Tortuguero

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tortuguero image

Tortuguero Village

Tortuguero
Costa Rica
Vincentthe

Tortuguero Village

Onze reis naar Costa Rica begon niet heel erg soepel. De vlucht van Amsterdam naar Madrid was ruim een half uur vertraagd. Toen we in Madrid het vliegtuig uit kwamen en in de hal de eerste borden met vlucht informatie zagen sloeg de schrik toe. Onze vlucht naar San Jose was al aan het boarden! In volle sprint met tussenstops voor de trein tussen de terminals, en de douane kwamen we net op tijd bij de incheckbalie om onze namen omgeroepen te horen worden... voor een upgrade naar de business class. 10 uur later en een zeer relaxte vlucht later waren we in San Jose.

Na een onontkoombare stop-over in San Jose, begint onze reis naar Tortuguero met een wandeling naar de Gran Terminal de Caribe. Een 2,5 uur durende busreis met vele mooie uitzichten afgewisseld met dichte mist later komen we aan in Cariari. Waar de reisgidsen nog stug spreken van een verplichte wandeling bij de overstap van de bus tussen San Jose - Cariari en de bus Cariari - Pavona, blijkt dat de bussen inmiddels gewoon netjes aansluiten. Erg prettig aangezien wij daardoor lekker een plekje konden uitzoeken in een lege bus, om 5 minuten later toe te kijken hoe de hordes mensen bij het oude busstation (het in de gidsen beschreven opstap punt) zich in de bus erbij probeerden te proppen.

Aangekomen in pavona is het wachten op een plekje in de boot. Ook hier zijn de gidsen out-of-date. De commerciele partij is inmiddels failliet, en de andere twee overgebleven partijen verzorgen nu afwisselend alle vervoer tussen Tortuguero en Pavona. De boottocht voert ons over een riviertje, over kleine en grote kanaaltjes naar Tortuguero village. Onderweg krijgen we alvast een voorproefje van de fauna rijkdom van het gebied, krokodillen, leguanen, kapucijner apen, en diverse soorten vlinders en vogels.

Bij aankomst van de boot worden we al opgewacht en ge-escorteerd naar Taylors place. Een hostel met 3 air-conditioned kamers, eigen restaurant, en een hele mooie goed onderhouden tuin. We krijgen een fantastische fruit-smoothie ter verwelkoming. We verblijven hier 4 nachten. Gezien de sauna achtige condities hier is de airco zeker niet onprettig (Taylors place is het enige hostel met airco in Tortuguero, afgezien van de grote resorts).

Een aantal tips voor Tortuguero:
* Er zijn geen ATM's, neem voldoende cash geld mee. Eventueel kan je bij de supermarkt geld opnemen, maar hou er rekening mee dat er dan een serieuze toeslag berekend wordt.
* Ray Taylor (eigenaar van Taylor's place) is zelf een bevoegde gids. Met een beetje mazzel kan je hem overhalen om als "prive gids" op te treden voor de nachtelijke turtle watch trip. Groepen zijn normaal gesproken tussen de 8 en 12 man groot. De tijd bij het eieren leggende schildpad wordt echter eerlijk verdeeld tussen de 3 tot 4 groepen die bij deze schildpad aanwezig zijn. De kosten voor zo'n trip zijn overal hetzelfde.
* Ray is zelf helemaal gek van Green Iguana's en heeft ons tijdens een avondwandeling nog veel en veel meer laten zien van de flora en fauna achter de kuststrook.
* In het hoogseizoen voor de schildpadden zijn er regelmatig nog een paar schildpadden die 's ochtends na zonsopgang pas van het strand verdwijnen...
* Gedurende het hoogseizoen runt Ray een restaurant dat ook toegankelijk is voor mensen die niet bij Taylor's place verblijven. Wat ons betreft op afstand het beste restaurant in Tortuguero village. De beste fruit smoothies in Costa Rica, optimaal gebruik van verse en lokale ingrediënten, en een zeer schappelijke prijsstelling.
* De ochtend boottocht vertrekkende (en te boeken bij) casa Marbella is een absolute aanrader. In een fluisterbootje, begeleid door een bekwame gids zie je echt 10x zoveel dan als je zelfstandig op pad gaat. Zeer de moeite waard.