Tortuguero

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tortuguero image

De Jaguar

Tortuguero
Costa Rica
Catrien

De Jaguar

Dit is mijn eerste blog voor reisreporters. Wij zijn in augustus 2009 in Costa Rica geweest, een fantastisch land voor natuur liefhebbers en voor natuur fotografen. Deze rondreis Costa Rica, Nicaragua, en Panama maakten wij met Baobab,
met een klein gezelschap van 10 personen. Na een overnachting in San Jose reden we de volgende morgen vroeg richting Caño Blanco. Een avontuurlijke boottocht door de smalle riviertjes van het natuurreservaat Caño Blanco.
Veel soorten vogels gezien, een paar schildpadden en een krokodil die tussen het riet verscholen lag,
veel brulapen gehoord en ook gezien, en ook mooie bomen en mangroven. Het aantal dieren viel mij een beetje tegen,
maar de natuur was fantastisch. De volgende dag reden we met de bus naar Tortuguero. Van daar uit zijn we weer met de boot door de smalle riviertjes gevaren en ook daar apen, papegaaien en leguanen gezien, terug naar het kleine dorpje Tortuguero, waar we ‘s avonds naar de zeeschildpadden zijn gaan kijken, die uit de zee het strand op kwamen om hun eieren te leggen. Het wachten ‘s avonds viel niet mee, maar als je dan ziet hoe deze grote schildpadden uit de zee komen en langs je heen kruipen en vervolgens een behoorlijk groot en diep gat graven om daarna hun eieren erin te floepen,
gaf mij een fantastisch gevoel en was een van mijn hoogtepunten van deze reis. De volgende dag gingen we weer verder met de boot en met 2 jonge park rangers. Het was een regenachtige dag met af en toe een plensbui, toen opeens een van de 2 rangers opgewonden naar voren wees, daar zagen we voor onze boot een grote Jaguar de rivier over zwemmen. De boot werd stil gezet om hem rustig te laten oversteken, gelukkig zat ik aan de goed kant van de boot om hem te fotograferen en te filmen. De boot hing al aardig scheef in het water, omdat iedereen aan die ene kant stond.
Toen de Jaguar aan de overkant aan was gekomen en zich eerst uitschudde keek hij nog eens om naar ons,
daarna verdween hij in de dichte struiken. Volgens onze park rangers kwam hij van het strand, waar hij zich tegoed had gedaan aan de schildpadden, waar wij die avond tevoren waren geweest. Dit was een fantastiche moment zeker als je weet dat de Jaguar heel zeldzaam is in Costa Rica. Een week na onze thuiskomst van deze reis zag ik op de tv kanaal Animal Planet, Costa Rica, Tortuguero, en ons strand, en de kadavers van de zeeschildpadden.
Het moest een Jaguar zijn geweest en om hem te filmen hebben zij die nacht een camera klaar gezet,
maar hij kwam niet opdagen, helaas voor hen heb ik hem wel op de film,
deze dag was een tweede hoogtepunt van deze reis.


Foto's

44dae.jpg
44dae.jpg
Catrien
b64ed.jpg
b64ed.jpg
Catrien
da338.jpg
da338.jpg
Catrien