewych Veys
Foto: Hadewych Veys (© Columbus Travel 2015)


Vanwege zijn diverse, vruchtbare landschap en relaxte plattelandsleven is Pinar del Rio een onbetwist hoogtepunt van Cuba. Maar liefst zeventig tot tachtig procent van de Cubaanse tabak komt uit deze provincie in het uiterste westen van het land. In de vallei van Viñales wordt volgens kenners zelfs de beste tabak van de wereld geteeld; sinds 1999 staat het gebied op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Naast tabak wordt in de provincie ook volop suikerriet, rijst en citrusvruchten verbouwd. 



Lekker eten



Geniet van het plattelandsleven en proef uitgebreid van alles wat er wordt verbouwd. Doe dat bij voorkeur in een paladar, een huisrestaurant. De onderlinge verschillen tussen de paladares zijn groot, maar er bestaat geen sterrensysteem dus gewoon proberen. Als je geluk hebt proef je de lekkere dingen: gefrituurde bananenchips met zeezout of guave, verse krab, meloen, mango en dulce, een soort dikke jam.



De top van de Palmarito



Een hoogtepunt op je reis door Pinar del Rio is de klim naar de top van de Palmarito. Het is zalvend om op een onchristelijke tijd de berg te beklimmen en de zon te zien opkomen. Langzaam stijgt hij boven de mist uit die over drie valleien hangt: Viñales, Quahani en Palmarito. Klim vervolgens naar een geïsoleerde casa de la sierra (berghut) en laat de omgeving langzaam op je inewerken. Voel je Indiana Jones terwijl je door rivieren waadt, velden doorkruist, over prikkeldraad klimt en je dorst lest met verse grapefruitsap gemengd met honing en rum.



Honkbal



Niet alles op je reis in Pinar del Rio staat in het teken van de natuur. Net als in andere delen van Cuba geldt hier dat de locals buitengewoon gastvrij en geïnteresseerd zijn. Ervaar dan ook enkele van hun grootste passies, te beginnen met volkssport nummer één, honkbal (pelota base of beisbol in het Spaans). Bekijk bijvoorbeeld een training van het lokale honkbalteam. Dat kan bij het Estadio Capitán San Luis van het regionale team in Pinar del Rio. Maar ook langs de provinciale weg naar San Luis, in Estadio Hermanos Saiz, net voor het dorp.



Salsa in de openlucht



In de avond gaan vervolgens de voetjes van de vloer. Bezoek bijvoorbeeld de club van 's lands grootste muziekheld. Polo Montañez was, op de Buena Vista Social Club na, op Cuba en in Zuid-Amerika de meest populaire muziekact. Hij beleefde een persoonlijk hoogtepunt met de cd Guajiro Natural uit 2000. Twee jaar later kwam hij tragisch aan zijn einde toen een onverlichte vrachtwagen frontaal op hem botste. Ter nagedachtenis is er een openluchtclub naar Montañez genoemd, naast de kerk in het plaatsje Viñales. Op zaterdagavond is het de chicste plek om te gaan dansen op salsa.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)