Zo vermijd je vakantiedrukte in IJsland, Frankrijk en Spanje
Wie de massa wil vermijden moet tegendraads denken. Ga links waar de rest rechts gaat. Trek het binnenland in van IJsland, Frankrijk en Spanje terwijl de rest aan de kust of bij de toeristische trekpleisters blijft hangen.
1. Ontsnap aan de drukte bij de Gullfoss in het geometrische hart van IJsland
De Kjolur-route in IJsland. Foto: Bjorn Snelders
Terwijl de toeristen zich verdringen voor een selfie bij de Gullfoss - misschien wel de populairste waterval van IJsland - rijden wij verder, het barre en vulkanische binnenland in. De Kjölur-route is een van de weinige wegen die IJsland doorklieven. In vijf uur tijd kun je van de Gullfoss (waar de route begint) naar het noordelijke Svínavatn-meer rijden, of andersom. IJslanders kennen de route onder de naam Kjalvegur of zijn wegnummer: F35. Een 4x4 is een absolute must. Het heeft iets machtigs om de onverharde wegen, die enkel in de zomermaanden begaanbaar zijn, te trotseren en het avontuur op te zoeken: een alleen-op-de-wereldgevoel. De omgeving wordt alsmaar wilder. We rijden door maanlandschappen, langs gletsjers en door spectaculaire valleien. Er is geen twijfel over mogelijk: we zijn aangekomen in het onherbergzame binnenste van IJsland. De uitzichten zijn al even adembenemend. Letterlijk, want aan de stinkende lucht is te merken dat we ons in een geothermische gebied bevinden. De combinatie van wandelpaden, roestkleurige bergen vol ryoliet, een vulkanisch stollingsgesteente, en het gesis van kokende modderpoelen, maakt dit een van de bijzonderste plekken in IJsland. Een paradijs voor natuurliefhebbers.
Ervaar de hooglanden van IJsland bij Kerlingarfjöll
Wandelen over de paden in Kerlingarfjöll. Foto: Bjorn Snelders
Kerlingarfjöll is een tienduizend jaar oude bergketen, gevormd door vulkanische activiteit. De naam is een combinatie van twee woorden: kerling, wat ‘oude vrouw’ betekent, en fjöll, IJslands voor ‘berg’. Volgens de overlevering veranderde een trollenvrouw hier in steen op het moment dat het licht van de opkomende zon haar raakte. Kijk goed om je heen tijdens je wandeling; met een beetje fantasie kun je haar versteende lichaam nog steeds zien. Lopend ervaar je de hooglanden pas écht. Er is in ieder geval geen gebrek aan wandelroutes. Wandel langs lichtblauwe riviere, kijk naar het bijna lichtgevende groene mos, luister hoe stoom ontsnapt uit de aarde en beklim de trappen die in de bergen zijn uitgehouwen om de verschillende uitkijkpunten van dit spectaculaire tafereel te verkennen. Een echte aanrader is de route door Hveradalir. De route is zeven kilometer lang en neemt 2,5 uur in beslag. Houd echter rekening met het dubbele — onderweg sta je voortdurend stil om je te verwonderen over het natuurschoon. Naast deze optie kun je ook nog kiezen uit twintig andere wandeltrails; allemaal even goed gemarkeerd. Van een korte wandeling van slechts één kilometer tot een driedaagse hike: er is voor ieder wat wils. Na het wandelen kom je op kracht in een natuurlijke warmwaterbron. Handig, die geothermiek! De Kjölur-route is enkel begaanbaar van midden juni tot begin september. Check de wegconditie op road.is
Kun jij geen genoeg krijgen van het landschap? Boek dan een kamer, cabin of A-frame, een huisje met een puntdak, in Kerlingarfjöll Mountain Resort. Avonturiers zetten hun tentje op bij de rivier. Momenteel wordt er grondig verbouwd. Boek alvast vooruit voor 2023!
2. Ontsnap aan de drukte aan de Costa Blanca in het wilde achterland van Teruel, Spanje
Teruel, Spanje. Foto: Angel Santos, Unsplash
In de provincie Teruel, ten noordwesten van Valencia in Spanje, vind je oude cultuurschatten en woeste natuur. De bergen en kloven zijn een paradijs voor fietsers en wandelaars. Teruel, in het zuiden van Aragón, is extreem dunbevolkt. In sommige gemeentes wonen minder dan vier mensen per vierkante kilometer. Op wegen is vaak nauwelijks verkeer. Buitenlandse reizigers hebben de provincie nog niet ontdekt. De enige andere toeristen die we, nota bene in het hoogseizoen, tegenkomen zijn Spanjaarden. Het is moeilijk voor te stellen dat de drukke kustplaatsen aan de Costa Blanca slechts honderd kilometer verderop liggen.
Ontdek Albaccarín, een van de mooiste dorpen van Spanje
Het klovenstelsel Ports de Beseit in Teruel, Spanje. Foto: iStock
In de vele charmante steden en dorpen in de provincie Teruel lijkt het alsof de tijd al sinds de middeleeuwen stilstaat. De gelijknamige hoofdstad kenmerkt zich door de sierlijke mudejarkunst, een samensmelting van de moslim- en christelijke stijl. Maar liefst vier van de mudejarbouwwerken in Teruel-Stad, waaronder de imposante Kathedraal van Santa María de Mediavilla, prijken op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Ongeveer veertig kilometer naar het westen ligt Albarracín, dat door velen wordt bestempeld als el pueblo más bonito de España, het mooiste dorp van Spanje. Dat heeft deels te maken met de ligging: het uit rode steen opgetrokken dorp wordt omringd door grillige rotspartijen, vanwaar je prachtig uitkijkt. In het gezellige Mora de Rubielos kun je rondstruinen door smalle steegjes. Wandel door de poorten van de stadsmuur en verbaas je over de gotische vormen van het reusachtige kasteel.
Ontdek kloven, watervallen en truffels
El Salto de La Portellada is een twintig meter hoge waterval in de Matarraña-rivier. Foto: Joe McUbed
De bergen in Teruel zijn doorspekt met prachtige kloven en watervallen. Een goed voorbeeld is El Salto de La Portellada. In de poel onder de waterval kun je heerlijk zwemmen. Ook de omgeving van het plaatsje Aliaga is het verkennen waard. In de omringende Sierra de la Lastra geniet je van weidse uitzichten over diepe afgronden. De provincie telt in totaal zo’n zevenhonderd kilometer aan langeafstandswandelpaden. Valdelinares, een knus bergdorp op 1.692 meter hoogte, prijst zichzelf als ‘de hoogst gelegen gemeente van Spanje’. Gieren en valken hangen hoog in de lucht, speurend naar een prooi. Herders met schapen trekken over uitgestrekte vlaktes.
In de late middeleeuwen werd Teruel rijk door de handel in schapenwol. Tegenwoordig zijn truffels de specialiteit. Sommige hotels organiseren speciale truffeltochten, waarbij je onder leiding van een gids en honden de bossen in trekt om te zoeken naar deze kostbare paddenstoelen. Ook zijn er gelegenheden waar je de lokale truffelsoorten, zoals de trufa negra, kunt proeven. Als reiziger word je enthousiast ontvangen. In een restaurant maken we kennis met een Spanjaard die in zijn jonge jaren in Duitsland werkte. Het herinnert aan de armoede die hier, betrekkelijk kortgeleden, heerste. Toen West-Europese bedrijven Marokko en Turkije nog niet hadden ontdekt als leverancier van goedkope arbeidskrachten, haalden ze hun personeel vooral uit Spanje en Portugal.
Doe zoals de Spanjaarden doen en geniet van een siësta
In de zomer kan het in Teruel extreem heet zijn. De siësta is hier dan ook heilig. Rond 13 uur gaan alle winkels dicht en trekken de Spanjaarden zich terug op een terras in de schaduw of een binnenruimte met airconditioning, om te genieten van een uitgebreide lunch. Aan goede en gezellige restaurants is, net als elders in Spanje, geen gebrek. Wie niet te veel uit wilt geven zit hier ook goed. Een driegangenmenu inclusief wijn kost niet meer dan vijftien euro per persoon.
3. Ontsnap aan de drukte aan de Côte d'Azur en overwinter in de Franse Provence
Links: Het kleine, onontdekte Oppède le Vieux. Rechts: Steile steegjes in het uitgestorven Lacoste. Foto's: Tim Bilman
Om het gure februariweer en de coronasleur van ons af te schudden, besloten Columbus-hoofdredacteur Mark, Columbus-redacteur Tom en reisfotograaf Tim het dit jaar anders aan te pakken: we zochten op Booking.com naar een overwinteradres en gingen op werkvakantie in het zonnige zuiden van Frankrijk. En dat zo duurzaam mogelijk.
Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt, kleurt de hemel geel, oranje en roze. Over de omgeving valt een zachte gloed. Wij zijn niet de eersten die zich aan dit schilderachtige tafereel vergapen. Het Franse licht was in de negentiende eeuw zeer geliefd onder impressionisten, onder wie Van Gogh, die er speciaal voor naar het zuiden trokken. Wij slaan het magische schouwspel gade vanaf het uitstulpende plateau boven Les Baux, een onmogelijk mooi citadeldorpje dat in de zomermaanden wordt overspoeld door toeristen, maar nu in een soort winterslaap is gesukkeld. Er is simpelweg niemand op de been waarmee we de oude straatjes en het ongeëvenaarde uitzicht kunnen delen.
Duurzaam genieten in la douze France
In de afgelopen jaren zijn we ons terdege bewust geworden van de impact die onze reizen hebben op het milieu, de mensen en hun cultuur, maar ook ons eigen geweten. Boekten we lang geleden nog klakkeloos een vliegretourtje voor tien euro, gaan we nu bedachtzamer te werk. Zo namen wij de trein in plaats van het vliegtuig om hier te komen en bewegen we ons voort in een huurauto met een hybridemotor. En het mooie is: de kosten liggen slechts een fractie hoger. De mogelijkheden om een reis te verduurzamen reiken echter verder dan het vervoer. Het wordt steeds makkelijker en inzichtelijker om een duurzame overnachtingsplek te vinden en boeken. Booking.com, een van de grootste boekingssite ter wereld, riep in 2021 de Duurzaam Reizen-badge in het leven. De badge — een groen balkje met ‘Duurzaam Reizen-accommodatie’ erop — verschijnt vanzelf boven de listing. Wereldwijd zijn al meer dan honderdduizend Duurzaam Reizen-badges toegekend. Ook wij laten ons leiden door de badge en boeken een villa die is uitgerust met een waterbesparingssysteem en volledig uit hout bestaat, waardoor het energieverbruik vele malen lager ligt dan normaal.
Ten oosten van Les Baux lonkt de Vaucluse, een beloofd land vol wijngaarden, lavendelvelden, ansichtkaartdorpen en fraaie villa’s — waaronder de onze. Villa Luberon ligt midden in een vallei met uitzicht op het Luberon-gebergte. Ondanks het late bouwjaar straalt de Franse charme er meteen vanaf. Pastelkleurtje op de bepleisterde muren, rieten overkapping, glinsterend zwembad voor de deur. Een traditionele gîte in een faux jasje. In tegenstelling tot veel andere villa’s, die zijn ingericht op welgestelde vakantiegangers, treffen we in Villa Luberon een aangenaam huiselijk sfeertje aan. Dat kan ook niet anders, want de villa wordt gewoon bewoond als er geen boekingen zijn. Overal zien we boeken en kaarsen die de eigenaresse achterliet, en ook de keukenkastjes zijn tot de nok gevuld. De komende week, die we hier zullen doorbrengen, openbaren zich al in mijn hoofd: ik zie mezelf met een laptop op het terras, met een boek in de hangmat en met een film op de XXL sofa.
Het ultieme thuiswerken op vakantie
‘Thuiswerken’ aan het zwembad van Villa Luberon in de buurt van Saint-Saturnin-lès-Apt. Foto: Tim Bilman
Het is anders wakker worden, merk ik, als je weet dat je werkdag zich op een spannende locatie zal voltrekken. Ik duw het deken van me af, zwiep mijn benen uit bed en trek met één vloeiende beweging de gordijnen open. Het belooft een zonnige dag te worden. Bijna twintig graden. Geen wolkje aan de lucht. Thuis maak ik soms dankbaar gebruik van de snooze-knop. Dat is hier wel anders. Ik móét niet alleen aan mijn dag beginnen; ik wil ook aan mijn dag beginnen.
Even later kruipen we achter onze laptop. Op het afgesproken tijdstip loggen we in voor een videomeeting met onze collega’s in Nederland. Ervaringsdeskundigen zullen het beamen: regel één van het workationbestaan — workation is een samenvoegsel van work en vacation — is dat je een bestemming uitzoekt in (min of meer) dezelfde tijdzone als die van je werkrelaties. Om vier uur ’s nachts opstaan voor een belangrijke call is misschien één keer te doen, maar geen structurele oplossing. Nadat we onze eigen videovergadering hebben afgerond, verzink ik in mijn taken. Op deze nieuwe werkplek kan niets me afleiden en niemand me storen. Ik merk dat ik de ene na de andere taak afkruis. Wat zit er in de koffie hier? Het lijkt wel alsof mijn productiviteit een cafeïneboost krijgt.
Op de meeste dagen lunchen we buiten. We trakteren onszelf op vers stokbrood of zuurdesembrood, met Franse kaas en olijven, en een scheut olijfolie met zeezout erbij. Wijn? Waarom ook niet! Het mooie van een workation is de vrijheid om een eigen ritme te bepalen. Soms gaan we een flink stuk wandelen in de ochtend of pakken we een terrasje in de middag, en bewaren we het restant van de werkzaamheden voor de avond. Net waar we zin in hebben.
Leven als een God in Frankrijk
Inwoners van de
Provence gebruiken de eerste maanden van het jaar om op adem te
komen. Voor de ruiten van winkels en cafés hangen bordjes met
congé anuel of fermeé annuelle. Men neemt vrij en
gaat op vakantie of klust aan het huis, voordat de temperatuur weer
naar de hoge twintigers kruipt en het massatoerisme weer op stoom
komt.
Het levert ons juist een bijzonder inkijkje in het lokale
leven vóór het toerisme. Toegegeven: de meeste etablissementen zijn
gesloten en er is weinig leven in de brouwerij. Maar als wij moet
kiezen tussen de topdrukte in de zomermaanden en de verstilde
werkelijkheid waarin we ons nu bevinden, is onze keuze gauw
gemaakt.
Saint-Saturnin-lès-Apt, het dichtstbijzijnde dorp, is uitgestorven. Alleen essentiële zaken zijn geopend. Wij laten ons lokken door de sierlijke letters op de gevel van de boulangerie. Even later ploffen we neer op een bistrostoeltje. We peuzelen aan een croissant en omarmen het lome, Franse leven voordat de toeristengekte hier weer losbreekt — en wij weer thuis achter onze bureaus zitten.
Accommodatie Villa Luberon is beschikbaar vanaf € 112 per nacht, voor een tweepersoonssuite met uitzicht op het zwembad, en € 470 per nacht voor de hele villa (bedrag delen door maximaal 6 personen).
Huurauto Wist je dat je bij Booking.com ook meteen je huurauto kunt boeken? Op de website kun je de beste opties van vrijwel alle grote autoverhuurbedrijven vergelijken. Lekker makkelijk! Er is nog geen filter voor elektrisch of hybride rijden. Geef dit aan in het opmerkingenveld.
Vervoer De trein is de goedkoopste manier om je binnen Frankrijk te verplaatsen. Neem eerst een trein naar Parijs en stap daar over op een hogesnelheidstrein van OUIGO. Ter illustratie: een enkeltje Parijs – Marseille heb je al vanaf € 10 p.p.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.