Tortuguero

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tortuguero image

Tortuguero

Tortuguero
Costa Rica
Schenkel

Schildpadden.

Wij staan klaar om een exursie tegaan maken het zal wel iets heel speciaals gaan worden.Wij mogen alleen een hoofdlampje meenemen,geen fototoestel of filmcamera die zijn verboden.
Ja,daar komt de ranger die zegt dat we meemogen komen het is eerst nog een aardig stukje lopen naar het strand.Vol verwachting klopt mijn hart ,gaan we dit wonder nu echt aanschouwen eigenlijk ben ik best een beetje zenuwachtig ik heb er alzoveel over gehoord en gelezen en nu ga ik dit meemaken.

Wij zijn met nog 6 andere mensen het strand van Tortuquero op gelopen en zien in de verte nog een groepje mensen verder ligt het strand er verlaten bij.

Hoor ik daar Dirk zachtjes roepen... Pieneke kijk daar .En ja,daar uit de zee zien we twee glinsteringen komen..daar komt de eerste Schilpad het strand op om zijn eieren teleggen.
Wat is die groot.........nooit verwacht dat we dit gaan zien,we volgen zachtjes de ranger die de schildpad achtervolgt naar de bovenkant van het strand.
Er komen steeds meer van die grote schildpadden het strand op ik weet bijna niet meer waar ik kijken moet.

Dan worden we in groepjes van 2 door de ranger gehaald om omstebeurt naar de schildpad toe tekomen we mogen op onze knieen achter de schildpad gaan zitten..en dan gebeurt het!!!!.
De eerste eieren worden gelegd wat is dit een prachtig natuur verschijnsel om meetemaken.Ademloos kijken we toe hoe een voor een de eieren in het gat vallen wat de schildpad eerst gemaakt heeft.WOW ,wat is dit gaaf om meetemaken.
Als alle eieren gelegd zijn gaat de schildpad zijn nestje weer met zand dichtmaken en vertrekt heel langzaam weer terug naar de zee.

Iets verderop word ook zand los gewoeld maar dan door kleine pasgeboren schildpadjes die uit hun ei zijn gekropen overal zie je die kleintjes zich een wegbanen door het zand naar de zee toe,en ik kan je zeggen dat valt niet mee.
Je krijgt de neiging om ze even een duwtje tegeven maar dat mag natuurlijk niet.
Eindelijk zijn ook zij verdwenen in de golven,helaas de meeste leven niet lang en worden opgegeten door andere vissen.
Die wel blijven leven komen ook hier waar ze geboren zijn hun eieren leggen .

Wat is dit mooi om gezien tehebben en wat niet snel vergeten word.door ons.