Vancouver Island

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vancouver Island image

CAN-MT-WY (deel 1) Vancouver Island

Vancouver Island
Canada
Regien

CAN-MT-WY (deel 1) Vancouver Island

Begin augustus 2011 reis ik af naar Vancouver voor een rondreis van 31 dagen door West-Canada, Montana en Wyoming. In deel 1 bezoek ik Vancouver en reis rond op Vancouver Island.

Vuurwerk in Vancouver

Mijn hart maakt een sprongetje als ik mijn gehuurde SUV in het oog krijg. Ik ben op slag verliefd op de stoere blauwe Ford Escape en mijn jetlag lijkt te verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra ik de motor start. Ik zet koers naar Light Heart Inn, een kleinschalige B&B buiten het centrum van Vancouver. Eigenaar Greg overstelpt me gelijk met een hoop informatie over de omgeving en oh ja, vanavond is er een groot vuurwerk in de stad! Het lijkt me fantastisch, maar zou ik mijn jetlag zo lang de baas kunnen blijven? ‘No problem’, zegt Greg, ‘ik verwacht tegen de avond nog een vaste gast die speciaal voor het vuurwerk komt. Kim wil je vast wel meenemen, dan hoef jij niet zelf te rijden in het donker in een vreemde stad’. That sounds like a plan!

In de tussentijd rij ik naar de Wal-Mart om een koelbox, ijs en drank te kopen voor mijn roadtrip, evenals een grilltoaster om zelf af en toe een panini als ontbijt te kunnen maken. Voor een paar tientjes ben ik gesteld, of...toch niet helemaal! Waar is hier in godsnaam het schap met alcoholische goodies? De slaap uit mijn ogen wrijvend blijkt dat ik er niet overheen gekeken heb. In Canada wordt er geen alcoholische drank in supermarkten verkocht, de verkoop daarvan is voorbehouden aan speciale liquor stores. Dat zal voor een andere dag zijn, ik wil nog een uurtje gaan liggen voor ik met Kim naar het vuurwerk ga. Wat een warm welkom in Canada! Sta je daar vrolijk babbelend met een Amerikaanse toeriste naar een spetterende vuurwerkshow te kijken op een zwoele zomeravond in Vancouver. Hoe mooi kan het leven zijn!

Stanley Park

De twee dagen die hierop volgen breng ik voornamelijk door in Stanley Park en ik overnacht in het vlak buiten het park gelegen hotel Sylvia. De bekendste attractie van het park is een groepje totempalen bij Brockton Point. Dit zijn replica’s van originelen -sommigen daterend uit 1880- die men in de omgeving van Vancouver gevonden heeft. Ook kun je mooie wandelingen in dit natuurgebied maken of gewoon lekker in het zonnetje op ‘n grasveldje liggen. Het Capilano Suspension Bridge park in Noord-Vancouver valt me tegen. Eén lange hangbrug en nog een paar kleintjes tussen de bomen. Zelfs als je de tijd neemt ben je binnen een uur door alle wandelingen heen. En dat voor de prijs van 36 dollar plus 5 dollar parkeergeld. Wat mij betreft een touristtrap.

Whalewatching

Met de ferry vaar ik naar Vancouver Island en rij zo’n 450 km door het prachtige groene heuvellandschap naar Port McNeill. Mijn auto blijkt uitgerust te zijn met Sirius XM satellietradio met meer dan 100 reclamevrije muziekzenders. Ik zap wat rond en blijf hangen bij BPM die nonstop dancemuziek uitzendt. Op de beats van die opzwepende muziek trap ik mijn gaspedaal vanzelf dieper in. Ideaal voor de vele kilometers die ik nog te gaan heb!
In Port McNeill verblijf ik 3 nachten in Nest B&B. Dit wordt mijn uitvalsbasis voor de whalewatchtrips! Eigenaresse Wendy tipt me dat ik de volgende dag Alert Bay kan bezoeken. Dit op Cormorant Island gelegen gehucht wordt bevolkt door native Indians en er staan tevens mooie totempalen. Een prima besteding van de ochtend voor ik tegen de avond naar Telegraph Cove rij voor mijn eerste whalewatch.

Het landschap waar je doorheen vaart is al zo mooi, dat 't zelfs de moeite waard zou zijn als je geen beesten tegen zou komen. Heuvels aan de oevers en kleine groene eilandjes die her en der in het water verspreid liggen. We zien een matriline orka's (een kudde geleid door de moeder). De zonen blijven hun hele leven bij moeders. De dochters kunnen eventueel een eigen matriline beginnen als zij genoeg nakomelingen hebben. De verschillende clans hebben allemaal een ander accent zodat ze weten of ze dichtbij genoeg staan om er nakomelingen mee te verwekken en ook weer niet te dichtbij om incest te voorkomen. Ook zien we enkele humpbacks met hun machtige staarten boven het water uit zwiepen.

De volgende ochtend ga ik weer op whalewatch, ditmaal vanuit Port McNeill zelf. Mijn beslissing om naar de noordwestkant van het eiland te gaan voor deze activiteit blijkt een prima keus. Niet alleen omdat het water tussen het eiland en het vaste land rustiger is met het oog op zeeziekte. Ook blijkt juist hier de walvispopulatie veel groter dan in het zuidoosten aan de oceaan. Dit komt omdat die regio dichter bevolkt is, er veel meer schepen varen wat dus ook meer vervuiling oplevert. Deze tweede trip is wederom de moeite waard.

Regenwoud

Ondanks de opzwepende beats op m’n radio, doe ik ruim 7 uur over de rit naar Tofino in het Pacific Rim NP. Dit natuurpark bestaat uit regenwoud en mooie baaien met strandjes. Het regenwoud is indrukwekkend. Een wirwar van bomen, struiken en varens die begroeid zijn met wilde slierten mos. Je kunt er eindeloos wandelen over boardwalks met zoveel traptreetjes dat het na een paar uur voelt alsof je een stepaerobics-marathon in de sportschool achter de rug hebt.

Victoria

De hoofdstad van Vancouver Island is Victoria. Een kneuterig Engels aandoend stadje met een leuke haven en mooie gebouwen. Hier overnacht ik in Albion Manor, een B&B van twee creatieve gays. De één leeft zich uit met de niet alledaagse inrichting van het pand, de ander tovert de allerheerlijkste ontbijtjes op tafel. Eten kun je hier trouwens overal goed. Het seafood wat ik tot nu toe heb gegeten is perfect! Victoria staat ook bekend om z’n botanische tuin en meer natuur- dan stadsliefhebber als ik ben, ga ik er heen om de bloemenpracht te bewonderen voor ik de oversteek weer maak naar het vaste land.

Wordt vervolgd!

Foto's

f6687.jpg
f6687.jpg
Regien
8fd9f.jpg
8fd9f.jpg
Regien
37a6d.jpg
37a6d.jpg
Regien